Рішення
від 09.12.2020 по справі 569/23745/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/23745/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2020 року

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Тимощука О.Я.,

при секретарі - Рибачик О.А.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в мiстi Рiвне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Віденський про визнання майнового права на квартиру, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Рівненського міського суду Рівненської області з позовом до Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Віденський про визнання майнових прав, в якому просить суд:

- визнати за ним майнове право на квартиру АДРЕСА_1 ;

- заборонити відповідачу та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії по передачі іншим особам майнового права на квартиру АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог вказує те, що 05 травня 2017 року між ОСОБА_2 та відповідачем був укладений договір пайової участі у будівництві багатоквартирних житлових будинків по АДРЕСА_2 . ОСОБА_2 належним чином виконав умови договору щодо сплати пайового внеску. 25 травня 2017 року між ним, ОСОБА_2 та відповідачем було укладено договір про відступлення права вимоги та переведення боргу за договором пайової участі у будівництві. Рішенням голови кооперативу його було прийнято в асоційовані члени кооперативу. Станом на IV квартал 2018 року відповідач не виконав умови договору пайової участі, в зв`язку з чим порушив його права на отримання майна обумовленого договором. Будь-яких договорів, якими погоджено новий строк виконання зобов`язання чи можливість повернення грошових коштів не укладалося. Враховуючи, що ним у повному обсязі сплачено вартість пайового внеску за нерухоме майно, але введення об`єкта будівництва в експлуатацію не відбулося у встановлені договором строки, а тому вважає, що його слід визнати власником майнових прав на квартиру.

Позивач в судове засідання не з`явився, повідомлявся про час та дату розгляду справи належним чином, представником - адвокатом Троянчуком Д.М. подано через канцелярію Рівненського міського суду Рівненської області 22.09.2020 року заяву, в якій позовні вимоги ОСОБА_1 підтримує, просить їх задоволити та розгляд справи проводити у його відсутність.

Представник відповідача в судове засідання не з`вився, повідомлявся про час та дату розгляду справи належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 274 ЦПК України , у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Відповідно до ч.ч. 2-6 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, серед іншого, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Обставини справи, що згідно частини третьої статті 274 ЦПК України , мають значення для вирішення питання про можливість розгляду справи в порядку спрощеного провадження, також свідчать про наявність підстав для розгляду цієї справи в спрощеному порядку.

Враховуючи викладене, суд вирішив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони грунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Зважаючи на те, що справа розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судом встановлено, що 0 5 травня 2017 року між Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Віденський в особі голови кооперативу ОСОБА_3 , що діяв на підставі Статуту кооперативу, та асоційованим членом кооперативу ОСОБА_2 укладено договір пайової участі в будівництві № 106/1, за умовами якого пайовик вступає, а Кооператив приймає Пайовика в асоційовані члени Кооперативу та пайову участь по Будівництву багатоквартирних житлових будинків по АДРЕСА_2 (2 черга) і реалізації статутної мети кооперативу. Пайовик зобов`язується взяти пайову участь в будівництві об`єкту та реалізації статутної мети завдань кооперативу, будівельний номер НОМЕР_1 загальною проектною площею 58,9 кв.м на четвертому поверсі в першій секції об`єкту (квартиру).

Згідно п. 1.2 договору кооператив зобов`язується організувати і забезпечити будівництво об`єкту та здачу його в експлуатацію, передати пайовику у власність квартиру, обумовлену цим договором, за умови повної (в розмірі 100 відсотків) сплати пайовиком пайового внеску.

Пунктом 2.1 договору встановлено, що загальний розмір пайового внеску пайовика визначається кооперативом та на день укладання договору становить 471200 грн., що еквівалентно 18053,64 долари США згідно середнього комерційного курсу долара США, що на день укладання договору становить 26 грн. 10 коп., з розрахунку 8000 грн. за один квадратний метр загальної площі квартири, що еквівалентно 306,51 доларів США.

Згідно п. 2.4 договору пайовик зобов`язується внести (сплатити) свій пайовий внесок в кооператив, шляхом внесення майна кооперативу, згідно додатку № 1 та акту прийому-передачі майна до договору.

Відповідно до п. 3.1 договору пайовик має право після повної оплати пайового внеску в порядку і строки, визначені цим договором, отримати від кооперативу довідку про здійснення повної оплати пайового внеску, яка підтверджує викуп пайовиком квартири - для оформлення права власності на квартиру.

Пунктом 3.4 договору передбачено обов`язок кооперативу закріпити квартиру за пайовиком, організувати і забезпечити будівництво об`єкту та здачу його в експлуатацію у термін IV квартал 2018 року, за умови належного виконання пайовиком своїх зобов`язань щодо здійснення пайового внеску.

Свої зобов`язання по сплаті пайового внеску пайовик виконав у повному обсязі, що підтверджується довідкою 106/1 від 19 травня 2017 року, виданою Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Віденський , та актом прийому-передачі майна від 5 травня 2017 року до договору пайової участі в будівництві № 106/1.

25 травня 2017 року між Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Віденський в особі голови кооперативу Кальніченка А.В., первісним пайовиком ОСОБА_2 та новим пайовиком ОСОБА_1 (позивачем у справі) укладено договір про відступлення права вимоги та переведення боргу за договором пайової участі у будівництві № 106/1 від 5 травня 2017 року.

Відповідно до п. 1 договору про відступлення права вимоги та переведення боргу сторони за взаємною згодою домовилися про те, що первісний пайовик передає новому пайовику усі права та обов`язки, в тому числі грошове зобов`язання щодо сплати пайового внеску, за договором пайової участі в обсязі і на умовах, що існують на момент переходу цих прав.

За положеннями п. 3 вказаного договору зобов`язання кооперативу перед первісним пайовиком за договором пайової участі мають бути виконані кооперативом у повному обсязі на користь нового пайовика.

З дати укладання договору про зміну сторони у договорі пайової участі у нового пайовика відповідно до умов договору пайової участі виникає право вимоги до кооперативу майнових прав на квартиру на об`єкті будівництва багатоквартирних житлових будинків по АДРЕСА_2 (2 черга), будівельний номер НОМЕР_2 , загальною проектною площею 58,9 м.кв на четвертому поверсі у першій секції об`єкту.

Рішенням № 32 від 25 травня 2017 року голови кооперативу про прийняття асоційованого члена позивача прийнято до складу асоційованих членів.

25 травня 2017 року Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Віденський позивачу видано свідоцтво №4 про асоційоване членство, яким підтверджено сплату пайового паю та вступного внеску у повному обсязі, а також, що асоційований член стає власником квартири АДРЕСА_3 .

За змістом положень ст.ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Одним зі способів захисту особистих немайнових або майнових прав та інтересів, з якими особа має право звернутися до суду, є визнання права.

Відповідно до ст. 190 ЦК України, майном як особливим об`єктом визнаються окрема сукупність речей, а також майнові права та обов`язки, при цьому майнові права визнаються речовими правами.

Захист майнових прав здійснюється у порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За правилом ст. 527 ЦК України, боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Суд встановив, що позивач повністю сплатив вартість пайового внеску за нерухоме майно, а введення об`єкта будівництва в експлуатацію не відбулося у встановлені договором строки. Відповідач всупереч вимогам умов укладеного договору та цивільного законодавства України не виконав взяті на себе зобов`язання, чим порушив законні права та інтереси позивача, який з незалежних від нього причин не може зареєструвати за собою право власності на квартиру.

За таких обставин суд вважає позов в частині визнання майнового права позивача на квартиру обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 386 ЦК України, власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 8 ЦК України щодо застосування аналогії закону, суд визнає, що майнові права підлягають такому ж захисту, що і права власності.

За встановлених по справі обставин, суд приходить до висновку про те, що існують реальні підстави передбачати можливість порушення майнового права позивача іншими особами, а тому наявні підстави для застосування положень ч. 2 ст. 386 ЦК України з метою унеможливлення вчинення дій зі сторони відповідача чи інших осіб, направлених на порушення чи позбавлення відповідних прав позивача.

При цьому суд визнає, що обраний позивачем спосіб захисту порушених та невизнаних цивільних прав та інтересів відповідає положенням ст.ст. 15,16 ЦК України та не є зловживанням правом у будь-якому вигляді.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються у разі задоволення позову на відповідача. З відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір за подання позовної заяви до суду у розмірі 1 536,80грн.

На пiдставi наведеного, керуючись ст.ст. 8, 15, 16, 190, 386, 509, 526, 527, 530, 610 ЦК України, ст.ст. , 10 , 12 , 19 , 81 , 133 , 141 , 223 , 247 , 259 , 263-265 , 273 , 352 , 354 ЦПК України ЦПК України, суд, -

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Віденський про визнання майнового права на квартиру - задовольнити повнiстю.

Визнати майнове право ОСОБА_1 на квартиру АДРЕСА_1 .

Заборонити Обслуговуючому кооперативу Житлово-Будівельний кооператив Віденський та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії по передачі іншим особам майнового права на квартиру АДРЕСА_1

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Віденський (ідентифікаційний код: 40615469, місцезнаходження: 33028, м. Рівне, вул. Соборна, 112) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 ) сплачений судовий збір в розмірі 1 536 (одна тисяча п`ятсот тридцять шість) гривень 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Рівненського

міського суду Тимощук О.Я.

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93671013
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання майнового права на квартиру

Судовий реєстр по справі —569/23745/19

Рішення від 09.12.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні