Ухвала
від 21.12.2020 по справі 910/17596/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

21.12.2020Справа № 910/17596/20 Суддя Господарського суду міста Києва Карабань Я.А., розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до 1) ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ),

2) Товариства з обмеженою відповідальністю ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН (04071, місто Київ, вулиця Воздвиженська, будинок 56, ідентифікаційний код 39008321),

3) ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ),

4) ОСОБА_4 ( АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_4 ),

про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі, визнання недійсним рішення загальних зборів, скасування змін до реєстраційних документів, скасування реєстраційного запису, та визначення частки статутного капіталу,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (надалі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до 1) ОСОБА_2 (надалі - відповідач-1), 2) Товариства з обмеженою відповідальністю ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН (надалі - відповідач-2), 3) ОСОБА_3 (надалі - відповідач-3), 4) ОСОБА_4 (надалі - відповідач-4), в якому просить суд:

1) визнати недійсним договір купівлі-продажу частки в статутного капіталу ТОВ ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН від 03.10.2017, укладеного між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ;

2) визнати недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН від 03.10.2017, оформлене протоколом № 14 від 03.10.2017;

3) визнати недійсними зміни внесені до установчих документів ТОВ ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН від 04.10.2017 за № 10711050012035166 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Макаренко В.М.;

4) скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 04.10.2017 за № 10711050012035166;

5) визначити ОСОБА_1 учасником ТОВ ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН із визначенням частки в статутному капіталі ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН у розмірі 50%.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.11.2020 дану позовну заяву залишено без руху, встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

25.11.2020 від представника позивача надійшла заява про усунення недоліків.

Враховуючи, що позивачем було усунуто недоліки, допущені при поданні до суду даного позову, позовна заява відповідає вимогам, викладеним у ст.162, 164, 172 ГПК України.

Також, відповідачами в справі є фізичні особи, тому суд відповідно до ст. 176 Господарського процесуального кодексу України до відкриття провадження у справі звертався з запитом про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичних осіб відповідачів.

14.12.2020 до суду надійшла відповідь від органу реєстрації щодо місця реєстрації відповідача ОСОБА_2

18.12.2020 до суду надійшли відповіді від органу реєстрації щодо місця реєстрації відповідачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 згідно яких не надано та не підтверджено місце реєстрації/проживання останніх за зазначеними у позові адресами.

Згідно із ч. 3 ст. 12 ГПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 ГПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи;7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на вищенаведене, враховуючи категорію, складність спору та предмет позову, суд приходить до висновку про розгляд вказаної справи в порядку загального позовного провадження.

Крім того, позивач просить суд залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Макаренко Валерія Михайловича.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (ч. ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України).

З огляду на предмет спору в даній справі суд залучає до участі в справі № 910/17596/20 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Макаренко Валерія Михайловича.

Подане позивачем клопотання про витребування оригіналів доказів копії яких додані до матеріалів справи для огляду та дослідження в судовому засіданні, на даний час судом не вирішується та буде розглянуто в судовому засіданні.

Також, відповідно до ч. 10 ст. 176 ГПК України якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Оскільки за наслідками звернення суду до Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичних осіб - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на даний час не можливо встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування), подальший виклик останніх, як відповідачів у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

На підставі викладеного та керуючись статтями 12, 50, 74, 81, 176, 234, 235, 247, 250, 251, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на 20.01.21 о 12:40 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 21 .

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Макаренко Валерія Михайловича (01010, місто Київ, вулиця Московська, будинок 29).

5. Встановити відповідачам строк - протягом 15-ти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі - для подання суду, з дотриманням приписів статті 165 Господарського процесуального кодексу України: обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство; доказів його направлення на адресу позивача.

Копія відзиву та доданих до нього документів позивачу повинна бути надіслана (надана) одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду (ч. 5 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

6 . Попередити відповідачів , що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

7. Встановити позивачу строк - протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов (якщо його буде подано) для подання суду , з дотриманням приписів статті 166 Господарського процесуального кодексу України: відповіді на відзив на позов та доказів її направлення на адресу учасників справи.

8 . Встановити відповідачам строк - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив (якщо її буде подано) для подання суду , з дотриманням приписів статті 167 Господарського процесуального кодексу України: заперечення щодо відповіді на відзив та доказів його направлення на адресу позивача.

9. Третій особі в строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали подати до суду пояснення щодо позову, але не пізніше закінчення підготовчого провадження. Пояснення щодо позову та/або щодо відзиву надати з урахуванням вимог ст. 168 ГПК України.

10. Попередити сторін, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

11 . Усі заяви, клопотання, заперечення подати до суду у строк до закінчення підготовчого провадження з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

12 . Звернути увагу сторін на положення статей 74, 80, 81 Господарського процесуального кодексу України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

13. Звернути увагу сторін на те, що копії письмових доказів, які подаються, повинні бути оформлені у відповідності до вимог ч. 4 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України та п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003).

14 . Повідомити сторін, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ та на інформаційному сайті за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

15. Ухвала набирає законної сили після її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Я.А.Карабань

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93660627
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі, визнання недійсним рішення загальних зборів, скасування змін до реєстраційних документів, скасування реєстраційного запису, та визначення частки статутного капіталу

Судовий реєстр по справі —910/17596/20

Постанова від 11.07.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 22.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 17.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 17.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 27.01.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні