Рішення
від 22.12.2020 по справі 528/1185/20
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа № 528/1185/20

Провадження № 2/528/369/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

22 грудня 2020 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

судді Шевченко В.М.,

секретар судового засідання Кузуб В.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні Гребінківського районного суду Полтавської області в порядку загального позовного провадження

цивільну справу № 528/1185/20

за позовом ОСОБА_1

до Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області,

третя особа - Гребінківська державна нотаріальна контора,

про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

учасники справи:

не з`явились,

УСТАНОВИВ:

до суду звернувся адвокат Чумарний А.І. з позовом, поданим в інтересах позивача - ОСОБА_1 , до Рудківської сільської ради Гребінківського району, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , яка на час смерті мала у власності дві земельні ділянки площею 3,960 га та 3,980 га для ведення особистого селянського господарства, що розташовані на території Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області. Унаслідок запровадження по всій території України з 12 березня по 12 травня 2020 року, позивач не встиг звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, так як шести місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини закінчився 04.05.2020 під час дії суворого карантину. Під час введення на території Полтавської області адаптивного карантину ОСОБА_1 звернувся із відповідною заявою до нотаріальної контори, але у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено у зв`язку з пропуском шестимісячного строку встановленого для подання заяви про прийняття спадщини. Внаслідок таких обставин та з метою захисту своїх майнових прав та охоронюваних законом інтересів, позивач вимушений був звернутися до суду з відповідним позовом.

20.10.2020 ухвалою суду позов прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у цій справі, призначено підготовче засідання, залучено третю особу - Гребінківську державну нотаріальну контору та встановлено сторонам строк на реалізацію процесуального права подачі заяв по суті позовних вимог, витребувано копії матеріалів спадкової справи /а.с. 16-19/.

03.11.2020 від відповідача Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області надійшла заява, в якій зазначено, що про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, проти позову не заперечують, справу просять розглянути у відсутність їх представника /а.с. 25/.

28.10.2020 від третьої особи - Гребінківської державної нотаріальної контори до суду надійшла заява в якій зазначено, що відповідно алфавітної книги Гребінківської ДНК спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не відкривалася, заява про прийняття спадщини чи про відмову від прийняття спадщини не подавалися, тому надати завірену копію спадкової справи немає можливості, просять справу розглянути без участі представника Гребінківської державної нотаріальної контори, проти позову не заперечують /а.с. 24/.

16.11.2020 представником позивача адвокатом Чумарним А.І. подано заяву в якій зазначає, що на позовних вимогах наполягає, просить задовольнити в повному обсязі, справу розглядати у його відсутність та відсутність позивача /а.с. 27/.

Ухвалою суду від 17.11.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду /а.с. 29-30/.

Інших заяв від учасників справи не надійшло.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, що не заперечувалось відповідачем, оцінивши досліджені подані докази, прийшов таких висновків.

Статтею 15 ЦК України, передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або осторюваних прав, свобод чи законних інтересів

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про смерть виданим 08.11.2020 Гребінківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області серія НОМЕР_1 , актовий запис №317 /а.с. 9а/.

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 виданого 12.12.1980 Овсюківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області ОСОБА_2 була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 /а.с. 9/.

Довідкою № 62 виданою 30.04.2020 виконавчим комітетом Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області підтверджено, що до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала за адресою АДРЕСА_1 , проживала сама /а.с. 12/.

На підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія Р1 № 504819 виданого 26.11.2003 головою Рудківської сільської ради народних депутатів, на час смерті у власності ОСОБА_2 перебувала земельна ділянка площею 3,960 га, що розташована на території Рудківської сільської ради Гребінківського району для ведення особистого селянського господарства /а.с. 10/.

ОСОБА_2 мала у власності земельну ділянку площею 3,980 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розтащована на території Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, що підтверджено Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ПЛ № 176279 від 29.12.2004 /а.с. 11/.

Державним нотаріусом Оржицької державної нотаріальної контори Полтавської області в.о. завідувача Гребінківської державної нотаріальної контори Потапенко Л.Д. постановою від 22.08.2020 було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину, так як ОСОБА_1 , вчасно не подав заяву про прийняття спадщини /а.с. 13/.

Предметом судового розгляду у цій справі є визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, зокрема пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

У цих спірних правовідносинах шестимісячний строк для прийняття спадщини сплинув 04.05.2020, до нотаріальної контори спадкоємець ОСОБА_1 у встановлений законом строк не звернувся через запровадження на території України сурових карантинних обмежень, є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини та неможливістю реалізації позивачем відповідних спадкових прав.

Таким чином, суд вважає поважними причини, з яких позивач пропустив встановлений законом шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, що вказує на наявність правових підстав для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини строком на два місяці.

При вирішенні цієї справи суд керувався правовими висновками, викладеними у постановах Верховного Суду від 20.11.2019 у справі № 209/1795/18, від 26.06.2019 у справі № 565/11458/17, від 13.03.2020 у справі № 314/2550/17.

За заявою позивача судовий розподіл витрат не здійснюється.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 209, 258, 264, 268, 354, пп.15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,

УХВАЛИВ:

позов - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері - ОСОБА_2 , терміном на два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гребінківський районний суд Полтавської області у строки, встановлені статтею 354 ЦПК України.

Інформацію стосовно справи, що розглядається, можна отримати за адресою: АДРЕСА_2 , та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1605.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 ;

Відповідач - Рудківська сільська рада Гребінківського району, код ЄДРПОУ 13956266, адреса: вул Набережна, 6, с. Рудка Гребінківського району Полтавської області, 37461.

Складення повного тексту рішення - 22.12.2020.

Суддя В. Шевченко

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено23.12.2020
Номер документу93724231
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/1185/20

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні