Постанова
від 18.12.2020 по справі 285/5044/20
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 285/5044/20

провадження № 1-кс/0285/1005/20

18 грудня 2020 року м. Новоград-Волинський

Слідчий суддя Новоград Волинського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора Новоград-Волинської місцевої прокуратури ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Новоград-Волинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку

- по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020061240000039 від 28.07.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України ,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання: проектно-кошторисної документації, договорів, актів виконаних робіт, видаткових та товарно-транспортних накладних щодо виконання робіт на об`єктах НПС Чижівка, чорнових записів та документів щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ Голден преміум буд, ПП Буд-Торг-Сервіс, ТОВ ТД Будкантрі, ТОВ ТД Перспектива-1 та інших суб`єктів підприємницької діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів при виконанні робіт на об`єктах НПС Чижівка, носіїв інформації: ПЕОМ, ноутбуків, мобільних телефонів, планшетів, жорстких дисків, флеш-карток, карт пам`яті, які містять відомості щодо виконання робіт на об`єктах НПС Чижівка.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що по вказаному злочину СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП проводить досудове розслідування в рамках кримінального провадження ЄРДР № 42020061240000039 від 28.07.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України. Встановлено, що службові особи АТ «Укртранснафта», ПП "Буд-Торг-Сервіс", ТОВ «Голден преміум буд», ТОВ «ТД Будкантрі», ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інші невстановлені особи, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою між собою, у ході організації та проведення будівельно-монтажних робіт щодо капітального ремонту об`єктів НПС «Чижівка» та щодо реконструкції периметральної огорожі НПС "Чижівка" ймовірно привласнили бюджетні кошти.

У ході досудового розслідування проведено негласні слідчі (розшукові) дії, за результатами яких встановлено причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб, адреси приміщень, за якими фігуранти провадження зберігають речі, документи та інші предмети, що підтверджують причетність до привласнення бюджетних коштів під час капітального ремонту об`єктів НПС «Чижівка» на території Новоград-Волинського району.

Зокрема,згідно інформації Новоград-Волинського МРВ УСБУ в Житомирській області, за місцем проживання ОСОБА_5 - бухгалтера ТОВ «Голден преміум буд», ПП «Буд-Торг-Сервіс», ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інших фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів, за адресою: м. Київ, вул. Тираспольська, буд. 58, кв. 527, зберігаються наступні документи і речі, що мають суттєве значення для досудового розслідування: договори, акти виконаних робіт, видаткові та товарно-транспортні накладні щодо виконання робіт на об`єктах НПС «Чижівка»; чорнові записи та документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Голден преміум буд», ПП «Буд-Торг-Сервіс», ТОВ «ТД Будкантрі», та ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інших фіктивних суб`єктів господарської діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів, носії інформації - ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони, планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті; установчі документи, печатки, штампи ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інших «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_2 , належить на праві власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За такихобставин,з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знарядькримінального правопорушення,або майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,виникла необхідністьу проведенніобшукуза місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_3 .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Заслухавши у судовому засіданні пояснення прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження та вивчивши суть клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що в провадженні слідчого СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020061240000039 від 28.07.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Службові особи АТ «Укртранснафта», ПП "Буд-Торг-Сервіс", ТОВ «Голден преміум буд», ТОВ «ТД Будкантрі», ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інші невстановлені особи, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою між собою, у ході організації та проведення будівельно-монтажних робіт щодо капітального ремонту об`єктів НПС «Чижівка» та щодо реконструкції периметральної огорожі НПС "Чижівка" ймовірно привласнили бюджетні кошти.

Згідно матеріалів Новоград-ВолинськогоМРВ УСБУв Житомирськійобласті23.08.2018 АТ «Укртранснафта» через веб-портал «PROZORRO» оприлюднено оголошення UA-2018-08-23-000701-c про проведення відкритих торгів «Капітальний ремонт об`єктів НПС «Чижівка» з приведенням їх до належного технічного стану на загальну суму 119 557 916,00 грн. За результатами проведення вказаної процедури закупівлі, 19.11.2018 АТ «Укртранснафта» уклало з ТОВ «Голден преміум буд» договір на виконання робіт (підряду) № 22/55 з використанням власних матеріально-технічних засобів підрядника (без авансу) щодо проведення робіт: «Капітальний ремонт об`єктів НПС «Чижівка» з приведенням їх до належного технічного стану на загальну суму 119400000,00грн. терміном виконання робіт до 31.12.2020 року.

04.04.2019 АТ «Укртранснафта» через веб-портал «PROZORRO» оприлюднено оголошення UA-2019-04-04-001880-a про проведення відкритих торгів «Реконструкція периметральної огорожі НПС «Чижівка»". Житомирська область, Новоград-Волинський район, с. Чижівка, НПС «Чижівка» (ДСТУ Б.Д.1.1.-1:2013) (код 45220000-5 за ДК 021:2015, інженерні та будівельні роботи)» на загальну суму 8 918 194,00 грн. За результатами проведення вказаної процедури закупівлі, 10.06.2019 АТ «Укртранснафта» уклало з ПП «Буд-Торг-Сервіс» договір на виконання робіт (підряду) № 22/150 з використанням власних матеріально-технічних засобів підрядника (без авансу) щодо проведення робіт: «Реконструкція периметральної огорожі НПС «Чижівка»", Житомирська область., Новоград-Волинський район, с. Чижівка, НПС «Чижівка» на загальну суму 8918100,00грн., терміном виконання робіт до 31.12.2020 року.

Згідно наданої Новоград-Волинським МРВ УСБУ в Житомирській області, будівельні роботи на НПС «Чижівка» виконуються ТОВ «Голден преміум буд» та ПП «Буд-Торг-Сервіс» під керівництвом однієї особи ОСОБА_6 , який визначений невстановленими особами відповідальною особою за організацію та виконання будівельних робіт по вказаним договорам.

Станом на 01.10.2020 на рахунок ТОВ «Голден преміум буд» від АТ «Укртранснафта» перераховано 26 905 211,46 грн.

Службовими особами ТОВ «Голден преміум буд» та іншими невстановленими особами з метою привласнення бюджетних коштів, спрямованих на реконструкцію периметральної огорожі НПС «Чижівка», яка має посилити антидиверсійну та антитерористичну захищеність об`єкта критичної інфраструктури держави, у 2019 році створено суб`єкти підприємницької діяльності з ознаками фіктивності (відсутність матеріально-технічної бази, працівників, один керівник та інше) ТОВ «ТД Будкантрі» (код ЄДРПОУ 43123452, юридична адреса: м. Київ, вул. Басейна, буд. 5-Б) та ТОВ «ТД «Перспектива-1» (код ЄДРПОУ 42753581, юридична адреса: м. Київ, вул. Басейна, буд. 5-Б). Керівник та власник вказаних суб`єктів підприємницької діяльності ОСОБА_7 .

Встановлено, що з метою проведення "фіктивних" господарських операцій з реальними постачальниками (виробниками) будівельних матеріалів, штучного збільшення цін на них та виведення бюджетних коштів у тіньовий готівковий обіг, службовими особами ТОВ «Голден преміум буд» та іншими невстановленими особами в ході виконання робіт на НПС «Чижівка» на рахунки ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» перераховано грошові кошти на суму 17 921 087,6 грн.

Також, встановлено ряд реальних постачальників будівельних матеріалів, в тому числі, які розташовані на території Новоград-Волинського району та фактично реалізують їх для ТОВ «Голден преміум буд» через ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» за ринковими цінами, а саме: ПП «Проф-партнер» (код ЄДРПОУ 35498089) постачальник профнастилу, металочерепеці; ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_1 ) - постачальник бетону та піску; ФОП ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_2 ) постачальник плитки тротуарної; ТОВ «АВ метал груп» (код ЄДРПОУ 36441934) постачальник металу; ТОВ "Юнайтед трейдінг кепітал", (код ЄДРПОУ 39579847) реальний постачальник секцій огорожі «Рубіж»; ТОВ «Браво НВ» (код ЄДРПОУ 43174564) та ТОВ «Рубін» постачальники будівельних матеріалів.

В результаті проведення вказаних "транзитних" господарських операцій службові особи ТОВ «Голден преміум буд» та інші невстановлені особи через ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» протиправно завищили ринкову вартість будівельних матеріалів на суму понад 400 тис. грн. та мають наміри включити їх до актів виконаних робіт.

Також, встановлено, що податкова звітність ТОВ «Голден преміум буд», ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» подається з однієї ІР-адреси НОМЕР_3 , що свідчить про пов`язаність вказаних підприємств однією особою.

У ході досудового розслідування проведено негласні слідчі (розшукові) дії, за результатами яких встановлено причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб, адреси приміщень, за якими фігуранти провадження зберігають речі, документи та інші предмети, що підтверджують причетність до привласнення бюджетних коштів під час капітального ремонту об`єктів НПС «Чижівка» на території Новоград-Волинського району.

Зокрема,згідно інформації Новоград-Волинського МРВ УСБУ в Житомирській області, за місцем проживання ОСОБА_5 - бухгалтера ТОВ «Голден преміум буд», ПП «Буд-Торг-Сервіс», ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інших фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів, за адресою: АДРЕСА_1 , зберігаються наступні документи і речі, що мають суттєве значення для досудового розслідування: договори, акти виконаних робіт, видаткові та товарно-транспортні накладні щодо виконання робіт на об`єктах НПС «Чижівка»;чорнові записи та документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Голден преміум буд», ПП «Буд-Торг-Сервіс», ТОВ «ТД Будкантрі», та ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інших фіктивних суб`єктів господарської діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів, носії інформації - ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони, планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті; установчі документи, печатки, штампи ТОВ «ТД Будкантрі» та ТОВ «ТД «Перспектива-1» та інших «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності, через які фігуранти провадження здійснюють привласнення бюджетних коштів.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_2 , належить на праві власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно із ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про, зокрема: підстави для обшуку. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно із п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до статей 84, 85 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Долучені до клопотання матеріали не свідчать про наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі. Сам по собі протокол за результатами проведення негласних слідчих (розшукових дій) від 26.10.2020 року, під час якого відбувалось зняття інформації з телекомунікаційних мереж відносно власниці житла ОСОБА_5 , яка під час розмови з кур`єром поштової служби Нова Пошта вказала свою адресу доставки поштової кореспонденції - АДРЕСА_1 , не свідчить та не є достатнім доказом вважати, що у вказаному житлі можуть знаходиться речі і документи, які мають значення для даного досудового розслідування. Не підтверджує вказані обставини і те, що ОСОБА_5 отримувала поштові відправлення у відповідному відділенні поштової служби Нова пошта. Слідчий суддя не вправі ухвалювати судові рішення, керуючись обставинами, які ґрунтуються на припущеннях.

Таким чином, виходячи з викладеного, враховуючи надані слідчим докази на обґрунтування свого клопотання та з метою недопущення порушень конституційних прав осіб на повагу до свого приватного і сімейного життя та недоторканість житла, слідчий суддя приходить до висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки слідчий не довів, що відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Керуючись статтями 234-236, 309, 369-372 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ :

У задоволенні клопотання слідчого СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Новоград-Волинської місцевої прокуратура ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у належній на праві власності ОСОБА_5 квартирі АДРЕСА_2 - відмовити.

Копію ухвали вручити прокурору Новоград-Волинської місцевої прокуратури.

Ухвала оскарженню не підлягає (заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді).

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93668361
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —285/5044/20

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Постанова від 29.03.2024

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Васильчук Л. Й.

Постанова від 29.03.2024

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Васильчук Л. Й.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Постанова від 14.03.2024

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Васильчук Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні