Рішення
від 21.12.2020 по справі 147/860/20
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/860/20

Провадження № 2/147/355/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2020 року смт.Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Натальчук О.А.,

із секретарем Свистун А.П.,

за участю:

прокурора Рудяк С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом Керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави, в особі Тростянецької районної ради та Комунального некомерційного підприємства "Тростянецька центральна районна лікарня" до ОСОБА_1 про відшкодування витрат , -

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2020 року Керівник Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави, в особі Тростянецької районної ради Вінницької області та КНП Тростянецька центральна районна лікарня , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що вироком Тростянецького районного суду у справі №147/800/19 від 22.11.2019 р. ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.122 КК України. Вказаний вирок набрав законної сили 24.12.2019, апеляційні скарги сторонами не вносились. Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 , 29.08.2018 близько 01.00 год., перебуваючи в центрі с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, біля місцевої церкви, маючи умисел на завдання тілесних ушкоджень, на ґрунті раптово виниклого конфлікту з ОСОБА_2 , наніс останньому удар правою рукою в праву руку, спричинивши тілесні ушкодження, відповідно до висновку судово-медичної експертизи № 116 від 26.10.2018, у вигляді закритого перелому нижньої третини правого плеча, що утворився від прямої дії в дану ділянку твердого тупого предмету із значною силою, що відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості по критерію тривалого розладу здоров`я більш як 21 день. Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні КНП "Тростянецька ЦРЛ" з 29.08.2018 по 14.09.2018. Хворим ОСОБА_2 проведено 16 ліжко-днів на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні. Вартість одного ліжко-дня під час лікування потерпілого складала 240,54 грн. Тобто, на його лікування закладом витрачено 3848,64 грн. (240,54 грн. х 16 ліжко/днів = 3848,64 грн). Таким чином, загальна сума коштів, витрачених КНП Тростянецька ЦРЛ на лікування ОСОБА_4 , становить 3848,64 гривень. Кошти, витрачені на лікування осіб, потерпілих від злочину, не повернуто, що є порушенням державних інтересів та підставою для звернення прокурора до суду.

Враховуючи викладене, позивач просить стягнути з ОСОБА_1 на користь КНП "Тростянецька центральна районна лікарня" кошти, витрачені на стаціонарне лікування ОСОБА_4 в сумі 3848,64 гривень.

Ухвалою суду від 08.09.2020 р. позовну заяву прийнято до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

В судовому засіданні представник Бершадської місцевої прокуратури, прокурор Тростянецького відділу Бершадської місцевої прокуратури Рудяк С.В.. підтримав позов із підстав викладених у ньому, просив його задовольнити.

Представник Тростянецької районної ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Представник КНП "Тростянецька центральна районна лікарня" в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Від головного лікаря КНП "Тростянецька ЦРЛ" надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника.

Представник Тростянецької районної ради в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без їх участі за наявними в матеріалах справи документами.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, позов визнав.

Суд, вислухавши пояснення прокурора, ознайомившись з матеріалами справи і оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні, дійшов наступного висновку.

Згідно з частинами першою, четвертою статті 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову; якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно ч.8 ст. 178 ЦПК України у разі не подання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч.8 ст. 279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Судом встановлено, що вироком Тростянецького районного суду Вінницької області від 22.11.2019 р. ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України та призначено йому покарання у вигляді двох років обмеження волі. На підставі ст. 75 КК України, звільнено ОСОБА_1 від відбування покарання, встановлено іспитовий строк один рік.

Згідно вироку суду, 29.08.2018 р. близько 01.00 год., перебуваючи в центрі с.Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, біля місцевої церкви, маючи умисел на завдання тілесних ушкоджень, на ґрунті раптово виниклого конфлікту з ОСОБА_4 , наніс останньому удар правою рукою в праву руку, спричинивши тілесні ушкодження, відповідно до висновку судово-медичної експертизи №116 від 26.10.2018 у вигляді закритого перелому нижньої третини правого плеча, що утворився від прямої дії в дану ділянку твердого тупого предмету із значною силою, що відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості по критерію тривалого розладу здоров`я більш як 21 день.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

З огляду на зазначене, суд вважає, зазначені вище обставини встановленими та такими, що не підлягають доказуванню у даній справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину.

За змістом наведеної норми права відповідальність за відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, може покладатися на винного при заподіянні шкоди як умисними, так і необережними діями.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.95р. № 11 "Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат" питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року (долі Порядок). Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. Тростянецький районний суд Вінницької області при розгляді кримінального провадження №147/800/19 не вирішував питання в рамках кримінального провадження про відшкодування коштів витрачених на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_4 .

Згідно інформації медичного директора КНП "Тростянецька ЦРЛ" ОСОБА_5 від 19.08.2020 р. (а.с.17), ОСОБА_4 перебував на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні з діагнозом "Надвиростковий перелом правого плеча" з 29.08.2018 по 14.09.2018, тобто 16 ліжко-днів. Вартість одного ліжко-дня під час лікування потерпілого складала 240,54 грн. Загальна вартість лікування становить 3848,64 грн. (240,54 грн. х 16 ліжко/днів = 3848,64 грн).

Відповідно до п. 2 Порядку сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Крім того, п. 4 Порядку передбачено, що стягнуті в установленому порядку кошти, залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

За таких обставин суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, у зв`язку з чим, позов слід задовольнити в повному обсязі.

Питання судових витрат суд вирішує відповідно до Розділу І Глави 8 ЦПК України, а оскільки позивач при пред`явленні позову був звільнений від сплати судового збору, тому такі витрати підлягають стягненню із відповідача в дохід держави.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1206 ЦК України, ст.ст. 12,81,141, 259,263-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави, в особі Тростянецької районної ради та Комунального некомерційного підприємства "Тростянецька центральна районна лікарня" до ОСОБА_1 про відшкодування витрат - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального некомерційного підприємства "Тростянецька центральна районна лікарня" (код 01982666, р/р UA528201720344300002000027689, МФО 302076, Банк ГУДКСУ у Тростянецькому районі) кошти, витрачені на стаціонарне лікування від кримінального правопорушення ОСОБА_4 в сумі 3848 (три тисячі вісімсот сорок вісім) гривень 64 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Держави судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні.

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи до або через відповідні суди, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачі: - Бершадська місцева прокуратура Вінницької області, місцезнаходження: Вінницька область, м. Бершадь, вул. Шевченка, 4.

Тростянецька районна рада - вул. Соборна, 37, смт.Тростянець, Тростянецький район, Вінницька область , код ЄДРПОУ:21728303.

КНП "Тростянецька центральна районна лікарня" - вул.Мічуріна, 60 смт.Тростянець, Тростянецький район, Вінницька область, код ЄДРПОУ: 01982666, р/р НОМЕР_1 , МФО 302076.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ; житель АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складено 21.12.2020 р.

Суддя О.А. Натальчук

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93686255
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —147/860/20

Рішення від 21.12.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Рішення від 21.12.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні