Рішення
від 23.12.2020 по справі 736/1352/20
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/1352/20

Номер провадження 2/736/638/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2020 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Чурупченка М.І.,

за участю секретаря - Макуха О.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Корюківці справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Корюківської міської ради, третя особа на боці позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Корюківська районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно та просить визнати за ним право власності на спадкове майно за законом, яке належало покійній ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме житловий будинок з надвірними будівлями (сарай та літня кухня), що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Свої вимоги аргументує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла сестра позивача, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серія НОМЕР_1 виданим 01 листопада 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Корюківського районного управління юстиції. На майно померлої сестри, яке складається з прийнятого за життя, але не оформленого нотаріально, батьківського житлового будинку АДРЕСА_1 , відкрилась спадщина. Сестра за життя не розпорядилась своїм майном, заповіту не склала.

Він прийняв спадщину після смерті сестри, бо протягом шести місяців з часу відкриття спадщини звернувся до Корюківської районної державної нотаріальної контори, була відкрита спадкова справа №54354828, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №33704829 наданим 09.04.2013 року Корюківською районною державною нотаріальною конторою. Інші спадкоємці у померлої відсутні. Зараз він вирішив отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадкове майно померлої сестри, тому звернувся до Корюківської районної державної нотаріальної контори для оформлення спадщини, але нотаріус відмовився видати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадковий житловий будинок з надвірними будівлями, бо на дане нерухоме майно відсутній правовстановлюючий документ. Пославшись на ст.ст. 182,392 Цивільного кодексу України, нотаріус порекомендувала звернутись з позовною заявою до суду для вирішення права власності на спадкове нерухоме майно.

За таких підстав він змушений звернутись до суду для визнання за ним права власності на спадкове нерухоме майно.

В судове засідання позивач подав заяву про розгляд справи у його відсутності, вимоги підтримує.

Від відповідача надано відзив на позовну заяву в якому вказують про розгляд справи без їх участі, заперечень проти позову не мають.

Від третьої особи у судове засідання надано заяву про розгляд справи без їх участі, в рішенні покладаються на розсуд суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету №131 від 19.06.1986 року Корюківської міської ради його батьку була виділена земельна ділянка по АДРЕСА_1 (зараз с. Трудовик) площею 600 м.кв. для індивідуального будівництва, був виготовлений план забудови земельної ділянки, 07.07.1986 року батьком отримано дозвіл на проведення робіт і батьки розпочали будівництво житлового будинку з надвірними будівлями, який був закінчений будівництвом через декілька років. Після закінчення будівництва батьки вселились і проживали в побудованому житловому будинку, але не здали його в експлуатацію, тому не було зареєстровано право власності на побудований батьками житловий будинок з надвірними будівлями.

У 2010 році померла його мати, батько залишився проживати в житловому будинку зі своєю донькою (його рідною сестрою) ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_3 батько ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть Серія НОМЕР_2 виданим 17 січня 2012 року Відділом реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Корюківського районного управління юстиції Чернігівської області. На майно померлого батька, яке складалося з житлового будинку АДРЕСА_1 , відкрилась спадщина. Батько за життя не розпорядився своїм майном, заповіту не склав. Після смерті батька спадщину прийняла ОСОБА_2 , бо на час смерті батька вона проживала разом з ним, що підтверджується довідкою міської ради. Інші спадкоємці, у тому числі і він, спадщини не приймали. Сестра за життя не зверталась до нотаріальної контори і свідоцтво про право на спадщину за законом на батьківське спадкове майно не отримувала.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла сестра позивача, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серія НОМЕР_1 виданим 01 листопада 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Корюківського районного управління юстиції.

На майно померлої сестри, яке складається з прийнятого за життя, але не оформленого нотаріально, батьківського житлового будинку АДРЕСА_1 , відкрилась спадщина. Сестра за життя не розпорядилась своїм майном, заповіту не склала.

Він прийняв спадщину після смерті сестри, бо протягом шести місяців з часу відкриття спадщини звернувся до Корюківської районної державної нотаріальної контори, була відкрита спадкова справа №54354828, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №33704829 наданим 09.04.2013 року Корюківською районною державною нотаріальною конторою. Інші спадкоємці у померлої відсутні. Зараз він вирішив отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадкове майно померлої сестри, тому звернувся до Корюківської районної державної нотаріальної контори для оформлення спадщини, але нотаріус відмовився видати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадковий житловий будинок з надвірними будівлями, бо на дане нерухоме майно відсутній правовстановлюючий документ. Пославшись на ст.ст. 182,392 Цивільного кодексу України, нотаріус порекомендувала звернутись з позовною заявою до суду для вирішення права власності на спадкове нерухоме майно.

Той факт, що він є спадкоємцем, тобто власником, спадкового житлового будинку АДРЕСА_1 , підтверджується документально: довідкою КРКП Рампа БТІ про стан та вартість спірного житлового будинку з надвірними будівлями; свідоцтвом про смерть батька; свідоцтвом про народження сестри; його свідоцтвом про народження; витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі; технічним паспортом на житловий будинок; довідками міської ради про зміну нумерації будинку та про відношення с. Трудовик до м. Корюківка, будівельним паспортом про забудову земельної ділянки та іншими документами.

Згідно довідки КРКП Рампа БТІ вартість житлового будинку з надвірними будівлями становить 94923,00 грн., що і є ціною позову. Житловий будинок з надвірними будівлями закінчений будівництвом на 100%, отримав 40% зносу. Спадковий житловий будинок має загальну площу 59,50 м.кв., житлову 25,90 м.кв., є надвірні будівлі: сарай та літня кухня.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов до суду про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, його дружина та батьки. Позивач, як син та брат, являється спадкоємцем його матері та брата.

Згідно ст.ст. 1268, 1269 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, або подав заяву до нотаріальної контори у встановлені законом строки, вважається таким, що прийняв спадщину.

З`ясувавши обставини справи, перевіривши їх доказами дослідженими у судовому засіданні, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Згідно положень ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Аналогічне положення щодо повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, також передбачено ч. 3 ст. 7 Закону України про судовий збір.

Оскільки позов визнано під час підготовчого судового засідання до початку розгляду справи по суті, позивачу необхідно повернути з державного бюджету 50% відсотків судового збору, що становить 474 грн. 61 коп., а решту судового збору сплаченого позивачем залишити за ним.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 392, 1261, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст. 142, 200, 258-259, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на спадкове майно, яке належало покійній ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме житловий будинок з надвірними будівлями (сарай та літня кухня), що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у Корюківському районі Чернігівської області, код ЄДРПОУ 37750065, що розташоване за адресою: Чернігівська обл., м. Корюківка, вул. Зарічна, 10, повернути позивачу ОСОБА_1 з державного бюджету 50% відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову 30 листопада 2020 року згідно платежу №1011550944 від 25.11.2020 року, на р/р НОМЕР_3 в АТ Укрпошта , що становить - 474 (чотириста сімдесят чотири) грн. 61 коп.

Решту судового збору сплаченого позивачем залишити за ним.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Корюківський районний суд. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя М.І.Чурупченко

СудКорюківський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93758516
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —736/1352/20

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні