Рішення
від 15.12.2020 по справі 570/4691/20
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4691/20

Номер провадження 2-о/570/94/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 грудня 2020 року

Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Гладишева Х.В.

за участю секретаря судового засідання Гречки О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новоукраїнської сільської ради Рівненського району про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем, -

в с т а н о в и в:

20.11.2020 р ОСОБА_1 (далі - заявник) звернулася до Рівненського районного суду Рівненської області із заявою про встановлення факту постійного її проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Козлин Рівненського району Рівненської області.

В обґрунтування вимог заявниця зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її бабуся - ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 . Бабуся залишила заповіт, яким все майно заповіла заявниці. Заповіт посвідчений 08 квітня 2005 року Новоукраїнською сільською радою Рівненського району Рівненської області, зареєстровано в реєстрі за №29. Спадкоємцем першої черги після смерті баби є матір заявниці - ОСОБА_3 , однак від прийняття спадщини вона відмовилася, що стверджується її заявою нотаріально посвідченою в виконкомі Новоукраїнської сільської ради. Заявниця стверджує, що проживала з бабою постійно до її смерті та прийняла спадщину відповідно до положень ст. 1268 Цивільного кодексу України, однак оформити документи на спадкове майно в нотаріальній конторі заявниця не може, оскільки проживала з спадкодавцем без реєстрації місця проживання.

За таких обставин заявниця просить суд постановити рішення, яким встановити факт її постійного проживання з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Рівненського районного суду Рівненської області від 24.11.2020 р. заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новоукраїнська сільська рада Рівненського району про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем, вирішено розглядати справу в порядку окремого провадження, судове засідання призначено на 14.12.2020 р. о 11:00 год. та задоволено клопотання заявника про допит свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5

14.12. 2020 р. під час розгляду даної справи було оголошено перерву до 15 грудня 2020 року.

14.12.2020 р. через канцелярію суду заявник подала клопотання про розгляд справи без її участі.

14.12.2020 р. через канцелярію суду заінтересована особа: Новоукраїнська сільська рада Рівненського району Рівненської області подали клопотання про розгляд справи без їх участі та зазначають, що позовні вимоги ОСОБА_1 визнають та підтримують у повному обсязі.

Сторони в судове засідання 15.12.2020 р. не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про дату та час судового засідання.

З огляду на неявку у судове засідання 15.12.2020 р. всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України .

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне розглянути цивільну справу за відсутності сторін за результатами судового засідання, яке відбулося 14 грудня 2020 року та наявними матеріалами справи.

Дослідивши та оцінивши представлені по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява обґрунтована та підлягає до задоволення, враховуючи таке.

Статтею 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. Частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно до частини 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно роз`яснень, що містяться в пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7 якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Метою встановлення факту, що заявниця постійно проживала з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 є прийняття нею спадщини за законом на майно, що належало померлій.

Судом встановлено, що бабуся заявниці ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 . На час смерті вона проживав за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області від 09.11.2020 року № 812.

У довідці від 28.09.16 р. № 1117 вказано, що ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 дійсно здійснила обряд поховання ОСОБА_2 , з якою постійно проживала до дня смерті і разом вели спільне господарство без реєстрації.

Із заяви ОСОБА_3 , яка посвідчена секретарем Тучинської сільської ради 22 листопада 2018 року вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка на день смерті була зареєстрована в с. Козлин Рівненського району Рівненської області. ОСОБА_3 в даній заяві відмовилася від спадщини, а саме земельного паю на території Новоукраїнської сільської ради, який залишився після смерті матері ОСОБА_2 .

Також долучено копію заповіту від 08.04.2005 року, де вказано що ОСОБА_2 , що мешкає в АДРЕСА_1 заповідає житловий будинок та надвірні будівлі, що знаходяться в АДРЕСА_1 ОСОБА_1 .

Як вбачається з довідки Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області № 953 від 01.12.2020 року, ОСОБА_1 , 1982 року народження постійно проживала, а саме з 1999 року зі гр. ОСОБА_2 до дня її смерті в АДРЕСА_1 та вели спільне господарство.

Вищезазначене підтверджують свідки: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які проживають в с. Козлин Рівненського району Рівненської області та є сусіда ними заявниці.

Приймаючи до уваги, що заявниця позбавлена можливості у здійсненні права на спадкування в інший шлях, крім встановлення у судовому порядку факту постійного проживання зі спадкодавцем, суд вважає за можливе задовольнити заяву та встановити факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Відтак, суд дійшов висновку, що наявними у матеріалах справи доказами підтверджено, що заявниця постійно проживала зі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Козлин Рівненського району Рівненської області.

На підставі наведеного, заява про встановлення факту постійного проживання заявниці зі спадкодавцем підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 10 , 12 , 27 , 77 , 81 , 263-265 , 293 , 315 , 319 , 354 ЦПК , суд -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новоукраїнської сільської ради Рівненського району про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем - задоволити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 зі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський районний суд Рівненської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ПІН НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Новоукраїнська сільська рада Рівненського району рівненської області, код ЄДРПОУ 04387266, місцезнаходження: вул. Приходька, 50а, с. Нова Українка Рівненського району Рівненської області.

Повне рішення складено 17 грудня 2020 року.

Суддя: Гладишева Х.В.

Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено18.12.2020
Номер документу93621042
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем

Судовий реєстр по справі —570/4691/20

Рішення від 15.12.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні