Ухвала
від 15.12.2020 по справі 615/1423/20
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1423/20

Провадження № 2/615/428/20

УХВАЛА

15 грудня 2020 року м. Валки

Суддя Валківського районного суду Харківської області Товстолужський О.В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , Валківська державна нотаріальна контора Харківської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

11.12.2020 року до Валківського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , Валківська державна нотаріальна контора Харківської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

В позовній заяві зазначено, що після смерті спадкодавця ОСОБА_3 залишилась спадщина, житловий будинок, що відносився до колгоспного типу двору. Членами колгоспного двору були: ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та ОСОБА_4 . Як зазначила позивач, вона намагаючись оформити спадкові права на зазначений будинок, звернулась до нотаріуса, який своїм листом фактично відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, мотивуючи необхідність звернутись до суду.

Позивач вимагає визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 .

Перевіривши позовну заяву, суддя прийшов до висновку, що провадження у справі відкрите бути не може, а позовна заява підлягає залишенню без руху, як така, що подана з порушенням вимог, встановлених ст.ст. 175,177 ЦПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивач не зазначив обставин чи зареєстрований будинок в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, і також не зазначив доказів, якими підтверджуються ці обставини.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити, окрім іншого, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Позивач зазначає в тексті позову Гонтово-Ярську сільську раду Валківського району Харківської області як відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 ЦПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Станом на день подачі позову, тобто 11.12.2020 року, повноваження сільської ради припинені, а правонаступником останньої є Валківська міська рада Харківської області.

Згідно пп. 4 п. 6-1 Перехідних положень Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень: сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту.

В підпукті 5 пункту 6-1 Перехідних положень Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , вказано, якщо територія розформованої територіальної громади включена до територій кількох сформованих територіальних громад, кожна з цих громад стає правонаступником належних розформованій територіальній громаді прав засновника (учасника) юридичної особи, заснованої розформованою територіальною громадою (у тому числі в особі відповідної сільської, селищної, міської ради), якщо місцезнаходженням такої юридичної особи є населений пункт, включений до території відповідної сформованої територіальної громади.

Отже, позивачу необхідно вказати Валківську міську раду як належного відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Позов із усунутими недоліками має бути поданий до суду протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Згідно ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплати судовий збір, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 185, 260 ЦПК України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , Валківська державна нотаріальна контора Харківської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вказані в ухвалі недоліки протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали, роз`яснивши, що в разі виконання вимог зазначених в ухвалі, позовна заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду, а в разі невиконання вимог позовна заява буде вважатись неподаною.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Суддя О.В. Товстолужський

Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93570631
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —615/1423/20

Рішення від 17.03.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 17.03.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 15.12.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні