Рішення
від 22.12.2020 по справі 734/2586/20
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/970/20 Справа № 734/2586/20

ЗАОЧНЕ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22 грудня 2020 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Домашенка Ю.М.,

секретар судового засідання - Гузенко Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна країна розірвання договору оренди землі, повернення земельних ділянок та стягнення заборгованості з орендної плати, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до Козелецького районного суду Чернігівської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна країна про розірвання договору оренди землі, повернення земельних ділянок та стягнення заборгованості з орендної плати.

Позовні вимоги мотивує тим, що їй належать земельні ділянки площею 0.0970 га, площею 0.3771 га та площею 0.1185 га, за цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Козелецького району Чернігівської області.

Зазначені земельні ділянки відповідно до договору оренди землі № 135 від 24.04.2015 були передані в оренду ТОВ М`ясна країна на строк 10 років. Відповідно до умов договору оренди землі, орендна плата вноситься орендарем у розмірі 10% від грошової оцінки земельної ділянки, обумовленої в пункті 5 договору, що дорівнює 931.60 грн. Відповідно до пункту 11 договору орендна плата вноситься один раз на рік, не пізніше 1 березня наступного за обліковим роком. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені договором, справляється пеня у розмірі 0,01% несплаченої суми за кожний день прострочення. Станом на день звернення до суду, ТОВ М`ясна країна не виплатила позивачу ОСОБА_1 грошові кошти за оренду належних їй земельних ділянок. 26.06.2020 на ім`я ТОВ М`ясна країна була направлена цінним листом претензія про виплату боргу по орендній платі за належні позивачу земельні ділянки, однак кошти за оренду землі позивачу не виплачені, в зв`язку з чим вона звернулася до суду. Просить розірвати договір оренди землі, зобов`язати відповідача повернути земельні ділянки, стягнути з відповідача 18826.70 грн. орендної плати за землю з урахуванням пені, судові витрати по сплаті судового збору та понесені витрати на правничу допомогу в розмірі 1000 грн.

Ухвалою судді Козелецького районного суду Чернігівської області від 15.09.2020 відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду в підготовчому судовому засіданні.

Ухвалою судді Козелецького районного суду Чернігівської області від 03.11.2020 закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача, будучи належним чином повідомленим про час, дату і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи від нього не надходило.

З письмової згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судовим розглядом цивільної справи встановлено, що позивачу на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЯО № 728911, серії ЯО № 728913, серії ЯО № 728914 належать земельні ділянки площею 0.0970 га, кадастровий номер 7422083000:30:154:1707, площею 0.3771 га, кадастровий номер 7422083000:30:217:1446 та площею 0.1185 га, кадастровий номер 7422083600:27:045:4149, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Козелецького району Чернігівської області.

24.04.2015 між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем Товариством з обмеженою відповідальністю М`ясна країна , в особі директора ОСОБА_2 укладено договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Козелецького району Чернігівської області, площею 0.0970 га,кадастровий номер 7422083000:30:154:1707, площею 0.3771 га, кадастровий номер 7422083000:30:217:1446 і площею 0.1185 га, кадастровий номер 7422083600:27:045:4149, строком на 10 (десять) років. Орендна плата встановлена у грошовій формі у розмірі 10% від грошової оцінки землі, що на момент укладання договору складала 931.60 грн. за один рік. Орендна плата вноситься один раз на рік, не пізніше 1 березня наступного за обліковим року. Відповідно до п. 14 договору, у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим Договором, сплавляється пеня у розмірі 0,01 % несплаченої суми за кожен день прострочення.

Зазначений договір оренди землі 15.12.2016 зареєстровано в КП Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації Чернігівської обласної ради.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України , Цивільним кодексом України , цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі: є об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно з положеннями ст. ст. 21 , 22 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України ). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених ст. ст. 24 , 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним Кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до п. д ч. 1 ст. 141 Земельного Кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Судом встановлено, що сторони спірного договору оренди землі погодили орендну плату у грошовій формі в розмірі 10% від грошової оцінки землі, що на момент укладання договору складала 931.60 грн. за один рік та пеню, у разі невнесення орендної плати у строки, визначені Договором, в розмірі 0,01 % несплаченої суми за кожен день прострочення.

Однак, у порушення умов вищевказаного договору, відповідачем не проводилась грошова виплата орендної плати за землю.

Таким чином, неналежне виконання умов договору, а саме невиконання обов`язку зі сплати орендної плати є порушенням умов договору оренди земельної ділянки, яке дає право орендодавцю вимагати розірвання такого договору на підставі ст. 526 ЦК України .

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06.03.2019 (справа № 183/262/17) зазначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому, систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Враховуючи, що відповідач не виконує своїх обов`язків щодо своєчасної сплати орендної плати, що істотно порушує права власника земельної ділянки, яким є позивач, а звернення позивача до відповідача з пропозицією про виконання зобов`язання за договором оренди землі залишені останнім без відповіді, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч. 2 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Із матеріалів справи вбачається, що 15.06.2020 між позивачем ОСОБА_1 та адвокатом Терещенко Л.В. було укладено договір про надання правничої допомоги. Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Відповідно до додатку №1 до зазначеного договору, гонорар адвоката Терещенко Л.В. за надання правничої допомоги складає 1000.00 грн.

На підставі викладеного, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 1000.00 грн. та сума сплаченого судового збору в розмірі 1681.60 грн.

Керуючись ст. ст. 526, 610, 626, 629, 651 ЦК України, ст. ст. 2, 13, 15, 21-25, 32 Закону України Про оренду землі , ст. 141 Земельного Кодексу України, ст. ст. 9, 10, 12, 18, 137, 141, 247, 263-265, 272, 280-284, 353, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна країна про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати - задовольнити.

Розірвати договір оренди землі № 135, укладений 24.04.2045 між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю М`ясна країна .

Зобов`язати Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна країна повернути ОСОБА_1 наступні земельні ділянки: кадастровий номер 7422083000:30:154:1707, кадастровий номер 7422083000:30:217:1446, кадастровий номер 7422083600:27:045:4149.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна країна на користь ОСОБА_1 заборгованість по орендній платі за землю, відповідно до договору оренди землі № 135 від 24.04.2015, з урахуванням пені, в розмірі 18826.70 грн.

Стягнути з ТОВ М`ясна країна на користь ОСОБА_1 судові витрати, які складаються з витрат на сплату судового збору в розмірі 1681.60 грн. та витрат на правничу допомогу в розмірі 1000.00 грн., а всього 2681.60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Чернігівського апеляційного суду через Козелецький районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Інформація про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю М`ясна країна (02232, м. Київ, вул. Бальзака, буд. 66, код ЄДРПОУ: 39540961).

Суддя Ю.М. Домашенко

Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено23.12.2020
Номер документу93726548
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —734/2586/20

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні