Ухвала
від 21.12.2020 по справі 463/12160/20
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/12160/20

Провадження №2/463/1706/20

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

21 грудня 2020 року суддя Личаківського районного суду м. Львова Стрепко Н.Л., розглянувши матеріали позовної заяви Сколівського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП Галсільліс до Комунального підприємства Львівської обласної ради Львівторф про стягнення заборгованості за договором про надання поворотної фінансової допомоги, -

в с т а н о в и в:

позивач в особі директора Булеца В.М. звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача на його користь суми основного боргу у розмірі - 9000,00 гривень, а також суми оплаченого судового збору у розмірі - 2197,00 гривень.

Матеріали позовної заяви 16 грудня 2020 року надійшли до Личаківського районного суду м. Львова та автоматизованою системою документообігу суду для розгляду таких було визначено суддю Стрепка Н.Л.

Оглянувши матеріали позовної заяви, приходжу до наступного.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 19 ЦПК України у порядку цивільного судочинства суди розглядають справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

При цьому згідно з ч. 1 ст. 2 ЦК України учасниками цивільних відносин є фізичні особи та юридичні особи.

Водночас відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, зокрема справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці, розглядають господарські суди.

Згідно з ч. 1 ст. 3 ГК України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Відповідно до ч. 3, 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 24 жовтня 2011 року №10 Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам , у вирішенні питання про те, чи є правовідносини господарськими, а спір - господарським, слід виходити з визначень, наведених у статті 3 Господарського кодексу України. Господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб`єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

При цьому відповідно до ч. 14 вказаної постанови якщо в законодавчому акті підвідомчість спорів визначена альтернативно: суду чи господарському суду, або зазначено, що спір вирішується в судовому порядку, господарському суду слід виходити з суб`єктного складу учасників спору та характеру спірних правовідносин.

З позовної заяви та додатків до такої вбачається, що позивач Сколівське дочірнє лісогосподарське підприємство ЛГП Галсільліс просить стягнути з відповідача Комунального підприємства Львівської обласної ради Львівторф заборгованість, що виникла у зв`язку з неналежним виконанням останнім умов договору №01 про надання поворотної фінансової допомоги, укладеного між ними 19 квітня 2019 року. Відповідно до пункту 1.1. вказаного договору, в порядку та на умовах, визначених даним договором, позикодавець зобов`язувався надати позичальнику поворотну фінансову допомогу у розмірі 17800,00 грн. (сімнадцять тисяч вісімсот гривень 00 коп.) без ПДВ, а позичальник зобов`язувався повернути надані грошові кошти у термін, передбачений даним договором. При цьому відповідно до пункту 2.6. вказаного договору сторони погодили, що поворотна фінансова допомога використовуватиметься для потреб позичальника відповідно до статутних цілей його господарської діяльності. Відтак, хоч даний договір і було укладено керуючись статтями 1046-1050 Цивільного кодексу України, однак сторонами такого є суб`єкти господарювання та такий укладено у зв`язку з здійсненням ними господарської діяльності.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч. 5 ст. 186 ЦПК України відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Враховуючи наведене вище, а також те, що спір виник при виконанні правочину у господарській діяльності, однак такий подано в межах цивільного судочинства, що є безумовною підставою для відмови у відкритті провадження у справі, а тому приходжу до висновку, що у відкритті провадження за даним позовом слід відмовити. Окрім того відповідно до ч. 1 ст. 186 ЦПК України заявнику слід роз`яснити, що розгляд справи віднесено до юрисдикції господарського суду.

Керуючись ст. 10, 19, 186 ЦПК України, ст. 20 ГПК України, суд -

у х в а л и в:

відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Сколівського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП Галсільліс до Комунального підприємства Львівської обласної ради Львівторф про стягнення заборгованості за договором про надання поворотної фінансової допомоги.

Роз`яснити заявнику Сколівському дочірньому лісогосподарському підприємстві ЛГП Галсільліс , що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції господарського суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання до Львівського апеляційного суду безпосередньо або через Личаківський районний суд м. Львова.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: Сколівське дочірнє лісогосподарське підприємство ЛГП Галсільліс , місцезнаходження: 82600, Львівська обл., Сколівський р-н, м. Сколе, вул. Князя Святослава, 7б, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 31148149.

Відповідач: Комунальне підприємство Львівської обласної ради Львівторф , місцезнаходження: 79008, м. Львів, вул. Винниченка, 8, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 02968183.

Суддя: Стрепко Н.Л.

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено23.12.2020

Судовий реєстр по справі —463/12160/20

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні