Постанова
від 12.08.2020 по справі 752/8115/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/8115/19

Провадження № 1-кс/752/6084/20

У Х В А Л А

12.08.2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання ст.слідчого в ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 погоджене прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру, № 12019100000000138 від 13.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України,

в с т а н о в и в:

ст.слідчий в ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру, № 12019100000000138 від 13.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України, на шість місяців. До 13.02.2021 р.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінальному провадженні №12019100000000138 від 13.02.2019 за ст. 364 ч.2 КК України.

До СУ ГУНП у м. Києві надійшла заява про зловживання владою та службовим становищем посадовими особами Департаменту містобудування КМДА та інших держаних органів, які займаються дозвільними процедурами у сфері забудови у місті Києві та з порушеннями норм Земельного кодексу та Генерального плану міста Києва, погоджують проектування та будівництво об`єктів забудовникам, які також з метою їх узаконення подають до цих державних органів документи з недостовірними даними, що в свою чергу призводить до тяжких наслідків, охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, державним і громадським інтересам та інтересам окремих юридичних осіб. Державні службовці безпідставно, з порушенням усіх можливих норм Земельного кодексу та Генерального плану міста Києва дають можливість забудовникам проектувати та вести будівельні роботи на землі, яка не передбачена для цієї цілі.

Так, внаслідок бездіяльності державних органів та органів державного контролю у сфері будівництва розпочато роботи та ведеться будівництво без належних дозвільних документів по вул. Військовий проїзд, 8, у Печерському районі м. Києва.

Відповідно до бази даних Державної архітектурно-будівельної інспекції України встановлено, що замовником будівництва об`єкта архітектури, розташованого за адресою: м. Київ вул. військовий проїзд, 8, виступає ТОВ «ЧЕСНАТ ХОЛЛ», ЄДРПОУ 40998624, підрядник ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН», ЄДРПОУ 41261220. Також зазначено, що замовнику надано дозвіл на будівельні роботи.

Водночас встановлено, що будівництво організовано всупереч генеральному плану м. Києва та вимогам земельного законодавства.

Також, внаслідок бездіяльності державних органів та органів державного контролю у сфері будівництва розпочато роботи та ведеться будівництво без належних дозвільних документів в м. Києві вул. Володимирська, 101; м. Київ вул. Є. Коновальця, 19; м. Київ вул. Казимира Малевича, 44, 46; м. Київ вул. Кирилівська 37, 37 А; м. Київ перетин вул. Мілютенка та вул. Шолом-Алейхема.

В ході проведення досудового розслідування було здійснено виїзд за вище вказаними адресами та проведено огляд місця події. Встановлено, що на даних адресах ведуться земляні, підготовчі та будівельні роботи, про що зазначено у протоколі огляду місця події, складено фото-таблицю.

Встановлено, що замовником будівництва об`єкта архітектури, розташованого за адресою: м. Київ вул. Кирилівська, 37, 37-А, виступає ТОВ «Фірма Швидко» (код ЄДРПОУ 16306379) та ТОВ «Бренд стар» (код ЄДРПОУ 39729077), проект будівництва розроблений ТОВ «Проектні інновації» (код ЄДРПОУ 39897725).

Відповідно до виданих Департаментом містобудування та архітектури КМДА містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки від 04.08.2015 замовником будівництва виступає також ТОВ «Бренд стар».

Згідно з дозволом на початок виконання робіт ІУ №113173281815, генеральним підрядником є ТОВ «КДД Інжинірінг» (код ЄДРПОУ 36602438).

Водночас встановлено, що будівництво організовано всупереч генеральному плану м. Києва та вимогам земельного законодавства.

Так, згідно рішення Київської міської ради від 18.06.2009 №674/1730 «Про передачу ТОВ «Фірма Швидко» земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного комплексу з закладами громадського харчування, фізкультурно-оздоровчого комплексу з підземним паркінгом на вул. Фрунзе, 37, 37-А у Подільському районі м. Києва» комерційна структура отримала на у довгострокову оренду на 15 років земельну ділянку загальною площею 0,504 га для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного комплексу з закладами громадського харчування, фізкультурно-оздоровчого комплексу з підземним паркінгом. Проте, фактично на вказаній земельній ділянці здійснюється будівництво житлового комплексу «044».

Окремо зазначаю, що з Міністерством культури України не погоджувались та не надавались історико-містобудівні обґрунтування, проекти будівництва, реконструкцій, дозволи на виконання земельних робіт за вказаними адресами.

Крім того, в наслідок бездіяльності державних органів та органів державного контролю у сфері будівництва розпочато роботи та ведеться будівництво без належних дозвільних документів у м. Києві вул. Кам`янська, 123.

В ході проведення досудового розслідування було здійснено виїзд за вище вказаними адресами та проведено огляд місця події. Встановлено, що на даних адресах ведуться земляні, підготовчі та будівельні роботи.

Встановлено, що власником земельної ділянки та об`єкта архітектури, розташованого за адресою: м. Київ вул. Кам`янська, 123, виступає: Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «ПАРК», код ЄДРПОУ 42357814.

Відповідно до інформації наданої Департаментом з питань Державного архітектурного - будівельного контролю виконавчого органу КМДА станом на час відповіді не надавав та не реєстрував документів дозвільного та декларативного характеру, які б надавали право на виконання підготовчих, будівельних робіт та не приймав об`єкт будівництва в експлуатацію за вказаною вище адресою. З огляду на викладене встановити замовника та проектанта об`єкта будівництва за адресою: м. Київ вул. Кам`янська, 123 не вдалося.

Окремо зазначаю, що Департаментом розпочато перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності за вказаною вище адресою. Під час виїзду представника Департаменту з митою проведення перевірки за адресою: м. Київ вул. Кам`янська, 123, у Дарницькому районі м. Києва доступу до земельної ділянки не було, відповідальні особи були відсутні що унеможливило проведення перевірки.

Департамент з питань Державного архітектурного - будівельного контролю виконавчого органу КМДА надіслав на адресу власника зазначеної земельної ділянки - Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «ПАРК», код ЄДРПОУ 42357814, лист щодо прибуття уповноважених осіб з необхідними для проведення перевірки документами та надання доступу до об`єкта будівництва. Однак на призначену дату уповноважені особи зазначеної організації не прибули, документів не надали.

Також, від Департаменту міського благоустрою виконавчого органу КМДА отримано листа, в якому повідомляється що, контрольна картка № 18020103 на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення в зв`язку з встановленням тимчасової огорожі на вул. Кам`янська, 123 в Дарницькому районі м. Києва анульована.

Комунальне підприємство виконавчого органу КМДА «Київськийблагоустрій» вручило припис №1918739 власнику огорожі за зазначеною адресою щодо надання дозвільної документації на розміщення огорожі. Станом на сьогодні припис не виконаний.

На даний час є підстави вважати, що забудовники проводять роботи за вищевказаною адресою із порушенням нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини в сфері містобудування та архітектури.

Також, внаслідок бездіяльності державних органів та органів державного контролю у сфері будівництва розпочато роботи та ведеться будівництво без належних дозвільних документів в АДРЕСА_1 .

В ході проведення досудового розслідування було здійснено виїзд за вище вказаними адресами та проведено огляд місця події. Встановлено, що на даних адресах ведуться земляні, підготовчі та будівельні роботи.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно встановлено, що власником земельної ділянки та об`єкта архітектури, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , виступає: ОСОБА_5 , паспорт гр.України НОМЕР_1 . Також встановлено що, суперфіціарій: Обслуговуючий кооператив «Житлово будівельний кооператив «Лондон Парк» (ЄДРПОУ 41173344, м. Київ, вул. Академіка Вільямса, 6-В).

Згідно до інформації наданої Департаментом з питань Державного архітектурного - будівельного контролю виконавчого органу КМДА, відповідно до Акту приймання-передавання документів від 11.10.2016 № 38, складеного на виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України 19.08.2015 № 671 «Деякі питання діяльності органів державного архітектуно-будівельного контролю», до Департаменту від Державної архітектуно-будівельної інспекції України передано зареєстровано Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві декларацію про початок виконання будівельних робіт «Будівництво житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Лугова, 3-Б в м. Києві» від 08.08.2014 № КВ 08314220004,7 подану замовником будівництва фізичною особою, яку скасовано наказом Департаменту від 05.03.2018 № 49.

Під час виїзду на місце посадової особи Департаменту з метою здійснення перевірки замовник будівництва або уповноважені особи були відсутні, документів необхідних для проведення перевірки не надано.

Окремо зазначаю що, Департаментом міського благоустрою виконавчого органу КМДА була видана контрольна картка №18090003-Сл (замовник та виконавець робіт ОК «ЖБК «ЛОНДОН ПАРК») на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення в зв`язку з встановленням тимчасової огорожі для утримання земельної ділянки в належному санітарному стані та її охорони терміном виконання робіт по 05.07.2018.

Також, згідно листа отриманого від Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу КМДА встановлено що, цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:72:528:0011 розташованого за адресою: АДРЕСА_1 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарчих будівель і споруд. Однак фактично на вказаній вище земельній ділянці будують багатоквартирний житловий будинок.

На даний час є підстави вважати, що забудовники проводить роботи за вищевказаною адресою із порушенням нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини в сфері містобудування та архітектури.

Слідчий зазначає, що з дня початку досудового розслідування кримінального провадження № 12019100000000138 проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

1.Огляд місця події 19.02.2019

2.Огляд місця події 19.02.2019

3.Огляд місця події 19.02.2019

4.Огляд місця події 20.02.2019

5.Огляд місця події 28.02.2019

6.Тимчасовий доступ до речей та документів 15.05.2019

7.Тимчасовий доступ до речей та документів 15.05.2019

8.Тимчасовий доступ до речей та документів 15.05.2019

9.Тимчасовий доступ до речей та документів 16.05.2019

10.Тимчасовий доступ до речей та документів 17.05.2019

11.Тимчасовий доступ до речей та документів 17.05.2019

12.Тимчасовий доступ до речей та документів 17.05.2019

13.Тимчасовий доступ до речей та документів 17.05.2019

14.Тимчасовий доступ до речей та документів 17.05.2019

15.Тимчасовий доступ до речей та документів 17.05.2019

16.Огляд місця події 12.06.2019

17.Тимчасовий доступ до речей та документів 21.08.2019

18.Тимчасовий доступ до речей та документів 21.08.2019

19.Тимчасовий доступ до речей та документів 23.08.2019

20.Допит свідка ОСОБА_6 17.12.2019

21.Допитано свідка ОСОБА_7 16.03.2020

22.Тимчасовий доступ до речей та документів 29.05.2020

23.Тимчасовий доступ до речей та документів 29.05.2020

24.Допитано свідка ОСОБА_8 02.06.2020

25.Допитано свідка ОСОБА_9 04.06.2020

26.Допит свідка ОСОБА_7 05.06.2020

27.Тимчасовий доступ до речей та документів 12.06.2019

28.Тимчасовий доступ до речей та документів 12.06.2019

29.Тимчасовий доступ до речей та документів 12.06.2019

Також в даному кримінальному провадженні проведено огляди документів та речей, здійснено збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, відомостей та документів в порядку ч. 2 ст. 93 КПК України.

Всього матеріали кримінального провадження в даний час складаються з 11 томів.

Отже, в ході досудового розслідування в даному кримінальному провадженні виявлено факти бездіяльності державних органів та органів державного контролю у сфері будівництва, а також факти здійснення забудовникамибудівельних робіт із порушенням нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини в сфері містобудування та архітектури, а також факти самовільного будівництва.

На даний час, враховуючи що посадові особи ОК «ЖБК «ЛОНДОН ПАРК» та ОСОБА_5 , що здійснюють забудову по вул. Луговій 3-Б у м. Києві, а також посадові особи Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «ПАРК», що здійснюють забудову повул. Кам`янська, 123 у м. Києві, під час здійснення тимчасового доступу до речей та документів не надали, або ж частково надали, зазначені в ухвалі слідчого судді документи, у органу досудового розслідування є необхідність звернутися до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку у зазначених суб`єктів господарювання.

Також, після аналізу відомостей отриманих під час здійснення тимчасового доступу до речей та документів, у слідчого є необхідність здійснити тимчасовий доступ до документів в Департаменті з питань Державного архітектурного-будівельного контролю виконавчого органу КМДА.

Після збирання всіх необхідних документів у кримінальному провадженні органом досудового розслідування буде призначено будівельні експертизи.

Крім того в даному кримінальному провадженні є перспектива повідомлення особам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень та є можливість отримання додаткових доказів (фактичних даних) щодо винуватості осіб у вчиненні кримінального правопорушення, та щодо обставин його вчинення.

З метоюотримання достатніхдоказів дляпритягнення виннихосіб докримінальної відповідальності,встановлення усіхспівучасників кримінальногоправопорушення таобставин йоговчинення,необхідно продовжитистроки досудовогорозслідування укримінальному провадженні№12019100000000138 для проведення ряду гласних та негласних слідчих розшукові дії на 6 місяців.

Обставинами, які перешкоджали здійснити всі необхідні процесуальні дії в межах 18- місячного строку досудового розслідування є складність даного кримінального провадження,те що злочин вчинено в умовах неочевидності, особи, які його вчинили, дотримувалися суворих заходів конспірації під час його вчинення, досудове розслідування вимагає проведення великого обсягу процесуальних, слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1 - 3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Вісімнадцятимісячний строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 13.08.2020, однак для проведення та завершення процесуальних дій необхідний ще шестимісячний строк, який буде достатній для потреб досудового розслідування, тобто до 13.02.2021.

За вказаний строк орган досудового розслідування планує провести тимчасові доступи до речей та документів, провести ряд обшуків, експертних досліджень, виконати вимоги ст. 276 КПК України та інших процесуальних дій направлених на завершення досудового розслідування та притягнення винних осіб до відповідальності.

З огляду на викладене, слідчий просить задовольнити клопотання та продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до шести місяців.

Слідчий подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінальному провадженні №12019100000000138 від 13.02.2019 за ст. 364 ч.2 КК України.

До СУ ГУНП у м. Києві надійшла заява про зловживання владою та службовим становищем посадовими особами Департаменту містобудування КМДА та інших держаних органів, які займаються дозвільними процедурами у сфері забудови у місті Києві та з порушеннями норм Земельного кодексу та Генерального плану міста Києва, погоджують проектування та будівництво об`єктів забудовникам, які також з метою їх узаконення подають до цих державних органів документи з недостовірними даними, що в свою чергу призводить до тяжких наслідків, охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, державним і громадським інтересам та інтересам окремих юридичних осіб. Державні службовці безпідставно, з порушенням усіх можливих норм Земельного кодексу та Генерального плану міста Києва дають можливість забудовникам проектувати та вести будівельні роботи на землі, яка не передбачена для цієї цілі..

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 13.08.2020.

За вказаний строк орган досудового розслідування планує провести тимчасові доступи до речей та документів, провести ряд обшуків, експертних досліджень, виконати вимоги ст. 276 КПК України та інших процесуальних дій направлених на завершення досудового розслідування та притягнення винних осіб до відповідальності.

Ст.слідчий в ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру, № 12019100000000138 від 13.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України, на шість місяців. До 13.02.2021 р.

В силу положень ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею

294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 2 ст. 295-1 КПК України передбачено, що до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що строк досудового розслідування закінчується, однак у кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих і процесуальних дій для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, які не можливо було завершити з об`єктивних причин, враховуючи складність кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для продовження строку досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, ст. 376 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

клопотання ст.слідчого в ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 погоджене прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру, № 12019100000000138 від 13.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019100000000138 від 13.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України, до шести місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93672045
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/8115/19

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Постанова від 12.08.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні