Рішення
від 10.12.2020 по справі 688/3185/20
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/3185/20

№ 2-о/688/79/20

Рішення

Іменем України

10 грудня 2020 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Березюк Н.П.,

за участі секретаря судового засідання Грицак Г.О.,

заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шепетівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Городнявська сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, про встановлення факту визнання батьківства,

встановив:

11 листопада 2020 року заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту батьківства. Заяву обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 . Оскільки її мати ОСОБА_4 не перебувала у шлюбі з її батьком ОСОБА_3 , відомості про батька були записані у Книзі реєстрації народжень за прізвищем матері, а ім`я та по-батькові її батька були записані за вказівкою матері, у зв`язку з чим в свідоцтві про її народження її матір`ю записана ОСОБА_4 , а батьком - ОСОБА_5 . За життя ОСОБА_3 визнавав її своєю донькою, піклувався про неї, витрачав кошти на її утримання та виховував її як батько. Посилаючись на те, що встановлення факту їй необхідне для реалізації права на прийняття та оформлення спадщини, просила встановити факт визнання ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , власного батьківства відносно неї.

Ухвалою суду від 12 листопада 2020 року відкрито провадження в справі та призначено її до розгляду на 10 грудня 2020 року.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала, з підстав, викладених у заяві, просила її задовольнити. Суду пояснила, що в свідоцтві про її народження в графі батько зі слів матері, зазначений ОСОБА_5 , хоча її батьком був ОСОБА_3 . Її батьки проживали разом однією сім`єю з початку 1960-х років без реєстрації шлюбу до смерті матері у 1972 році. Від самого народження вона проживала разом з батьком. Після смерті матері батько став проживати з ОСОБА_6 , яка виховувала її разом із власними дітьми. За життя батько визнавав її своєю дочкою, піклувався про неї та виховував її, витрачав кошти на її утримання, вони разом з батьком вели спільне господарство. Просила встановити факт визнання батьківства для прийняття та оформлення спадщини.

Представник заявниці ОСОБА_1 ОСОБА_2 в судовому засіданні підтримала заяву, просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без їх участі, щодо задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечив.

Заслухавши пояснення заявниці, її представника, показання свідків ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У п.15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення зазначено, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини.

Заяви про встановлення фактів батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини, і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Судом встановлено, що мати заявниці ОСОБА_4 перебувала у фактичних шлюбних стосунках з ОСОБА_3 , з яким у них ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася дочка ОСОБА_9 .

Оскільки батьки дитини не перебували у зареєстрованому шлюбі, відомості про батька дитини ОСОБА_9 внесені до актового запису про народження дитини за вказівкою матері. Наведене підтверджується свідоцтвом про народження дитини серії НОМЕР_1 , виданим 23 липня 1982 року Павловським районним відділом РАЦСу Краснодарського краю.

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 15 грудня 1982 року Кашперівською сільською радою Баранівського району Житомирської області, ОСОБА_9 15 грудня 1982 року уклала шлюб зі ОСОБА_10 , після укладення шлюбу їй присвоєно прізвище ОСОБА_11 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 .

За життя ОСОБА_3 визнавав себе батьком заявниці, опікувався нею, займався її вихованням, надавав матеріальну допомогу на її утримання, разом вели спільне господарство.

Згідно довідки виконавчого комітету Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області №946 від 17 вересня 2020 року ОСОБА_1 проживала разом зі своїм батьком ОСОБА_3 , 1937 року народження, в шкільні роки в с. Заморочення Шепетівського району Хмельницької області.

Відповідно до повідомлення начальника відділу запису актів цивільного стану Павловського району за вих. 43-412/20-01-26 від 22 жовтня 2020 року встановлено, що в записі акту про народження №12В від 04 листопада 1980 року, складеному відділом РАЦСу Павловського районного виконкому Краснодарського краю відносно ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у відомостях про батька вказаний ОСОБА_5 .

Факт визнання ОСОБА_3 батьківства щодо дочки ОСОБА_12 підтверджено показаннями свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , які в судовому засіданні підтвердили, що ОСОБА_1 була донькою ОСОБА_3 , вони разом проживали та вели спільне господарство, він опікувався нею та виховував.

У зв`язку із смертю батька у заявниці виникло право на оформлення спадщини, а тому від встановлення юридичного факту залежить реалізація її спадкових прав.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що зібрані у справі докази достовірно підтверджують факт визнання померлим батьківства, іншого порядку встановлення вказаного факту чинним законодавством не передбачено, а тому заява підлягає до задоволення.

Рішення суду про встановлення факту визнання ОСОБА_3 батьківства щодо дочки ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є підставою для внесення відповідних змін до актового запису про народження останньої №12 від 04 лютого 1980 року, складеного Павлівським районним відділом РАЦСу Краснодарського краю РРФСР, в частині зазначення батьком дитини ОСОБА_3 , 1937 року народження.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 18, 263-265, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Городявська сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, про встановлення факту визнання батьківства задовольнити.

Встановити факт визнання ОСОБА_3 , 1937 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківства відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народженої в станиці Українській Павлівського району Краснодарського краю РРФСР.

Рішення є підставою для Шепетівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) внести зміни в актовий запис про народження дитини №12 від 04 лютого 1980 року, складений Павлівським рай ЗАГС Краснодарського краю РРФСР, вказавши батьком дитини ОСОБА_3 , 1937 року народження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована та проживає в АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_4 ;

заінтересована особа - Городнявська сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, юридична адреса: с. Городнявка, вул. Данченків, 19-А, Шепетівського району Хмельницької області; код ЄДРПОУ 04402534.

Суддя:

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93656052
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/3185/20

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні