Рішення
від 09.12.2020 по справі 296/1662/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1662/20

2/296/1423/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

ЗАОЧНЕ

"09" грудня 2020 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м.Житомира в складі:

головуючого - судді Сингаївського О.П.,

за участі секретаря судового засідання Туровської К.Б.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом Комунального підприємства Дитяча лікарня імені В.Й. Башека Житомирської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , за участі третьої особи - Органу опіки та піклування Житомирської міської ради про визнання осіб такими, що втратили право користування жилою кімнатою в гуртожитку та зняття їх з реєстраційного обліку,-

ВСТАНОВИВ:

КП Дитяча лікарня імені В.Й. Башека Житомирської міської ради в лютому 2020 року звернулося до суду з вказаним вище позовом. Підставою для звернення до суду стало те, що ОСОБА_3 та її донька ОСОБА_2 , 2005 р.н., на підставі ордеру №174 від 27.03.2008 зареєстровані в кімнаті АДРЕСА_1 , балансоутримувачем якого є позивач. Відповідачі не проживають у вказаній кімнаті з 2013 року, їхніх речей в кімнаті немає. Відомо, що ОСОБА_3 звільнилася з роботи та виїхала за кордон, згодом вийшла заміж та змінила прізвище на ОСОБА_4 , проте не знялася з реєстрації за вказаною адресою. З 2014 року в спірній кімнаті поселений та зареєстрований працівник обласної санепідстанції ОСОБА_5 , у якого виникло право приватизувати кімнату, проте реєстрація відповідачів за цією адресою створюють йому перешкоди в реалізації такого права. На підставі викладеного просить визнати відповідачів такими, що втратили право користування цим житлом та зняти їх з реєстраційного обліку.

Ухвалою судді від 31.03.2020 у справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання представник позивача не з`явилася, від неї надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, позов підтримала та просила його повністю задовольнити (а.с. 66).

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, про час та місце судового засідання повідомлялися належним чином судовими повістками за останнім відомим місцем проживання.

Представник третьої особи до суду також не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги не підтримав в частині визнання такою, що втратила право користування жилою кімнатою в гуртожитку та зняття з реєстраційного обліку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 64).

Свідок ОСОБА_5 , допитаний в судовому засіданні, пояснив, що проживає у спірній кімнаті гуртожитку АДРЕСА_2 з 2014 року, жодного разу не бачив відповідачів та з ними не знайомий.

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , мешканки гуртожитку, пояснили, що були знайомі з відповідачкою та знають, що вона проживала разом із донькою в кімнаті №87. В 2013 році вона добровільно виїхала з гуртожитку, забрала свої речі та, наскільки їм відомо, виїхала за кордон.

На підставі ст.ст. 280-282 ЦПК України суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Суд дослідив матеріали справи в межах заявлених позовних вимог і вважає позов таким, що підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

Згідно частини 3 статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які

мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Положеннями статті 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає цивільні справи на підставі наданих сторонами доказів.

Як вбачається з Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб, ОСОБА_3 20.12.2012 уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_4 (а.с. 58-59)

В судовому засіданні встановлено, що згідно ордера №174 від 27.03.2008 ОСОБА_1 , яка працювала на той час в Комунальній установі Дитяча лікарня імені В.Й. Башека Житомирської міської ради ( правонаступником якої є КП Дитяча лікарня імені В.Й. Башека Житомирської міської ради) адміністрацією установи було надано жилу кімнату № НОМЕР_1 в гуртожитку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 . На підставі вказаного ордеру ОСОБА_1 та її донька ОСОБА_2 , 2005 р.н., були зареєстровані у спірній кімнаті (а.с. 10).

Відповідачі з липня 2013 року в спірній кімнаті не проживають, їх особистих речей в ній немає, будь-яких витрат з утримання кімнати не несуть. Факт їх непроживання в квартирі підтверджено Актом від 16.12.2017, Актом від 11.07.2017, Актом від 19.09.2018 та Актом від 16.08.2019 (а.с. 11, 12, 13, 14), а також показами свідків, що надані в судовому засіданні. Починаючи з 2014 року наймачем кімнати АДРЕСА_1 , є ОСОБА_5 . Реєстрація відповідачів у цій кімнаті створює йому перешкоди у реалізації права на приватизацію спірної кімнати.

Відповідно до ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ним зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Відповідно до ст.72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановленні строки, проводиться в судовому порядку.

Оцінюючи зібрані по справі докази, суд вважає позов в частині визнання відповідачів такими, що втратили право користування жилою кімнатою, обгрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Разом з тим, стосовно позовних вимог в частині зняття відповідачів з реєстраційного обліку, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно ст. 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі: заяви особи або її законного представника; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення.

Процедура зняття з реєстрації місця проживання передбачає попереднє звернення особи до органу реєстрації або наявності остаточного рішення суду, а тому додаткового судового застереження не потребує.

Також суд стягує з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача сплачений ним судовий збір у розмірі 2102 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 6, 206, 223, 263, 265, 280 ЦПК України, суд , -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 такими, що втратили право на користування жилим приміщенням - кімнатою АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства Дитяча лікарня імені В.Й. Башека Житомирської міської ради 2102 грн. 00 коп. сплаченого судового збору.

Решту позовних вимог залишити без задоволення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене позивачем до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач:

Комунальне підприємство Дитяча лікарня імені В.Й. Башека Житомирської міської ради, код ЄДРПОУ 42779217, місцезнаходження: 10008, м.Житомир, вул. Святослава Ріхтера, 23.

Відповідач:

ОСОБА_1 , 1982 р.н., ідентифікаційний номер не зареєстрований,

останнє відоме місце проживаня: АДРЕСА_4 .

Відповідач:

ОСОБА_2 , 2005 р.н., останнє відоме місце проживаня: АДРЕСА_4 .

Cуддя О. П. Сингаївський

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93751073
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання осіб такими, що втратили право користування жилою кімнатою в гуртожитку та зняття їх з реєстраційного обліку

Судовий реєстр по справі —296/1662/20

Рішення від 09.12.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні