Ухвала
від 10.12.2020 по справі 760/27036/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження №1-кс/760/8333/20

Справа №760/27036/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2020 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві, клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ДФС у Київській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук в кримінальному провадженні №32020110000000144 від 26.11.2020, за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченогоч.3 ст.212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу проведення обшуку адміністративно-складських приміщень за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, буд.11, які використовує в своїй діяльності ТОВ «Тарлев», що на праві власності належать ТОВ «Укргідроспецбуд», з метою встановлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають значення для розкриття даного кримінального правопорушення.

В обґрунтування слідчий вказав, що службові особи ТОВ «Тарлев» (код ЄДРПОУ 35415966) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи на території Київської області та м. Києва, в період з січня 2019 року по вересень 2020 року, відобразили в податковій звітності підприємства безтоварні операції з підприємствами з ознаками «транзитності», а саме: ТОВ «Миропільська Фабрика «Веснянка» (код ЄДРПОУ 13558904), ТОВ «Справа Техніки» (код ЄДРПОУ 39268384), ТОВ «Прінфон» (код ЄДРПОУ 34615267), ТОВ «Велас Трейд» (код ЄДРПОУ 40864703), ТОВ «Лібхерсервіс ПМ» (код ЄДРПОУ 40958754), ТОВ «Концепт Енд Продакшн» (код ЄДРПОУ 42900879), ТОВ «Євросервіс Груп ЛТД» (код ЄДРПОУ 39817346), ТОВ «Фірма «Мустанг-6» (код ЄДРПОУ 34395593), ТОВ «Концерн Водполімер» (код ЄДРПОУ 35192542), ТОВ «Стілл Групп-Інвест» (код ЄДРПОУ 38982861), ТОВ «Норд Трейд Компані» (код ЄДРПОУ 40904515), ТОВ «Мустанг-6» (код ЄДРПОУ 39226023), ТОВ «Квезаль Плюс» (код ЄДРПОУ 43722046), ТОВ «Паннонія-Трейд Ко» (код ЄДРПОУ 34619722), а фактично товари по вказаним взаємовідносинам були реалізовані неплатникам податку на додану вартість у відповідному періоді без відображення даної реалізації у податковій звітності, тим самим умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 13 108 219 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

26.11.2020року відомостіпро вчиненекримінальне правопорушеннявнесено доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №№32020110000000144, за ч. 3 ст.212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що в період з 2019 року по теперішній час ТОВ «Тарлев» здійснює ввезення товару на митну територію України в режимі «імпорт 40» товари широкого асортименту, а саме: товари для дому (гладильні дошки, сушарки для білизни тощо. Митне оформлення товарів з початку 2019 року по теперішній час проводиться через - Київська регіональна митниця, Львівська митниця та м/п «Малехів».

Службові особи ТОВ «Тарлев» документально оформлюють операції із заниженням митної вартості, переміщених через митний кордон України товарів з приховуванням їх від митного контролю, шляхом подання до органів митної служби документів, що містять неправдиві відомості щодо відправника товарів, ваги, ціноутворення, тощо.

Проведено аналіз ланцюга постачання і відображення руху ТМЦ та подальшої реалізації ТОВ «Тарлев» товарів та встановлено, що службові особи вказаного суб`єкта підприємницької діяльності документально оформлюють безтоварні псевдо господарські операції щодо реалізації, товарів за заниженою ціною, в адресу підприємств ознаками «транзитності», які потребують незаконного переведення безготівкових коштів в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування та органи фінансового контролю України: ТОВ «Миропільська Фабрика «Веснянка», ТОВ «Справа Техніки», ТОВ «Прінфон», ТОВ «Велас Трейд», ТОВ «Лібхерсервіс ПМ», ТОВ «Концепт Енд Продакшн», ТОВ «Євросервіс Груп ЛТД», ТОВ «Фірма «Мустанг-6», ТОВ «Концерн Водполімер», ТОВ «СтіллГрупп-Інвест», ТОВ «Норд ТрейдКомпані», ТОВ «Мустанг-6», ТОВ «Квезаль Плюс», ТОВ «Паннонія-Трейд Ко».

Прикривши вказані псевдо господарські фінансові операції документальним оформленням, службові особи ТОВ «Тарлев» отримують від вищевказаних підприємств безготівкові кошти в рахунок сплати за нібито реалізовані товари, за ціною нижче ринкової.

Так, у період з 01.01.2019 по 01.10.2020 ТОВ «Тарлев» виписано в адресу зазначених вище СПД податкові накладні на поставку товарів на загальну суму 78,6 млн. грн., в т.ч. ПДВ 13,1 млн. грн.

У вище перелічених підприємств відсутні необхідні умови для здійснення господарської діяльності, відсутні основні фонди, технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засоби. В подальшому грошові кошти вище вказана група підприємств перераховує між собою з рахунку на рахунок з метою завищення ціни на товари (роботи, послуги).

Проведеними слідчими (розшуковими) діями встановлено наявність скаладських приімщень, які використовує ТОВ «Тарлев», відповідно до реєстраційних даних в розділі «об`єкти оподаткування» із позначкою «склад» зазначено адресу: м. Київ, вул. Жмеринська, буд. 11.

Проведеним оглядом податкової звітності ТОВ «Тарлев», відповідно до зареєстрованих податкових накладних в єдиному реєстрі податкових накладних встановлено, що останнє здійснює оплату послуг з оренди складських приміщень ТОВ «Укргідроспецбуд» (код ЄДРПОУ 01416470).

Згідно інформаційної довідки, отриманої з КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації» за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, буд. 11 частина майнового комплексу зареєстрована на праві власності за ТОВ «Укргідроспецбуд» на підставі договору купівлі-продажу від 26.11.1993.

Враховуючи вище викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, а також відшукання знаряддя вчинення кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, виникла необхідність в проведенні обшуку за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, буд. 11, де фактично знаходяться адміністративно-складські приміщення, в яких здійснюється фінансово-господарська діяльність ТОВ «Тарлев» та зберігаються фінансово-господарські документи вказаного підприємства по взаємовідносинам з підприємствами, що входять до транзитно-конвертаційної групи, оскільки отримати вищезазначені відомості в інший спосіб не виявляється можливим.

Слідчий зазначив, що з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,необхідно відшукатита вилучитипредмети тадокументи,що використовувалисядля вчиненнязлочину тана якихможуть міститисячи зберігатисявідомості прообставини вчиненнякримінального правопорушення.

Вилучення документів та чорнових записів, в яких міститься інформація, щодо умисного ухилення від сплати податків, не облікованих грошових коштів, речей, цінностей та які здобуті злочинним шляхом, носіїв електронної інформації, за допомогою яких здійснюється незаконна діяльність, є єдиною можливістю встановити фактичні дані вчинення злочину.

Також, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку з метою знаходження носіїв електронної інформації, телефонів, комп`ютерів, планшетів, електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку та інших електронних пристроїв та чорнових записів, з яких готувалися та на яких містяться вказані вище господарські документи, грошові кошти, не обліковані грошові кошти, речі, цінності, які не внесені в книги обліку розрахункових операцій та грошові кошти отримані від незаконної діяльності.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Доводи, обставини вчинення імовірного злочину, викладені слідчим в клопотанні, надані письмові докази, достатньо обґрунтовують наявність підстав для проведення обшуку адміністративно-складськихприміщень за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, буд. 11, де здійснює фінансово-господарську діяльність ТОВ «Тарлев», з метою відшукання, встановлення та вилучення договорів з додатками та додатковими угодами, специфікаціями; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), актів виконаних робіт, рахунки-фактур, накладні, податкові накладні, рахунки, товарно-транспортні документи та документи, що підтверджують отримання робіт, послуг, товарів, акти звірок між підприємствами, банківські виписки, платіжні доручення, векселі та документи щодо їх руху, документи, що свідчать про оплату за роботи, послуги, поставку ТМЦ, документи та чорнові записи, у тому числі: документи щодо реалізації товарів через фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців за готівкові кошти, документи щодо реалізації товарів на неплатників, вільні зразки підписів та почерку, документи щодо ввезення на митну територію України ТМЦ, можливу переписку із особами задіяними у злочинній схемі, переписку із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, податкову звітність на паперових носіях вищеперерахованих суб`єктів підприємницької діяльності, цінні папери, печатки, штампи, кліше, факсиміле підпису, чорнові записи, установчі та реєстраційні документи, договори оренди, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, документи, бланки з відбитками печаток, чорнові записи та документи, які свідчать про протиправну діяльність з боку службових осіб та співробітників ТОВ «Тарлев» (код ЄДРПОУ: 35415966), а також фінансово-господарські документи, що підтверджують взаємовідносини між зазначеними в клопотанні суб`єктами господарської діяльності.

Вимоги слідчого в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою знаходження носіїв електронної інформації, телефонів, комп`ютерів, планшетів, електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку та інших електронних пристроїв та чорнових записів, з яких готувалися та на яких містяться вказані вище господарські документи, грошові кошти, не обліковані грошові кошти, речі, цінності, які не внесені в книги обліку розрахункових операцій та грошові кошти отримані від незаконної діяльності є не обґрунтованими та не вмотивованими, а тому не можуть бути задоволені.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , або за їх дорученням іншим слідчим слідчої групи та оперативним підрозділам ГУ ДФС у Київській області, дозвіл на проведення обшуку адміністративно-складських приміщень за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, буд. 11, які використовує в своїй діяльності ТОВ «Тарлев» (код ЄДРПОУ: 35415966), що на праві власності належать ТОВ «Укргідроспецбуд» (код ЄДРПОУ 01416470), з метою встановлення та вилучення документів, предметів та речей, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, а саме:

договори з додатками та додатковими угодами, специфікаціями; акти прийому-передачі товару (робіт, послуг), акти виконаних робіт, рахунки-фактур, накладні, податкові накладні, рахунки, товарно-транспортні документи та інші документи, що підтверджують отримання робіт, послуг, товарів, акти звірок між підприємствами, банківські виписки, платіжні доручення, векселі та документи щодо їх руху чи інші документи, що свідчать про оплату за роботи, послуги, поставку ТМЦ, документи та чорнові записи, ТОВ «Тарлев» (код ЄДРПОУ: 35415966) по фінансово-господарським операціям з ТОВ «Миропільська Фабрика «Веснянка» (код ЄДРПОУ 13558904), ТОВ «Справа Техніки» (код ЄДРПОУ 39268384), ТОВ «Прінфон» (код ЄДРПОУ 34615267), ТОВ «Велас Трейд» (код ЄДРПОУ 40864703), ТОВ «Лібхерсервіс ПМ» (код ЄДРПОУ 40958754), ТОВ «Концепт Енд Продакшн» (код ЄДРПОУ 42900879), ТОВ «Євросервіс Груп ЛТД» (код ЄДРПОУ 39817346), ТОВ «Фірма «Мустанг-6» (код ЄДРПОУ 34395593), ТОВ «Концерн Водполімер» (код ЄДРПОУ 35192542), ТОВ «Стілл Групп-Інвест» (код ЄДРПОУ 38982861), ТОВ «Норд Трейд Компані» (код ЄДРПОУ 40904515), ТОВ «Мустанг-6» (код ЄДРПОУ 39226023), ТОВ «Квезаль Плюс» (код ЄДРПОУ 43722046), ТОВ «Паннонія-Трейд Ко» (код ЄДРПОУ 34619722), документи щодо реалізації товарів через фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців за готівкові кошти, документи щодо реалізації товарів на неплатників, вільні зразки підписів та почерку, документи що ввезення на митну територію України ТМЦ, можливу переписку із особами, задіяними у злочинній схемі, переписку із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, податкову звітність на паперових носіях вищеперерахованих суб`єктів підприємницької діяльності, цінні папери, печатки, штампи, кліше, факсиміле підпису, чорнові записи, установчі та реєстраційні документи, договори оренди, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, документи, бланки з відбитками печаток, чорнові записи та документи, які свідчать про протиправну діяльність з боку службових осіб та співробітників ТОВ «Тарлев» (код ЄДРПОУ: 35415966), а також фінансово-господарські документи, які використовувались за для вчинених вказаних кримінальних правопорушень.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла та іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93604697
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук в кримінальному провадженні №32020110000000144 від 26.11.2020, за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченогоч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/27036/20

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні