Рішення
від 14.12.2020 по справі 471/878/20
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/878/20

Провадження №2/471/335/20

Номер рядка звіту 61

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2020 р.

Братський районний суд Миколаївської області

у складі:

головуючого судді - Скарницької І.Б.,

за участю секретаря - Бондарчука С.М.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду с-ща Братське цивільну справу № 471/878/20-ц за позовною заявою ОСОБА_1 до Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно.

В своєму позові позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 .. Після його смерті залишилось спадкове майко, яке також складається з житлового будинку що розташований в с. Новофедорівка Братського району Миколаївської області. Позивач фактично прийняла спадщину після смерті чоловіка, але отримати свідоцтво про право на спадщину не має можливості оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документа на будинок. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину не має.

В судове засідання не з`явилися позивач та його представник, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

В судове засідання не з`явився відповідач, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новофедорівка Братського району Миколаївської області помер ОСОБА_2 (а.с. 5).

Після смерті останньої відкрилася спадщина, яке крім іншого складається, з житлового будинку з господарськими спорудами та будівлями, що розташований в с. Новофедорівка Братського району Миколаївської області та який належав померлому на підставі свідоцтва про право власності від 26.04.1991 року, виданого комітетом Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області.

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 57384872 від 30.08.2019 року, після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , була заведена спадкова справа № 3661445 (а.с. 10).

Відповідно до копії спадкової справи спадкоємцем за законом є його дружина ОСОБА_1 , яка прийняла спадщину в вигляді грошового вкладу.

Цивільні відносини по даній справі виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України від 01 січня 2004 року, а саме спадщина відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому на дані правовідносини поширюється дія норм Цивільного кодексу Української РСР в редакції 1963 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР, в редакції 1963 року чинній на час виникнення даних правовідносин, спадкоємство здійснюється за законом і заповітом.

Згідно зі ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини, яким згідно вимог ст.. 525 ЦК є день смерті спадкодавця.

Пунктом 4.15 Глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій, передбачено що видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Наразі оригінал свідоцтва про право власності на житловий будинок відсутній.

Згідно із частиною 1 статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Враховуючи вказане, суд вважає можливим визнати за позивачем право приватної власності на житловий будинок в с. Новофедорівка Братського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати слід залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст. 259, 264, 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, що розташований в с. Новофедорівка Братського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати залишити за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: с. Новофедорівка, Братського району Миколаївської області.

Відповідач - Ганнівська сільська рада Братського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04375932, с. Ганнівка Братського району Миколаївської області..

Рішення може бути оскаржено, в порядку ст. 354 ЦПК України, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

СуддяІ.Б. Скарницька

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено18.12.2020
Номер документу93618117
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/878/20

Рішення від 14.12.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні