Постанова
від 16.12.2020 по справі 473/3559/20
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/3559/20

П О С Т А Н О В А

іменем України

"16" грудня 2020 р. м.Вознесенськ

Вознесенський міськраойнний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді Миронова О.В.,

за участю секретаря Туришевої К.В.,

прокурора Ватуліної А.І.,

особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 ,

розглянувши адміністративну справу про вчинення корупційного правопорушення, яка надійшла від управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Григорівське Вознесенського району Миколаївської області, українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, інваліда 2-ї групи, одруженого, неповнолітніх дітей на утриманні не має, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , депутата 7 скликання Григорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1

за ч.1 ст.172-6 Кодекс України про адміністративні правопорушення, суд

ВСТАНОВИВ:

03.11.2015 року на 1-ій сесії 7 скликання Григорівської сіської ради Вознесенського району Миколаївської області визнано повноваження депутата ОСОБА_1 16.03.2018 на 22-ій сесії 7 скликання Григорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області рішенням № 4 ОСОБА_1 припинив повноваження депутата виборчого округу № 1 Григорівської сільської ради 7- го скликання.

Відповідно до підп. Б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції ОСОБА_1 , як депутат сільської ради, є суб`єктом, на якого поширюється дія цього Закону.

Згідно абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України Про запобігання корупції особи, які припинили діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3, зобов`язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

На підставі вищевикладеного ОСОБА_1 зобов`язаний був подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, після звільнення не пізніше 01.04.2019 року.

ОСОБА_1 декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, після звільнення подав лише 27.08.2020, чим допустив порушення встановленого строку подання щорічної декларації.

Таким чином, ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, передбачене ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення - несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування. В судовому засіданні ОСОБА_1 винним себе в скоєні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, визнав та пояснив, що він був депутатом Григорівської сільської ради, але в 2018 році припинив свої повноваження через стан здоров`я. Псля припинення повноважень, він подав декларацію після звільнення, а потім декларації вже не подавав. Останню декларацію подав в 2020 році, після того, як йому про необхідність її подання повідомили працівники сільської ради.

Вина ОСОБА_1 повністю підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами.

Так, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за корупційні правопорушення з огляду на положення п.п.Б п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції» оскільки відповідно рішення 1-ї сесії 7-го скликання Григорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області від 03.11.2015 року №1 було визнано повноваження депутата ОСОБА_1 16.03.2018 року на 22-ій сесії 7 скликання Григорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області рішенням № 4 Про дострокове припинення повноважень депутата 7-го скликання Григорівської сільської ради по 1-му округу, ОСОБА_1 , згідно якого ОСОБА_1 достроково припинив повноваження депутата виборчого округу № 1 Григорівської сільської ради 7- го скликання.

Згідно ст.49 Закону України «Про місцеве самоврядування» , повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання. Повноваження депутата можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених законом.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України Про запобігання корупції особи, які припинили діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3, зобов`язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3, за минулий рік.

На підставі вищевикладеного ОСОБА_1 зобов`язаний був подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, після звільнення не пізніше 01.04.2019.

Але ОСОБА_1 в передбачений Законом України «Про запобігання корупції» строк декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування за 2019 рік не подав без поважної причини. Декларацію осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, після звільнення за 2019 рік подана ОСОБА_1 27.08.2020 року, що підтверджується скріншотом сторінки веб-сайту Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Згідно копії довідки КП ПриватБанк у ОСОБА_1 був діючий електронний ключ в період з 02.04.2018 року по 02.04.2019 року.

Звідси, суд приходить до висновку про те, що вину ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст.172 -6 КУпАП - несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування, доведена в повному обсязі.

Згідно ч.2 ст. 33 КУпАП при накладенні стягнення суд враховує характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність. Під час розгляду справи судом з`ясовано що, ОСОБА_1 є інвалідом 2-ї групи, звідси суд вважає можливим застосувати до нього адміністративне стягнення у мінімальному розмірі передбаченого санкцією ч.1 ст.172-6 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян . Дане стягнення, на думку суду, забезпечить запобігання вчиненню ним нових правопорушень.

Відповідно до п.9 ст.5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору звільняються інваліди I-II групи. Оскільки ОСОБА_1 є особою з інвалідністю ІІ групи, що підтверджується копією пенсійного посвідчення Серії НОМЕР_2 , він звільняється від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 283-285 КУпАП,

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 172-6 КУпАП і накласти стягнення у вигляді штрафу у розмірі п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 850 ( вісімсот п`ятдесят ) грн. в дохід держави.

ОСОБА_1 на підставі п.9 ст.5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору звільнити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя О.В.Миронова

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93579967
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —473/3559/20

Постанова від 16.12.2020

Адмінправопорушення

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Постанова від 22.10.2020

Адмінправопорушення

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Домарєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні