Ухвала
від 17.12.2020 по справі 201/12020/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/12020/20

Провадження № 1-кс/201/4429/2020

УХВАЛА

Іменем України

17 грудня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42020042640000181 від 10.01.2020р., за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42020042640000181 від 10.01.2020р., за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку частині об`єкта нерухомості, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме за місцем розташування приміщень (адміністративних будівель та приміщень у яких здійснюється облік зберігання і перевалки сільгосппродукції), що використовує у своїй діяльності та перебувають у фактичному володінні ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (код 01125761).

В обґрунтування клопотання посилався на те, що слідчим відділенням Соборного ВП ДВП ГУ НП в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020042640000181 від 29.10.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 366 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що посадовими особами ТОВ «Захід карго сервіс», ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк» в період 2019-2020 років до офіційних документів фінансово-господарської діяльності підприємства внесено завідомо неправдиві відомості щодо отримання та подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) від підприємств ТОВ «Прізма груп», ТОВ «Тіслар», ТОВ «Тесард груп», а також до офіційних документів підприємства, які подаються до митних та податкових органів в процесі здійснення зовнішньоекономічної діяльності, що спричинило тяжкі наслідки.

Під час проведення досудового розслідування було встановлено, що службові особи ТОВ «Захід Краго сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017»), ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк», у продовж 2019-2020 р.р. здійснювали та у теперішній час здійснюють експортні операції сільськогосподарської продукції, а саме: пшениці м`якої, ненасіннєвої, твердих відходів залишків, що походять із соняшникової сировини, макухи з насіння соняшника українського походження, шрот соняшниковий, та ніш., на адресу підприємств-нерезидентів Sun Light Industries Limited (Гонконг) та A.Groupa Management SRO (Чеська Республіка), без документів про офіційне походження товару.

З метою здійснення експортних операцій та приховування справжніх відомостей щодо походження товару, службові особи ТОВ «Захід Краго сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017») (код 41548142), ТОВ «Агрохіпс» (код 43378285), ТОВ «Маринворк» (код 42925186) надали для митного оформлення до митного посту Дніпровської митниці, який обслуговує Бердянський торгівельний морський порт, та митного посту Азовської митниці, який обслуговує Маріупольський морський торгівельний порт, завідомо неправдиві офіційні документи щодо придбання експортуємої продукції (договори купівлі-продажу, договори поставки, видаткові накладні, накладні, та інш.), від підприємств ПП «Арч Артур» (код 33109390), ТОВ «Прізма груп» (код 42532369), ТОВ «Тіслар» (код 42200813), ТОВ «Тесард груп» (код 42199955), ТОВ «АСМ-ПРО» (код 32552420), ТОВ «Астра Трейд Груп» та інш., що були підписані від імені осіб, які взагалі не мають відношення до вказаних суб`єктів господарської діяльності та особою, яка, на момент підписання, вже померла.

Під час аналізу руху коштів по рахункам ТОВ «Захід Краго сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017»), ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк», встановлено, що з моменту відкриття по теперішній час, жодної фінансової операції щодо придбання сільгоспродукції у вказаних підприємств та щодо отримання коштів від покупців підприємств-нерезидентів, не здійснено, і взагалі, протягом 2020 року, рух коштів по рахункам відсутній.

Відповідно до інформації Державної податкової служби, вказані підприємства протягом 2020 року не здали жодної податкової звітності, у тому числі, які б відображала законність походження сільгосппродукції та експортні операції з нею.

Таким чином, службові особи ТОВ «Захід Краго Сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017»), ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк», використовуючи завідомо неправдиві офіційні документи, незаконно здійснюють придбання та експорт сільгосппродукції (пшениці м`якої, ненасіннєвої, твердих відходів залишків, що походять із соняшникової сировини, макухи з насіння соняшника українського походження, та ніші).

Також встановлено, що ТОВ «Захід Краго Сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017»), ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк», під час здійснення незаконного експорту сільгосппродукції на користь підприємств-нерезидентів Sun Light Industries Limited (Гонконг) та A.Groupa Management SRO (Чеська Республіка), користувались та користуються послугами із зберігання та перевалки продукції, які надає ДП «Бердянський морський торгівельний порт».

Зазначені обставини можуть свідчити про можливу причетність працівників ДП «Бердянський морський торгівельний порт» до скоєних службовими особами ТОВ «Захід Краго Сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017»), ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк» кримінальних правопорушень, та можливе знаходження у приміщеннях, які використовує ДП «Бердянський морський торгівельний порт», за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6, документи по взаємовідносинам з ТОВ «Захід Краго Дніпро» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017»), ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк», ПП «Арч Артур», ТОВ «Прізма груп», ТОВ «Тіслар», ТОВ «Тесард груп», ТОВ «АСМ-ПРО», ТОВ «Астра Трейд Груп», ТОВ «Аскет Шиппінг», ТОВ «Аскет Карго», предмети злочинної діяльності, інші предмети і цінності, здобуті злочинним шляхом та мають значення для кримінального провадження.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, об`єкту нерухомості, розташованого за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6, належить Державі в особі Міністерства інфраструктури України, а суб`єктом господарювання є ДП «Бердянський морський торгівельний порт», тобто вказані приміщення фактично перебувають у володінні ДП «Бердянський морський торгівельний порт».

Слідчий просив надати дозвіл на проведення обшук, оскільки в інший спосіб, не має можливості отримати відомості щодо скоєного кримінального правопорушення, так як документи щодо фінансово-господарської документації (договори з усіма додатками, додатковими угодами, акти приймання-передачі, сертифікати якості на поставлену продукцію, акти звірок взаєморозрахунків, товарні та податкові накладні, договори на перевезення продукції, товарно-транспортні накладні (ТТН), платіжні доручення, картки складського обліку (обліку експортного вантажу), виписки по рахунках щодо перерахування коштів за укладеними договорами, а також ін. документи), які характеризують причетність всіх осіб до реалізації злочинної схеми та супроводжують підписання, укладання та виконання договорів укладених між ТОВ «Захід Краго Дніпро» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017») (код 41548142), ТОВ «Агрохіпс» (код 43378285), ТОВ «Маринворк» (код 42925186), ПП «Арч Артур» (код 33109390), ТОВ «Прізма груп» (код 42532369), ТОВ «Тіслар» (код 42200813), ТОВ «Тесард груп» (код 42199955), ТОВ «АСМ-ПРО» (код 32552420), ТОВ «Астра Трейд Груп» (код 40864111) та підтверджує взаємовідносини між даними підприємствами, взаємовідносини між цими підприємствами та ТОВ «Аскет Шиппінг» (код 35355771), ТОВ «Аскет Карго» (код 37529694), а також взаємовідносини усіх вищевказаних підприємств з підприємствами-нерезидентами Sun Light Industries Limited (Гонконг) та A.Groupa Management SRO (Чеська Республіка) (які в багатьох випадках виступали отримувачем вантажу в портах) та взаємовідносини цих нерезидентів, а також з іншими юридичними особами задіяними до здійснення незаконної діяльності, печаток, штампів, факсиміле, системних блоків, ноутбуків, паперових й магнітних носіїв інформації, змінних носіїв, мобільних телефонів), інших предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, не облікованих ТМЦ, сільгосппродукція, яка належить вказаним підприємствам, а також інших предметів й документів, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження.

Прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Встановлено, що у провадженні Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження за №42020042640000181 від 29.10.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, розпочате за матеріалами правоохоронних органів.

На підтвердження доводів клопотання наданий витяг з ЄРДР з фабулою: посадовими особами ТОВ «Захід карго сервіс» та ТОВ «Агрохіпс» в період 2019-2020 років до офіційних документів фінансово-господарської діяльності підприємства внесено завідомо неправдиві відомості щодо отримання та подальшої реалізації товарів - послуг від підприємств ТОВ «Прізма груп», ТОВ «Тіслар», ТОВ «Тесард груп», а також до офіційних документів підприємства, згаються до митних та податкових органів в процесі здійснення зовнішньо-економічної діяльності, що спричинило тяжкі наслідки; посадовими особами ТОВ «Маринворк» протягом 2020 року до офіційних документів фінансово-господарської діяльності підприємства внесено завідомо неправдиві відомості щодо отримання та подальшої реалізації товарів, а також до офіційних документів підприємства, які подаються до митних та податкових органів в процесі здійснення зовнішньо-економічної діяльності, що спричинило тяжкі наслідки.

Згідно з висновком Аналітичного дослідження від 28/.10.2020р. за № 39/04-36-08-01-07/4154842 «Про результати аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ "Захід карго сервіс" (код ЄДРПОУ 41548142) та ТОВ ''Агрохіпс" (код ЄДРПОУ 43378285) щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму або інших правопорушень за період 01.01.2019-30.09.2020», за результатами аналізу податкової звітності ТОВ "Захід карго сервіс" і ТОВ "Агрохіпс» встановлена схема експорту сільськогосподарської продукції без підтвердження походження товару, відповідно до статей 71, 72, 73, 74 Податкового кодексу України.

Згідно з висновком ТОВ «Захід карго сервіс» код ЄДРПОУ (41548142) та ТОВ «Агрохіпс» (код ЄДРПОУ 43378285) у період лютий -вересень 2020року експортних операцій сільськогосподарської продукції, а саме: макуха з насіння соняшника, пшениця м`яка, не насіннєва, без фактичного підтвердження походження експортованого товару на загальну фактурну вартість 1 027 109 784,9 грн.

ТОВ «Захід карго сервіс» (код ЄДРПОУ 41548142) у продовж лютого вересня 2020року проведено експортні операції щодо постачання на адресу: «A.Groupa Management SRO» та «Assaray trade and investment bank» товару: «пшениця м`яка, ненасіннєва, українського походження, врожаю 2020 року»; «макуха з насіння соняшника українського походження, насипом», без фактичного підтвердження походження експортованого товару (згідно податкової звітності ТОВ «Захід карго сервіс») на загальну фактурну вартість 480 371 653,1 грн.

ТОВ «Агрохіпс» (код ЄДРПОУ 43378285) у продовж серпня вересня 2020 року проведено експортні операції щодо постачання на адресу: «A.Groupa Management SRO» та «Sun Light Industries Limited» товару: «пшениця м`яка, ненасіннєва, українського походження», без фактичного підтвердження походження експортованого товару (відсутність податкової звітності ТОВ «Агрохіпс») на загальну фактурну вартість 546 738 131,8 грн.

За результатами аналізу можливо припустити, що посадовими особами ТОВ «Захід карго сервіс» (код ЄДРПОУ 41548142) до офіційних документів (податкової звітності, актів виконаних робіт) внесено неправдиві відомості, щодо отримання товарів (робіт, послуг) від підприємств: ТОВ «Прізма груп» (код ЄДРПОУ 42532369), ТОВ «Тіслар» (код ЄДРПОУ 42200813), ТОВ Тесард груп код ЄДРПОУ 42199955), за період лютий-березень 2019 р., на загальну суму 3 240 225 грн.

У разі доведення безтоварності вищевказаних операцій між підприємством ТОВ «Захід карго сервіс» (код ЄДРПОУ 41548142) та підприємствами: ТОВ «Прізма груп» (код ЄДРПОУ -2532369), ТОВ «Тіслар» (код ЄДРПОУ 42200813), ТОВ «Тесард груп» (код ЄДРПОУ 42199955) ймовірні втрати бюджету за період лютий-березень 2019 р. можуть скласти 540 037,6 грн.

У разі встановлення фактів вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння ТОВ «Захід карго сервіс» (код ЄДРПОУ 41548142), фінансові операції щодо перерахування коштів на адресу ТОВ «Прізма груп» (код ЄДРПОУ 42532369), ТОВ «Тіслар» (код ЄДРПОУ 42200813), ТОВ «Тесард груп» (код ЄДРПОУ 42199955) у період лютий-березень 2019 років в сумі 540 037,6 грн., можуть підпадати під визначення ст. 5 Закон України від 06.12.2019 року №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», а саме, подальше володіння коштами, використання їх у фінансово- господарській діяльності є фінансовими операціями, які проведено з метою їх легалізації.

Згідно зі статутними документами «A.Groupa Management SRO» засновником підприємства з часткою 100% є ОСОБА_5 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно відповіді на запит прокурора ПАТ «Банк Восток» від 09.11.2020р. операції по рахункам ТОВ «Агрохіпс» за період 01.01.2019р. 01.11.2020р. відсутні.

Згідно відповіді на запит прокурора від 10.11.2020р. Полікомбанк рух коштів ТОВ «Дніпротрейд-2017» (ТОВ «Захід Краго Дніпро») за період з 22.02.2019р. по 21.05.2019р. відсутній. На підставі ст. 10 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» з 20.05.2019р. ТОВ «Дніпротрейд 2017» (код за ЄДРПОУ 41548142) Полікомбанком відмовлено в обслуговуванні, в зв`язку з чим всі рахунки з 21.05.2020р. закриті.

Як видно з пояснень представника за довіреністю ТОВ «Дніпротрейд 2017» ОСОБА_6 , наданих Азовській митниці, зокрема, що фактично ТОВ «Дніпротрейд 2017» розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Чернишевського, буд. 14. Щодо походження товару пояснив, що експортні поставки за контрактом від 01.07.2020р. № VRT(MMK)-W1 -ASM від ТОВ «Дніпротрейд 2017» з фірмою «А.Groupa Management SRО» буде здійснена на підставі договору комісії від 01.07.2020 № VRT(MMK)-W1-ASM з ТОВ «АСМ-ПРО» (код ЄДРПОУ № 32552420). Товар «пшениця» ТОВ «АСМ-ПРО» згідно договору поставки від 01.07.2020 № 7-ІІ-01 придбаний у ТОВ «АСТРА ТРЕЙД ГРУП» (код ЄДРНОУ 40864111), походження товару невідоме.

Згідно з наданою копією договору поставки від 01.07.2020р., він підписаний від імені ТОВ «АСТРА ТРЕЙД ГРУП» директором ОСОБА_7 . Остання також 03.07.2020р. підписала видаткову накладну на покупця ТОВ «АСМ-ПРО» на суму 1631 883,24 грн. з ПДВ.

Разом із тим, згідно листа від 16.07.2020р. КЗСЗ «Центр комплексного обслуговування бездомних осіб» Кам`янської міської ради щодо ОСОБА_7 повідомлено, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була взята на облік у закладі як бездомна особа 20.02.2020 року та 25.02.2020 року була зареєстрована за юридичною адресою закладу по АДРЕСА_3 . З моменту реєстрації ОСОБА_7 до закладу не з`являлася.

Згідно листа Амур-Нижньодніпровського районного у місті Дніпрі ВДРАЦС від 17.07.2020р. повідомлено про наявність актового запису про смерть № 473 від 23.03.2020р., складеного Амур-Нижньодніпровського районного у місті Дніпрі ВДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) на ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За оперативною інформацією (згідно рапортів) аналізом експортних операцій встановлено підприємство пов`язане з ТОВ «Дніпротрейд 2017», а саме - ТОВ «Агрохіпс» (код 43378285), яке у період з серпня 2020 року по теперішній час здійснює експорт (пшениці м`якої, ненасіннєвої, українського походження, врожаю 2020 року; твердих відходів залишків, що походять із соняшникової сировини, макухи з насіння соняшника українського походження) в адресу компанії нерезидента - «А. Groupa Management SRO» (Чеська Республіка), через Бердянський та Маріупольський морські порти.

19.11.2020р. здійснено виїзд до Запорізької та Донецької області, а саме до м. Бердянська та м. Маріуполя, з метою подальшого встановлення походження сільськогосподарської продукції, шляхи її транспортування, обстеження території та проведення інших заходів. Під час виїзду проведено візуальний огляд морських портів та прилеглої території, в тому числі вантажних автомобілів, які привозять ТМЦ.

В ході візуального огляду території, де розташований Бердянський: морський торговельний порт (м. Бердянськ, вул. Горького 6 та 6-А, встановлено, що заїзд та розвантаження пшениці на території порту із заїздом на територію виробничих потужностей ТОВ «Аскет Шиппіпг» за адресою: м. Бердянськ, вул. Горького, буд. 2. Автомобілі, які здійснювали заїзд на територію торгівельного порту та відвантажувались в «бункери» ТОВ «Аскет Шиппінг» здійснювали завантаження цієї пшениці за адресою: м. Бердянськ, вул. Туристична, буд. 1, 1-і, 1-е, l-з, 1-л, 1-а (промислова територія, яка налічує в собі лабораторію, контрольні ваги та складські приміщення). Згідно баз даних ДПС, ТОВ «Аскет Шиппінг» відображає у своїй податковій звітності вказані потужності, як об`єкти оподаткування.

Тобто, вантажні автомобілі здійснюють завантаження сільськогосподарської продукті за адресою: м. Бердянськ, вул. Туристична. буд. 1, 1-і, 1-е, l-з, 1-л, 1-а, яку в подальшому завозять до Бердянського морського порту за адресою: м. Бердянськ, вул. Горького, 6 і а 6-А, розвантажують на територію виробничих потужностей ТОВ «Аскет Шиппінг» за адресою: м. Бердянськ, вул. Горького, 2.

Експортована вищевказаними підприємствами за межі території України сільськогосподарська продукція не має документального підтвердні походження ТМЦ. Фактично придбання продукції здійснювалось за готівкові кошти у сільгоспвиробників, без будь-якого відображення в податковій звітності.

Також на підтвердження експорту продукції до клопотання надані зовнішньо-економічні контракти, укладені між ТОВ «Дніпротрейд 2017» та «A.Groupa Management SRO» від 02.07.2020р., між ТОВ «Агрохіпс» і «Sun Light Industries Limited» від 20.08.2020р., також договір поставки , укладений між ТОВ «Маринворк» і ПП «Арч-Артур» на постачання шроту соняшникового, видаткові накладні, підписані між ТОВ «Маринворк» та ПП «Арч-Артур», договір доручення, укладений між ТОВ «Агрохіпс» і ТОВ «Грейенкс-Брокер» від 28.10.2020р. (про митне декламування товару), договір комісії, укладений між ТОВ «Дніпротрейд 2017» і ТОВ ТОВ «АСМ-ПРО», договір поставки продукції (макухи соняшникової), укладений 15.09.2020р. між ТОВ «Агрохіпс» та ПП «Арч-Артур», видаткові накладні, підписані між ТОВ «Агрохіпс» та ПП «Арч-Артур», виписані ТОВ «Агрохіпс» рахунки-фактури за контрактом від 01.07.2020р. з «Sun Light Industries Limited», а також митні декларації форми МД-2 (поміщення товарів у митні режими експорту), складені ТОВ «Агрохіпс» та ТОВ «Маринворк», де митним органом виїзду товару вказана Дніпровська митниця (49038, м. Дніпро, вул. Княгині Ольги, буд. 22).

При цьому, у графі 28 "Фінансові та банківські відомості", МД-2 ТОВ «Агрохіпс» від 07.11.2020р. та від 18.11.2020р., яка заповнюється у разі здійснення грошових розрахунків за товар, вказано, що уповноваженим банком особи, яка здійснює розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом) є ПАТ «Банк Восток».

У графі 28 "Фінансові та банківські відомості", МД-2 ТОВ «Агрохіпс» від 25.08.2020р. та від 02.11.2020р., яка заповнюється у разі здійснення грошових розрахунків за товар, відомості про уповноважений банк особи, яка здійснює розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом) - відсутні.

Однак, як повідомлено на запит прокурора ПАТ «Банк Восток» від 09.11.2020р. операції по рахункам ТОВ «Агрохіпс» за період 01.01.2019р. 01.11.2020р. відсутні.

У графі 28 "Фінансові та банківські відомості", МД-2 ТОВ «Маринворк» від 07.11.2020р., яка заповнюється у разі здійснення грошових розрахунків за товар, відомості про уповноважений банк особи, яка здійснює розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом) - відсутні.

Згідно баз даних ДПС податковим оператором ТОВ «Аскет Шиппіпг» у серпні і листопада 2020 року здійснено пакування (навал) продукції ТОВ «Агрохіпс», зокрема, в серпні 2020 року - пшениці в загальній кількості 547,6 тон на т/х UNI-K, в листопаді 2020 року макухи з насінням соняшника в загальній кількості 6000 тон на т/х MIHCELLE-1.

За даними з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нерухомість, що розташовується за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6, належить у т.ч. на праві оперативного управління ДП «Бердянський морський торгівельний порт», а саме, - частині об`єкта нерухомості, який знаходиться за вказаною адресою (адміністративні будівель та приміщень у яких здійснюється облік зберігання і перевалки сільгосппродукції), що використовує у своїй діяльності та перебувають у фактичному володінні ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (код 01125761).

За даними з офіційного сайта Адміністрація морських потів України http://www.uspa.gov.ua/erd/?lang=ua, за адресою: вул. М.Горького, 6, Бердянськ, Запорізька область, 71112, Україна, знаходиться Адміністрація Бердянського морського порту.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 223 слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно положень статей 84 - 85 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Системний аналіз положень статей 7-9, 13, 223, 233-236 КПК України свідчить про те, що обшук є слідчою дією, яка спрямована на збирання доказів: виявлення та фіксацією відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто у результаті його вчинення, а так само і встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Для досягнення вказаної мети може застосовуватись обмеження недоторканості житла чи іншого володіння особи. Однак щоб таке обмеження було визнано правомірним, а докази, отримані внаслідок проведення обшуку, в подальшому відповідали вимогам допустимості (статті 86, 87 КПК), ухвала слідчого судді про дозвіл на проведення розгляду слідчої дії має бути вмотивована згідно п.2 ч. 1 ст. 372 КПК та постановлена з урахуванням доведеності стороною обвинувачення підстав для застосування втручання у право власності відповідно до частини 5 статті 234 КПК.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку може вважатись вмотивованим судовим рішенням, яке призначене обмежувати право власності у тому разі, якщо вона відповідає вимогам кримінально-процесуального закону та постановлена з урахуванням загальних засад кримінального провадження.

Згідно ч.5ст.234КПК України,слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

З матеріалів клопотання детектива вбачається, що є достатні підстави вважати, що ТОВ «Захід карго сервіс», ТОВ «Агрохіпс», ТОВ «Маринворк» в період 2019-2020 років вчинено неправомірні дії, які мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а саме, вносяться до офіційних документів фінансово-господарської діяльності підприємства завідомо неправдиві відомості щодо отримання та подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) від ряду підприємств, які подаються до митних та податкових органів в процесі здійснення зовнішньоекономічної діяльності, для підтвердження походження товару з метою подальшого експорту.

Документи фінансово-господарської діяльності підприємств можуть знаходитися у ДП «Бердянський морський торгівельний порт», оскільки вказані підприємства користуються послугами останнього.

З аналізу ст.ст. 7-9, 13, 86, 87 92, 93, 223, 233 - 236 КПК України випливає, що обшук може бути проведений не лише у володінні підозрюваного чи особи, яка перевіряється на причетність до вчинення злочину, а у будь-якої особи, якщо наявні підстави вважати, що в її володінні можуть перебувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення, майно, яке було здобуте у результаті вчинення злочину, або розшукувані особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що у будівлі, зазначеній у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суддя слідчий приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя звертає увагу, що з урахуванням кваліфікації кримінального правопорушення за ч. 2 чт. 366 КК України (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів, якщо вони спричинили тяжкі наслідки) і мети обшуку, дозвіл на обшук надається лише у частині об`єкта нерухомості, який знаходиться за вказаною адресою: АДРЕСА_1 , яка за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві оперативного управління ДП «Бердянський морський торгівельний порт» і лише для в адміністративних будівлях і приміщень, у яких здійснюється облік зберігання і перевалки сільгосппродукції.

Враховуючи вищевикладене, а також правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права та свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий і прокурор, без застосування цих заходів, слідчий суддя вважає, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

Однак суддя слідчий вважає, що у клопотанні не доведено доцільність вилучення таких речей як «інших предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, та мають значення для кримінального провадження не конкретизовані. Тому у цій частині клопотання слід відмовити.

Згідно із ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , слідчому СВ Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_8 , іншим слідчим, які перебувають в слідчій групі, прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , дозвіл на проведення обшуку в частині об`єктанерухомості,який знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,а самеза місцемрозташування приміщень(адміністративнихбудівель таприміщень уяких здійснюєтьсяоблік зберіганняі перевалкисільгосппродукції),що використовуєу своїйдіяльності таперебувають уфактичному володінніДП «Бердянськийморський торгівельнийпорт» (код01125761), з метою виявлення та вилучення речей та документів, які можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, а саме:

документів щодо фінансово-господарської документації (договорів з усіма додатками, додаткових угод, актів приймання-передачі, сертифікатів якості на поставлену продукцію, актів звірок взаєморозрахунків, товарних та податкових накладних, договорів на перевезення продукції, товарно-транспортних накладних (ТТН), платіжних доручень, карток складського обліку (обліку експортного вантажу), виписок по рахунках щодо перерахування коштів за укладеними договорами, а також ін. документи), які характеризують причетність всіх осіб до реалізації схеми та супроводжують підписання, укладання та виконання договорів укладених між ТОВ «Захід Краго сервіс» (раніше ТОВ «Дніпротрейд-2017») (код 41548142), ТОВ «Агрохіпс» (код 43378285), ТОВ «Маринворк» (код 42925186), ПП «Арч Артур» (код 33109390), ТОВ «Прізма груп» (код 42532369), ТОВ «Тіслар» (код 42200813), ТОВ «Тесард груп» (код 42199955), ТОВ «АСМ-ПРО» (код 32552420), ТОВ «Астра Трейд Груп» (код 40864111) та підтверджує взаємовідносини між даними підприємствами, взаємовідносини між цими підприємствами та ТОВ «Аскет Шиппінг» (код 35355771), ТОВ «Аскет Карго» (код 37529694), а також взаємовідносини усіх вищевказаних підприємств з підприємствами-нерезидентами Sun Light Industries Limited (Гонконг) та A.Groupa Management SRO (Чеська Республіка) (які виступали отримувачем вантажу в портах) та взаємовідносини цих нерезидентів.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення, а саме до 17 січня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали складний і оголошений 18 грудня 2020 року о 16 год. 00 хв.

В порядку контролю зобов`язати слідчого або прокурора у цьому кримінальному провадженні повідомити слідчого суддю Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська про виконання цієї ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93760181
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42020042640000181 від 10.01.2020р., за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —201/12020/20

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні