Ухвала
від 21.12.2020 по справі 547/1242/20
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41-а, смт Семенівка, Полтавська область, 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс (05341) 9-17-39, 9-15-37

Справа №547/1242/20

Провадження №2/547/617/20

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

21 грудня 2020 року смт Семенівка, Полтавська область

Суддя Семенівського районного суду Полтавської області Л.М.Самойленко, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП ( НОМЕР_1 ) до Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області (Полтавська обл., Семенівський р-н., с. Оболонь, вул. Позена, Ѕ; код ЄДРПОУ 41853196), третя особа, Семенівська державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) (Полтавська обл., Семенівський р-н., смт Семенівка, вул. Шевченка, 31; код ЄДРПОУ 02900191) про визнання права власності на ј частину житлового будинку в порядку спадкування за законом, перевіривши виконання вимог статей 175-177 ЦПК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Семенівського районного суду Полтавської області з позовом про визнання права власності на ј частину житлового будинку в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 187 ЦПК України суддя відкриває провадження у справі за відсутності, крім іншого, підстав для залишення позовної заяви без руху.

Вирішуючи питання прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175-177 ЦПК України, а саме не містить відомостей, передбачених пунктами 3, 5, 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України.

Згідно п.п.2,9 ч.1 ст.176 ЦПК України ціна позову у позовах про визнання права власності на майно або його витребування визначається вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна.

Однак, позивачем не зазначено ціну позову майнового характеру та будь-яких доказів на підтвердження дійсної вартості майна до позовної заяви не долучено.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах", розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру. При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки такий обов`язок покладається на позивача.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч. 2 ст. 133 ЦПК України).

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У відповідності до ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за звернення до суду з позовною заявою майнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється судовий збір за ставкою - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

В позовній заяві позивач просить відстрочити, розстрочити або звільнити від сплати судового збору.

Оскільки у зв`язку із невизначеною сумою позову та відсутністю доказів щодо дійсної вартості нерухомого майна, а також відсутністю доказів щодо річного доходу позивача, відсутні підстави для вирішення питання про відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору.

Окрім того, позивач зазначає, що Семенівська ДНК Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) усно відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляді не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Відтак позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві 10-денного строку для письмового усунення її недоліків, а саме зазначення ціни позову, долучення доказів на підтвердження дійсної вартості майна, сплати судового збору та письмових доказів відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Ураховуючи зазначене, керуючись ст.ст. 175-177, 185, 261, 353 ЦПК України суддя,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - залишити без руху.

Надати позивачеві ОСОБА_3 строк для письмового усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що у випадку невиконання позивачем вимог, визначених ст. 175, 176 ЦПК України у наданий строк, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М.Самойленко

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93670533
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на ј частину житлового будинку в порядку спадкування за законом,

Судовий реєстр по справі —547/1242/20

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні