Рішення
від 18.12.2020 по справі 171/1958/20
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/1958/20

2-о/171/71/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" грудня 2020 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Кодрян Л.І.

за участю секретаря Титаренко Л.Б.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Апостолове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Апостолівська об`єднана територіальна громада в особі Апостолівської міської ради, про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа - Апостолівська об`єднана територіальна громада в особі Апостолівської міської ради, а саме факту постійного проживання на час відкриття спадщини зі спадкодавцем - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дід ОСОБА_3 . Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, розташована на території Кам`янської сільської ради, площею 7,250 га, кадастровий номер земельної ділянки 1220383300:01:001:0083. Вказує, що майно діда спадкується за заповітом, посвідченим приватним нотаріусом Апостолівського районного нотаріального округу Романченко Ю.В. 24.05.2019 року, зареєстрованим в реєстрі за № 407, згідно якого дід заповідав йому все своє майно.

ОСОБА_1 зазначає, що померлий мав доньку ОСОБА_5 (дошлюбне прізвище ОСОБА_5 ), однак, вона, як спадкоємець першої черги за законом, на спадщину свого батька не претендує, заяву про прийняття спадщини не подавала, постійно з ОСОБА_3 на час відкриття спадщини не проживала. Вказує, що його батько, син спадкодавця, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , дружина діда, ОСОБА_6 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Посилається на те, що у серпні 2020 року він звернувся до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, але приватний нотаріус Романченко Ю.В. відмовила йому у видачі свідоцтва, пославшись на те, що він не може підтвердити факт прийняття спадщини.

Заявник вказує, що не подавав заяву про прийняття спадщини, оскільки вважає, що прийняв її шляхом постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. До цього часу він зареєстрований у будинку батьків за адресою: АДРЕСА_1 , але фактично з липня 2018 року постійно проживає в будинку діда.

ОСОБА_1 вказує, що не має власного житла, раніше проживав у будинку батьків, але в липні 2018 року дід та баба запропонували йому переїхати до них за адресою: АДРЕСА_2 . Розуміючи, що вони потребують уваги, допомоги та турботи, бажаючи проживати окремо від батьків, він погодився проживати разом з ними. Перевіз свої речі до їх будинку, в кімнаті встановив свої меблі, телевізор, комп`ютер та інші речі. Вказує, що проживаючи в будинку вони разом харчувалися, він купував продукти, допомагав готувати їжу, прати, прасувати речі. Після смерті баби він залишився проживати разом дідом, виконував всю тяжку роботу по господарству, вони разом харчувалися, оплачували із спільних коштів комунальні платежі. Також заявник зазначає, що забезпечував діда необхідними ліками, за кошти спільного бюджету, підтримували технічний стан будинку та двору.

Заявник посилається на те, що після смерті діда він залишився проживати у вищевказаному будинку. З моменту вселення до будинку з нього не виселявся, використовує його як постійне житло. Вказує, що донька спадкодавця, ОСОБА_4 , на ім`я якої дід з бабою переоформили будинок за життя, не заперечує проти його подальшого проживання у ньому до часу придбання власного житла.

Зазначає, що реєстрацію місця проживання він не змінював через високу вартість комунальних платежів, які у разі його реєстрації в будинку по АДРЕСА_2 , значно б зросли з урахуванням збільшення кількості членів сім`ї.

Заявник вказує, що він з ОСОБА_3 проживав постійно до дня смерті спадкодавця.

Оскільки в позасудовому порядку заявник не може підтвердити факт постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, він вимушений звернутися для вирішення даного питання до суду.

ОСОБА_1 просить встановити факт його постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Ухвалою суду від 23.10.2020 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду, витребувано у приватного нотаріуса Апостолівського нотаріального округу Романченко Ю.В. копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 підтримав заяву про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, просив її задовольнити.

Представник заявника ОСОБА_2 в судовому засіданні вимоги заяви про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини підтримала, обґрунтовуючи їх доводами, викладеними в заяві, просила їх задовольнити.

Представник Апостолівської міської ради в судове засідання не з`явився, згідно поданої до суду заяви просив справу розглядати у відсутності представника заінтересованої особи.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_7 суду показала, що вона проживає в с. Кам`янка, Апостолівського району, Дніпропетровської області, не далеко від заявника. Їй відомо, що заявник ОСОБА_1 з липня 2018 року постійно проживав в будинку по АДРЕСА_2 з дідом ОСОБА_3 , який помер у вересні 2019 року . Також їй відомо, що заявник доглядав за ОСОБА_3 та його дружиною, виконував всю роботу по господарству, купував продукти харчування для дідуся та бабусі. Також повідомила, що заявник ОСОБА_1 переїхав за вищевказаною адресою, щоб жити окремо від батьків. Житлові умови у будинку за вказаною адресою були кращі, ніж за місцем реєстрації проживання заявника у батьків, оскільки він мав свою окрему кімнату, проживаючи у діда. Також їй відомо, що заявник приймав активну участь похованні ОСОБА_3 .

Свідок ОСОБА_8 пояснила суду, що заявник ОСОБА_1 є її сином. ОСОБА_3 заповів своєму онукові ОСОБА_1 все своє майно. У липні 2018 року, коли стан здоров`я ОСОБА_3 погіршився, її син вирішив переїхати до дідуся. З цього часу він постійно проживав в будинку по АДРЕСА_2 з дідом ОСОБА_3 та бабою ОСОБА_6 , доглядав за ними, допомагав по господарству, виконував всю важку роботу, разом з дідом займався бджільництвом. Проживаючи разом вони за спільні кошти купували продукти харчування, разом готували їжу та харчувалися. У заявника є окрема кімната в будинку за вказаною адресою, де знаходяться його особисті речі. Власного житла її син не має, зареєстрований у її будинку за адресою по АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Станом на день смерті ОСОБА_3 її син постійно проживав у вказаному будинку зі спадкодавцем.

Свідок ОСОБА_9 пояснила суду, що проживає в с. Кам`янка, Апостолівського району, Дніпропетровської області. Їй відомо, що заявник ОСОБА_1 з липня 2018 року постійно проживав в будинку по АДРЕСА_2 з дідом ОСОБА_3 та бабою ОСОБА_6 . Заявник з вказаного будинку їздив на роботу. Їй відомо, що ОСОБА_1 допомагав дідусю по господарству, займався з ним бджільництвом, доглядав за дідом, купував для діда продукти харчування, ліки. Свідок також повідомила, що в будинку за вищевказаною адресою у заявника є окрема кімната, взагалі в будинку є п`ять кімнат, хороші умови для проживання. ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Станом на день смерті ОСОБА_3 заявник постійно проживав у вказаному будинку з ОСОБА_3 . Також їй відомо, що заявник приймав активну участь похованні ОСОБА_3 .

Суд, вислухавши пояснення заявника, представника заявника, покази свідків, дослідивши наявні у справі письмові докази, дійшов висновку про те, що заява обґрунтована і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Дослідивши в судовому засіданні письмові докази судом встановлено наступне.

Заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Кам`янка, Апостолівського району, Дніпропетровської області, що підтверджується копією паспорту серії НОМЕР_1 (а.с.7-8).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 10.09.2019 року ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 22.02.2019 року (а.с.11).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_10 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 13.08.2014 року (.с.12).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 ОСОБА_10 народився ІНФОРМАЦІЯ_9 , батьком якого є ОСОБА_3 , матір`ю ОСОБА_6 (а.с.13).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьком якого є ОСОБА_10 , матір`ю ОСОБА_8 (а.с.14).

Як вбачається з довідки №460 від 19.08 2020 року, виданої виконавчим комітетом Апостолівської міської ради, згідно погосподарської книги №06 за 2016-2020 роки за адресою: АДРЕСА_2 , з 23.04.1981 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 мешкав і був зареєстрований ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на момент смерті з ним фактично проживав без реєстрації з 2018 року його онук: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_11 (а.с.15).

Відповідно до витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі № 61391450 від 21.08.2020 року встановлено, що приватним нотаріусом Романченко Ю.В. зареєстровано спадкову справу після смерті ОСОБА_3 , за номером у спадковому реєстрі 66300843, номер у нотаріуса 91/2020, дата заведення 21.08.2020 року (а.с.16).

Як встановлено з копії заповіту від 24 травня 2019 року ОСОБА_3 заповів все своє майно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.17).

Згідно Державного акту на право приватної власності на землю IV-ДП № 089452, витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1203426552016 ОСОБА_3 на праві власності належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,2500 га, на території Кам`янської сільської ради, кадастровий номер 1220383300:01:001:0083 (а.с.19,21).

Відповідно до акту депутатського обстеження від 17.08.2020 року встановлено, що ОСОБА_1 з липня 2018 року по день смерті ОСОБА_3 постійно проживав з ним за адресою АДРЕСА_2 (а.с.18).

З копії спадкової справи № 91/2020, заведеної після смерті ОСОБА_3 встановлено, що ОСОБА_1 звернувся 21.08.2020 року з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.34-49).

Постановою приватного нотаріуса Апостолівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий №1220383300:01:001:0083, площею 7,25 га у зв`язку з не підтвердженням факту прийняття спадщини після смерті спадкодавця у встановленому законом порядку (а.с.49).

Таким чином, судом встановлено, що заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 в зв`язку з відсутністю доказів того, що спадкоємець прийняв спадщину.

Метою звернення заявника до суду є встановлення факту його постійного проживання, як спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини для подальшого оформлення прав на спадкове майно в нотаріальному порядку.

На підставі ч. 3, 5 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно із ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За змістом ст. 3 СК України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ч. 1 ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно ч.1 ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно зі ст. 2 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом. Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Згідно роз`яснень викладених у п.п.2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах спадкування №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Обставини проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 підтверджуються вищенаведеними належними та допустимими доказам, а саме показаннями свідків та письмовими документами.

Таким чином, суд приходить до висновку, що заявник ОСОБА_1 постійно проживав ОСОБА_3 на момент його смерті в житловому будинку за адресою по АДРЕСА_2 , здійснював за ним догляд, вели спільне господарство.

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки його встановлення необхідно для прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті - ОСОБА_3 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.4, 5, 76-81, 89, 95, 263-265, 273, 293, 294, 315, 319 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Апостолівська об`єднана територіальна громада в особі Апостолівської міської ради, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , (РНОКП НОМЕР_7 ), на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду через Апостолівський районний суд Дніпропетровської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 21.12.2020 року.

СуддяЛ. І. Кодрян

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93678421
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/1958/20

Рішення від 18.12.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Кодрян Л. І.

Рішення від 18.12.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Кодрян Л. І.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Кодрян Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні