Рішення
від 22.12.2020 по справі 664/3434/20
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.12.2020

Справа № 664/3434/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2020 року Цюрупинський районний суд

Херсонської області

у складі:

судді Савчака С.П.,

секретар судового засідання Орлова О.С.,

за участі:

заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Олешки Херсонської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Олешківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті за якою зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Горлівка, Донецької області, Україна помер її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті Калінінським відділом запису актів цивільного стану м. Горлівка так званої ДНР 25.08.2015 року видано свідоцтво про смерть НОМЕР_1 від 25.08.2015 року, але даний документ видано на тимчасово окупованій території і він не може бути прийнятим відділом реєстрації актів цивільного стану для реєстрації його смерті. Внаслідок цього вона не може зареєструвати смерть сина. Просить встановити факт смерті її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Горлівка Донецької області.

В судовому засіданні ОСОБА_1 заяву підтримала та суду пояснила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Горлівка, Донецької області, Україна загинув її син ОСОБА_2 від вогнепальних поранень. Вона відразу не змогла попасти на ту територію України, оскільки велись бої та не було можливо отримати перепустку. В серпні 2015 року вона поїхала до м. Горлівка та внаслідок того, що у неї було свідоцтво про народження, отримала свідоцтво про смерть. Поховання сина здійснювала її невістка (дружина сина) ОСОБА_3 . Вона була на кладовищі в м. Горлівка де похований її син. Син був громадянином України.

Представник заінтересованої особи - Олешківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) до суду не з`явився, до суду подав лист про розгляд справи без присутності представника.

Заслухавши пояснення заявниці, дослідивши письмові докази справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в с. Абрикосівка Цюрупинського району Херсонської області, що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 виданого 16.01.2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Цюрупинського районного управління юстиції Херсонської області та свідоцтвом про одруження серія НОМЕР_3 згідно якого заявниця після одруження 27.12.1999 року змінила прізвище з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 .

Крім того, крім пояснень заявниці, факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Горлівка Донецької області Україна підтверджується свідоцтвом про смерть виданим Калінінським відділом запису актів цивільного стану м. Горлівка 25.08.2015 року серія НОМЕР_1 .

Відповідно до ст. 18 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що заявник не має можливості надати медичні документи встановленого зразка, необхідні для проведення державної реєстрації смерті, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви, оскільки факт смерті сина заявниці на тимчасово окупованій території знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, але реєстрація смерті неможлива через відсутність у неї документів, виданих уповноваженими органами України, встановлення зазначеного факту необхідно для отримання документу про смерть, а тому заявлена вимога підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 76, 77, 95, 235, 258, 259, 263-265, 273, 293, 315-319 ЦПК України суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ), заінтересована особа - Олешківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (місцезнаходження якого за адресою: м. Олешки Херсонської області, вул. Пролетарська, 20, код ЄДРПОУ 04060192) про встановлення факту смерті задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Абрикосівка Цюрупинського району Херсонської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Горлівка, Донецької області, Україна.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя (підпис) Савчак С. П.

Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено23.12.2020
Номер документу93725321
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —664/3434/20

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Савчак С. П.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Савчак С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні