Рішення
від 15.12.2020 по справі 463/9780/20
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 463/9780/20

Провадження № 2-о/463/89/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 грудня 2020 року Личаківський районний суд м.Львова в складі:

головуючого-судді - Грицка Р.Р.,

присяжних - Яремка Я.Р.,

Яричевського І.Я.,

з участю секретаря судового засідання - Козак М.В.,

заявників - ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2 ,

представників заінтересованих осіб - ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи Орган опіки та піклування Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради, Комунальний заклад Львівської обласної ради Навчально-реабілітаційний центр Мрія про усиновлення дітей,

в с т а н о в и в :

заявники звернулися в суд із заявою, в якій просять ухвалити рішення про усиновлення ними малолітніх дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , внести зміни до актового запису про народження малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 589 від 18 листопада 2014 року Відділу державної реєстрації цивільного стану по місту Стрию реєстраційної служби Стрийського міськрайонного управління юстиції Львівської області, вказавши батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України та матір`ю дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, попередній запис про батьків вилучити; внесення наступних змін: змінити прізвище дитини з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_13 ; змінити по батькові з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_13 ; змінити дату народження дитини з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_6 ; змінити місце народження з м.Стрий на м.Сокаль ; ім`я дитини залишити без змін; внести зміни до актового запису про народження малолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , № 422 від 05 вересня 2013 року Відділу державної реєстрації цивільного стану по місту Стрию реєстраційної служби Стрийського міськрайонного управління юстиції Львівської області, вказавши батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України та матір`ю дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, попередній запис про батьків вилучити; внесення наступних змін: змінити прізвище дитини з ОСОБА_6 на ІНФОРМАЦІЯ_14 ; змінити по батькові з ОСОБА_6 на ІНФОРМАЦІЯ_14 ; змінити дату народження дитини з ІНФОРМАЦІЯ_2 на ІНФОРМАЦІЯ_8 ; змінити місце народження з м.Стрий на м.Сокаль ; ім`я дитини залишити без змін.

Заяву мотивують тим, що вони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 04.05.1997 року, однак власних дітей не мають, перебувають на черзі кандидатів в усиновлювачі, до кримінальної відповідальності не притягались, стан здоров`я дозволяє бути усиновлювачами, є матеріально забезпеченими, проживають у власному будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з трьох житлових кімнат, загальна площа житла складає 89,2 кв.м. Крім цього, фінансово мають змогу утримувати двох дітей, оскільки офіційно працевлаштовані. Хочуть усиновити малолітніх ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які перебувають у Комунальному закладі Львівської обласної ради Навчально-реабілітаційний центр Мрія . Рішенням Личаківського районного суду м.Львова від 28 травня 2020 року у справі № 2/463/1837/20 позбавлено батьківських прав матері дітей ОСОБА_12 щодо малолітніх синів ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько дитини у свідоцтві про народження вказаний згідно з ч.1 ст.135 СК України. Розпорядженням голови Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради від 13 серпня 2020 року № 240 Про надання малолітнім ОСОБА_6 , та ОСОБА_5 , статусу дитини, позбавленої батьківського піклування , надано правовий статус дітям позбавлених батьківського піклування. Відповідно до медичного висновку від 22 червня 2020 року, наданого КНП 6-та міська поліклініка м.Львова ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 має діагнози відповідно до МКХ-10: інші ураження нервової системи некласифіковані в інших рубриках - G 98; гіпертрофія аденоїдів - J 35.2. Відповідно до медичного висновку від 22.06.2020 року наданого КНП 6-та міська поліклініка м.Львова ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 має діагноз відповідно до МКХ-10: інші ураження нервової системи некласифіковані в інших рубриках - G 98.

Ніхто з родичів не звертався у відділ Служба у справах дітей Личаківського району з питань усиновлення, призначення опіки над дітьми чи будь-якої форми влаштування дітей. Відповідно до акту про знайомство від 22.09.2020 року, заявники познайомились з дітьми і почали відвідувати їх у закладі. Після знайомства встановили контакт з дітьми і вирішили усиновити дітей. Заклад, де перебувають та виховуються діти повідомив листом від 08 жовтня 2020 року № 132 про встановлення контакту з дітьми та кандидатами в усиновлювачі. Також заклад надав згоду на усиновлення малолітніх дітей листом від 08 жовтня 2020 року № 133. Заявника зазначають, що вони обізнані зі станом здоров`я дітей та правовими наслідками усиновлення. Стан здоров`я дозволяє їм бути усиновлювачами, вони є фінансово забезпеченими, мають постійне місце проживання, де з ними можуть проживати діти. Мотивацією щодо усиновлення дітей слугує бажання надати дітям, позбавленим батьківського піклування батьківське тепло, родинний затишок, створити для них належні умови для розвитку, навчання та життя. Погляди щодо виховання усиновлених дітей не суперечать інтересам дітей та покликані сприяти гармонійному розвитку дітей у повноцінній сім`ї.

Заява на адресу суду надійшла 15 жовтня 2020 року.

Ухвалою Личаківського районного суду м.Львова від 20 жовтня 2020 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі. Призначено закрите судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримала в повному обсязі, з підстав, викладених у такій, просить суд заяву задовольнити.

Заявник ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримав в повному обсязі, з підстав, викладених у такій, просить суд заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради Ліва О.П. в судовому засіданні заяву підтримала та пояснила, що згідно з висновком Личаківської районної адміністрації, відділу Служба у справах дітей визначено за доцільне усиновлення ОСОБА_2 та ОСОБА_1 малолітніх ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відповідність усиновлення інтересам дітей. Крім того, додатково пояснила, що стан здоров`я заявників відповідає вимогам до особи, яка може бути усиновлювачем. Заявники мають достатній рівень матеріального та фінансового забезпечення, умови проживання у заявників належні. Відповідно до довідки Департаменту інформаційних технологій МВС України заявники до кримінальної відповідальності не притягувалась, у розшуку не перебувають судимості не мають. Заявники із станом здоров`я дітей та правовими наслідками обізнані.

Представник заінтересованої особи Комунального закладу Львівської обласної ради Навчально-реабілітаційний центр Мрія Кушнір Л.Й. в судовому засіданні підтримала заяву та пояснила, що у закладі діти виховуються відповідно до розпорядження Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради. Біологічна мати, яка на сьогоднішній день позбавлена батьківських прав, дітей не відвідувала. Діти з самого початку пішли на контакт із заявниками, постійно чекають наступної зустрічі.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.207 СК України усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Частиною 1 статті 211 СК України передбачено, що усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

Згідно з ч.1 ст.217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

У відповідності до статті 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ЕТS №58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

За змістом ст.7 Європейської конвенції про здійснення прав дітей - під час розгляду справ, що стосуються дитини, судовий орган діє швидко для уникнення будь-яких невиправданих зволікань, а швидке виконання прийнятих рішень повинно бути забезпечене відповідною процедурою. У термінових випадках судовий орган при необхідності має повноваження приймати рішення, які підлягають негайному виконанню.

Згідно із Законом України Про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей було ратифіковано Європейську конвенцію про здійснення прав дітей, вчинену 23 січня 1996 року в м.Страсбурзі та підписану від імені України 7 травня 1999 року, із статті І вбачається, що відповідно до пункту 4 статті 1 Конвенції Україна заявляє, що дія цієї Конвенції поширюється на розгляд судами справ, що стосуються: усиновлення дитини; встановлення опіки, піклування над дитиною; визначення місця проживання дитини; позбавлення або оспорювання батьківських прав; інших питань про відносини між батьками та дитиною; будь-яких інших питань, що стосуються дитини особисто, а також питань її сім`ї (у тому числі її виховання, поновлення батьківських прав, управління її майном) .

Відповідно до ч.ч.3, 4 ст.232 СК України з моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини.

Згідно зі ст.225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , перебувають у зареєстрованому шлюбі з 04 травня 1997 року, що підтверджується копією свідоцтва про одруження від 04 травня 1997 року Серії НОМЕР_1 , виданого Поторицькою сільською Радою Сокальського району Львівської області (а.с.11).

Дитина ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 18 листопада 2014 року. Батьками вказані ОСОБА_13 та ОСОБА_14 (а.с.15).

Дитина ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 05 вересня 2013 року. Батьками вказані ОСОБА_13 та ОСОБА_15 (а.с.16).

Рішенням Личаківського районного суду м.Львова від 28 травня 2020 року у справі № 2/463/1837/20, позбавлено батьківських прав матір дітей ОСОБА_12 щодо малолітніх синів ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розпорядженням Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради № 240 від 13 серпня 2020 року, малолітнім ОСОБА_6 та ОСОБА_5 надано статус дитини позбавленої батьківського піклування (а.с.17).

Як вбачається з матеріалів справи, заявники за станом здоров`я можуть бути усиновлювачами, що підтверджується висновками про стан здоров`я від 19 лютого 2020 року, виданими Комунальним некомерційним підприємством Сокальська центральна районна поліклініка (а.с.18, 19), до кримінальної відповідальності не притягувалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають, що підтверджується довідками Департаменту інформації МВС України серії ІІА № 1581254 та ІІА № 1581255 (а.с.20, 21).

Матеріальний стан заявників є достатнім для утримання дітей, що підтверджується довідками про їх доходи (а.с.13, 14). З акту обстеження житлово-побутових умов від 16 березня 2020 року вбачається, що сім`я заявників проживає в будинку за адресою: АДРЕСА_1 . У будинку є всі необхідні меблі, побутова техніка. Санітарно-гігієнічний стан помешкання - відмінний. Для проживання та виховання дітей наявні всі умови (а.с.12).

З повідомлення Комунального закладу Львівської обласної ради Навчально-реабілітаційний центр Мрія від 08 жовтня 2020 року № 132 вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 познайомившись з малолітніми дітьми ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , встановили з ними позитивний контакт, діти чекають їх приходу (а.с.24).

Комунальний заклад Львівської обласної ради Навчально-реабілітаційний центр Мрія надав згоду від 08 жовтня 2020 року № 133 на усиновлення вихованців закладу ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с.25).

З висновку Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради від 08 жовтня 2020 року вбачається, що Служба у спрвах дітей Личаківського району вважає за доцільне усиновлення заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 малолітніх ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.28).

Таким чином, судом встановлено, що заявники бажають усиновити малолітніх дітей, які позбавлені батьківського піклування, матеріально забезпечені, мають житло зі всіма зручностями та необхідними умовами для утримання і виховання дітей, по стану здоров`я можуть бути усиновлювачами, до кримінальної відповідальності не притягувалися, відповідають всім вимогам діючого законодавства України щодо усиновлення, зі станом здоров`я дітей та правовими наслідками усиновлення обізнані, підтвердили, що їм зрозумілі правові наслідки усиновлення.

Враховуючи наведене, аналізуючи зібрані у справі докази, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, враховуючи інтереси усиновлюваних дітей, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, оскільки заявники за своїм станом здоров`я можуть та бажають виховувати дітей, піклуватися про них, здатні забезпечити стабільні і гармонійні умови для життя дітей, підстав для відмови у задоволенні заяви судом не встановлено, а отже усиновлення буде відповідати інтересам дітей.

У відповідності до ст.229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно з ч.ч.1, 2, 4 ст.231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

У відповідності до ст.230 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини.

Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців.

У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.

Оскільки суд прийшов до переконання про усиновлення заявниками малолітніх дітей, а тому вважає, що підлягають внесенню зміни до актового запису № 589 від 18 листопада 2014 року, та до актового запису № 442 від 05.09.2013 року, що стосуються прізвище, ім`я, по батькові батьків дитини, прізвище та по батькові дитини, місця та дати народження, оскільки це відповідатиме інтересам дітей.

Відповідно до положень ч.4 ст.314 судові витрати відносяться на рахунок заявників.

Керуючись ст.ст.10, 12, 259, 263-265, 268, 293, 310, 314 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення дітей - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 усиновлювачами малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати Відділ державної реєстрації цивільного стану по місту Стрию реєстраційної служби Стрийського міськрайонного управління юстиції Львівської області внести зміни до актового запису № 589 від 18.11.2014 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказавши батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України та матір`ю дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, вилучивши попередній запис про батьків.

Змінити прізвище дитини ОСОБА_5 з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_13 , по батькові усиновленої дитини з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_13 , дату народження дитини з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце народження дитини з міста Стрий на місто Сокаль , ім`я дитини залишити без змін.

Зобов`язати Відділ державної реєстрації цивільного стану по місту Стрию реєстраційної служби Стрийського міськрайонного управління юстиції Львівської області внести зміни до актового запису № 422 від 05.09.2013 року про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вказавши батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України та матір`ю дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, вилучивши попередній запис про батьків.

Змінити прізвище дитини ОСОБА_6 з ОСОБА_6 на ІНФОРМАЦІЯ_14 , по батькові усиновленої дитини з ОСОБА_6 на ІНФОРМАЦІЯ_14 , дату народження дитини з ІНФОРМАЦІЯ_2 на ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце народження дитини з міста Стрий на місто Сокаль , ім`я дитини залишити без змін.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду через Личаківський районний суд м.Львова. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради, місцезнаходження: 79017, м.Львів, вул.К.Левицького,67, код ЄДРПОУ - 04056109.

Заінтересована особа: Комунальний заклад Львівської обласної ради Навчально-реабілітаційний центр Мрія місцезнаходження: 79008, м.Львів, вул.Лисенка,53, код ЄДРПОУ - 23887448.

Повний текст судового рішення складено - 18 грудня 2020 року.

Головуючий-суддя Грицко Р.Р.

Присяжні: Яремко Я.Р.

Яричевський І.Я.

Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено23.12.2020
Номер документу93738634
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дітей

Судовий реєстр по справі —463/9780/20

Рішення від 15.12.2020

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Рішення від 15.12.2020

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні