Ухвала
від 11.12.2020 по справі 760/27087/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження №1-кс/760/8348/20

Справа №760/27087/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.12.2020 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві, клопотання старшого слідчого дев`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук в кримінальному провадженні №42020000000001758 від 17.09.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 28, ч.3 ст. 212, ч.3 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого дев`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування слідчий вказав, що суб`єкти господарювання реального сектору економіки фармацевтичної галузі, зокрема: службові особи ТОВ «Сандоз Україна», ПАТ «Київмедпрепарат», ПАТ «Фармак», ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» занизили свій фінансовий результат до оподаткування на суму 67748 6990 грн., що в свою чергу призвело до заниження податку на прибуток на суму 12194764 грн., що є особливо великим розміром. Проведеними слідчими (розшуковими) діями встановлено, що безпосередню участь у скоєнні вищезазначеного правопорушення приймає громадянин ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ), який є організатором незаконної схеми, в пособництві з ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки, надає вказівки іншим співучасникам щодо діяльності створених транзитних суб`єктів господарювання.

17.09.2020 року відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020000000001758, за ч.3 ст.28, ч.3 ст.212, ч.3 ст.209 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до податкової звітності, ряд транзитних та ризикових підприємств, здійснює перерахування грошових коштів в адресу підконтрольних та спеціально зареєстрованих фізичних осіб-підприємців, а саме: ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_7 (РНОКП НОМЕР_4 ), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_5 ) та інших, що зареєстровані у різних регіонах України з ознакою доходу 157 (дохід, виплачений само зайнятій особі) за виключно документальне надання послуг з вивчення кон`юнктури ринку та надання маркетингових послуг.

Окрім цього, зазначені фізичні особи-підприємці фактично не здійснюють проведення маркетингових послуг та вивчення кон`юнктури ринку, а документально відображають проведення робіт у повному обсязі. Перераховані кошти в адресу ФОПів у подальшому обготівковують у касах банків та/або банкоматах та передають особам підконтрольним організатору злочинної схеми за вирахуванням частини, що є оплатою за їхнє злочинне сприяння у забезпеченні безперервної діяльності схеми з ухилення від сплати податків та обов`язкових платежів.

З метою прикриття злочинної діяльності частина підприємств, підконтрольних організатору злочинної схеми та його співучасникам, отримують свідоцтва платників ПДВ та відображають у податковій звітності проведення фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, а саме: ТОВ «Сандоз Україна», ПАТ «Київмедпрепарат», ПАТ «Фармак», ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», однак відображені у податковій та бухгалтерській звітності проведені операції в декілька разів менші за суми грошових коштів, отриманих на рахунки підконтрольних ФОПів, та у подальшому обготівкованих.

Підприємства, задіяні в злочинній схемі, зокрема: ТОВ «ДАБЛ О ГРУП», ТОВ «ДАБЛ О СЕРВІС», ТОВ «АЛЬЯНС ОПТИМАЛ СОЛЮШИНС», ТОВ «ФАРМ-РОСТ ПЛЮС», ТОВ «ЛІКА-ФАРМ», ТОВ «МІЖНАРОДНА КОНСАЛТИНГОВА АГЕНЦІЯ», ТОВ «КОМПАНІЯ «ФАРМ-РОСТ», ТОВ «СТАФФ-АЛЬЯНС», ТОВ «МЕДИКОР СТАФФ», ТОВ «ДАБЛ ВО ГРУП», ТОВ «КОМПАНІЯ «СМАРТПРІНТ», ТОВ «СПЕКТР ФАРМ», ТОВ «МЕДИКОР-СЕРВІС», ТОВ «ФАРМ-РОСТ ІНВЕСТМЕНТ», ТОВ «І ЕМ ДІ КОНСАЛТ», ТОВ «Н.І.КО ФАРМ ПРОМОУШН», ТОВ «В2В ФАРМ ПРОМОУШН», ТОВ «Н.І.КО ФАРМ СЕРВІС», ТОВ «ОЛІВ ФАРМ СЕРВІС», ТОВ «ІЛОН ФАРМ СЕРВІС», ТОВ «В2В ФАРМ СЕРВІС», ТОВ «ОЛІВ ФАРМ», ТОВ «В2В ФАРМ ПЛЮС», ТОВ «В2В ФАРМ», ТОВ «СМАРТПРІНТ», ТОВ «АГ-ХАУЗ», за рахунок проведення взаємооперацій з підконтрольними ФОПами, сприяли у можливому завищені витрат, що включаються при обчислені до об`єкту оподаткування з податку на прибуток суб`єктами господарювання реального сектору економіки: ТОВ «Сандоз Україна», ПАТ «Київмедпрепарат», ПАТ «Фармак», ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця».

Проведеними слідчими (розшуковими) діями встановлено, що ОСОБА_4 проживає, здійснює свою незаконну діяльність та зберігає документи, чорнові записи, не обліковані готівкові кошти тощо у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності зареєстровано за ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_6 ).

Враховуючи, що відшукання предметів та документів, які містять сліди вчинення кримінального правопорушення, можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, та в подальшому можуть бути знищені з метою укриття слідів злочину, в органу досудового розслідування постала необхідність у проведенні обшуку у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки отримати вищезазначені відомості в інший спосіб не виявляється можливим.

Слідчий зазначив, що для встановлення усіх обставин здійснення господарської діяльності необхідно вилучити первинні документи, які складались за наслідком фінансово-господарських операцій з контрагентами, чорнові записи, які можуть бути підтвердженням незаконної діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків.

Вилучення фінансово-господарських документів, чорнових записів та засобів, за допомогою яких здійснюється незаконна діяльність, є єдиною можливістю встановити фактичні дані вчинення злочину.

Також, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку з метою знаходження електронних носіїв інформації (у тому числі комп`ютерної техніки, оргтехніки, системних блоків, серверних блоків, флеш-карток, CD-дисків, жорстких дисків, відео-записуючих пристроїв, мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків, тощо), грошових коштів, в тому числі в іноземній валюті (джерело походження яких невідоме).

В суді слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Доводи, обставини вчинення імовірного злочину, викладені слідчим в клопотанні, надані письмові докази, достатньо обґрунтовують наявність підстав для проведення обшуку в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає громадянин ОСОБА_4 , з метою відшукання, встановлення та вилучення фінансово-господарських документів за період з січня 2017 по грудень 2019 року, у тому числі: договорів, контрактів, додаткових угод, накладних, податкових та товарно-транспортних накладних, актів виконаних робіт, актів прийому-передачі, актів звірок, вантажно-митних декларацій, специфікацій, векселів, довіреностей, кошторисів рахунків, виписок банку, листування, товарно-транспортні документи на перевезення, платіжні доручення, касові ордери, що підтверджують сплату податків, що свідчать про фактичні обсяги надання послуг, які не задекларовані у бухгалтерській та податковій звітності та мають доказове значення щодо розміру фактично отриманих доходів, обіг грошових коштів, проведення розрахунків, чекових книжок, платіжних карток та інших платіжних документів, засобів доступу до банківських рахунків, які використовувалися в злочинній схемі, документів підтверджуючих конвертування електронних грошей у готівкові та безготівкові кошти, чорнових записів, зошитів, блокнотів, що підтверджують взаємовідносини між зазначеними в клопотанні суб`єктами господарської діяльності.

Вимоги слідчого в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою знаходження електронних носіїв інформації, (у тому числі комп`ютерної техніки, оргтехніки, системних блоків, серверних блоків, флеш-карток, CD-дисків, жорстких дисків, відео-записуючих пристроїв, мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків, тощо), грошових коштів, в тому числі в іноземній валюті (джерело походження яких невідоме) є не обґрунтованими та не вмотивованими, а тому не можуть бути задоволені.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , слідчим слідчого управління Головного управління ДФС у м. Києві, прокурорам групи прокурорів, та оперативним співробітникам (визначенимвідповідним дорученнямслідчого упорядку ст.40КПК України)дозвіл напроведення обшукуу квартиріза адресою: АДРЕСА_1 ,яка направі власностізареєстрована за ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_6 ),з метоювідшукання,встановлення тавилучення фінансово-господарськихдокументів відносноТОВ «СандозУкраїна» (код ЄДРПОУ 38419586), ПАТ «Фармак» (код ЄДРПОУ 481198), ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» (код ЄДРПОУ 481212), ПАТ «Київмедпрепарат» (код ЄДРПОУ 480862), ТОВ «ДАБЛ О ГРУП» (код ЄДРПОУ 41277471), ТОВ «ДАБЛ О СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 42397752), ТОВ «АЛЬЯНС ОПТИМАЛ СОЛЮШИНС» (код ЄДРПОУ 37046590), ТОВ «ФАРМ-РОСТ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 34813043), ТОВ «ЛІКА-ФАРМ» (код ЄДРПОУ 42229350), ТОВ «МІЖНАРОДНА КОНСАЛТИНГОВА АГЕНЦІЯ» (код ЄДРПОУ 32309331), ТОВ «КОМПАНІЯ «ФАРМ-РОСТ» (код ЄДРПОУ 33594037), ТОВ «СТАФФ-АЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 35309217), ТОВ «МЕДИКОР СТАФФ» (код ЄДРПОУ 35783832), ГО «СОЮЗ СПОЖИВАЧІВ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ, ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ» (код ЄДРПОУ 36677833), ПОГ «МЕДСТАНДАРТ» (код ЄДРПОУ 37567892), ТОВ «ДАБЛ ВО ГРУП» (код ЄДРПОУ 39494507), ТОВ «КОМПАНІЯ «СМАРТПРІНТ» (код ЄДРПОУ 40116924), ТОВ «СПЕКТР ФАРМ» (код ЄДРПОУ 40267294), ТОВ «МЕДИКОР-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41427995). ТОВ «КОМПАНІЯ СМАРТ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41684109), ТОВ «ГОЛД ФУД» (код ЄДРПОУ 42583607), ТОВ «ФАРМ-РОСТ ІНВЕСТМЕНТ» (код ЄДРПОУ 40062628), ТОВ «І ЕМ ДІ КОНСАЛТ» (код ЄДРПОУ 38736696), ТОВ «Н.І.КО ФАРМ ПРОМОУШН» (код ЄДРПОУ 40829276), ТОВ «В2В ФАРМ ПРОМОУШН» (код ЄДРПОУ 39831952), ТОВ «Н.І.КО ФАРМ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40829281), ПП «АДОНІС» (код ЄДРПОУ 22453334), ТОВ «ОЛІВ ФАРМ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41986138), ТОВ «ІЛОН ФАРМ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 42481090), ТОВ «В2В ФАРМ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41986316), ТОВ «ОЛІВ ФАРМ» (код ЄДРПОУ 40341818), ТОВ «В2В ФАРМ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40341912), ТОВ «В2В ФАРМ» (код ЄДРПОУ 37881231), ТОВ «СМАРТПРІНТ» (код ЄДРПОУ 39206705), ГО «ІНТЕГРУМ» (код ЄДРПОУ 37962556), ТОВ «Медикор» (код ЄДРПОУ 31897555), ТОВ «АГ-ХАУЗ» (код ЄДРПОУ 37451592),ФОП ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_7 (РНОКП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_5 ), за період з січня 2017 по грудень 2019 року, у тому числі: договорів, контрактів, додаткових угод, накладних, податкових та товарно-транспортних накладних, актів виконаних робіт, актів прийому-передачі, актів звірок, вантажно-митних декларацій, специфікацій, векселів, довіреностей, кошторисів рахунків, виписок банку, листування, товарно-транспортні документи на перевезення, платіжні доручення, касові ордери, що підтверджують сплату податків, що свідчать про фактичні обсяги надання послуг, які не задекларовані у бухгалтерській та податковій звітності та мають доказове значення щодо розміру фактично отриманих доходів, обіг грошових коштів, проведення розрахунків, чекових книжок, платіжних карток та інших платіжних документів, засобів доступу до банківських рахунків, які використовувалися в злочинній схемі, документів підтверджуючих конвертування електронних грошей у готівкові та безготівкові кошти, чорнових записів, зошитів, блокнотів.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла та іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.12.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/27087/20

Ухвала від 11.12.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні