Вирок
від 22.12.2020 по справі 953/18117/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 953/18117/20

н/п 1-кп/953/1161/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.12.2020 Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника - адвоката ОСОБА_5

розглянувшиу відкритомусудовому засіданнякримінальне провадження зарезультатами досудовогорозслідування,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 32018220000000209 від 12.11.2018

відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, раніше не судимого, не працюючий, зареєстрований: АДРЕСА_1

з кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27 ч.2 ст. 205-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 у жовтні 2016 року від невстановленої особи отримав пропозицію стати номінальним директором та засновником ряду підприємств з метою прикриття їх незаконної діяльності. Маючи єдиний умисел щодо реєстрації на своє ім`я ряду підприємств, без наміру здійснення господарської діяльності, з корисливих мотивів, за грошову винагороду погодився стати номінальним директором та засновником ряду підприємств, а саме: ТОВ СІ ФО; ТОВ Домофонні Технології; ТОВ Вуд Імпорт; ТОВ Веста Голд, TOB Флортрейд.

Так, у жовтні 2016 року ОСОБА_4 , перебуваючи на території Дзержинського району міста Харкова, а саме: біля станції метро Наукова, надав свій паспорт громадянина України та облікову картку платника податків невстановленій особі, яка на підставі цих документів виготовила договір купівлі-продажу частки ТОВ СІ ФО, статут ТОВ СІ ФО, протокол зборів ТОВ СІ ФО, доручення ТОВ СІ ФО та ряд інших документів.

20.10.2016 ОСОБА_4 , перебуваючи на території Дзержинського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Бакуліна, буд. 11, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі - продажу частки TOB CI ФО, до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ СІ ФО, протокол зборів ТОВ СІ ФО, до якого внесено неправдиву інформацію про те, що буде призначено керівником, доручення ТОВ СІ ФО, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник (директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів,не маючинаміру виконуватифункції директората мати відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства.

Того ж дня, перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Бакуліна, буд. 11 ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ СІ ФО (код 40146482), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за знесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки ТОВ СІ ФО, Статут ТОВ СІ ФО, протокол зборів ТОВ СІ ФО, доручення ТОВ СІ ФО своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 21.10.2016 зареєстрував зміни до установчих документів ТОВ СІ ФО.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на надання засобів чи знарядь для подальшого внесення в документи, які відповідно до закону подаються до державної реєстрації юридичної особи, 04.03.2017 ОСОБА_4 , перебуваючи на території Дзержинського району міста Харкова, а саме біля станції метро «Наукова», усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою у ході досудового розслідування особою, від якої отримав попередньо складений у встановленій законодавством України формі договір купівлі-продажу частки ТОВ Домофонні Технології (код 40144142) необхідний для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, до якого внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 07.03.2017 зареєстрував зміни до установчих документів ТОВ Домофонні Технології.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на надання засобів чи нарядь для подальшого внесення в документи, які відповідно до закону подаються до державної реєстрації юридичної особи, 09.02.2018 ОСОБА_4 , перебуваючи на території Київського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Чернишевська буд. 45-А, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи, необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Вуд Імпорт (код 0992554) до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, статут ТОВ Вуд Імпорт, протокол зборів ТОВ Вуд Імпорт, до якого внесено неправдиву інформацію про те, що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Вуд Імпорт, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово- господарської діяльності підприємства.

Того ж дня, перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 45-А ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Вуд Імпорт код ЄДРПОУ 40992554), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки ТОВ Вуд Імпорт, статут ТОВ Вуд Імпорт, протокол зборів ТОВ Вуд Імпорт, доручення ТОВ Вуд Імпорт своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно по закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 13.02.2018 зареєстрував зміни до установчих документів ТОВ Вуд Імпорт.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на надання засобів чи знарядь для подальшого внесення в документи, які відповідно до закону полаються до державної реєстрації юридичної особи, 19.04.2018 ОСОБА_4 перебуваючи на території Київського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Чернишевська буд. 45-А усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Веста Голд до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства та Статут ТОВ Веста Голд.

Того ж дня перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 45-А ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перееєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Веста Голд (код 40265528), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, яка відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки ТОВ Веста Голд, та статут ТОВ Веста Голд своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 23.04.2018 зареєстрував зміни до установчих документів ТОВ Веста Голд.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на надання засобів чи знарядь для подальшого внесення в документи, які відповідно до закону подаються до державної реєстрації юридичної особи, 26.10.2018 ОСОБА_4 перебуваючи на території Київського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Чернишевська буд. 45-А усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Флортрейд до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, статут ТОВ Флортрейд, протокол зборів ТОВ Флортрейд до якого було внесено неправдиву інформацію про те, що його буде призначено керівником.

Того ж дня перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 45-А ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Флортрейд (код 40989578), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки 'Флортрейд, статут TOB Флортрейд, протокол зборів ТОВ «Флортрейд своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 19.11.2018 зареєстрував зміни установчих документів ТОВ Флортрейд.

Так, ОСОБА_4 розумів, що надаючи копії паспорту громадянина України та копії облікової картки платника податків невстановленій особі, яка на підставі цих документів виготовила документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації юридичної особи, та особисто підписуючи протоколи загальних зборів, довіреності, вніс неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону були подані для державної реєстрації змін до установчих документів вищевказаних підприємств, при цьому не збираючись бути фактичним керівником підприємства та виконувати функції директора, а робив це виключно заради грошової винагороди.

Таким чином, ОСОБА_4 ,за попередньоюзмовою тав групіз невстановленими особами,вчинив пособництвоу внесеннів документи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державної реєстраціїюридичної особи,завідомо неправдивівідомості,тобто скоїв кримінальнеправопорушення,передбачене ч.5ст.27,ч.2ст. 205-1 КК України.

Допитаний у судовому засіданні у якості обвинуваченого ОСОБА_4 свою провину в інкримінованому йому злочині визнав повністю, розкаявся та дав суду свідчення про обставини скоєння злочину, як про це викладено в обвинувальному акті. В скоєному щиро розкаюється, просить строго не наказувати та врахувати те, що він зробив для себе висновки, більше подібного не повторюватиме, тоді він нуждався у грошах.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_4 в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованому йому органом досудового розслідування злочині при обставинах, викладених в обвинувальному акті, та беручи до уваги, що інші учасники судового розгляду також не оспорювали фактичні обставини справи, і судом встановлено, що учасники судового розгляду, в тому числі обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності його позиції, роз`яснивши йому положення ст. 349 КПК України про те, що в такому випадку він буде позбавлений права оспорювати фактичні обставини справи в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини, вислухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінальної справи в порядку, передбаченого ст.349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які нікім не оспорюються та розглядає справу на підставі ч.3 ст. 349 КПК України. Обвинувачений вірно розуміє зміст обставин справи і у суду немає сумнівів в добровільності та істинності його позиції.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про те, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 доказана повністю та його дії за ч.2ст.27ч.2ст.205-1 КК України кваліфіковані правильно, тобто пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою та в групі з невстановленими особами.

Згідно ст. 65 КК України, особі, що вчинила злочин, призначається покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

При визначенні виду та міри покарання обвинуваченому суд враховує характер, ступінь тяжкості та суспільної небезпеки скоєного, пом`якшуючі покарання обставини, дані про особу обвинуваченого.

Вивченням особи ОСОБА_4 встановлено, що той раніше не судимий, зареєстрований та проживає в м. Ізюм Харківської обл., за місцем мешкання характеризується задовільно, не одружений, з середньою освітою, з його слів працює неофіційно, на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває.

Обставиною, яка пом`якшує покарання ОСОБА_4 є щире каяття.

Обставин, які обтяжують покарання ОСОБА_4 не встановлено.

При обранні виду та міри покарання обвинуваченому в межах пред*явленого обвинувачення, суд враховуючі всі обставини, встановлені судом, вважає за необхідне обрати покарання в межах санкцій статті, інкримінованої йому, з застосуванням вимог ст. 5 КК України, а саме у вигляді обмеження волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю, оскільки обвинувачений даною діяльністю не займався.

І сама така міра покарання, на думку суду, буде достатньою для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів, і реальна до виконання обвинуваченим.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України. Клопотань щодо міри запобіжного заходу заявлено не було.

Керуючись ст. ст. 369, 370, 373, 374 КПК України, суд

Ухвалив :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винниму вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.27ч.2ст.205-1 КК України та призначити йому покарання за ч.2ст.27ч.2ст.205-1 КК України - у вигляді 3 років обмеження волі.

Звільнити ОСОБА_4 від відбуття призначеного покарання на підставі ст.75 КК України з іспитовим строком на 2 роки, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього в силу ч.1 ст.76 КК України обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

На особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, суд покладає обов`язки, передбачені ч.1 ст. 76 КК України необхідні і достатні для його виправлення з урахуванням ступеня тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин, що пом`якшують покарання. Нагляд за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, здійснюється уповноваженим органом з питань пробації за місцем проживання, роботи або навчання засудженого.

Іспитовий строк обчислювати з моменту проголошення вироку.

Речові докази, які зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити в матеріалах.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд м. Харкова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку вручити негайно після його проголошення обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93729910
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —953/18117/20

Вирок від 22.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 18.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 09.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні