Ухвала
від 14.12.2020 по справі 751/8644/20
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/8644/20

Провадження №1-кс/751/2457/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2020 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

з участю : слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання заступника начальника першого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

Встановив:

До суду з даним клопотанням звернувся слідчий, вказавши, що в провадженні СУ ГУ ДФС у Чернігівській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за №32020270000000054 від 09.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження органом досудового розслідування встановлено, що речі, предмети, документи (на паперових, магнітних та електронних носіях), що підтверджують протиправну діяльність ОСОБА_5 , а також інших причетних осіб, що сприяли вчиненню злочину знаходяться в офісному (нежитловому) приміщенні за адресою: м.Чернігів, вул. О.Міхнюка б. 1а, приміщення 2, 7, 9, що належить на праві власності ТОВ «Домен-Буд» (код ЄДРПОУ 35506073), та яке використовує у своїй ТОВ «Денар-Люкс» та ТОВ «ФК «Регіонал Капітал». У вказаному офісному приміщенні відбувається укладення договорів переуступки майнових прав з покупцями квартир, які в подальшому передаються ОСОБА_5 , а також зберігається «чорнова бухгалтерія», готівка, отримана від покупців квартир та не відображена по податковому обліку, мобільні телефони, що використовуються у злочинній діяльності, комп`ютерна техніка, на якій створюються реєстри отриманих коштів тощо.

Зазначені речі та документи (на паперових, магнітних та електронних носіях) являються доказами злочинної діяльності та існує реальна загроза їх знищення.

В судовому засіданні слідчий клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підтримав, просив його задовольнити.

Вислухавши слідчого, вивчивши додатки, додані до клопотання, матеріали кримінального провадження №32020270000000054 від 09.07.2020, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, органом досудового розслідування встановлено, що в період 2017-2019 років ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ) використовуючи свої реквізити як фізичної особи, а також реквізити фізичних осіб ОСОБА_6 (код НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (код НОМЕР_3 ) здійснювала систематичну фінансово-господарську діяльність з реалізації квартир кінцевим споживачам, приховуючи при цьому прибуток та як наслідок, умисно ухилилась від сплати ПДФО, ПДВ та військового збору на загальну суму 10 667 943 грн.

Також, органом досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 разом з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 створили та контролюють діяльність ряду підприємств, серед яких: ТОВ «Денар-Люкс» (код ЄДРПОУ 34653957), ТОВ «Домен-Буд» (код ЄДРПОУ 35506073), ТОВ «Фінансова Компанія «Регіон Капітал» (код ЄДРПОУ 33939607), які задіяні в схемі по ухиленні від сплати податків. Так, ТОВ «Домен-Буд» займається будівництвом багатоквартирних будинків на території м. Чернігова, а ТОВ «Денар-Люкс» виступає інвестором при спорудженні житлових будинків та здійснює реалізацію квартир кінцевим споживачам.

Згідно наявної інформації фактична вартість квартир в житлових будинках за адресами: буд. 98, буд. 100, буд. 102, буд. АДРЕСА_1 становить 12 тис. грн. за один метр квадратний; буд. АДРЕСА_2 становить 15-16 тис. грн. за один метр квадратний; за будівельною адресою вул. Гетьмана Полуботка, 36 та 36-А становить 19,5-21,2 тис. грн. за один метр квадратний.

ТОВ «ФК «Регіон Капітал» являється управителем фонду фінансування будівництва (виду А, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №82 від 06.04.2006) та здійснює діяльність пов`язану з залученням грошових коштів від фізичних осіб, які являються довірителями у фонді фінансування будівництва.

Органом досудового розслідування встановлено, що протягом 2017-2020 років ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 разом з працівником ТОВ «ФК «Регіон Капітал» ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), укладали договори про участь у фонді фінансування будівництва з ТОВ «ФК «Регіон Капітал». За результатами укладання договорів довірителі (інвестори), відповідно до правил фонду фінансування будівництва (виду А), перераховували безготівкові грошові кошти на рахунки фонду фінансування будівництва відповідно до укладеного договору про участь у ФФБ. При цьому, ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 при підписанні договорів про участь у фонді фінансування будівництва визначають балансову вартість одного метру квадратного в розмірі близько 6 тис. грн., що становить 50% від фактичної вартості.

В подальшому, при реалізації квартир кінцевим покупцям, ОСОБА_5 використовуючи свої реквізити як фізичної особи, а також реквізити фізичних осіб ОСОБА_6 , ОСОБА_7 укладають договори відступлення майнових прав (цесії), за якими уступають право вимоги та свої зобов`язання за договором про участь у ФФБ на користь кінцевих покупців. При цьому покупці сплачують грошові кошти за квартиру з розрахунку 12-21,2 тис. грн. за один метр квадратний.

Таким чином, на думку органу досудового розслідування ОСОБА_5 отримує понад 6 тис. грн. з кожного реалізованого метру квадратного нерухомості, які не відображаються в податковій звітності та з них не сплачуються податки та обов`язкові платежі до бюджету.

Протягом 2017-2020 років ОСОБА_5 використовуючи свої реквізити як фізичної особи, а також реквізити фізичних осіб ОСОБА_6 , ОСОБА_7 за вищевказаною злочинною схемою реалізували 78 квартир загальною площею 4 914 м. кв. Із розрахунку середньої вартості одного квадратного метру - 12 тис. грн., загальна вартість реалізованих квартир становить 89 967 тис. грн. При цьому вищевказані особи не відобразили по податковому обліку 29 483 тис. грн.

Органом досудового розслідування встановлено, що речі, предмети, документи (на паперових, магнітних та електронних носіях), що підтверджують протиправну діяльність ОСОБА_5 , а також інших причетних осіб, що сприяли вчиненню злочину знаходяться в офісному (нежитловому) приміщенні за адресою: м.Чернігів, вул. О.Міхнюка б. 1а, приміщення 2, 7, 9, що належить на праві власності ТОВ «Домен-Буд» (код ЄДРПОУ 35506073), та яке використовує у своїй ТОВ «Денар-Люкс» та ТОВ «ФК «Регіонал Капітал».

Вищевикладене також підтверджується іншими документами, наявними в матеріалах судового провадження та досліджені в судовому засіданні, а саме: витягом з ЄРДР по кримінальному провадженню №32020270000000054 від 09.07.2020; дослідженням фінансово господарської діяльності ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 по операціям з реалізації квартир (майнових прав) в багатоквартирних будинках за період 2017-2020 рр.; протоколом НСРД (аудіо та відео контроль у публічно доступних місцях) від 19.06.2020; протоколом за результатами зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 28.02.2020 року; інформацією з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна станом на 06.11.2020.

Враховуючи викладене, оскільки слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, предмети та документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть містити відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Вказані відшукуванні предмети, речі та документи можуть знаходитись у офісному приміщенні за адресою: м.Чернігів, вул. О.Міхнюка б. 1а, приміщення 2, 7, 9, що належить на праві власності ТОВ «Домен-Буд» (код ЄДРПОУ 35506073).

За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, предметів і документів, які мають значення для досудового розслідування, оскільки забезпечить схоронність відшукуваного майна.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.234-236 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому - начальнику другого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_9 , старшому слідчому з ОВС другого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_10 , слідчому - заступнику начальника СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС другого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_12 , слідчому заступнику начальника другого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_13 , слідчому заступнику начальника першого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_16 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_17 дозвіл на проведення обшуку в офісному приміщенні за адресою: м.Чернігів, вул. О.Міхнюка б. 1а, приміщення 2, 7, 9, що належить на праві власності ТОВ «Домен-Буд» (код ЄДРПОУ 35506073), з метою відшукання та вилучення документів за період 2017 2020 років (на паперових, магнітних та електронних носіях) щодо фінансово-господарських відносин ТОВ «Денар-Люкс», ТОВ «Домен - Буд», ТОВ «ФК Регіонал Капітал», а саме: договорів про участь у фонді фінансування будівництва, актів приймання передачі об`єкта інвестування, договорів відступлення права вимоги укладених між фізичними особами, договорів уступки майнових прав, інших документів, що складалися ТОВ «Денар-Люкс», ТОВ «Домен - Буд», ТОВ «ФК Регіонал Капітал», ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та іншими фізичними особами при переході майнових прав на об`єкти інвестування/переході права власності, чорнових записів, які свідчать про ведення подвійного обліку результатів діяльності підприємства, чорнових записів з фактичними даним щодо обсягів фактично отриманих коштів від реалізації квартир, документів, що містять відомості щодо вартості квадратного метра нерухомості за адресами буд. АДРЕСА_3 , буд. АДРЕСА_4 , буд. АДРЕСА_5 , буд. АДРЕСА_6 , буд. АДРЕСА_7 , за будівельною адресою АДРЕСА_8 та АДРЕСА_9 , підроблених документів, речей та предметів, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, які самі по собі та в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. А також надати дозвіл на копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, якими користуються ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та працівники вказаних підприємств.

Ухвала слідчого судді підлягає виконанню не пізніше одного місяця з дня постановлення.

Виконання ухвали провести відповідно до ст. 236 КПК.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93621294
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —751/8644/20

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні