Рішення
від 15.12.2020 по справі 539/3850/20
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3850/20

Провадження № 2/539/1283/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2020 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді - Даценка В.М.,

при секретарі - Джадан І.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Калайдинцівської сільської ради Лубенського району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за заповітом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Калайдинцівської сільської ради Лубенського району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за заповітом.

У позові вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка була його та ОСОБА_2 матір`ю.

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно яке складається з домоволодіння, розташованого в АДРЕСА_1 і яке своїм заповідальним розпорядженням від 17.01.2011 року ОСОБА_3 залишила йому.

ОСОБА_2 , яка також є спадкоємицею першої черги від прийняття спадщини відмовилась в установлений законом строк.

При зверненні ним до державного нотаріуса щодо оформлення своїх спадкових прав, йому видано Свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, площею 1,6900 га, а у видачі Свідоцтва про право на спадщину на вищевказане домоволодіння відмовлено по причині відсутності правовстановлюючого документу.

Позивач ОСОБА_1 просив суд визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами: А-1 , загальною площею 42,6 кв.м., житловою площею 18,7 кв.м.; сарай-гараж Б ; погріб В ; вбиральню Г ; колодязь №1; огорожу №2, що розташовані на неприватизованій земельній ділянці, площею 0,25 га по АДРЕСА_1 .

В судове засідання представник позивача - адвокат Лисенко А.Ф. не з`явився, надіслав до суду заяву з проханням розглянути справу без його участі, заявлений позов підтримав, просив задовольнити.

Відповідач - Калайдинцівська сільська рада Лубенського району Полтавської області надіслала суду заяву, в якій справу прохає розглянути без участі свого представника, щодо задоволення позову не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, звернулась до суду із заявою, згідно якої просила розглянути справу без її участі, щодо позову не заперечує.

За відсутності учасників процесу розгляд цивільної справи здійснено в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.7), яка була матір`ю позивача ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2 (а.с.6).

Своїм заповідальним розпорядженням, яке було посвідчено 17.01.2011 року секретарем Калайдинцівської сільської ради (а.с.15), усе належне їй майно, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось, та все те, на що вона матиме право ОСОБА_3 залишила позивачеві ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, зокрема, домоволодіння, розташоване по АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 02.09.2020 року, виданою приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу (а.с.10), у видачі Свідоцтва про право на спадщину за заповітом на ім`я позивача ОСОБА_1 на спадкове домоволодіння, розташоване по АДРЕСА_1 відмовлено через відсутність правовстановлюючого документу.

Крім цього, з вказаної постанови вбачається, що у приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу 19.09.2017 року заведено спадкову справу №185/2017 року на майно померлої ОСОБА_3 на підставі заяви про прийняття спадщини від сина спадкодавиці - ОСОБА_1 , у справі також мається заява доньки спадкодавиці ОСОБА_2 про відмову у прийнятті спадщини. 27.11.2017 року позивачеві видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, площею 1,6900 га за реєстровим №1197, інші свідоцтва не видавались.

П. 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, передбачено, що видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 331 ЦК, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Ч.ч. 3,4 ст. 3 зазначеного Закону, передбачено, що речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації. Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 цього Закону.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема, такими як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року і яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 13 грудня 1995 року № 56,Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5 і зареєстроване в Мін`юсті 18 лютого 2002 року за № 157/6445 (з подальшими змінами).

Зазначені нормативні акти передбачали державну реєстрацію будівель, споруд, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, проте виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК та Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Отже, у разі відсутності державної реєстрації права власності на нерухоме майно, створене та оформлене в передбаченому законом порядку до набрання чинності Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення спадкових прав шляхом звернення до нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину.

Зазначене викладене у Листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13.

Крім цього, порядок оформлення права власності на об`єкти нерухомого майна, на які відсутні акти прийняття їх в експлуатацію, наведено в листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 23.03.1999 р. за № 12/5-126, в якому надано роз`яснення по об`єктах, що збудовані до 5 серпня 1992 року, тобто до набрання чинності Постанови КМУ від 05.08.1992 р. № 449 Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів державного замовлення , якою вперше на законодавчому рівні було встановлено порядок та умови прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, при їх реєстрації для оформлення права власності одним з документів є висновок про технічний стан будинку (будівлі), що складається БТІ.

В матеріалах справи наявна копія технічного паспорту на житловий будинок АДРЕСА_1 , виготовленого станом на 20.10.2020 року (а.с.11-12), з якого вбачається, що будівництво у спадковому домоволодінні завершено до 1990 року.

Згідно Інформаційної довідки КП Лубенське МБТІ , фактів будівництва без дозволу не виявлено (а.с.13).

У довідках Калайдинцівської сільської ради №02-32/305 від 06.10.2020 року та №02-32/1413 від 12.11.2020 року, зазначено, що домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 належало ОСОБА_3 .

Викладене також підтверджується випискою з погосподарської книги №3 по с.Калайдинці Лубенського району (а.с.9).

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Суд бере до уваги те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи те, що позивач позбавлений можливості визнати право власності на житловий будинок, що входить до складу спадщини, у позасудовому порядку, керуючись відповідними нормами законодавства, суд вважає, що вимоги позивача щодо визнання права власності на домоволодіння є доведеними, та такими, що ґрунтуються на законі, а отже, підлягають задоволенню.

Оплату судових витрат взяв на себе позивач і не просив стягувати з відповідачів.

Керуючись ст. ст. 4,89,141,258,259,263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) до Калайдинцівської сільської ради Лубенського району Полтавської області (юридична адреса: с.Калайдинці вул.Рубцова,34 Лубенського району Полтавської області, Код ЄДРПОУ 04381252), ОСОБА_2 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами: А-1 , загальною площею 42,6 кв.м., житловою площею 18,7 кв.м.; сарай-гараж Б ; погріб В ; вбиральню Г ; колодязь №1; огорожу №2, що розташовані на неприватизованій земельній ділянці, площею 0,25 га по АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Полтавського апеляційного суду або через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду В.М.Даценко

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93569774
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/3850/20

Рішення від 15.12.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 15.12.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні