Ухвала
від 07.12.2020 по справі 757/47476/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/47476/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020100000000543 від 29.10.2020 за клопотанням прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з базовою вищою освітою, який не одружений, має (зі слів) неповнолітнього сина ІНФОРМАЦІЯ_2 , не працює, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимий, підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 ч.2 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності,-

В С Т А Н О В И В :

Згідно висунутої підозри, ОСОБА_4 згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є директором та власником суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), а саме ТОВ «БАКТО ГРУП» (код ЄДРПОУ 39793729).

Незважаючи на те, що вказане підприємство зареєстроване в державному органі влади як суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа), ОСОБА_4 взяв участь у його перереєстрації шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, тобто вчинив злочин у сфері господарської діяльності за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 , 07 травня 2015 року близько 10 години, перебуваючи за адресою свого проживання: АДРЕСА_1 , отримав на мобільний телефон дзвінок від особи на ім`я ОСОБА_5 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні. Під час телефонної розмови останній повідомив ОСОБА_4 про можливість заробити грошових коштів шляхом перереєстрації підприємства ТОВ «БАКТО ГРУП» на його ім`я, для чого йому необхідно було зустрітись з особою на ім`я ОСОБА_6 , та слідувати наданим вказівкам.

У подальшому особа на ім`я ОСОБА_6 , шляхом телефонного дзвінка, зв`язався з ОСОБА_4 та запропонував зустрітися у зручному для нього місці, а саме на території Печерського району у кафе «Пузата Хата», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 15.

Цього ж дня, близько 12 години, особа на ім`я ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_4 в обумовленому місці та запропонував йому вчинити дію, яка полягала у підписанні документів щодо проведення державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «БАКТО ГРУП», тобто внесенні завідомо неправдивих відомостей в документи, які в подальшому будуть подані для проведення державної реєстрації юридичної особи.

На дану пропозицію ОСОБА_4 погодився, достовірно розуміючи, що не має відповідного досвіду роботи для керівництва підприємством, перебуває у скрутному матеріальному становищі, а тому позбавлений засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, прийняв пропозицію за грошову винагороду у розмірі 500 гривень внести в документи, які подаються для державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, тим самим вступивши у попередню змову з особами на ім`я ОСОБА_6 та ОСОБА_5 .

Після чого, для оформлення всіх необхідних реєстраційних документів надав особі на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Голосіївським РУ ГУМВС України в м. Києві 29.07.2010 та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Тоді ж, 07.05.2015, в денний час доби, приблизно о 13 годині, знаходячись за вищевказаною адресою особа на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, повідомив ОСОБА_4 про необхідність з`явитись у кафе «Пузата Хата», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 15, для того, щоб підписати документи на проведення державної реєстрації змін до установчих документів підприємства ТОВ «БАКТО ГРУП», на що ОСОБА_4 погодився.

В подальшому ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію злочинного умислу, спрямованого на порушення встановленого законодавством України порядку реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, 07 травня 2015 року приблизно о 16 годині перебуваючи у Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 15, діючи з корисливих мотивів, відповідно до заздалегідь досягнутих домовленостей, за попередньою змовою з особами на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , підписав та передав останньому документи для здійснення державної реєстрації змін до установчих документів підприємства ТОВ «БАКТО ГРУП», а саме: протокол № 1 загальних зборів засновників ТОВ «БАКТО ГРУП» від 07.05.2015, довіреність від 07.05.2015, статут ТОВ «БАКТО ГРУП» від 07.05.2015, за що отримав раніше обумовлену грошову винагороду у сумі 500 (п`ятсот) гривень.

Так, у вищезазначених документах, підписаних ОСОБА_4 , зазначено завідомо неправдиві відомості, а саме:

- в протоколі № 1 загальних зборів засновників ТОВ «БАКТО ГРУП» від 07.05.2015 зазначено недостовірні відомості стосовно того, що ОСОБА_4 поклав на себе обов`язки керівника ТОВ «БАКТО ГРУП», а також стосовно юридичної адреси підприємства, зокрема за місцем знаходження підприємства визначено м. Київ, Печерський район, вул. Дружби Народів, буд. 8-А, офіс 1, частка у статутному капіталі товариства становить 500 (п`ятсот) гривень.

- в довіреності від 07.05.2015 зазначено недостовірні відомості стосовно того, що ОСОБА_4 в особі директора ТОВ «БАКТО ГРУП» уповноважує ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 на здійснення державної реєстрації (перереєстрації) товариств, внесення змін до установчих документів та в подальшому представляти інтереси ОСОБА_4 як засновника (учасника) товариства.

- в статуті ТОВ «БАКТО ГРУП» від 07.05.2015 зазначено недостовірні відомості стосовно ОСОБА_4 , як учасника товариства, а також місцезнаходження товариства за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Дружби Народів, буд. 8-А, офіс 1.

В дійсності, ОСОБА_4 жодних грошових коштів, цінних паперів або майнових прав до статутного фонду ТОВ «БАКТО ГРУП» не вносив, покладені обов`язки щодо керівництва підприємством не виконував, підприємство за зазначеною адресою фактично не знаходилось, частки в статутному капіталі не отримував, а вказані завідомо неправдиві відомості внесено до реєстраційних документів виключно з корисливих мотивів.

Таким чином, ОСОБА_4 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому особами на ім`я ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , досудове розслідування щодо яких проводиться в окремому кримінальному провадженні, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписавши документи про перереєстрацію ним суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «БАКТО ГРУП», досягнув своєї злочинної мети у вигляді внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи підприємця, завідомо неправдивих відомостей.

У подальшому, невстановлена в ході досудового розслідування особа 12 травня 2015 року подала до Печерської районної державної адміністрації м. Києва, що розташована за адресою: м. Київ, вул. М. Омеляновича-Павленка, 15 заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ТОВ «БАКТО ГРУП» від 12.05.2015, протокол № 1 загальних зборів засновників ТОВ «БАКТО ГРУП» від 07.05.2015, довіреність від 07.05.2015, статут ТОВ «БАКТО ГРУП» від 07.05.2015, як наслідок того ж дня в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань перереєстровано ТОВ «БАКТО ГРУП» за № 313199437683.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст.205-1 КК України, тобто внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Під час досудового розслідування підозрюваним ОСОБА_4 29.10.2020 надано письмову заяву про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення вказаного кримінального правопорушення на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

02.11.2020 прокурор відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Під час підготовчого судового засідання прокурор, підозрюваний ОСОБА_4 , кожний окремо, підтримали внесене клопотання.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

ОСОБА_4 оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, яке є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Санкція інкримінованого ОСОБА_4 кримінального правопорушення (ч. 2 ст. 205-1 КК України в редакції від 26.04.2015) передбачає покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, що відповідно до положень ст. 12 КК України, на момент вчинення злочину, є злочином невеликої тяжкості.

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в повідомленні про підозру, подія злочину мала місце в травні 2015 року, відтак на час судового розгляду сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження, приходить до висновку про необхідність звільнення

ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Речові докази у справі відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2, 7 ст. 284, ст. 285, 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, 369, 371, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 - задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020100000000543 від 29.10.2020 за підозрою ОСОБА_4 за ч. 2 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останньої до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/47476/20-к

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 09.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні