Ухвала
від 02.12.2020 по справі 732/1792/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 732/1792/18 Головуючий у І інстанції ОСОБА_1 Провадження № 11-кп/4823/784/20 Категорія - Доповідач ОСОБА_2

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2020 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах Чернігівського апеляційного суду в складі:

Головуючого-суддіОСОБА_2

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Чернігові кримінальне провадження, внесене в ЄРДР за № 12018270000000004 від 04.01.2018 року за апеляційними скаргами захисника адвоката ОСОБА_6 в інтересах обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та прокурора на вирок Городнянського районного суду Чернігівської області від 08 вересня 2020 року відносно

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мньов Чернігівського району Чернігівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України,

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Гірманка Чернігівського району Чернігівської області, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 ,

обвинуваченої у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Короп`є Козелецького району Чернігівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_3 ,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України,

за участю учасників кримінального провадження

прокурора ОСОБА_11 ,

обвинувачених ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 ,

захисників-адвокатів ОСОБА_12 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 ,

Зміст оскарженого судового рішення і встановлені судом першої інстанцій обставини

Вироком Городнянського районного суду Чернігівської області від 08 вересня 2020 року ОСОБА_10 за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України виправдано за недоведеністю її участі у вчиненні даних злочинів, а за ч. 1 ст. 366 КК України ОСОБА_10 виправдано за відсутністю в її діях складу злочину.

Цивільні позови прокурора, заявлені до ОСОБА_10 ухвалено залишити без розгляду.

Також цим вироком ОСОБА_9 визнано винуватим за ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України та призначено покарання: за ч. 1 ст. 366 КК України у виді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в редакції статті на момент вчинення діяння, що становить 4250 грн. з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк один рік; за ч.3 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк два роки; за ч.4 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк три роки.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України визначено остаточне покарання ОСОБА_9 шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк три роки.

ОСОБА_8 визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч.4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України і призначено покарання: за ч. 1 ст. 366 КК України у виді штрафу в розмірі 250 (двісті п`ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в редакції статті на момент вчинення діяння, що становить 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) гривень, з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк один рік; за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191 КК України у виді у виді позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк два роки; за ч. 5 ст. 27 ч.4 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк три роки.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України визначено остаточне покарання ОСОБА_8 шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права постійно чи тимчасово обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, та займатися постійно чи тимчасово діяльністю пов`язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських обов`язків на строк три роки.

Строк відбування покарання ОСОБА_9 та ОСОБА_8 визначено рахувати з моменту приведення вироку до виконання.

Цивільні позови прокурора, заявлені до ОСОБА_9 та ОСОБА_8 ухвалено залишити без розгляду.

Стягнуто з ОСОБА_9 та ОСОБА_8 на користь держави по 29315 грн. процесуальних витрат за проведення судових експертиз.

Запобіжний захід у виді особистого зобов`язання з обов`язками прибувати на виклики суду, повідомляти суд про зміну свого місця проживання і роботи обвинуваченим ОСОБА_9 та ОСОБА_8 до вступу вироку в законну силу залишено без змін.

Питання про речові докази вирішено в порядку ст. 100 КПК України.

Судом першої інстанції встановлено, що за змістом пред`явленого обвинувачення і обставин, викладених в обвинувальному акті ОСОБА_9 , ОСОБА_8 щодо обєктів «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», „Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою:

м. Ічня, вул. Богдана Хмельницького,1 Чернігівської області, „Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ 1-111 ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева,45 (заміна вікон та дверей), „Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького,6, „Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ 1-111 ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька,18, при цьому щодо перерахованих об`єктів з місцем розташування в м. Ічня також за попередньою змовою і з ОСОБА_10 (при цьому ОСОБА_10 та ОСОБА_8 вказуються як пособники ОСОБА_9 , будучи службовими особами, що виконують адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі функції, з метою заволодіння чужим майном, переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись в невстановленому досудовим розслідуванням місці та час, вступили у попередню змову реалізували задум ОСОБА_9 на заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, в тому числі у великих розмірах щодо обєктів: „Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька,4 та щодо обєкту „Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ 1-111 ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева,45 (заміна вікон та дверей), у тому числі повторно, та видали завідомо неправдиві офіційні документи за нижче перерахованих стороною обвинувачення обставин. А саме:

„28.08.2017 між відділом освіти Городнянської районної державної адміністрації (замовник) в особі начальника відділу ОСОБА_14 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_9 укладено договір підряду № 4/17 «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4».

Згідно п. п. 4.1., 4.2., 4.3., 4.8. договору підряду № 4/17 ПВКП «Будсервіс» зобов`язується забезпечити якісне виконання робіт в установлений цим Договором строк із введенням об`єкта в експлуатацію в строк, виконувати всі роботи згідно вимог будівельних норм та графіків виконання робіт, забезпечувати на свій ризик, власними коштами, силами і засобами, постачання, приймання, розвантажування, складування та подачу на будівельний майданчик будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, виконувати контроль за їх якістю, кількістю та комплектністю постачання, гарантувати надійність і якість виконаних робіт протягом трьох років з часу підписання акту приймання робіт.

30.08.2017 на підставі платіжного доручення № 655212 від 29.08.2017 у якості авансу з рахунку № НОМЕР_1 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації, відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 21598,24 грн.

30.08.2017 на підставі платіжного доручення № 655213 від 29.08.2017 у якості авансу з рахунку № НОМЕР_3 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 385700 грн.

У подальшому, у період часу з 30.08.2017 по 20.10.2017 ОСОБА_15 , більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, будучи службовою особою, діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 18.10.2017 в повному обсязі не виконані, а саме не виконано: розбирання крокв зі стояками та підкосами з брусів та колод у кількості 6,24 м2, виготовлення та установлення крокв у кількості 13,6 м3, нанесення вручну в один шар покриття з вогнезахисного матеріалу на горизонтальні і вертикальні поверхні дерев`яних конструкцій у кількості 15,48 м2, на кожний наступний шар нанесення вручну покриття з вогнезахисного матеріалу додавати до норми 13-73-1 у кількості 15,48 м2, суміш вогнезахисна ДСА-1 у кількості 1079,73 кг , власноручно підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 18.10.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року, тим самим видав завідомо неправдивий офіційний документ.

У подальшому, в період часу з 30.08.2017 по 20.10.2017, ОСОБА_15 будучи службовою особою, надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_8 зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_9 , з метою реалізації злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393578,82 грн, виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», діючи умисно та достовірно, знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно даного акту виконано не в повному обсязі, у невстановленому досудовим розслідуванням час та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

Після цього, ОСОБА_9 будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу спрямованого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», діючи з корисливим мотивом, за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, надав до відділу освіти Городнянської райдержадміністрації Чернігівської області акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 18.10.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року.

У подальшому, начальник відділу освіти Городнянської райдержадміністрації ОСОБА_14 не будучи обізнаним про недостовірність даних обсягу виконаних робіт, зазначених ОСОБА_9 в акті № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 18.10.2017 та довідці форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року по об`єкту «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», підписав вказані документи та передав їх до бухгалтерії відділу освіти Городнянської райдержадміністрації для формування платіжних доручень та подальшої оплати виконаних робіт згідно вищезазначених документів.

19.10.2017 на підставі платіжного доручення № 655213 від 18.10.2017 з рахунку № 35212094031622 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 271006,16 грн.

20.10.2017 на підставі платіжного доручення № 655212 від 19.10.2017 з рахунку № НОМЕР_1 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області на розрахунковий рахунок ПВКП „Будсервіс № НОМЕР_2 , відкритий в АТ „Украгазбанк, перераховано грошові кошти у сумі 30112 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, у період часу з 20.10.2017 по 31.10.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017 в повному обсязі не виконані, а саме, не виконані роботи: виготовлення та установлення крокв у кількості 8,86 м3 підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2017 року, тим самим видав завідомо неправдивий офіційний документ.

Після цього, ОСОБА_9 , надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_8 зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_16 , з метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_17 , направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393 578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», діючи умисно та достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно даного акту виконано не в повному обсязі, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2017 року.

Далі, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння чужим майном -частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393 578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, надав до відділу освіти Городнянської райдержадміністрації Чернігівської області акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2017 року.

У подальшому, начальник відділу освіти Городнянської райдержадміністрації ОСОБА_14 не будучи обізнаним про недостовірність даних обсягу виконаних робіт, зазначених обвинуваченим ОСОБА_9 в акті № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017 та довідці форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2017 року по об`єкту «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», підписав вказані документи та передав їх до бухгалтерії відділу освіти Городнянської райдержадміністрації для формування платіжних доручень та подальшої оплати згідно вищезазначених документів.

31.10.2017 на підставі платіжного доручення № 655212 від 27.10.2017 з рахунку № 35425126031622 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ГТВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 34285,63 грн. та на підставі платіжного доручення № 655213 від 27.10.2017 з рахунку № НОМЕР_3 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 117 254,84 грн.

Також, у період часу з 31.10.2017 по 15.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 будучи службовою особою, за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393 578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту №3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року в повному обсязі не виконані, а саме не виконано: утеплення покриттів плитами із мінеральної вати в один шар у кількості 5,796 м2, нанесення вручну в один шар покриття з вогнезахисного матеріалу на горизонтальні і вертикальні поверхні дерев`яних конструкцій у кількості 6,54 м2, на кожний наступний шар нанесення вручну покриття з вогнезахисного матеріалу додавати до норми 13-73-1 у кількості 6,54 м2, суміш вогнезахисна ДСА-1 у кількості 456,2 кг, утеплювач ROCKWOOL 150 у кількості 315,4 м2 замість якого встановлено утеплювач TECHNONICOL Rocklight 50 у кількості 58,97 м2, утеплювач TECHNONICOL Rocklight 100 укількості 104 м2, утеплювач MasterRock 100 у кількості 152,43 м2, утеплювач ROCKWOOL 100 у кількості 579,6 м2 замість якого встановлено утеплювач TECHNONICOL Rocklight 100 у кількості 579,6 м2, підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року, тим самим видав завідомо неправдивий офіційний документ.

Після цього, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненку зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_16 , з метою реалізації злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393578,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», діючи умисно та достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно даного акту виконано не в повному обсязі, у невстановлені досудовим розслідуванням часі та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

У подальшому, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 393578,82 грн, виділених на об`єкт «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_8 , надав до відділу освіти Городнянської райдержадміністрації Чернігівської області акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року.

Після цього, начальник відділу освіти Городнянської райдержадміністрації ОСОБА_18 не будучи обізнаним про недостовірність даних обсягу виконаних робіт, зазначених ОСОБА_9 в акті № З приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідці форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року по об`єкту «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4», підписав вказані документи та передав їх до бухгалтерії відділу освіти Городнянської райдержадміністрації для формування платіжних доручень та подальшої оплати згідно вищезазначених документів.

15.12.2017 на підставі платіжного доручення № 655212 від 14.12.2017 з рахунку № 35425126031622 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 48305,60 грн., платіжного доручення № 655213 від 14.12.2017 з рахунку № НОМЕР_3 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 434750,36 грн.

28.12.2017 на підставі платіжного доручення № 655212 від 27.12.2017 за виконані роботи згідно акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року з рахунку № НОМЕР_1 відділу освіти Городнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 1464,61 грн.

28.12.2017 на підставі платіжного доручення № 6 від 27.12.2017 за виконані роботи згідно акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року з рахунку № НОМЕР_3 відділу освіти Г ороднянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 13183,17 грн.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 12 від 23.06.2018, обсяги та вартість фактично виконаних робіт по об`єкту «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4» не відповідають обсягам та вартості будівельних робіт, відображеним в актах № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року, № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року, № 3, 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, а саме: вартість робіт завищена на 393 578,82 грн.

Таким чином, директор ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 , діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_8 , достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 18.10.2017, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року, акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2017 року, акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року в повному обсязі не виконані, здійснив видачу завідомо неправдивих офіційних документів - акту № приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 18.10.2017, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року, акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2017 року від 27.10.2017, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2017 року, акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року та надавши дані документи до відділу освіти Городнянської райдержадміністрації, на підставі яких на рахунок ПВКП «Будсервіс» на виконання договору підряду № 4/17 «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОНІ № 2 за адресою: м. Городня, вул. Троїцька, 4» від 28.08.2017 перераховано грошові кошти на загальну суму 1 357 660,61 грн. з яких 393 578,82 грн., що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, за роботи, які ПВКП «Будсервіс» фактично не виконувалися та якими обвинувачений ОСОБА_15 заволодів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком.

Окрім цього, 03.10.2017 між Управлінням капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації (замовник) (Далі - УКБ Чернігівської облдержадміністрації) в особі начальника ОСОБА_19 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_9 укладено договір підряду № 17 «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)».

Згідно п.п. 4.З.1., 4.3.3., 4.3.4., 4.3.9. договору підряду № 17 ПВКП «Будсервіс» зобов`язується забезпечити якісне виконання робіт в установлений цим Договором строк, виконувати всі роботи згідно з вимогами будівельних норм та графіку виконання робіт, забезпечувати на свій ризик, постачання, приймання, розвантажування, складування та подачу на будівельний майданчик будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, виконувати контроль за їх якістю, кількістю та комплектністю постачання, гарантувати надійність і якість виконаних робіт відповідно до вимог діючого законодавства України.

17.10.2017 на підставі платіжного доручення № 469 від 12.10.2017 у якості авансу з рахунку № НОМЕР_4 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 357736 грн.

17.10.2017 на підставі платіжного доручення № 470 від 12.10.2017 у якості авансу з рахунку № НОМЕР_5 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 39748 грн.

07.11.2017 між УКБ Чернігівської облдержадміністрації (замовник) в особі начальника ОСОБА_19 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_20 укладено додаткову угоду № 1 до договору від 03.10.2017 № 17 «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», згідно якої ПВКП «Будсервіс» зобов`язується використати одержаний аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів до 24.11.2017. По закінченню цього терміну невикористані суми авансу повертаються УКБ Чернігівської облдержадміністрації. За повне (часткове) невиконання наданого авансу в термін до 24.11.2017 ПВКП «Будсервіс» повертає сплачений аванс повністю (частково) та сплачує штраф у розмірі 10% від суми авансу (невикористаної частини авансу), а за затримку повернення авансу ПВКП «Будсервіс» сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на день прострочення за кожний день такого прострочення.

23.11.2017 між УКБ Чернігівської облдержадміністрації (замовник) в особі начальника ОСОБА_19 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_20 укладено додаткову угоду № 2 до договору від 03.10.2017 № 17 «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», згідно якої ПВКП «Будсервіс» зобов`язується використати одержаний аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів до 01.12.2017. По закінченню цього терміну невикористані суми авансу повертаються УКБ Чернігівської облдержадміністрації. За повне (часткове) невиконання наданого авансу в термін до 01.12.2017 ПВКП «Будсервіс» повертає сплачений аванс повністю (частково) та сплачує штраф у розмірі 10% від суми авансу (невикористаної частини авансу), а за затримку повернення авансу ПВКП «Будсервіс» сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на день прострочення за кожний день такого прострочення.

У подальшому, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 130 624,16 грн. виділених на об`єкт «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою:Чернігівська область, Менський район, смт. Березна,вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», знаходячись в невстановлені досудовим розслідуванням місці та час, вступив у попередню змову з інженером з технічного нагляду У КБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком.

Після цього, в період часу з 03.10.2017 по 30.11.2017 ОСОБА_9 , більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, будучи службовою особою, за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що роботи згідно акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017 в повному обсязі не виконані, а саме не виконано: виготовлення та установлення крокв у кількості 1 м3, минвата Superrock у кількості 75,09 м3, замість якої встановлено утеплювач MasterRock у кількості 51,856 м3, укладання ходових дощок у кількості 2,17 м. підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року, тим самим видав завідомо неправдиві офіційні документи.

Після цього, обвинувачений ОСОБА_9 , будучи службовою особою, надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненку зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_9 , з метою реалізації злочинного умислу останнього, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 130624,16 грн. виділених на об`єкт «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи згідно даного акту виконано не в повному обсязі, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

У подальшому, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 130624,16 грн. виділених на об`єкт «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», діючи за попередньоюзмовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, надав до УКБ Чернігівської облдержадміністрації акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017 та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року.

04.12.2017, на підставі платіжного доручення № 690 від 30.11.2017 згідно акту №1 з рахунку № 35217022008752 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 151448,36 грн., платіжного доручення № 688 від 30.11.2017 згідно акту № 1 з рахунку № НОМЕР_5 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКГІ «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 16 828,04 грн.

30.11.2017 на підставі платіжного доручення № 691 від 30.11.2017 за виконані роботи згідно акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017 з рахунку № НОМЕР_4 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 116 823,60 грн.

30.11.2017 на підставі платіжного доручення № 689 від 30.11.2017 за виконані роботи згідно акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017 з рахунку № НОМЕР_5 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 12 980,40 грн. Продовжуючи свою злочинну діяльність, обвинувачений ОСОБА_9 , у період часу з 30.11.2017 по 27.12.2017, більш точний досудовим слідством час не встановлено, будучи службовою особою, за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації обвинуваченим ОСОБА_21 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 130 624,16 грн. виділених на об`єкт «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що роботи згідно акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року від 26.12.2017 в повному обсязі не виконані, а саме, не виконані роботи: сніговий бар`єр L=2000 мм Прушинські у кількості 3 шт., утеплення покриттів плитами мінераловатними товщ. 150 мм Y=80 кг/м3 у кількості 2,09 м2, минвата Superrock у кількості 67,5м3, замість якої встановлено утеплювачTECHNONICOL Rocklight у кількості 67,5 м3, заповнення віконних прорізів готовими блоками з металопластику, площа прорізу подан 3 м2, у кількості 11,77 м2, блоки віконні металопластикові у кількості 3,28 м2, блоки вітражів металопластикові у кількості 8,49 м2, розбирання лат (решетування) з дощок з прозорами у кількості 2 м2, улаштування покрівель шатрових з металочерепиці «Монтерей» у кількості 2 м2, металочерепиця у кількості 30 м2, утеплення покриттів плитами мінераловатними товщ. 150 мм Y=80 кг/м3 у кількості 2,36 м2, минвата Superrock у кількості 19,5 м3, улаштування пароізоляції прокладної в один шар у кількості 2 м2, гидробарьер у кількості 297,4 м2 підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року від 26.12.2017, довідку № 2 форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року, тим самим видав завідомо неправдиві офіційні документи.

Після цього, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненку зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_9 , з метою реалізації злочинного умислу останнього, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 130 624,16 грн. виділених на об`єкт «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи згідно даного акту виконано не в повному обсязі, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

У подальшому, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 130 624,16 грн. виділених на об`єкт «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою:Чернігівська область, Менський район, смт. Березна,вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, надав до УКБ Чернігівської облдержадміністрації акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року від 26.12.2017, довідку № 2 форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року.

28.12.2017 на підставі платіжного доручення № 940 від 26.12.2017 з рахунку № НОМЕР_4 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 566445,96 грн., платіжного доручення № 941 від 26.12.2017 з рахунку № НОМЕР_5 УКБ Чернігівської облдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_2 , відкритий в AT «Укргазбанк», перераховано грошові кошти у сумі 62938,44 грн.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 12 від 23.06.2018, обсяги та вартість фактично виконаних робіт по об`єкту «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)» не відповідають обсягам та вартості будівельних робіт, відображеним в акті № 1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року, № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, а саме: вартість робіт завищена на 130624,16 грн.

Таким чином, директор ПВКП «Будсервіс» о ОСОБА_9 , у період часу з 03.10.2017 по 31.12.2017, діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року, акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року від 26.12.2017, довідки № 2 форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року в повному обсязі не виконані, здійснив видачу завідомо неправдивих офіційних документів - акту № 1 приймання виконанихбудівельних робіт за листопад 2017 року від 30.11.2017, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року, акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року від 26.12.2017, довідки № 2 форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року та надавши дані документи до УКБ Чернігівської облдержадміністрації, на підставі яких на рахунок ПВКП «Будсервіс» на виконання договору підряду № 17 «Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОНІ І-ІІІ ступенів за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березна, вул. Домницька, 18 (код за ДК 021:2015 -45454000-4 «Реконструкція»)» від 03.10.2017 перераховано грошові кошти на загальну суму 1 324 948,8 грн з яких 130 624,16 грн за роботи, які ПВКП «Будсервіс» фактично не виконувалися, та якими ОСОБА_9 заволодів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком.

Також, 03.10.2017 між відділом освіти Ічнянської районної державної адміністрації (замовник) в особі начальника відділу ОСОБА_10 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_9 укладено договір підряду № 35 про закупівлю робіт за державні кошти, згідно п.п. 1.1. якого ПВКП «Будсервіс» виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)», а згідно п.п. 6.3.2., 6.3.3.,6.3.15. даного договору ПВКП «Будсервіс» зобов`язується забезпечити якісне виконання робіт у встановлений цим договором строк, відповідно до календарного графіку робіт, забезпечити виконання робіт, якість яких відповідає умовам, установленим розділом 2 вищезазначеного договору, гарантувати надійність і якість виконаних робіт відповідно до вимог діючого законодавства.

11.10.2017 на підставі платіжного доручення № 2113 від 10.10.2017 у якості авансу на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів з рахунку № НОМЕР_6 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 258 193 грн.

11.10.2017 на підставі платіжного доручення № 2020 від 10.10.2017 у якості авансу на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів з рахунку № НОМЕР_8 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Г оловному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 41 057 грн.

30.11.2017 на підставі платіжного доручення № 2590 від 29.11.2017 у якості оплати за виконані роботи по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)» з рахунку № НОМЕР_6 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 145914 грн.

30.11.2017 на підставі платіжного доручення № 2591 від 29.11.2017 у якості оплати за виконані роботи по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)» з рахунку № НОМЕР_8 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКГІ «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 14386,63 грн.

У період часу з 30.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 будучи службовою особою, повторно, за попередньою змовою з начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_22 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 46 741,19 грн., виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)», переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що роботи згідно акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року в повному обсязі не виконані, а саме не виконано: заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками площею до 2 м2 з металопластику в кам`яних стінах в кількості 0,08 м2, заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками площею більше 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах в кількості 0,2343 м2, блоки дверні з металопластику в кількості 31,43 м2, заповнення віконних прорізів готовими блоками площею більше 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах житлових і громадських будівель в кількості 0,2483 м2, блоки віконні з металопластику в кількості 24,83 м2 підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати від 26.12.2017, тим самим видав завідомо неправдиві офіційні документи.

Після цього, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненку зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_16 та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації НагорноюС.M., з метою реалізації злочинного умислу обвинуваченого ОСОБА_20 , направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 46 741,19 грн., виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

У подальшому, ОСОБА_9 будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 46 741,19 грн., виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)», діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_22 та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 , передав начальнику відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати від 26.12.2017, які остання діючи за попередньою змовою з директором ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, з метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_20 , направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів державного фонду регіонального розвитку та коштів місцевого бюджету в сумі 46741,19 грн., виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у період часу з 30.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись в приміщенні відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації за адресою: Чернігівська обл., м. Ічня, вул. Воскресінська, 27 підписала, тим самим засвідчила документи, що містять недостовірну інформацію про обсяги та вартість виконаних робіт по зазначеному об`єкту будівництва, надавши їм статус офіційних.

Після цього, у період часу з 30.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 вказані завідомо підроблені офіційні документи подано до бухгалтерії відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації для оформлення фінансових зобов`язань.

28.12.2017, на підставі платіжного доручення № 2967 від 27.12.2017 з рахунку № 35424131041943 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 81413,37 грн., платіжного доручення № 2968 від 27.12.2017 з рахунку № НОМЕР_6 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 456536 грн.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 12 від 23.06.2018, обсяги та вартість фактично виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)» не відповідають обсягам та вартості будівельних робіт, відображеним в акті № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, а саме: вартість робіт завищена на 46 741,19 грн.

Таким чином, директор ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 , у період часу з 30.11.2017 по 27.12.2017, діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, начальником відділу освіти Ічнянської райджержадміністрації обвинуваченою ОСОБА_23 , достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати від 26.12.2017 в повному обсязі не виконані, здійснив видачу завідомо неправдивих офіційних документів - акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати від 26.12.2017 та надавши дані документи до відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації, на підставі яких на рахунок ПВКП «Будсервіс» на виконання договору підряду № 35 від 03.10.2017 по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м.Ічня, вул. Б. Хмельницького, 6 (заміна вікон та дверей)» перераховано грошові кошти на загальну суму 997 500 грн., з яких 46 741,19 грн. за роботи, які ПВКП «Будсервіс» фактично не виконувалися, та якими ОСОБА_9 заволодів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації ОСОБА_22 та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10

02.11.2017 між відділом освіти Ічнянської районної державної адміністрації (замовник) в особі начальника відділу ОСОБА_10 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_20 укладено договір підряду № 36 про закупівлю робіт за державні кошти, п.п. 1.1. якого ПВКП «Будсервіс» виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1», а згідно п.п. 6.3.2., 6.3.3.,6.3.15. даного договору ПВКП «Будсервіс» зобов`язується забезпечити якісне виконання робіт у встановлений цим договором строк, відповідно до календарного графіку робіт, забезпечити виконання робіт, якість яких відповідає умовам, установленим розділом 2 вищезазначеного договору, гарантувати надійність і якість виконаних робіт відповідно до вимог діючого законодавства.

09.11.2017 на підставі платіжного доручення № 2350 від 07.11.2017 у якості авансу на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів з рахунку № 35219067041943 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 369 652 грн.

09.11.2017 на підставі платіжного доручення № 2351 від 07.11.2017 у якості авансу на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів з рахунку № НОМЕР_8 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 11090 грн.

У подальшому ОСОБА_9 , будучи службовою особою, з метою реалізації злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном -частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету та коштів місцевого бюджету в сумі 86717,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1», знаходячись в невстановлені досудовим розслідуванням місці та час, вступив у попередню змову з начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком.

Після цього, у період часу з 02.11.2017 по 30.11.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, за попередньою змовою з начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 , передав начальнику відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області обвинуваченій ОСОБА_10 акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року, які остання діючи за попередньою змовою з директором ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, з метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_20 , направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету та коштів місцевого бюджету в сумі 86717,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у період часу з 02.11.2017 по 30.11.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись в приміщенні відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації за адресою: Чернігівська обл., м. Ічня, вул. Воскресінська, 27 підписала, тим самим засвідчила документи, що містять недостовірну інформацію про обсяги та вартість виконаних робіт по зазначеному об`єкту будівництва, надавши їм статус офіційних.

Далі у період часу з 02.11.2017 по 30.11.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_10 вказані завідомо підроблені документи подано до бухгалтерії відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації для оформлення фінансових зобов`язань.

30.11.2017, на підставі платіжного доручення № 2593 від 29.11.2017 з рахунку № 35424131041943 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 7800,30 грн., платіжного доручення № 2592 від 29.11.2017 з рахунку № 35219067041943 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 260024,82 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у період часу з 01.12.2017 по 28.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, обвинувачений ОСОБА_9 , будучи службовою особою, за попередньою змовою з начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що роботи згідно акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року в повному обсязі не виконані, а саме, не виконані роботи: установлення металевої огорожі з поручнями у кількості 0,0115 м, стійкій трубі д. 38 х 1,5 мм у кількості 1,31 м, поручень труби д. 40 х 1,5 мм у кількості 0,115 м, струна труба д. 12 х 1,0 мм у кількості 0,345 м, облицювання поверхонь стін керамічними плитками на розчині із сухої клеючої суміші, число плиток в 1 м2 понад 7 до 12 шт. у кількості 0,517 м2, улаштування плінтусів полівінілхлоридних на шурупах у кількості 2,7859 м, монтаж світильників для ламп розжарювання у кількості 0,21 шт, світильники для спортивних приміщень з металевою решіткою, люмінісцентними лампами 2x36 Вт у кількості 21 шт., лампи лінійні люмінісцентні потужністю 36 Вт у кількості 4,2 шт. підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 26.12.2017, тим самим видав завідомо неправдиві офіційні документи.

Після цього, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненку зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_9 та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_23 , з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету та коштів місцевого бюджету в сумі 86717,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

У подальшому, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету та коштів місцевого бюджету в сумі 86717,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1», діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 , передав начальнику відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 26.12.2017, які остання діючи за попередньою змовою з директором ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, з метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_20 , направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету та коштів місцевого бюджету в сумі 86717,82 грн., виділених на об`єкт «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у період часу з 01.12.2017 по 28.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись в приміщенні відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації за адресою: Чернігівська обл., м. Ічня, вул. Воскресінська, 27 підписала його, тим самим засвідчила документ, що містить недостовірну інформацію про обсяги та вартість виконаних робіт по зазначеному об`єкту будівництва, надавши йому статус офіційного.

Після цього, у період часу з 01.12.2017 по 28.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_10 вказані завідомо підроблені документи подано до бухгалтерії відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації для оформлення фінансових зобов`язань.

28.12.2017, на підставі платіжного доручення № 2966 від 27.12.2017 з рахунку № 35424131041943 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 18075,01 грн., платіжного доручення № 2965 від 27.12.2017 з рахунку № НОМЕР_9 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 602500,18 грн.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 12 від 23.06.2018, обсяги та вартість фактично виконаних робіт по об`єкту «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1» не відповідають обсягам та вартості будівельних робіт, відображеним в акті № б/н приймання виконаних будівельних робіт за 2017 р. на суму 648567,12 грн. та акті № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року на суму 620575,19 грн., а саме: вартість робіт завищена на 86717,82 грн.

Таким чином, директор ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 , у період часу з 02.11.2017 по 31.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, повторно, діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, начальником відділу освіти Ічнянської райджержадміністрації ОСОБА_10 , достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за 2017 року, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року, акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 26.12.2017 в повному обсязі не виконані, здійснив видачу завідомо неправдивих офіційних документів - акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за 2017 року, довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року, акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 26.12.2017 та надавши дані документи до відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації, на підставі яких на рахунок ПВКП «Будсервіс» на виконання договору підряду № 36 від 02.11.2017 по об`єкту «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі) за адресою: м. Ічня, вул. Б. Хмельницького, 1» перераховано грошові кошти на загальну суму 1269142,31 грн. з яких 86717,82 грн. за роботи, які ПВКП «Будсервіс» фактично не виконувалися, та якими ОСОБА_9 заволодів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10

17.11.2017 між відділом освіти Ічнянської районної державної адміністрації (замовник) в особі начальника відділу ОСОБА_10 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_9 укладено договір підряду № 15 про закупівлю робіт за державні кошти, згідно п.п. 1.1. якого ПВКП «Будсервіс» виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської ЗОНІ І-ІІІ ступенів №4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева, 45 (заміна вікон та дверей)», а згідно п.п. 6.3.2., 6.3.3.,6.3.15. даного договору ПВКП «Будсервіс» зобов`язується забезпечити якісне виконання робіт у встановлений цим договором строк, відповідно до календарного графіку робіт, забезпечити виконання робіт, якість яких відповідає умовам, установленим розділом 2 вищезазначеного договору, гарантувати надійність і якість виконаних робіт відповідно до вимог діючого законодавства.

21.11.2017 між відділом освіти Ічнянської районної державної адміністрації (замовник) в особі начальника відділу ОСОБА_10 та ПВКП «Будсервіс» (підрядник) в особі директора ОСОБА_20 укладено додаткову угоду № 1 до договору підряду № 15 про закупівлю робіт за державні кошти від 17.11.2017 відповідно до якої джерела фінансування: кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у сумі 677124,27 грн та кошти місцевого бюджету в сумі 20313,73 грн; сума авансу на будівельно-монтажні роботи становить: за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій 203135,92 грн, за рахунок коштів місцевого бюджету 6094,08 грн; строки виконання робіт: початок робіт - листопад 2017 року; місце виконання робіт: 16703, Чернігівська область, м. Ічня, вул. Травнева, 45.

22.11.2017 на підставі платіжного доручення № 2473 від 21.11.2017 у якості авансу на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів з рахунку № НОМЕР_9 відділу освіти Ічнянської рай держадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 203135,92 грн. 22.11.2017 на підставі платіжного доручення № 2474 від 21.11.2017 у якості авансу на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів з рахунку № НОМЕР_8 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 6094,08 грн.

Після чого, у період часу з 17.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, повторно, за попередньою змовою з начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись у невстановленому досудовим слідством місці, достовірно знаючи, що роботи згідно акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року в повному обсязі не виконані, а саме не виконані роботи: заповнення віконних прорізів готовими блоками площею до 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах житлових і громадських будівель у кількості 0,108 м2, заповнення віконних прорізів готовими блоками площею більше 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах житлових і громадських будівель у кількості 0,6156 м2, установлення віконних зливів у кількості 1,9872 м, ремонт штукатурки зовнішніх прямолінійних укосів по каменю та бетону цементно-вапняним розчином з землі та риштувань у кількості 0,4433 м2, шпаклювання стін фасадів мінеральною шпаклівкою «Ceresit» у кількості 0,4433 м2, дисперсійне фарбування фасаду у кількості 0,4433 м2, заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками площею більше 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах у кількості 0,2366 м2, ремонт штукатурки зовнішніх прямолінійних укосів по каменю та бетону цементно-вапняним розчином з землі та риштувань у кількості 0,1 м2, шпаклювання стін фасадів мінеральною шпаклівкою «Ceresit» у кількості 0,1 м2, дисперсійне фарбування фасаду у кількості 0,1 м2 підписав та скріпив печаткою ПВКП «Будсервіс» зазначений акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 21.12.2017 тим самим видав завідомо неправдиві офіційні документи.

Після цього, ОСОБА_9 , надав для перевірки та підписання інженеру з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненку зазначений акт, який останній, діючи за попередньою змовою з обвинуваченим ОСОБА_9 та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_24 , з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розви- тку окремих територій та коштів місцевого бюджету в сумі 262871,27 грн. виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня,вул. Травнева, 45 (заміна вікон та дверей)», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у невстановлені досудовим розслідуванням часі та місці, підписав та скріпив печаткою інженера технічного нагляду.

У подальшому, ОСОБА_9 , будучи службовою особою, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодосоціально-економічного розвитку окремих територій та коштів місцевого бюджету в сумі 262 871,27 грн. виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева, 45 (заміна вікон та дверей)», діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівськоїоблдержадміністрації Симоненком та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 , передав начальнику відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області ОСОБА_10 акт № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідку форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 21.12.2017, які остання, діючи за попередньою змовою з директором ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 та інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, з метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_20 , направленого на заволодіння чужим майном - частиною грошових коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та коштів місцевого бюджету в сумі 262871,27 грн. виділених на об`єкт «Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева, 45 (заміна вікон та дверей)», діючи умисно та достовірно знаючи, що роботи по даному акту в повному обсязі не виконано, у період часу з 17.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись в приміщенні відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації за адресою: Чернігівська обл., м. Ічня, вул. Воскресінська, 27 підписала, тим самим засвідчила документи, що містять недостовірну інформацію про обсяги та вартість виконаних робіт по зазначеному об`єкту будівництва, надавши їм статус офіційних.

Після цього, у період часу з 17.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_10 вказані завідомо підроблені документи подано до бухгалтерії відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації для оформлення фінансових зобов`язань.

28.12.2017, на підставі платіжного доручення № 2964 від 27.12.2017 з рахунку № 35424131041943 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Головному управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 14219,65 грн., платіжного доручення № 2963 від 27.12.2017 з рахунку № НОМЕР_9 відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації відкритому в Державній казначейській службі України, на розрахунковий рахунок ПВКП «Будсервіс» № НОМЕР_7 , відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», перераховано грошові кошти у сумі 473 988,35 грн.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 12 від 23.06.2018, обсяги та вартість фактично виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева, 45 (заміна вікон та дверей)» не відповідаютьобсягам та вартості будівельних робіт, відображеним в акті № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, а саме: вартість робіт завищена на 262871,27 грн.

Таким чином, директор ПВКП «Будсервіс» ОСОБА_9 , у період часу з 17.11.2017 по 27.12.2017, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, повторно, використовуючи службове становище, діючи за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком, начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 , достовірно знаючи, що будівельно-монтажні роботи згідно акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 21.12.2017 в повному обсязі не виконані, здійснив видачу завідомо неправдивих офіційних документів - акту № б/н приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2017 року від 21.12.2017 та надавши дані документи до відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації, на підставі яких на рахунок ПВКП «Будсервіс» на виконання договору підряду № 15 від 17.11.2017 по об`єкту «Капітальний ремонт Ічнянської ЗОЛІ І-ІІІ ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області за адресою: м. Ічня, вул. Травнева, 45 (заміна вікон та дверей)» перераховано грошові кошти на загальну суму 697 438 грн., з яких 262 871,27 грн., що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, за роботи, які ПВКП «Будсервіс» фактично не виконувалися, та якими ОСОБА_9 заволодів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою з інженером з технічного нагляду УКБ Чернігівської облдержадміністрації Симоненком та начальником відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації ОСОБА_10 .

Виправдовуючи ОСОБА_10 у пред`явленому обвинуваченні, суд 1 інстанції вказав, що із досліджених доказів не вбачається, що грошові кошти у будь-якій сумі були отримані ОСОБА_10 чи повернуті в її особисте розпорядження, або в силу будь-яких обставин вона була зацікавлена в збагаченні інших. Відсутні докази попередньої змови та докази ознак ч.5 ст. 27 КК України, тому її участь у злочині, передбаченому ч.3 ст. 191, ч.4 ст. 191 КК України, не доведена. Висновки судових експертиз є недостатніми для підтвердження вини ОСОБА_10 у видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, оскільки доказів того, що ОСОБА_10 достовірно була обізнана про завищений розмір понесених витрат на ремонтні роботи та їх невідповідні обсяги та умисно підписала (узгодила) акти приймання виконаних робіт форми КБ-2в та довідки форми КБ-3 про вартість виконаних будівельних робіт, які б прямо доводили винуватість ОСОБА_10 в інкримінованому злочині поза розумним сумнівом, стороною обвинувачення не надано.

Вимоги апеляційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

В апеляційній скарзі захисник-адвокат ОСОБА_25 в інтересах обвинувачених ОСОБА_9 та ОСОБА_8 просив скасувати вирок суду 1 інстанції в частині засудження ОСОБА_9 та ОСОБА_8 та закрити провадження відносно останніх.

В обґрунтування доводів посилався на неповноту судового розгляду та невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи.

Зокрема, в порушення вимог ст. 370, 373 КПК України, висновки суду обґрунтовані виключно на доказах сторони обвинувачення, які не узгоджуються з показаннями допитаних свідків, а також з іншими матеріалами кримінального провадження.

Зазначив, що покладені судом в основу обвинувачення докази є недопустимими.

Зокрема, протоколи обшуків від 24.01.2017 року у Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА, управліннях освіти Городнянського та Ічнянського району, є недопустимими доказами, оскільки під час проведення вказаних слідчих дій приймали участь оперативні працівники, які не вказані в ухвалах слідчих суддів та присутність яких зафіксована на відео, які окрім іншого, відшукували документи та складали їх у мішки. В даному випадку суд 1 інстанції вказав, що в ході обшуків не відбувалося активних розшукових дій, а отримання документів відбувалося шляхом видачі їх службовими особами установ на виконання ухвал слідчих суддів. При видачі документів, зокрема, доручення від 22.01.2018 року № 72 д/124/07/2018, яке оспорюється стороною захисту, не реалізувалось у розумінні обшуку як активних розшукових заходів. Таке твердження суду суперечить висновкам Верховного Суду, вказаного в постанові по справі №466/896/17 щодо незаконності таких дій та недопустимості протоколу обшуку як доказу. Крім того, посилаючись на вимоги Конституції України, ст. ст. 234-236 КПК України, зазначає, що виконання ухвали про дозвіл на обшук можливе лише слідчим чи прокурором, надання доручення оперативним підрозділам в даному випадку буде суперечити вимогам закону щодо проведення обшуку.

Під час проведення будівельно-технічної експертизи від 23.06.2018 року № 12 щодо відповідності вартості та обсягів виконаних робіт по п`яти об`єктах реконструкції, не були враховані ряд робіт та документів, зокрема, акти №1 та № 2 на додаткові роботи, а також корегуючи акти, якими виключались ряд матеріалів та робіт. Виміри експертом робились без присутності представників замовника та підрядника, представника технагляду. Крім того, площу вікон, приховані откосами, експерт не заміряв так як до них не було доступу, що впливає на об`єм виконаних робіт.

Звертає увагу, що вимірювання оформлялося актом за результатами огляду об`єкта дослідження, яки не являється процесуальним документом у розумінні вимог КПК України та не може бути покладений в основу досліджень експертизи. З врахуванням зазначених порушень цей висновок є недопустимими доказом.

Апелянт зазначає, що обвинувальний акт та повідомлення про підозру містяться помилки, які відрізняються об`ємом виконаних робіт.

Суд першої інстанції, звернув увагу на суттєві неточності та розбіжності між висновком будівельно-технічної експертизи та обвинувальним актом, і самостійно, вийшовши за межі своєї компетенції, без висновків експертиз, здійснив розрахунки вартості недовиконаних робіт та послуг, при цьому не обґрунтовує чому саме такі вихідні дані ним використовуються.

На думку апелянта, стороною обвинувачення не доведено розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а наданий висновок експертизи не узгоджується з підозрою та обвинувальним актом.

Звертає увагу, що ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16.10.2018 року задоволено клопотання про проведення судової будівельно-технічної експертизи, проте, дана експертиза не виконана через відсутні матеріали справи.

Крім того, за змістом вироку, судом 1 інстанції ініціали ОСОБА_8 , у пособництві з яким ОСОБА_9 вчиняв злочин, вказані невірно.

Враховуючи вказані обставини, апелянт вважає, що стороною обвинувачення не надано достатніх та переконливих доказів на підтвердження вини ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , а наявні докази є недопустимими та недостатніми для визнання їх винуватості.

Прокурор в апеляційній скарзі просив скасувати вирок суду 1 інстанції в частині виправдання ОСОБА_10 та засудження ОСОБА_9 по епізодам виконання будівельно-ремонтних робіт по об`єктам „Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4, «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи» та „Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка» - скасувати.

Ухвалити новий вирок, яким ОСОБА_10 визнати винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, за попередньою змовою з ОСОБА_9 за обставин, встановлених у обвинувальному акті по епізодам виконання будівельно-ремонтних робіт по об`єктам „Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4, «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи» та „Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка» та призначити їй покарання: за ч. 1 ст. 366 КК України у виді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4250 грн. з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191 КК України у виді у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки;

-за ч. 5 ст. 27 ч.4 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України, призначити ОСОБА_10 остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки.

Визнати ОСОБА_9 винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України, за обставин, вкладених у обвинувальному акті по епізодам виконання будівельно-ремонтних робіт по об`єктам „Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4, «Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи» та „Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка», за попередньою змовою з ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , і призначити йому покарання: за ч. 1 ст. 366 КК України у виді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4250 грн., з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк один рік;

-за ч. 3 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки;

-за ч. 4 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України, призначити ОСОБА_9 остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки.

Визнати ОСОБА_8 винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України, за попередньою змовою з ОСОБА_9 за обставин, встановлених у обвинувальному акті, та призначити йому покарання: за ч. 1 ст. 366 КК України у виді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4250 грн. з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191 КК України у виді у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки;

-за ч. 5 ст. 27 ч.4 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України, призначити ОСОБА_8 остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки.

В обґрунтування вимог зазначив, що в порушення вимог ст. ст. 370, 374 КПК України, практики Європейського Суду з прав людини, суду 1 інстанції, обґрунтував свій висновок про непричетність ОСОБА_10 до інкримінованого діяння на суперечливих, однобоко тлумачених доказах, яким не дав належної правової оцінки. Висновки суду, викладені у вироку, містять істотні суперечності.

Зокрема, висновки суду про те, що зміст розмов між ОСОБА_10 та ОСОБА_26 , які зафіксовані під час негласних слідчих (розшукових) дій, не спроможні встановити обставини предмета доказування та не свідчать про те, що ОСОБА_10 мала умисел, керувалася корисливим мотивом чи переслідувала злочинну мету, спростовуються вище вказаним записом розмов, з яких вбачається, що Нагорна була обізнана про невідповідність фактично виконаних робіт даним, зазначеним у первинних звітних будівельних документах, а так само про реальний стан виконання КПВП «Будсервіс» під керівництвом ОСОБА_9 ремонтних робіт у навчальних закладах м. Ічня, що вказує на узгодженість їх дій та єдиний умисел.

Крім того невиконання певних видів робіт підтверджено висновком судової будівельно-технічної експертизи, згідно яких встановлено невідповідність фактичного обсягу виконаних робіт, даними, зазначеними у актах приймання виконаних робіт, зокрема, щодо заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками з металопластику, диспрасійного фарбування фасаду, облицювання стін керамічними плитками, заповнення віконних прорізів готовим блоками. При цьому, ОСОБА_10 , достовірно знаючи, що деякі ремонтно-будівельні роботи не виконані, свідомо підписувала акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки форми КБ-3, тим самим складала разом з ОСОБА_27 та ОСОБА_21 завідомо неправдиві документи, та в силу займаної посади знала та не могла не знати, що ці документи є підставою для оплати КПВП «Будсервіс» за роботи та матеріали, які фактично не виконувалися. Таким чином, ОСОБА_10 своїми діями сприяла ОСОБА_9 у незаконному заволодінні бюджетними коштами.

Крім того, на думку апелянта, призначена міра покарання не відповідає тяжкості вчинених ОСОБА_9 та ОСОБА_8 злочинів.

Позиції учасників судового провадження

У судовому засіданні обвинувачені та захисники підтримали апеляційну скаргу сторони захисту, проти задоволення апеляційної скарги прокурора заперечували.

Прокурор у судовому засіданні просив задовольнити апеляційну скаргу сторони обвинувачення, в задоволенні апеляційної скарги захисника просив відмовити.

Встановлені судом апеляційної інстанції обставини та мотиви, з яких суд виходив при ухваленні судового рішення

Заслухавши доповідача, обвинувачених та їх захисників, прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст.404 КПК, суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Згідно ст. 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Зокрема, обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 цього Кодексу; вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

У мотивувальній частині вироку, зокрема, зазначається: у разі визнання особи виправданою - формулювання обвинувачення, яке пред`явлене особі і визнане судом недоведеним, а також підстави для виправдання обвинуваченого з зазначенням мотивів, з яких суд відкидає докази обвинувачення. У разі визнання особи винуватою - формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, із зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків кримінального правопорушення, форми вини і мотивів кримінального правопорушення.

Суд повинен дослідити всі докази на підтвердження чи спростування обвинувачення, дати їм оцінку на підставі всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин справи у їх сукупності та залежно від установлених обставин, правильно застосувати кримінальний закон. Висновок суду щодо оцінки доказів належить викласти у вироку у точних і категоричних судженнях, які виключали б сумніви з приводу достовірності того чи іншого доказу. Прийняття одних і відхилення інших доказів судом повинно бути мотивовано.

На думку колегії суддів, вказаних вимог закону судом дотримано не було, крім того, вирок суду не відповідає вимогам закону щодо його змісту.

У статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, зазначено, що кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має бути негайно й детально проінформований зрозумілою для нього мовою про характер і причини висунутого проти нього обвинувачення.

Європейський суд з прав людини (у справі «Абрамян проти Росії») більш ґрунтовно тлумачить зазначену норму, вказуючи на необхідність приділяти особливу увагу роз`ясненню «обвинувачення» особі, стосовно якої порушено кримінальну справу, та як деталі вчинення злочину можуть відігравати вирішальну роль під час розгляду кримінальної справи.

Крім того, положення пп. «а» п. 3 ст. 6 Конвенції необхідно аналізувати у світлі більш загальної норми про право на справедливий судовий розгляд, гарантоване п. 1 цієї статті. У кримінальному провадженні надання повної, детальної інформації щодо пред`явленого особі обвинувачення та, відповідно, про правову кваліфікацію, яку суд може дати відповідним фактам, є важливою передумовою забезпечення справедливого судового розгляду (рішення від 25.03.1999 р. у справі «Пелісьє та Сассі проти Франції» №25444/94, п. 52; рішення від 25.07.2000 р. у справі «Матточіа проти Італії», №23969/94, п. 58; рішення від 20.04.2006 р. у справі «І.Н. та інші проти Автсрії», №42780/98, п. 34).

До того ж право бути проінформованим про характер і причини обвинувачення потрібно розглядати у світлі права обвинуваченого мати можливість підготуватися до захисту, гарантованого пп. «b» п. 3 ст. 6 Конвенції (рішення у справі «Пелісьє та Сассі проти Франції» п. 54, а також «Даллос проти Угорщини», п. 47).

З мотивувальної частини оскаржуваного вироку вбачається, що судом 1 інстанції при розгляді кримінального провадження встановлено, що за змістом пред`явленого обвинувачення і обставин, викладених в обвинувальному акті ОСОБА_9 , ОСОБА_8 щодо обєктів «Реконструкція покрівлі блоку 1 та блоку 2 Городнянської ЗОШ № 2, „Реконструкція будівлі Ічнянської районної комплексної дитячої юнацької спортивної школи (реконструкція покрівлі та внутрішніх приміщень будівлі без зміни зовнішніх геометричних розмірів будівлі), „Капітальний ремонт Ічнянської ЗОШ 1-111 ступенів № 4 Ічнянської районної ради Чернігівської області» (заміна вікон та дверей), „Капітальний ремонт Ічнянської гімназії імені Васильченка Ічнянської районної ради Чернігівської області, „Реконструкція даху та фасаду Березнянської ЗОШ 1-111 ступенів» при цьому щодо перерахованих обєктів з місцем розташування в м. Ічня також за попередньою змовою і з ОСОБА_10 (при цьому ОСОБА_10 та ОСОБА_8 вказуються як пособники ОСОБА_9 , будучи службовими особами, що виконують адміністративно- господарські та організаційно-розпорядчі фукції, з метою заволодіння чужим майном, переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно, знаходячись в невстановленому досудовим розслідуванням місці та час, вступили у попередню змову реалізували задум ОСОБА_9 на заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, в тому числі у великих розмірах, повторно, та видали завідомо неправдиві офіційні документи за обставин, вказаних стороною обвинувачення, тобто, судом 1 Інстанції, у порушення вимог КПК України, фактично не сформульоване обвинувачення, у якому ОСОБА_9 та ОСОБА_8 визнані винуватими.

Також із оскаржуваного судового рішення встановлено, що суд 1 інстанції, поряд з іншим, підтверджує вироком обвинувачення за епізодом в Городнянській ЗОШ, хоча за вимогами кримінального процесуального законодавства суд повинен встановити обвинувачення, визнане доведеним.

Застосований судом термін «підтверджує» за своїм змістом, не є тотожним юридичному терміну «встановлювати».

Таким чином, суд 1 інстанції при ухваленні вироку, порушив вимоги кримінального процесуального закону, адже ухвалене ним рішення за своїм змістом не відповідає законодавчим приписам, які регламентовані ст.374 КПК України.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України.

Судове рішення є актом реалізації судової влади. Якість судового рішення це один із основних критеріїв якості правосуддя.

Вирок - це ухвалене іменем держави судове рішення першої або апеляційної інстанції про винуватість або невинуватість особи і про призначення кримінального покарання або звільнення від призначеного покарання, засноване на доказах, безпосередньо досліджених судом.

Законність вироку - це його сувора відповідність приписам матеріального та процесуального права. Законним може бути лише той вирок, який постановлено при неухильному дотриманні процесуального закону на всіх стадіях кримінального процесу.

Тому , виходячи із викладеного слід наголосити, що використання судами під час ухвалення рішень, спрощеної термінології, або яка прямо суперечить чи спотворює зміст визначених кримінальним процесуальним законом термінів є неприпустимим. Допущення таких порушень під час складання судового рішення є неприйнятним, адже це ставить під сумнів законність ухваленого рішення.

Виправдовуючи ОСОБА_10 у пред`явленому органом досудового розслідування обвинуваченні суд дійшов висновку, що з перелічених доказів не вбачається, що грошові кошти у будь-якій сумі були отримані ОСОБА_10 чи повернуті в її особисте розпорядження, або в силу будь-яких обставин вона була зацікавлена в збагаченні інших, чим фактично вийшов за межі пред`явленого їй обвинувачення, так як матеріали кримінального провадження не містять даних про зміну прокурором обвинувачення у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законом.

Крім того, суд при ухваленні вироку встановив суттєві неточності та розбіжності між висновком будівельно-технічної експертизи та обвинувальним актом щодо кількості та вартості виконаних робіт, що також підтверджено показаннями експерта, вийшов за межі своїх повноважень та самостійно здійснив розрахунки вартості недовиконаних робіт та послуг, чим порушив принцип змагальності сторін, передбачений ст. 22 КПК України.

Ураховуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку, що вирок суду не відповідає вимогам кримінального процесуального закону та підлягає скасуванню із призначенням нового розгляду в суді 1 інстанції, під час якого слід урахувати наведене та ухвалити законне, обґрунтоване і вмотивоване рішення.

Також, як стверджувала сторона захисту, обґрунтовані сумніви викликає висновок судової будівельно-технічної експертизи, так як під час її проведення не були враховані ряд робіт, які виконувались на підставі корегуючих актів.

Вирішуючи питання належності вищезазначених доказів, суд має урахувати положення статті 85 КПК, та з`ясувати питання чи підтверджують вони прямо чи непрямо існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, достовірність чи недостовірність доказів у кримінальному провадженні.

При цьому колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу суду 1 інстанції на те, що документ, яким підтверджується чи спростовується обставина, що підлягає доказуванню у справі, та покладається в основу рішення суду має бути отриманий сторонами кримінального провадження у порядку статті 93 КПК України, а відтак відповідати критеріям допустимості та достовірності.

Також колегія суддів звертає увагу, що відповідно до роз`яснень, які дані у п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 року «Про судову практику у справах проти власності» у статті 191 КК України передбачено відповідальність за три форми вчинення злочину - привласнення, розтрату або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Вони характеризуються умисним протиправним і безоплатним оберненням чужого майна на свою користь чи на користь іншої особи. Предметом привласнення та розтрати є лише те чуже майно, яке було ввірене винній особі чи перебувало у її законному віданні, тобто таке майно, що знаходиться у неї на законних підставах і стосовно якого вона здійснювала повноваження щодо розпорядження, управління, доставки використання або зберігання тощо. При привласненні ці повноваження використовуються для обернення винною особою майна на свою користь, а при розтраті на користь інших осіб.

Зокрема об`єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 191 КК України полягає в незаконному безоплатному утриманні майна ввіреного винному або майна, що перебуває в його віданні - привласнення; в незаконному безоплатному відчуженні, використанні, витрачанні майна ввіреного винному або майна, що перебуває в його віданні - розтрата; заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем - майно не ввірене, не перебуває віданні винної особи, але внаслідок службового становища особа має право оперативного управління цим майном.

Крім того, відповідно до роз`яснень, що містяться в постанові Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання» рішення про позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю має бути чітко сформульоване в резолютивній частині вироку, для того щоб не виникло жодних сумнівів під час виконання останнього.

Допущені судом 1 інстанції порушення згідно з частиною 1 статті 412 КПК України є істотними, оскільки перешкодили ухваленню законного та обґрунтованого судового рішення.

Враховуючи викладене, апеляційні скарги захисника та прокурора підлягають частковому задоволенню, а вирок суду скасуванню з призначенням нового розгляду в суді 1 інстанції, під час якого необхідно врахувати наведене, ретельно дослідити доводи, викладені у апеляційних скаргах, дати належну оцінку наявним доказам, вмотивувавши прийняте рішення.

При новому розгляді суду 1 інстанції необхідно врахувати наведене вище, перевірити доводи апеляційних скарг сторони захисту та обвинувачення, всебічно, повно та об`єктивно дослідити всі обставини кримінального провадження, оцінити кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність з точки зору достатності та взаємозв`язку й ухвалити законне, обґрунтоване та вмотивоване судове рішення.

Керуючись ст.ст. 404, 405, 412, 415, 419 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Апеляційні скарги захисника адвоката ОСОБА_6 в інтересах обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та прокурора задовольнити частково, вирок Городнянського районного суду Чернігівської області від 08 вересня 2020 року відносно ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 та призначити новий судовий розгляд в суді першої інстанції.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та касаційному оскарженню не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_3 ОСОБА_2 ОСОБА_4

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93585209
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —732/1792/18

Вирок від 10.05.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Вирок від 10.05.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Лиманська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні