Рішення
від 07.12.2020 по справі 606/1741/20
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1741/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2020 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Мельник А.В.

за участю секретаря судового засідання Кавалко В.С.

представника позивачів ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовля в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації звернулись до суду із позовом до ОСОБА_2 про позбавлення його батьківських прав щодо дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнення з нього аліментів.

В обґрунтування заявлених вимог, вказує на те, що неповнолітня ОСОБА_3 повторно перебуває на обліку служби у справах дітей райдержадміністрації як така, що опинилася у складних життєвих обставинах. Сім`я ОСОБА_2 перебувала під соціальним супроводом Теребовлянського РЦСССДМ з 20.11.2015 по 07.06.2017 та повторно перебуває під соціальним супроводом відділу соціальної роботи Золотниківської сільської ради на даний час. ОСОБА_3 є випускницею Вишнівчицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, абітурієнт. Мати дитини померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . В сім`ї виникали суперечки між батьком та дочкою, оскільки батько зловживає алкоголем, дитина його боїться. Зі слів дитини, пенсію по втраті годувальника батько використовує на власний розсуд. ОСОБА_2 брав участь у антитерористичній операції з 10.11.2015 по 23.10.2016. На період його відсутності до теперішнього часу ОСОБА_3 проживала з бабусею.

ОСОБА_3 у 2018 році вже перебувала в центрі соціально-психологічної реабілітації служби у справах дітей облдержадміністрації, куди привів її батько ОСОБА_2 та вимагав забрати в нього дитину.

Питання доцільності подальшого виховання ОСОБА_3 її батьком було винесено на розгляд комісії з питань захисту прав дитини. В подальшому ОСОБА_2 звернувся до служби у справах дітей РДА з проханням надати згоду на повернення дитини в сім`ю. Заслухавши думку дитини, її батька, обговоривши всі можливі ризики перебування дівчинки в сім`ї батька, беручи до уваги її вік та бажання проживати в біологічній родині, дівчину було повернуто до сім`ї.

Однак, беручи до уваги подію зі зникненням дитини ОСОБА_3 , з її постійного місця проживання через жорстоке поводження з нею з боку батька ОСОБА_2 , починаючи з 06.08.2020, відповідно з розшуком дитини правоохоронними органами протягом двох діб у період з 12.08.2020 по 14.08.2020, що було широко відображено в засобах масової інформації, зважаючи на те, що на даний час дитина повторно тимчасово влаштована до центру соціально-психологічної реабілітації служби у справах дітей облдержадміністрації як така, що потерпіла від жорстокого поводження з боку батька, беручи до уваги категоричне небажання неповнолітньої повертатися до нього, на підставі акту оцінки рівня безпеки дитини від 17.08.2020, складеного службою у справах дітей райдержадміністрації, інспектором ювенальної превенції Теребовлянського ВПГУНПУ в Тернопільській області, фахівцем соціальної роботи центру надання соціальних послуг Золотниківської сільської ради з висновком ДУЖЕ НЕБЕЗПЕЧНО , на підставі рішення комісії з питань захисту прав дитини від 18.08.2020 №36, на які було запрошено особисто батька, однак він не з`явився на засідання без поважних на те причин, захищаючи інтереси дитини та її право на безпечне середовище для життя, орган опіки та піклування райдержадміністрації вважає доцільним позбавити батьківських прав батька ОСОБА_2 щодо дочки ОСОБА_3 , та стягувати з нього аліменти на її утримання.

Враховуючи вказані обставини, орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації звернулись до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 07.09.2020 було відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 05.10.2020, яке було відкладено на 26.10.2020.

Ухвалою суду від 26.10.2020 було закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 07.12.2020.

Представник Органу опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації в судовому засіданні підтримала позовні вимоги та просила суд їх задовольнити з підстав, викладених у позові.

Відповідач в судовому засіданні позов не визнав, просив відмовити в його задоволені. Заперечуючи проти позову, ОСОБА_2 посилався на те, що він здійснював догляд за дитиною, її утримання і виховання по своїх можливостях. Підтвердив, що у них із дочкою дійсно іноді виникають суперечки, однак вони не є приводом для позбавлення його батьківських прав, на даний час виправив існуючу ситуацію, цікавиться життям своєї дитини, піклується про неї, старається забезпечувати її матеріально, сварок немає і в подальшому належним чином виконуватиме батьківські обов`язки.

В судовому засіданні була заслухана думка дитини. Так, ОСОБА_3 зазначила, що заперечує проти позбавлення батьківських прав її батька ОСОБА_2 . Вказала, що на даний час у них з батьком хороші стосунки, батько піклується про неї. ОСОБА_3 навчається в м.Тернополі та на вихідні повертається до батька, виявила бажання й надалі проживати з батьком.

Заслухавши пояснення представника позивача, відповідача, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 27.05.2008, виданого повторно відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського районного управління юстиції Тернопільської області, ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (а.с. 9).

Мати дитини ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 10).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї ОСОБА_5 від 03.08.2018, встановлено, що сім`я складається з двох осіб: мати ОСОБА_4 померла, батько ОСОБА_2 працює, оформлений по догляду за матір`ю, дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , учениця 8 класу, проживає із сім`єю бабуся ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , пенсіонер. Будинок у задовільному стані. Дитина ОСОБА_3 проживає у належних умовах. У сім`ї хороші взаємовідносини, батько належно займається вихованням дочки, конфлікти відсутні (а.с. 27).

Згідно звернення Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації від 23.10.2018 за № 735/03-23.2 про видачу направлення, Служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації просить видати направлення у центр соціально-психологічної реабілітації дітей Тернопільської обласної державної адміністрації з метою проходження курсу соціально- психологічної реабілітації ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку з тим, що остання опинилася у складних життєвих обставинах. Крім того, у зверненні вказано, що 23.10.2018 о 12 год 30 хв. ОСОБА_2 , на вигляд дуже нетверезий, привів дочку до служби у справах дітей райдержадміністрації, вимагав забрати в нього дитину, звинувачував її в непослуху, крадіжках тощо. Дитина була заплакана, перелякана, здригалася від вигуків батька, просила задоволити батькову вимогу та забрати її куди-небудь, бо вона дуже його боїться і не має сил далі терпіти (а.с. 23).

Згідно характеристики на сім`ю ОСОБА_2 наданої директором Теребовлянського РЦСССДМ Служби у справах дітей Теребовлянської райдержадміністрації від 23.10.2018, сім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який проживає у селі Котузів, перебувала під соціальним супроводом Теребовлянського РЦСССДМ з 20.11.2015 по 07.06.2017. Дочка, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , навчається у Вишнівчицькій ОЗОШ І-ІІІ ступенів. У зв`язку із досягненням позитивного результату соціального супроводу за рішенням комісії з питань захисту прав дитини Протокол № 6 від 07.06.2017 здійснення соціального супроводу було припинено. Члени сім`ї отримували всінеобхідні соціальні послуги згідно плану роботи з данною сім`єю. ОСОБА_2 приймав участь у антитерористичній операції з 10.11.2015 по 23.10.2016. На період його відсутності до теперішнього часу ОСОБА_7 проживала з бабусею, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . В будинку житлово-побутові та санітарно-гігієнічні умови проживання задовільні. Неодноразово в сім`ї виникали суперечки між батьком та дочкою. ОСОБА_2 в телефонному режимі звертався до фахівця з соціальної роботи ТРІДСССДМ, ОСОБА_8 , щодо навчання дочки в школі-інтернаті та наступного дня змінював свою думку. Соціальна робота проводиться за карткою обліку роботи з сім`єю (а.с. 29).

Згідно характеристики, виданої виконкомом Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області від 29.10.2018 за № 258 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає у с.Котузів Теребовлянського району Тернопільської області, разом із дочкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована у с. Лозова Тернопільського району Тернопільської області, навчається у Вишнівчицькій ОЗОШ І-ІІІ ступенів. Дитина перебуває на утриманні батька. ОСОБА_2 брав участь у антитерористичній операції з 10.11.2015 по 23.10.2016. На даний момент не працює. Під час проживання в селі Котузів ОСОБА_2 неодноразово отримував зауваження із сторони старости та односельчан. Періодично ОСОБА_2 зловживає спиртними напоями (а.с. 30- зворот).

Згідно копії рішення № 95 Комісії з питань захисту прав дитини Теребовлянської райдержадміністрації від 30.10.2018, ОСОБА_2 попереджено про те, що у разі вчинення повторних протиправних дій щодо дочки, комісія з питань захисту прав дитини розгляне питання про доцільність відібрання ОСОБА_3 у її батька ОСОБА_2 . Рекомендувано Теребовлянському ВП ГУНПУ в Тернопільській області притягнути до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 за неналежне виконання батьківських обов`язків. Рекомендувано Теребовлянському РЦСССДМ взяти під соціальний супровід сім`ю ОСОБА_2 . Рекомендовано службі у справах дітей райдержадміністрації вжити негайних заходів щодо соціально-правового захисту дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у разі порушення її прав з боку батька особливо у період до досягнення нею 14-літнього віку (а.с.24).

Згідно характеристики ОСОБА_3 , виданої Вишнівчицькою ЗОШ І-ІІІ ступенів Теребовлянського району Тернопільської області від 31.10.2018 за № 59, ОСОБА_3 , на той час учениця 8 класу Вишнівчицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, характеризується з позитивної сторони, володіє навчальним матеріалом на достатньому та середньому рівні. Приймає участь у громадському житті школи. Критично ставиться до власних вчинків. Часто пропускає уроки. Батько, ОСОБА_2 , не приділяє належної уваги вихованню дочки, на батьківські збори не приходив жодного разу (а.с. 29-зворот).

Згідно повідомлення Теребовлянського ВП ГУНП в Тернопільській області від 01.11.2018 за № 7244/114/01-2018 на підставі інформації, наданої Службою у справах дітей Теребовлянської РДА, Теребовлянським ВП ГУНП в Тернопільській області 30.10.2018 було складено адміністративний протокол за ч.1 ст.184 КУпАП на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та матеріали направлено у Теребовлянський районний суд для прийняття рішення та накладення стягнення. Крім того, на протязі року ОСОБА_2 притягався до адміністративної відповідальності 19.09.2018 за ч.1 ст.178 КУпАП, накладено стягнення у виді попередження (а.с. 28).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї ОСОБА_5 від 06.11.2018, встановлено, що сім`я складається з двох осіб: мати ОСОБА_4 померла, батько ОСОБА_2 працює, оформлений по догляду за матір`ю ОСОБА_6 , дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , учениця Вишнівчицької ЗОШ І-ІІІ ст., зареєстрована у с. Лозова Тернопільського району Тернопільської області, проживає із сім`єю бабуся ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , пенсіонер. Будинок у задовільному стані, санітарний стан житлового приміщення задовільний. Дитина ОСОБА_3 проживає у належних умовах. Батько повідомив, що відносини з дочкою хороші і він більше не зловживає алкогольними напоями (а.с. 26).

Відповідно до Наказу Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації від 01.11.2019 за № 30-о/1, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 поставлено на облік служби у справах дітей райдержадміністрації, як дитину, що опинилася в складних життєвих обставинах (повторно) (а.с. 18).

Крім того, начальником Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації 01.11.2019 проведено бесіду з ОСОБА_2 , у зв`язку з самовільним залишенням місця проживання його дочкою ОСОБА_3 . Батько зателефонував до поліції у зв`язку з тим, що дочка не ночувала удома, насилля він до неї не застосовував. На даний час ОСОБА_3 перебуває вдома, батько з дочкою порозумілися (а.с. 31).

Згідно характеристики, виданої Вишнівчицькою ЗОШ І-ІІІ ступенів Теребовлянського району Тернопільської області від 09.12.2019 за № 69 ОСОБА_3 , на той час учениця 9 класу Вишнівчицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, характеризується з позитивної сторони, приймає участь у громадському житті школи. Рівень успішності - середній. Не часто пропускає уроки. Батько, ОСОБА_2 , за вересень-грудень успішністю доньки цікавився один раз. До школи за цей період часу не приходив (а.с. 30).

Згідно Акту № 33 оцінки потреб дитини та сім`ї ОСОБА_5 , проведеного Центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Золотниківської сільської ради від 21.11.2019, ОСОБА_3 має окрему кімнату, санітарно-гігієнічні умови проживання в будинку задовільні, батько ОСОБА_2 задовольняє потреби дитини в міру своїх можливостей. Суперечки між батьком та дочкою змушують взяти цю сім`ю під соціальний супровід (а.с.19-22).

Згідно акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_5 від 24.12.2019, встановлено, що сім`я складається з двох осіб: батько ОСОБА_2 не працює, дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , учениця 9 класу Вишнівчицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, зареєстрована у с. Лозова Тернопільського району Тернопільської області. Будинок у с. Кутузів Теребовлянського району Тернопільської області, де проживає сім`я, у задовільному стані, кімнати умебльовані, чисто, прибрано, речі поскладані, дитина має місце для відпочинку та навчання, наявний одяг, засоби гігієни, канцтовари. У дитини з батьком виникають суперечки, оскільки він зловживає алкогольними напоями, не належно виконує свої батьківські обов`язки. Дитина систематично залишає місце проживання (а.с. 25).

Згідно повідомлення Теребовлянського ВП ГУНП в Тернопільській області від 18.08.2020 № 7218/114/01-2020, 12.08.2020 ОСОБА_2 звернувся до поліції у зв`язку з тим, що його дочка ОСОБА_3 06.08.2020 близько 11 год вийшла з дому та не повернулася. Причиною зникнення неповнолітня ОСОБА_3 повідомила, що залишила місце проживання після домашнього насильства психологічного характеру із сторони батька ОСОБА_2 (а.с. 11).

Відповідно до Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , складеного інспектором ювенальної превенції Теребовлянського ВП ГУНПУ в Тернопільській області, фахівцем соціальної роботи центру надання соціальних послуг Золотниківської сільської ради, зроблено висновок про доцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , батько виганяє ОСОБА_3 з будинку без особистих речей, до дочки застосовується домашнє насильство психологічного характеру із сторони батька ОСОБА_2 (а.с. 14-17).

Відповідно висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Теребовлянської районної державної адміністрації від 19.08.2020, з метою захисту прав та інтересів дитини, даний орган дійшов висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доцільним стягувати з нього аліменти на утримання дитини (а.с.6-7).

До вказаних правовідносин суд застосовує наступні правові норми.

Відповідно до частини другої статті 150 Сімейного кодексу України (далі - СК України) батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із частиною першою статті 152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частиною четвертою статті 155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до частини першої статті 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засудженні за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Відповідно до пунктів 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 20.03.2007 № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав (далі - Постанова) позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених статтею 164 СК.

Згідно з абзацом 2 пунктом 18 вищезгаданої Постанови, зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

При вирішенні питання щодо позбавлення батьківських прав необхідно впевнитися не лише в невиконанні батьками обов`язків по вихованню, а також встановити, що вони ухиляються від їх виконання свідомо, тобто, що систематично, незважаючи на всі інші заходи попередження та впливу, продовжують не виконувати свої батьківські обов`язки, і, такі засоби впливу виявилися безрезультатними.

Отже, позбавлення батьківських прав відноситься до крайньої міри відповідальності, а це означає, що застосовується ця міра судом тоді, коли всі інші засоби впливу виявилися безрезультатними.

Відповідно до статті 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 № 789-ХІІ, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 (далі - Декларація), у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю (батьком).

В постанові Верховного Суду від 13.03.2019 по справі № 631/2406/15-ц зазначено, що позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо.

Європейський суд з прав людини у справі Хант проти України від 07.12.2006 (заява № 31111/04) наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав також може свідчити про його інтерес до дитини (параграф 57, 58).

Слід також врахувати, що відповідно до статті 151 СК України, батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Згідно положень статті 19 СК України при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Органом опіки та піклування подається суду письмовий висновок щодо розв`язання спору, складений на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до частини шостої зазначеної статті суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Враховуючи встановлені обставини справи суд не може погодитись з висновком органу опіки та піклування від 19.08.2020 про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача та вважає його недостатньо обґрунтованим.

Судом дійсно встановлена винна поведінка відповідача, як батька, що виявилась у неналежному виконанні батьківських обов`язків по відношенню до неповнолітньої дочки, тому, що він явно недостатньо приділяв уваги участі у її вихованні, духовному та моральному розвитку, як це передбачено статтею 150 СК України.

Разом з тим, суд зважає і на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, що тягне за собою серйозні правові наслідки, як для батька (матері), так і для дитини і допускається лише коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, обов`язково виходить із інтересів дітей.

Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Таким чином, судом встановлена відсутність свідомого нехтування своїми батьківськими обов`язками, поведінка відповідача не свідчить про наявність кожного окремо і усіх у сукупності факторів, зазначених у постанові Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав .

В даному конкретному випадку встановлено беззаперечно намагання ОСОБА_2 виправитися, змінити своє ставлення до дочки, усвідомлення ним відповідальності за невиконання своїх батьківських обов`язків, в тому числі, шляхом позбавлення батьківських прав. Факт заперечення відповідачем проти позову про позбавлення його батьківських прав також свідчить про його інтерес до дитини. Крім того, судом враховано думку неповнолітньої дитини, яка просить не позбавляти батька батьківських прав та прихильно ставиться до нього.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 є недоцільним, за обставин, що склались, застосовувати його не можна, а тому вважає за необхідне у позові відмовити повністю.

У зв`язку із відмовою в задоволенні позову про позбавлення батьківських прав, вимога щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дочки також не підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись статтями 150,151, 152, 164, 165, 166, 171, 182, СК України, статтями 10, 12, 13, 80, 81, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволені позовних вимог Органу опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - відмовити.

Попередити ОСОБА_2 про необхідність змінити ставлення до виховання дитини ОСОБА_3 .

Покласти на Орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації контроль за виконанням ОСОБА_2 батьківських обов`язків щодо дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене, шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивачі: Орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, місцезнаходження: вул. Князя Василька, 104 А, м. Теребовля, код ЄДРПОУ 04058278;

Служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації, місцезнаходження: вул. Князя Василька, 104 А, м. Теребовля, код ЄДРПОУ 24622031;

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення суду виготовлено 17 грудня 2020 року.

Суддя А.В.Мельник

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93694218
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —606/1741/20

Рішення від 07.12.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Рішення від 07.12.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Рішення від 07.12.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні