Рішення
від 22.12.2020 по справі 741/1106/20
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер 2/741/621/20

Єдиний унікальний номер 741/1106/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2020 року Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Гридасової А.М.,

за участю секретаря судового засідання - Скрипця А.Р.,

сторони у справі:

позивач - ОСОБА_1 ,

представник позивача - адвокат Левченко Геннадій Володимирович,

відповідач - Макіївська об`єднана територіальна громада в особі Макіївської сільської ради Носівського району Чернігівської області,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Носівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовомОСОБА_1 до Макіївська об`єднана територіальна громада в особі Макіївської сільської ради Носівського району Чернігівської області про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок у порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

У вересні 2020 року позивач звернувся до суду з позовом про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок у порядку спадкування.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач вказує на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 41 рік помер його батько ОСОБА_2 , який постійно на день смерті проживав і був зареєстрований у с. Степове Носівського району.

Після смерті батька його спадщину прийняв він, подавши приватному нотаріусу в м. Носівка ОСОБА_3 відповідну заяву.

З метою переоформити на себе право власності на земельну ділянку кадастровим номером 7423880500:02:001:1113, площею 0,97 га цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка була відведена батьку за його життя, звернувся до нотаріуса та отримав від нотаріуса Дмитренко В.М. постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 18.08.2020 року. Причиною відмови у видачі йому свідоцтва про право на спадщину явилось те, що за життя батько не встиг зареєструвати за собою право власності на вказану земельну ділянку.

Так, відповідно до наказу ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області від 06.04.2017 року за заявою батька був затверджений проект землеустрою щодо відведення та надання у власність йому вказаної земельної ділянки. Земельна ділянка була сформована і внесена до Державного земельного кадастру. Однак, через смерть батько не встиг зареєструвати за собою право власності на неї.

Просив визнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , право на завершення приватизації земельної ділянки цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 0,97 га кадастровим номером 7423880500:02:001:1113, вартістю 12 749,38 грн., розташованої на території Макіївської об`єднаної територіальної громади Чернігівської області та одержання документів, що посвідчують право власності на цю земельну ділянку на його ім`я, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою судді від 15 вересня 2020 року відкрито провадження за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого судового засідання ( а.с. 16).

У призначене на 22.12.2020 року підготовче засідання позивач, представник позивача - адвокат Левченко Г.В. не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені.

Представник позивача - адвокат Левченко Г.В. подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність та відсутність позивача. Позов просив задовольнити в повному обсязі.

У призначене на 22.12.2020 року підготовче засідання відповідач не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений. Представник відповідача подав до суду заяву про розгляд справи у відсутність Макіївська об`єднана територіальна громада в особі Макіївської сільської ради Носівського району Чернігівської області, вимоги викладені у позові визнали в повному обсязі, проти задоволення позову не заперечують.

Враховуючи наведене, суд розглянув справу у відсутність сторін в підготовчому судовому засіданні в порядку положень ст. 206 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Отже, оскільки сторони не з`явилися в судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно із ч. 4 ст. 200 ЦПК України, ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 206 ЦПК України передбачено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Як роз`яснив Пленум Верхового Суду України у п. 24 постанови від 12 червня 2009 року № 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до ст. 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1 розділу Х Перехідні положення ЗК України.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ листом від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних прав про спадкування роз`яснив, що в разі, якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця.

Отже, право на завершення процедури приватизації та отримання земельної ділянки у власність, яке належало померлому ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок смерті.

Оскільки відповідач визнав позов у повному обсязі, про що відповідачем було направлено на адресу суду письмову заяву, і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Ураховуючи те, що відповідачем до початку розгляду справи по суті визнано позов у повному обсязі, позивачу з державного бюджету підлягає поверненню 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні позову, що складає 420 грн. 40 коп.

Керуючись ст. ст. 142, 200, 206, 259, 265, 268, 353, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Макіївська об`єднана територіальна громада в особі Макіївської сільської ради Носівського району Чернігівської області про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок у порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в порядку спадкування за законом право на завершення приватизації та отримання докуменів, що посвідчують право власності на земельну ділянку цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 0,97 га та кадастровим номером 7423880500:02:001:1113 , розташованої на території Макіївська об`єднана територіальна громада в особі Макіївської сільської ради Носівського району Чернігівської області , право на яку належало його батьку - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Повернути з Державного бюджету ОСОБА_1 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову що складає 420 (чотириста двадцять) грн. 40 коп. за квитанцією № 65 від 11.09.2020 року.

Зобов`язати управління Державної казначейської служби України в Носівському районі Чернігівської області повернути ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , сплачений у АТ Ощадбанк за реквізитами: рахунок отримувача - UA388999980313161206000025361, отримувач коштів - УК у Носiв.р-нi/Носівськ.р-н/22030101, код класифікації доходів бюджету - 22030101, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37382880, код банку отримувача (МФО) - 899998, судовий збір в сумі 420 грн. (чотириста двадцять) 40 коп. відповідно до квитанції № 65 від 11.09.2020 року.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду через Носівський районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: Макіївська об`єднана територіальна громада в особі Макіївської сільської ради Носівського району Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04415531, с. Макіївка Носівського району Чернігівської області, вул. Центральна, 27.

Суддя А.М. Гридасова

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93758732
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —741/1106/20

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні