Рішення
від 22.08.2007 по справі 12/5239
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/5239

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" серпня 2007 р.Справа № 12/5239

За позовом відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" в особі центру електрозв'язку № 7 Хмельницької філії ВАТ "Укртелеком", м. Славута

 до закритого акціонерного товариства "Славутський хліб", м. Славута

про стягнення 2895,44 грн.

                                                                                                                             Суддя   Шпак В.О.

Представників сторін:

від позивача - Ферман О. М. за довіреністю від 11.01.2006 р.,

від відповідача - не з'явився.

Суть спору:

Справа розглядається господарським судом Хмельницької області, оскільки ухвалою господарського суду Вінницької області від 03.07.2007року  позовну заявуїї було передано за підсудністю до господарського суду Хмельницької області.

          В ухвалі зазначено, що в переліку доданих до позовної заяви документів зокрема з укладеного договору № 54 від 30 грудня 2004 р. «Про надання послуг електрозв'язку»ЗАТ «Славутський хліб»знаходиться за адресою м. Славута, вул. Привокзальна, 86.

З додатку 3 до пункту 3.3.20 Типового договору про надання послуг електрозв'язку (юридичні адреси, банківські реквізити та підписи сторін) також вказана адреса ЗАТ «Славутський хліб», м. Славута, Привокзальна,86. Про те, що ЗАТ «Славутський хліб»знаходиться у м. Вінниці ні в одному документі не вказано. Згідно ч.2 ст. 15 ГПК України справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходження відповідача.

Зазначену ухвалу сторонами не оскаржено.

Позивач - відкрите акціонерне товариство „Укртелеком” в особі центру електрозв'язку № 7 Хмельницької філії ВАТ "Укртелеком", м. Славута звернувся з позовом до відповідача - закритого акціонерного товариства "Славутський хліб", м. Славута про стягнення 2895,44 грн. заборгованості за надані телекомунікаційні послуги, з яких 2769,81 грн. сума боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення платежу, 40,46 грн. три відсотка річних від простроченої суми, 85,17 грн. пеня.

Дана заборгованість, як вказує позивач, виникла внаслідок невиконання умов укладеного 30.12.2004 р. між сторонами договору № 54 про надання телекомунікаційних послуг щодо своєчасного внесення плати за надані послуги електрозв'язку.

Відповідач, незважаючи на належне повідомлення про дату, час та місце судового засідання (повідомлення про вручення поштового відправлення (рекомендоване) № 210678), повноважного представника для участі у засіданні суду не направив, причин неявки не повідомив, вимог ухвали про порушення провадження у справі від 19.07.2007 р. не виконав, відзиву на позовну заяву не надав.

Вказане не перешкоджає розгляду справи у відповідності до ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

30.12.2004 р. між ВАТ „Укртелеком” в особі начальника центру електрозв'язку № 7, м. Славута (підприємство зв'язку) та закритим акціонерним товариством "Славутський хліб", м. Славута (споживач) укладеного договір про надання послуг електрозв'язку № 54.

Відповідно до умов вказаного договору підприємство зв'язку зобов'язалось забезпечувати безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку, а споживач повинен своєчасно сплачувати надані послуги. Розрахунок абонплати за користування місцевим телефонним зв'язком здійснюється за сталою (без по часової оплати) або за змінною (з почасово) величиною, якщо остання передбачена технічними можливостями обладнання АТС. Розрахунки за отримані в кредит послуги електрозв'язку за кожний попередній місяць повинні проводитись Споживачем протягом 10 днів з дня одержання рахунку, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим. За отримання в кредит послуги міжміського та міжнародного телефонного зв'язку справляється додаткова плата в розмірі двох відсотків наданих послуг. Цей договір набирає чинності з дня підписання і діє п'ять років. Якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодна із сторін не повідомила про його припинення, то договір вважається укладеним на той же термін. (п.2.1.1, 4.3, 4.5, п.7.1, п.7.2).

Відповідач своїх зобов'язань щодо оплати за надані послуги електрозв'язку не виконав, внаслідок чого станом на 01.05.2007 р. (жовтень 2006 р. - березень 2007 р.) у нього виникла заборгованість по оплаті телекомунікаційних послуг перед позивачем в сумі 2755,56 грн. (основний борг).

При зверненні до суду позивач просить суд також стягнути з відповідача окрім суми основного боргу 14,25 грн. інфляційних втрат, 40,46 грн. - три відсотки річних, 85,17 грн. пені.

Відповідно до п.5.8 договору у разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) споживач згідно з чинним законодавством сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки НБУ, що діяла у період за яких нараховується пеня.

На момент прийняття рішення по справі в матеріалах справи відсутні будь-які докази погашення відповідачем спірної заборгованості в добровільному порядку.

У відповідності з пунктами 2 та 3 ст. 36 Закону України “Про телекомунікації” у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення оператором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

На підставі пунктів 33, 50 та 51 Правил користування місцевим телефонним зв'язком, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 1997 р. N 385, та умов договору № 165 2004р. підприємство зв'язку може припиняти, призупиняти користування телефоном або здійснювати розірвання договору у разі порушення абонентом своїх обов'язків, зокрема щодо своєчасного внесення плати за користування телефоном, міжміські та міжнародні телефонні розмови, подані в кредит телеграми та інші послуги, надані по телефону.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України до господарських та цивільних відносин, що виникли до набрання чинності відповідними положеннями цих кодексів, зазначені положення застосовуються щодо тих прав і обов'язків, які продовжують існувати або виникли після набрання чинності цими положеннями.

Оскільки договір на надання послуг електрозв'язку № 54 від 30.12.2004 р. діє протягом всього терміну надання споживачеві послуг електрозв'язку, а зобов'язання, що виникли на його підставі продовжують існувати, при прийнятті рішення суд керується нормами Господарського та Цивільного кодексів України.

Правовідносини, які виникли між сторонами на підставі договору на надання послуг електрозв'язку № 54 від 30.12.2004 р. за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

Виходячи із вищенаведеного, позов відкритого акціонерного товариства „Укртелеком” в особі центру електрозв'язку № 7 Хмельницької філії ВАТ "Укртелеком", м. Славута до закритого акціонерного товариства "Славутський хліб", м. Славута про стягнення 2895,44 грн. є обґрунтованим, підтвердженим матеріалами справи, належними доказами і підлягає задоволенню.

У відповідності із ст. 49 ГПК України судові витрати у справі належить покласти на відповідача.

          Зважаючи на викладене, керуючись ст.ст. 49, 82-84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд –

вирішив:

Позов відкрите акціонерне товариство „Укртелеком” в особі центру електрозв'язку № 7 Хмельницької філії ВАТ "Укртелеком", м. Славута до закритого акціонерного товариства "Славутський хліб", м. Славута про стягнення 2895,44 грн. задоволити.

Стягнути з закритого акціонерного товариства "Славутський хліб" (м. Славута, вул. привокзальна, 86, код 32883716) на користь відкритого акціонерного товариства „Укртелеком” в особі центру електрозв'язку № 7 Хмельницької філії ВАТ "Укртелеком" (м. Славута, вул. Радянська, 32, код 01182500, п/р 2600546 в ХОД АППБ "Аваль" МФО 315966) 2895,44 грн. (дві тисячі вісімсот дев'яносто п'ять гривень 44 копійки) заборгованості, 102,00 грн. (сто дві гривні 00 копійок) державного мита, 118,00 грн. (сто вісімнадцять гривень 00 копійок) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

          Суддя                                                                      В.О. Шпак

Віддрук. 3 прим.:

1 –до справи,

2 –позивачу,

3 –відповідачу.

Дата ухвалення рішення22.08.2007
Оприлюднено13.09.2007
Номер документу937228
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2895,44 грн.                                                                                                                             &nbsp

Судовий реєстр по справі —12/5239

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Рішення від 22.08.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні