Ухвала
від 17.12.2020 по справі 754/12952/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 1-кп/754/1207/20

Справа № 754/12952/20

У Х В А Л А

17 грудня 2020 року Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

попередньо розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження № 32020100000000467 відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Помічна Новоукраїнського району Кіровоградської області, зареєстрованої та проживаючої в АДРЕСА_1 , не судимої,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України,

У С Т А Н О В И В :

7.10.2020 р. до суду надійшло клопотання прокурора відносно ОСОБА_4 , яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України, про звільнення від кримінальної відповідальності у зв"язку із закінченням строків давності.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив задовольнити клопотання та звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 205-1 КК України у зв"язку із закінченням строків давності, провадження в справі закрити.

Вислухавши думки учасників підготовчого судового розгляду з приводу клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, згідно до вимог п.2 ч.3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених, зокрема, ч.2 ст. 284 КПК України, яка передбачає закриття судом кримінального провадження у звязку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України, а саме, у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 наприкінці лютого 2016 року, точний день та час досудовим розслідуванням не встановлені, у денний час доби, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці на території Дніпровського району м. Києва, отримала пропозицію від невстановленої досудовим розслідуванням особи чоловічої статі, за грошову винагороду внести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Лестон» (код 40924568), завідомо неправдиві відомості.

Після чого у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, відповідно до якого ОСОБА_4 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою чоловічої статі, погодилась внести завідомо неправдиві відомості в реєстраційні документи ТОВ «Лестон» (код 40924568) та передати реєстраційні документи для проведення державної реєстрації зазначеної юридичної особи невстановленій досудовим розслідуванням особі чоловічої статі, натомість отримати грошову винагороду у розмірі 500 (п`ятсот) грн.

Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» № 755-IV, чинного на момент вчинення кримінального проступку, для державної реєстрації юридичної особи подаються такі документи:

1)заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

2)заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника;

2-1) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи.

ОСОБА_4 , реалізовуючи спільний з невстановленою особою чоловічої статі злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, діючи з корисливих мотивів, в денний період часу, 26.02.2016 р. разом з невстановленою слідством особою чоловічої статі, перебуваючи в приміщенні, що займає приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , за адресою: м. Київ, Дніпровський р-н, вул. Гната Хоткевича, 10, оф. 10, діючи відповідно до вказівок невстановленої слідством особи чоловічої статі з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за вказівкою останнього підписала Довіреність від 26.02.2016 р., якою уповноважила ОСОБА_6 бути представником з питань реєстрації новоствореної юридичної особи, проте такого наміру уповноважувати ОСОБА_4 не мала, після чого вказаний документ, а також копії власного паспорту громадянки України (серії НОМЕР_1 , виданого Броварським РВ ГУ МВС України в Кіровоградській області 15.03.2007) та реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_2 ) передала невстановленій досудовим слідством особі чоловічої статі для виготовлення реєстраційних документів ТОВ «Лестон» (код 40924568).

На підставі наданих документів (паспорту та ідентифікаційного номеру платника податків ОСОБА_4 ) невстановлена слідством особа чоловічої статі склала статутні документи ТОВ «Лестон» (код 40924568), необхідні для проведення державної реєстрації юридичної особи, в які внесла завідомо неправдиві відомості.

Так, ОСОБА_4 в денний період часу, наприкінці жовтня 2016 року, точний день та час досудовим розслідуванням не встановлено, разом з невстановленою слідством особою чоловічої статі, перебуваючи на території Деснянського району м. Києва, біля ринку «Даринок», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Біломорська, 1, діючи відповідно до вказівок невстановленої слідством особи чоловічої статі з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за вказівкою останнього підписала заздалегідь підготовлений невстановленою слідством особою чоловічої статі документ, який відповідно до закону подається для проведення державної реєстрації юридичної особи, в який внесені завідомо неправдиві відомості, а саме: Протокол № 1 Загальних зборів засновників ТОВ «Лестон» (код 40924568) від 27.10.2016 р., в якому внесені неправдиві відомості, а саме: в пункті 4 графи «Вирішили» щодо внесення ОСОБА_4 частки в Статутний капітал Товариства у розмірі 1800 (одна тисяча вісімсот) грн., що дорівнює 30 % статутного капіталу Товариства, проте ОСОБА_4 жодної частки в статутному капіталі не вносила та не затверджувала; в пункті 5 графи «Вирішили» щодо місцезнаходження Товариства за адресою: Київська обл., м. Бровари, б. Незалежності, 17, оф. 9, проте підприємство за вказаною адресою не знаходилось; в пункті 8 графи «Вирішили» щодо обрання Директором Товариства ОСОБА_7 , однак ОСОБА_4 фактично рішення про призначення директора Товариства не приймала, після чого отримала від вказаної невстановленої досудовим слідством особи чоловічої статі заздалегідь обумовлену грошову винагороду у розмірі 500 (п`ятсот) грн.

На підставі вищевказаних документів, засвідчених ОСОБА_4 , як співзасновником вказаного Товариства, при невстановлених слідством обставинах у невстановлений досудовим розслідуванням час, невстановлена досудовим слідством особа чоловічої статі, 31.10.2016 р. подала державному реєстратору документи, необхідні для здійснення державної реєстрації новоутвореної шляхом заснування юридичної особи ТОВ «Лестон» (код 40924568), який здійснив державну реєстрацію.

Своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_4 вчинила кримінальний проступок, передбачений ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Відповідно до вимог ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачно покаранн у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Санкція ч.2 ст. 205-1 КК України на період 31.10.2016 р. передбачала покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від трьох до п"яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, відповідно до вимог ст. 12 КК України відносився до кримінальних проступків.

На даний час минув трьохрічний строк давності притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч.2 ст. 205-1 КК України.

Підозрювана ОСОБА_4 не заперечує проти звільнення її від кримінальної відповідальності у звязку із закінченням строків давності.

За таких обставин, кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч.2 ст. 205-1 КК України підлягає закриттю у звязку зі звільненням її від кримінальної відповідальності.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 288, 314 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 205-1 КК України у звязку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч.2 ст. 205-1 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апелшяційного суду м.Києва через Деснянський районний суд м.Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні ухвали після постановлення ухвали апеляційним судом.

Головуючий -

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93602879
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —754/12952/20

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабайлова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні