Ухвала
від 15.12.2020 по справі 757/55420/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/55420/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 42019000000001317,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийв особливоважливих справахГоловного слідчогоуправління Національноїполіції України ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про продовження строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001317 від 20.06.2019 на дванадцять місяців, тобто до 20.12.2021 включно.

Означене клопотання обґрунтовано наступним.

Головним слідчим управлінням НП України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42019000000001317 від 20.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358 КК України.

Слідчий у клопотанні вказує, що службові особи суб`єктів господарювання ПрАТ «Житомирське ШБУ № 19», ТОВ «Ювеста Ойл», ПрАТ «Вінницький асфальтобетонний завод», ТОВ «Пригородна нерухомість», ТзОВ «Пролог ТД», ТзОВ «Захід-Диліжанс», ПМП «Венера», та ін. використовували завідомо підроблені упродовж 2017-2018 років документи - атестати виробництва та сертифікати відповідності Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів, конструктивних елементів автомобільних доріг та штучних споруд «Укрдорякість» ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» Державного агентства автомобільних доріг України під час участі у процедурах державних закупівель робіт з ремонту автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення на замовлення Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) та його регіональних підрозділів, а також органів місцевого самоврядування.

Підставою для внесення відомостей про вказані кримінальні правопорушення стали матеріали та відомості, отримані в ході досудового розслідування кримінального провадження кримінальному провадженні №22019000000000146 від 27.05.2019 за обвинуваченням голови органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість» ОСОБА_4 у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, підробленні офіційного документу, який видається державною установою та надає права, з метою використання його іншою особою, а також збуті такого документу та підробленні офіційного документу, який видається державною установою і надає права, з метою використання його іншою особою, а також збуті такого документу, вчинене повторно тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 та ч. 3 ст. 358 КК України.

Встановлено, що упродовж 2017-2018 років ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді завідувача відділу сертифікації атестації та науково-технічної інформації ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», за сумісництвом - керівника Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів, конструктивних елементів автомобільних доріг та штучних споруд «Укрдорякість» ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» Державного агентства автомобільних доріг України складав та здійснював видачу завідомо неправдивих офіційних документів, а саме атестатів виробництва та сертифікатів відповідності суб`єктам господарювання.

Завідомо підроблені атестати виробництва та сертифікати відповідності вказані суб`єкти господарювання, отримані всупереч «Порядку та правил проведення атестації виробництва у дорожньому транспорті», передбаченого СОУ 45.2.-00018112-074:2011, використовували під час участі у процедурах державних закупівель робіт з ремонту автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення на замовлення Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) та його регіональних підрозділів, а також органів місцевого самоврядування.

У такий протиправний спосіб, за сприяння службових осіб Укравтодору та його регіональних підрозділів зазначені суб`єкти господарювання нібито підтверджували наявність у них відповідної матеріально-технічної бази, в тому числі асфальтобетонних заводів, необхідних для проходження кваліфікаційного відбору та ставали переможцями державних закупівель, в результаті чого упродовж 2017-2019 років укладалися договори на виконання робіт з ремонту автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення.

В подальшому, на підставі укладених договорів вказані суб`єкти господарювання автодорожнього комплексу виконували роботи з використанням не атестованого виробництва та не сертифікованих матеріалів, що спричинило завищення вартості виконаних робіт, які були прийняті відповідними замовниками.

Крім того, відповідно до п.10.2 «Порядку та правил проведення атестації виробництва у дорожньому транспорті» витрати на проведення робіт з атестації виробництва включаються до собівартості продукції, яка оплачується за укладеними договорами за результатами виграних тендерів.

Відповідно до відомчих наказів Державного агентства автомобільних доріг України асфальтобетонні суміші, бітум та його похідні, а також більшість інших дорожньо-будівельних матеріалів, що використовуються під час дорожнього будівництва мають вироблятися на атестованих виробництвах та/або мати відповідні сертифікати якості.

Разом з тим, отримано інформацію, яка свідчить про те, що колишній співробітник ДП «Дорожній контроль якості» (колишній Голова органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість», звільнений у 2017 році) ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Києва), використовуючи підконтрольне Науково-виробниче приватне підприємство «УКРДОР» (код ЄДРПОУ 30400541, кінцевий бенефіціар - ОСОБА_4 ), виготовляв підроблені атестати на замовлення дорожньо-будівельних компаній під виглядом та від імені Голови органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість».

Вищевказане призводить до виробництва, постачання та використання зазначеним підприємством дорожньо-будівельних матеріалів непідтвердженої належним чином якості, що в свою чергу дає можливість для штучного завищення валових витрат при ремонті та будівництві об`єктів критичної інфраструктури в автодорожній галузі України, виведення коштів Державного бюджету України, передбачених для реалізації державної політики з розвитку та утримання автодорожньої мережі. Також, призводить до передчасного руйнування автодоріг та понаднормових витрат для їх подальшого утримання.

Так, в ході виконання доручення слідчого встановлені факти використання ТОВ «СТЛ+М» (код ЄДРПОУ 39127865) у складі пропозицій до відкритих конкурсних торгів UA-2018-06-14-000073-a із закупівлі дорожньо-будівельних робіт, на замовлення Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, завідомо підробленого атестату асфальтобетонного виробництва серії АВ.ОДС.044.234-17, нібито виданого на адресу ТОВ «СТЛ+М» та зареєстрованого в Реєстрі Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість» ДП «Дорожній контроль якості».

Згідно з даними реєстру Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість» ДП «Дорожній контроль якості» вказаний атестат АБЗ АВ.ОДС.044.234-17 ТОВ «СТЛ+М» (код ЄДРПОУ 39127865) не видавались.

На даний час за результатами проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні не зібрано достатньо відомостей для прийняття рішення в порядку ст.ст. 276, 284 КПК України.

У вчиненні вказаного кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Київ, громадянину України, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 20.12.2020, однак закінчити його до вказаної дати не можливо у зв`язку з складністю провадження та необхідністю виконати ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій:

- підготувати та оголосити повідомлення про підозру ОСОБА_4 ;

- сформувати матеріали кримінального провадження з метою виконання вимог 290 КПК України;

- провести інші слідчі (розшукові) дії необхідність в яких виникне під час проведення досудового розслідування;

- виконати вимоги ст.291 КПК України.

- допитати як свідків керівників ТОВ «Українсько-Польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС», ТОВ «Виробниче підприємство «Гамма»,

ТОВ «Закарпаття Асфальт», МПП «НАРА», ПП «Дорстрой», ТОВ «Техно-Буд-Центр» та ТОВ «Ростдорстрой» щодо обставин отримання у ОСОБА_4 підроблених атестатів асфальтобетонного виробництва;

- призначити у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України почеркознавчу та технічну експертизи щодо підробленого свідоцтва про атестацію лабораторії з випробування асфальтобетонних сумішей власного виробництва СА.ОДС.044.22-15, виданого ПрАТ «Хмельницьке ШБУ - 56»;

- після допиту свідків та проведення експертиз прийняти процесуальне рішення в порядку ст.ст. 276, 284 КПК України;

Зазначені дії не можуть бути здійснені та завершені у встановлений законом строк з об`єктивних причин. Для їх виконання необхідний додатковий строк не менш як 12 місяців.

Злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 КК України, за ознаками вчинення якого розпочато досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні, у відповідності до ч. 5 ст. 12 КК України відноситься до категорії особливо тяжких, оскільки санкція статті за його вчинення передбачає основне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до12 років.

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав, просить задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого та дослідивши матеріали провадження приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як визначено положеннями ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 вказаного Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З урахуванням доводів викладених у клопотанні та враховуючи те, що у кримінальному провадженні необхідно вчинити ряд слідчих дій, слідчий суддя приходить до переконання про обґрунтованими підставами для продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001317 від 20.06.2019 на дванадцять місяців, тобто до 20.12.2021 включно.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 42019000000001317 задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42019000000001317 від 20.06.2019 на дванадцять місяців, тобто до 20.12.2021 включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93756063
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування № 42019000000001317

Судовий реєстр по справі —757/55420/20-к

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні