Постанова
від 17.12.2020 по справі 280/4485/19 (872/6005/20)
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

17 грудня 2020 року м. Дніпросправа № 280/4485/19 (872/6005/20)

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Лукманової О.М. (доповідач),

суддів: Божко Л.А., Дурасової Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання: Новошицької О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро апеляційні скарги Головного управління ДПС у Запорізькій області, Товариства з обмеженою відповідальністю Паливна компанія Серіол-Плюс на додаткове рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 02 квітня 2020 року (суддя Бойченко Ю.П., м. Запоріжжя, повний текст додаткового рішення виготовлено 02.04.2020 року) у справі № 280/4485/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Паливна компанія Серіол-Плюс до Головного управління ДФС у Запорізькій області, Головного управління ДПС у Запорізькій області, про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

в с т а н о в и в:

12.09.2019 року ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс (далі по тексту - позивач) звернулось до суду з позовом до Головного управління ДФС у Запорізькій області (далі по тексту відповідач-1), в якому з урахуванням уточнених позовних вимог просило визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення від 21.06.2019 року № 0008951407, № 0008961407, № 0008971407.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 03.02.2020 року залучено до участі у справі, в якості другого відповідача Головне управління ДПС у Запорізькій області (далі по тексту - відповідач-2).

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 16.03.2020 року задоволено позовні вимоги ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс .

Додатковим рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 02.04.2020 року заяву представника ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс про стягнення витрат на правничу допомогу задоволено частково, стягнуто на користь ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс судові витрати, пов`язаних з правничою допомогою адвоката у розмірі 16000 (шістнадцять тисяч) гривень 00 копійок за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Запорізькій області.

Головне управління ДПС у Запорізькій області не погоджуючись з додатковим рішенням, подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати додаткове рішення про розподіл судових витрат. Апелянт вказував, що у позивача відсутні підстави для стягнення 16000,00 грн., оскільки сума 16000,00 грн. не є співмірною для справи такої складності, не доведено, що було витрачено багато часу на надання послуг. В актах здачі-приймання виконаних робіт зазначено про надання професійної допомоги з подання позову, однак не конкретизовано, яка робота проведена, скільки часу витрачено на надання правової допомоги.

Також з додатковим рішенням не погодилось ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс та подало апеляційну скаргу, де просило скасувати додаткове рішення та прийняти нове про задоволення заяви щодо розподілу судових витрат у повному обсязі. Апелянт вказував, що витрати на правничу допомогу адвоката визначаються згідно умов договору, повинні бути докази щодо обсягу наданих послуг та підтвердження їх вартості. Витрати на правничу допомогу, що отримані ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс від адвоката Стеценка А.В. є співмірними складності справи, час, що витрачений адвокатом - витрачений на підготовку позову, підготовку клопотань та адвокатських запитів, пов`язаних з розглядом справи. Апелянт вказував, що ним надано детальний опис робіт (наданих послуг). Апелянт вказував, що розглянута судом першої інстанції справа відноситься до категорії складних, лише акт перевірки на підставі якого були прийняті оскаржувані податкові повідомлення-рішення має обсяг 33 аркуші, існують посилання на численні кримінальні провадження. При підготовці позову, адвокату довелось фактично провести аудит діяльності підприємства за 2018 рік, за наслідками проведеної роботи позовна заява з додатками займає 280 сторінок.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 132, ч. 1 ст. 139 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. При задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Передбачено повернення судових витрат, здійснених особою у разі задоволення позову повністю або частково. Суд повинен враховувати понесені стороною судові витрати під час розгляду позову.

Згідно ч. 7 ст. 139 КАС України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Згідно частин 1 - 3 ст. 132, частин 1 - 5 ст. 134 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу. Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Як встановлено, між ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс та адвокатом Стеценком А.В. 01.07.2019 року укладено договір про надання правової допомоги адвокатом. Згідно договору адвокат зобов`язувався надати клієнтові правову допомогу у формі консультацій і роз`яснень щодо оскарження до суду податкових повідомлень-рішень, звернення адвоката з запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади тощо.

У якості доказу понесених витрат на правничу допомогу, ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс надано договір про надання правової допомоги від 28.08.2019 року, укладений з адвокатом Стеценком А.В., яким передбачено, що адвокат надає правову допомогу у формі підготовки та подання позову від імені та в інтересах клієнта, інших заяв по суті справи, підготовки до розгляду в суді справи за позовом клієнта, представництва інтересів у суді, підготовки та подання до суду від імені клієнта заяв, клопотань, заперечень проти заяв і клопотань у справі, ознайомлення в суді з матеріалами справи, збору інформації та документів, що можуть бути використані як докази у справі. Додатковою угодою № 1 про внесення змін до договору про надання правової допомоги адвокатом від 28.08.2019 року внесено зміни у перелік видів допомоги, що надається адвокатом.

Відповідно до акту приймання-передачі наданих послуг від 20.03.2019 року, адвокатом надано послуги ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс з правової інформації, консультацій і роз`яснень щодо оскарження до суду податкових повідмолень-рішень від 21.06.2019 року № 0008951407, № 0008961407, № 0008971407 обсягом 03 год. 00 хв. на суму 2305,20 грн., надано послугу з підготовки та направленню на адресу ТОВ Овіс Трейд адвокатського запиту від 22.08.2019 року про надання інформації та копій документів обсягом у часі 03 год. 30 хв., загальною вартістю 2689,40 грн.

Відповідно до акту приймання-передачі наданих послуг від 20.03.2019 року, адвокатом надано послуги ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс : з підготовки та направленню на адресу ТОВ Овіс Трейд адвокатського запиту від 22.08.2019 року про надання інформації та копій документів обсягом у часі 03 год. 30 хв., загальною вартістю 2689,40 грн., з підготовки та подання до Запорізького окружного адміністративного суду від імені та в інтересах клієнта позовної заяви обсягом у часі 16 год. 00 хв. вартістю 12294,40 грн., з підготовки та направлення на адресу Державної організації Комбінат Зірка адвокатського запиту від 30.09.2019 року з обсягом у часі 03 год. 30 хв. вартістю 2689,40 грн., з підготовки та подання до Запорізького окружного адміністративного суду клопотання вих. 403 від 28.10.2019 року про приєднання копій документів до матеріалів справи з обсягом у часі 8 год. 00 хв. вартістю 6147,20 грн., з підготовки та подання до Запорізького окружного адміністративного суду клопотання вих. 401 від 28.10.2019 року про приєднання копій документів до матеріалів справи з обсягом у часі 3 год. 30 хв. вартістю 2689,40 грн., з підготовки та направлення на адресу ТОВ Легіон адвокатського запиту від 26.11.2019 року про надання інформації та копій документів з обсягом у часі 03 год. 30 хв. вартістю 2689,40 грн., з підготовки та подання до Запорізького окружного адміністративного суду клопотання вих. 224 від 09.12.2019 року про приєднання копій документів до матеріалів справи з обсягом у часі 2 год. 00 хв. вартістю 1536,80 грн., з підготовки та подання до Запорізького окружного адміністративного суду клопотання вих. 125 від 03.02.2020 року про залучення в справі співвідповідача тривалістю у часі 03 год. 00 хв. вартістю 2522,40 грн., з представництва інтересів у суді у судових засіданнях 30.01.2020 року тривалістю 04 хв., 27.02.2020 року тривалістю 07 хв., 16.03.2020 року тривалістю 13 хв., загальною вартістю 336,31 грн., з підготовки від імені та інтересах клієнта заяви про ухвалення додаткового рішення у справі тривалістю у часі 04 год. 00 хв. вартістю 3363,20 грн.

Адвокатом Стеценком А.В. було виписано ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс рахунки на оплату № 25 від 20.03.2020 року на суму 4994,60 грн. та № 26 від 20.03.2020 року на суму 36957,91 грн. ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс здійснено сплату витрат на правову допомогу адвокату Стеценку А.В., що підтверджується платіжними дорученнями № 554 від 24.03.2020 року на суму 4994,60 грн. та № 555 від 24.03.2020 року на суму 36957,91 грн.

Згідно частин 2, 3, ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Витрати на правову допомогу, отриману стороною по справі - не суб`єктом владних повноважень, підлягають розподілу разом з всіма витратами за правилами загального відшкодування понесених судових витрат.

Нормами КАС України визначено, що витратами на професійну правничу допомогу є витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, витрати понесені стороною як оплата на правничу допомогу адвоката, в тому гонорар адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, оплата за підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, оплата вартості послуг помічника адвоката, сума, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Позивач виконав вимоги ст. 134 КАС України, надав детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та акт виконаних робіт до договору про надання професійної правничої допомоги. Наявні рахунки та платіжні доручення, як доказ сплати коштів.

Проте, надані адвокатом послуги у частині, такі як підготовка та направлення на адресу Державної організації Комбінат Зірка адвокатського запиту від 30.09.2019 року з обсягом у часі 03 год. 30 хв., з правової інформації, консультацій і роз`яснень щодо оскарження до суду податкових повідмолень-рішень від 21.06.2019 року № 0008951407, № 0008961407, № 0008971407 обсягом 03 год. 00 хв., не мають відношення до розгляду позову по суті.

Такі послуги як підготовка та направлення на адресу ТОВ Овіс Трейд адвокатського запиту від 22.08.2019 року про надання інформації та копій документів обсягом у часі 03 год. 30 хв., з підготовки та направленню на адресу ТОВ Овіс Трейд адвокатського запиту від 22.08.2019 року про надання інформації та копій документів обсягом у часі 03 год. 30 хв., з підготовки та направлення на адресу ТОВ Легіон адвокатського запиту від 26.11.2019 року про надання інформації та копій документів з обсягом у часі 03 год. 30 хв., фактично є послугами з підготовки позову.

При розподілі судових витрат - витрат на правову допомогу, суд враховує складність справи.

Також при вирішенні питання щодо розподілу судових витрат на правовому допомогу, варто враховувати що заявником не надано до суду: доказів про відсутність у штаті ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс юрисконсульта та потреби у професійній правничій допомозі адвоката; доказів розумної економічної причини (ділової мети) щодо взаємовідносин з адвокатом та саме адвокат займався копіюванням первинних документів до позовної заяви. Суд вказує на недоцільність аудиту за 2018 рік, оскільки всі первинні документи позивача є в наявності. Більшість послуг, які оцінені окремо, входять до послуг підготовки позовної заяви, копіювання.

Згідно частин 1, 2 ст. 252 КАС України суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового судового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання судового рішення.

Колегія суддів вказує, що нормами КАС України передбачено співмірність гонорару адвоката, тобто заявлена адвокатом ціна своїх послуг повинна відповідати складності спору та об`єму робіт, часу, витраченому адвокатом на виконання відповідних робіт. Витрати на правову допомогу у розмірі 16000,00 грн. є співмірними, обґрунтованими та підтвердженими як витрати.

Отже, стягненню за рахунок бюджетних асигнувань відповідачів на користь ТОВ Паливна компанія Серіол-Плюс підлягають кошти у розмірі 16000,00 грн., що є витратами на правничу допомогу, які у зв`язку з задоволення вимог позивача, підлягають відшкодуванню і таке стягнення слід проводити за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Запорізькій області.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 року № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено як юридичні особи публічного права територіального органи Державної податкової служби України, Головне управління ДФС у Запорізькій області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Запорізькій області.

Головне управління ДПС у Запорізькій області є правонаступником Головного управління ДФС у Запорізькій області, якого ліквідовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Запорізькій області.

Аналізуючи вищевказані обставини справи та законодавство, що регулює спірні правовідносини, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги не підлягають задоволенню, додаткове рішення суду першої інстанції слід залишити без змін, як таке, що ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись ст.ст. 132, 139, 252, 315, 316, 322, 325, 328 КАС України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Апеляційні скарги Головного управління ДПС у Запорізькій області, Товариства з обмеженою відповідальністю Паливна компанія Серіол-Плюс - залишити без задоволення.

Додаткове рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 02 квітня 2020 року у справі №280/4485/19 - залишити без змін.

Постанова Третього апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення у порядку ст.ст. 328 - 329 КАС України.

Головуючий - суддя О.М. Лукманова

суддя Л.А. Божко

суддя Ю. В. Дурасова

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93628852
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/4485/19 (872/6005/20)

Постанова від 17.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Постанова від 17.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні