Рішення
від 16.12.2020 по справі 931/848/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/848/20

Провадження № 2/931/296/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2020 року смт Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Масляної С.В.,

за участю: секретаря - Марчук Н.Я.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

21 жовтня 2020 року позивачі звернулись в суд з позовом до Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування. Позов мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько ОСОБА_1 та чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, зокрема, на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . За життя спадкодавцем заповіту складено не було. Відповідно до заяви ОСОБА_2 про прийняття спадщини у Локачинській державній нотаріальній конторі Волинської області 31 травня 2017 року року була заведена спадкова справа № 77/2017 до майна померлого ОСОБА_3 24 липня 2017 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено договір про поділ спадкового майна до видачі свідоцтв про право на спадщину. 11 серпня 2020 року позивачі звернулись до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу Волинської області з заявою про видачу їм свідоцтв про право на спадщину за законом на 1/2 частки житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , однак, їм відмовлено у видачі таких свідоцтв у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на будинок.

Просять суд визнати за ними, в порядку спадкування за законом, право власності на 1/2 частки кожному житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що залишився після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Привітне Локачинського району Волинської області.

24 листопада 2020 року позивачі у підготовче судове засідання не з`явились. Одночасно із позовною заявою вони подали письмові клопотання від 21 жовтня 2020 року про розгляд справи без їх участі. Позовні вимоги підтримують повністю, не заперечують щодо ухвалення заочного рішення у справі.

Представник відповідача через канцелярію суду також подав заяву від 16.12.2020 року про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнає повністю, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, матеріали спадкової справи № 77/2017 до майна померлого ОСОБА_3 , суд дійшов висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько ОСОБА_1 та чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про його смерть серії НОМЕР_1 від 30 грудня 1016 року (а.с. 6).

Після його смерті залишилося спадкове майно, зокрема, житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області від 29 вересня 2020 року № 821 та витягом з погосподарської книги № 5 за 2020 рік (а.с. 8).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (частина перша статті 1268 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України). Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

31 травня 2017 року на підставі поданої ОСОБА_2 заяви про прийняття спадщини у Локачинській державній нотаріальній конторі Волинської області була заведена спадкова справа № 77/2017 до майна померлого ОСОБА_3 (а.с. 21).

Із копій матеріалів вказаної спадкової справи вбачається, що позивач ОСОБА_2 у встановлений законом строк прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 та не відмовилась від неї протягом строку, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

24 липня 2017 року між ОСОБА_1 (дочкою спадкодавця) та ОСОБА_2 (дружиною спадкодавця) укладено договір про поділ спадкового майна до видачі свідоцтв про право на спадщину, відповідно до якого до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 переходить право власності на 1/2 частки кожному житлового будику з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 33).

11 серпня 2020 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частки спадкового майна, а саме: на земельну ділянку, площею 0,25 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівль і споруд, а також на земельну ділянку, площею 1,2191 га для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться на території Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області ( 55, 56).

Факт родинних відносин позивача ОСОБА_1 і спадкодавця ОСОБА_2 підтверджується копією свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 від 25 червня 1987 р., копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 17 лютого 2008 року, з якого вбачається, що після реєстрації шлюбу прізвище позивача змінено з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_5 " (а.с.23, 25). Окрім того, із копій матеріалів спадкової справи вбачається, що 02 лютого 2007 року між спадкодавцем ОСОБА_3 та ОСОБА_6 було укладено шлюб, після реєстрації якого прізвище " ОСОБА_7 " змінено на " ОСОБА_4 ", що стверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 02 лютого 2007 року (а.с. 24).

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 11 серпня 2020 року вбачається, що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу з заявою про видачу їм свідоцтв про право на спадщину за законом, однак позивачам відмовлено у видачі таких свідоцтв, оскільки ними не подано відповідних правовстановлюючих документів на будинок (а.с.17).

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є спадкоємцями першої черги за законом згідно ст.1261 ЦК України.

Інших спадкоємців за законом, які б претендували на спірне спадкове майно, судом не встановлено.

Відповідно до ч.1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Представник відповідача у підготовчому судовому засіданні визнав позов, що стверджується його заявою від 16.12.2020 року (а.с. 74).

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до частини першої, четвертої статті 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону, або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно із ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтями 1216, 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оскільки на момент відкриття спадщини спадкодавцю ОСОБА_3 належало право власності на спірний житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 , суд дійшов висновку, що право власності на нього переходить до позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як спадкоємців за законом і за ними необхідно визнати право власності на 1/2 частки кожному житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами.

Згідно зі ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, іхніх преставників.

Враховуючи зазначене, а також те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що його необхідно прийняти та ухвалити рішення про задоволення позову повністю у підготовчому судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 10-13, 77, 81, 82, 197, 200, 206, 247, 263, 265 ЦПК України, ст. 392, 1216, 1218, 1266 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частки житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Привітне Локачинського району Волинської області.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частки житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Привітне Локачинського району Волинської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 16.12.2020 року.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 .

Позивач: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 .

Відповідач: Привітненська сільська рада Локачинського району, адреса місцезнаходження: 45543, с. Привітне, вул. Центральна, 73 Локачинського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332130.

Суддя Локачинського районного суду С.В. Масляна

Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено18.12.2020
Номер документу93596052
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —931/848/20

Рішення від 16.12.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Масляна С. В.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Масляна С. В.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Масляна С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні