Рішення
від 14.12.2020 по справі 926/1937/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2020 року м. ЧернівціСправа № 926/1937/20

За позовом Акціонерного товариства Чернівціобленерго м. Чернівці

до відповідача фізичної особи-підприємця Тулика Євгенія Григоровича м. Чернівці

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ТОВ Чернівецька обласна енергопостачальна компанія , код ЄДРПОУ 42102122, м. Чернівці

про зобов`язання вчинити дії

Суддя Бутирський А.А.

при секретарі Вівчарюк І.Б.

Представники сторін:

Від позивача - Хлапоніна О.Р. - юрисконсульт (довіреність № 391 від 03.02.2020 р.)

Від відповідача - не з`явився

Від третьої особи - Цимбалюк А.І. - юрисконсульт (довіреність № 8 від 01.06.2020 р.)

У судовому засіданні приймали участь

СУТЬ СПОРУ: Акціонерне товариство Чернівціобленерго м. Чернівці звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до фізичної особи-підприємця Тулика Євгенія Григоровича м. Чернівці про зобов`язання відповідача надати безперешкодний доступ уповноваженим представникам позивача до електроустановок відповідача, на які здійснюється електропостачання з можливістю отримання доступу до розрахункових засобів обліку для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 106, кв. 3.

Ухвалою від 27.08.2020 р. відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 16.09.2020 р.

Ухвалою від 16.09.2020 р. розгляд справи відкладено на 05.10.2020 р., а ухвалою від 05.10.2020 р. вирішення спору перенесено на 26.10.2020 р.

Ухвалою від 26.10.2020 р. залучено до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ТОВ Чернівецька обласна енергопостачальна компанія , код ЄДРПОУ 42102122, м. Чернівці. Також даною ухвалою прийнято заяву позивача про зміну предмету позову, а відтак вирішується спір про зобов`язання відповідача надати безперешкодний доступ уповноваженим представникам позивача до електроустановок відповідача, на які здійснюється електропостачання з можливістю отримання доступу до розрахункових засобів обліку для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 106.

Ухвалою від 25.11.2020 р. закрито підготовче провадження, призначено справу до розгляду по суті на 14.12.2020 р.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що листом третьої особи погоджено перелік боржників (серед яких є відповідач), що доводяться до відключення, а позивача просять вжити заходи щодо повного припинення електропостачання відповідача. Однак, продовжує позивач, відповідач не допускає працівників оператора розподілу для відключення електроустановок споживача, про що складено відповідний акт.

Відповідач не використав наданого законом права на участь у судовому засіданні, відзив на позов не представив, хоча і був повідомлений про час і місце слухання справи належним чином. При цьому неявка відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

Третя особа позов підтримала з підстав, що наведені позивачем.

Розглянувши подані документи, дослідивши надані докази, суд встановив наступні фактичні обставини справи.

15.01.2004 р. між ПАТ ЕК Чернівціобленерго (у подальшому змінило назву на Акціонерне товариство Чернівціобленерго ) та відповідачем укладено договір № 3078/9 про постачання електричної енергії, згідно якого позивач продавав електричну енергію відповідачеві для забезпечення потреб електроустановок останнього.

23.11.2018 р. відповідач підписав заяву-приєднання, якою приєднався до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії позивачем за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 106. Дана заява-приєднання розміщена на сайті оператора системи розподілу - позивача.

28.12.2018 р. відповідач підписав заяву-приєднання, якою приєднався до умов договору про постачання електричної енергії постачальником (третьою особою) універсальних послуг за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 106.

Згідно ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до п. 2 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, № 312 від 14.03.2018 р. Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі - ПРРЕЕ), укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Таким чином, Типовий договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії (далі - Договір) є укладеним між сторонами.

Відповідно до п. 2.1 Договору позивач надає відповідачеві послуги з розподілу (передачі) електричної енергії.

У травні-червні 2020 р. третя особа поставила відповідачеві електричну енергію, яка не оплачена.

Листом третьої особи № 2897 від 26.06.2020 р. погоджено перелік боржників (серед яких є відповідач), що доводяться до відключення, а позивача просять вжити заходи щодо повного припинення електропостачання відповідача.

Попередження про припинення розподілу електричної енергії № 579 від 01.07.2020 р. направлено відповідачеві 01.07.2020 р.

Відповідач не допустив працівників позивача для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії, що підтверджується актом про недопуск представників оператора системи розподілу до відключення електроустановок відповідача від 16.07.2020 р.

За таких обставин позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно п. 11.5.2 Кодексу систем розподілу, який затверджений Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310, випадками припинення розподілу електричної енергії є:

1) за заявою Користувача:

2) за зверненням електропостачальника:

припинення електроживлення Користувача (споживача електричної енергії) у випадках, визначених Правилами роздрібного ринку електричної енергії;

3) за ініціативою ОСР:

4) за ініціативою адміністратора комерційного обліку:

5) за форс-мажорних обставин, у тому числі.

Згідно підп. 12 п. 5.5.5 ПРРЕЕ Споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору.

Відповідно до підп. 4 п. 5.1.1 ПРРЕЕ Оператор системи має право на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору.

У відповідності до п. 11.5.12 Кодексу систем розподілу, Електропостачальник має право звернутися до ОСР щодо припинення електроживлення Користувача (споживача електричної енергії), з яким електропостачальником укладено договір про постачання електричної енергії. У зверненні електропостачальник повинен, зокрема, зазначити дані, що ідентифікують відповідного споживача електричної енергії (EIC-код), та причину (підставу) припинення електроживлення такого споживача електричної енергії.

ОСР не має права вимагати від електропостачальника обґрунтування причини (підстави) припинення електроживлення, якщо вона відповідає випадкам, визначеним Правилами роздрібного ринку електричної енергії. У випадках, не передбачених Правилами роздрібного ринку електричної енергії, ОСР має право відхилити звернення електропостачальника, про що повідомляє електропостачальника протягом 2 робочих днів з дати отримання звернення.

Попередження про припинення електроживлення надсилається ОСР одночасно електропостачальнику та відповідному споживачу електричної енергії за 5 робочих днів до запланованої дати обмеження/припинення розподілу електричної енергії.

ОСР не розглядає заперечення щодо припинення електроживлення або звернення щодо неправомірності дій електропостачальника від споживачів електричної енергії.

ОСР повинен припинити електроживлення споживача електричної енергії протягом 10 робочих днів з дати отримання звернення від електропостачальника.

Судовим слуханням встановлено, що у відповідача існує борг за поставлену електричну енергію, позивач дотримався вимог п. 11.5.12 Кодексу систем розподілу щодо припинення електроживлення, відповідач не допускає працівників позивача для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії, що порушує ПРРЕЕ.

Судові витрати віднести на відповідача, з вини якого спір безпідставно доведено до розгляду судом.

Керуючись ст. ст. 129, 233, 238-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Акціонерного товариства Чернівціобленерго м. Чернівці до фізичної особи-підприємця Тулика Євгенія Григоровича м. Чернівці, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ТОВ Чернівецька обласна енергопостачальна компанія м. Чернівці, про зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

2. Зобов`язати фізичну особу-підприємця Тулика Євгенія Григоровича, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / АДРЕСА_1 надати безперешкодний доступ уповноваженим представникам Акціонерного товариства Чернівціобленерго , код ЄДРПОУ 00130760, вул. Прутська, 23-А, м. Чернівці до електроустановок ФОП Тулика Є.Г., на які здійснюється електропостачання, з можливістю отримання доступу до розрахункових засобів обліку для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 106.

3. Стягнути з фізичної особи-підприємця Тулика Євгенія Григоровича, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / АДРЕСА_1 на користь Акціонерного товариства Чернівціобленерго , код ЄДРПОУ 00130760, вул. Прутська, 23-А, м. Чернівці - 2102,00 грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Західного апеляційного господарського суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 18.12.2020 р.

Суддя А.А. Бутирський

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено21.12.2020

Судовий реєстр по справі —926/1937/20

Судовий наказ від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Судовий наказ від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Рішення від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Рішення від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Рішення від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 27.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні