Рішення
від 17.12.2020 по справі 506/671/20
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/671/20

Провадження № 2/506/211/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.12.2020 року с.м.т. Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Паламарчук М.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в с.м.т. Окни цивільну справу за позовом

Акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі філії - Одеського обласного управління АТ Ощадбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за Договором комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу,

В С Т А Н О В И В:

30 жовтня 2020 року позивач звернувся до суду з зазначеним позовом.

Позовна заява обґрунтована тим, що 28.03.2019 року між ПАТ Державний ощадний банк України та ОСОБА_1 укладено договір, шляхом підписання заяви №1204319/230517 про приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки), який містить в собі, в тому числі, елементи Кредитного договору. За умовами вказаного договору, Банк відкрив відповідачу поточний рахунок № НОМЕР_1 в національній валюті України - гривні, на умовах тарифного пакету Мій комфорт та надав платіжну картку та ПІН-конверт до неї. Крім того, відповідачу надано кредит в сумі 31000 грн. шляхом встановлення відновлювальної кредитної лінії (Кредиту) на його картковий рахунок із щомісячною сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 38% річних. Плата за перевищення витратного ліміту по поточному рахунку (овердрафт) становить 60% річних.

Однак відповідач свої зобов`язання за договором належним чином не виконував, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, розмір якої станом на 24.09.2020 року складав 23893,28 грн., з них: 23439,13 грн. - заборгованість за тілом кредиту, 111,20 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу; 38,17 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом; 278,63 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу; 10,82 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом; 10,85 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення основного боргу; 4,48 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом. Тому позивач просив стягнути з відповідача зазначену суму заборгованості та судові витрати.

Після отримання інформації щодо зареєстрованого місця проживання відповідача, 06 листопада 2020 року позовна заява прийнята судом до розгляду та відкрито провадження у справі.

17 грудня 2020 року від представника позивача до суду надійшла заява про зменшення позовних вимог, яка обгрунтована тим, що після відкриття провадження по справі відповідач частково сплатив заборгованість за Договором комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу і станом на 17.12.2020 року залишок заборгованості складає 20990,65 грн., з них: 20384,48 грн. - заборгованість за основним боргом (тілом кредиту); 111,20 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу; 38,17 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом; 430,65 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу; 10,82 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом; 10,85 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення основного боргу; 4,48 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом. Тому позивач просив стягнути з відповідача заборгованість в сумі 20990,65 грн.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, на задоволенні позову наполягає /а.с.45/.

Відповідач в судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність. Позовні вимоги відповідно до заяви про зменшення позовних вимог в сумі 20990,65 грн. визнає в повному обсязі /а.с.62/.

Тому справа розглянута у відсутність сторін, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти (ст.1054 ЦК України).

28.03.2019 року ОСОБА_1 підписав Заяву про приєднання №1204319/230517 до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) /а.с.12-13/.

Як вбачається з Блоку 4 вказаної заяви Заяви та запевнення Клієнта , проставленням власноруч свого підпису під цією заявою відповідач, зокрема, підтвердив своє письмове клопотання на отримання кредиту та погодився з тим, що ця заява про приєднання та додатки до Договору, зокрема Умови розміщення депозитів (вкладів) фізичними особами, Умови користування кредитною лінією (Кредитом), Паспорт споживчого кредиту, Таблиця сукупної вартості кредиту, Тарифи, інші види заяв/повідомлень встановленої Банком форми, використання яких передбачено умовами Договору, складають єдиний документ - Договір комплексного банківського обслуговування фізичних осіб; підтвердив, що він ознайомлений з Умовами користування кредитною лінією (кредитом), Паспортом споживчого кредиту, Таблицею сукупної вартості Кредиту; підтвердив, що Банк має право на свій розсуд в односторонньому порядку зменшити або збільшити розмір ліміту кредитування.

На підставі п.1.6 розділу ХХІІ Договору комплексного банківського обслуговування (далі в тексті - Договір), відповідачу надано кредит шляхом встановлення відновлювальної кредитної лінії на картковий рахунок № НОМЕР_1 у розмірі 31000 грн., зі сплатою процентів у розмірі 38% річних за користування кредитними коштами. Плата за перевищення витратного ліміту по поточному рахунку (овердрафт) становить 60% річних. Проценти за користування Кредитом сплачуються щомісячно згідно умов розділу ХХІІ Договору. /а.с.12-13, 14-15, 28/.

При укладенні договору сторони керувались ч.1 ст.634 ЦК України, відповідно до положень якої договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому, друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно з п.п.1.17, 1.18 розділу ХХІІ Договору, Клієнт зобов`язаний щомісячно здійснювати часткове повернення кредиту. Сплата нарахованих процентів за користування Кредитом здійснюється не пізніше 25 числа кожного місяця шляхом договірного списання коштів з Карткового рахунку Клієнта.

Відповідно до п.п.1.21, 1.22 розділу XXII Договору, за невиконання або несвоєчасне, не в повному обсязі виконання Клієнтом зобов`язання перед Банком у розмірі та в строки, передбачені Кредитним договором, Банк має право нараховувати на суми прострочених платежів та стягувати пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня, за кожен день прострочення, починаючи з дня, коли відповідна сума мала бути сплачена, до дати фактичної її сплати, але не більше 15% від суми простроченого платежу. У разі недостатності (відсутності) коштів на Картковому рахунку, Клієнт зобов`язаний внести кошти на такий рахунок безготівковим шляхом або готівкою до каси Банку.

Як вбачається з розрахунку заборгованості, відповідач станом на 17.12.2020 року має заборгованість за кредитним договором в розмірі 20990,65 грн., з них: 20384,48 грн. - заборгованість за основним боргом (тілом кредиту); 111,20 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу; 38,17 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом; 430,65 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу; 10,82 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом; 10,85 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення основного боргу; 4,48 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом /а.с.58-59/.

При цьому, п.1.23 розділу XXII Договору передбачено, що будь-яке невиконання Клієнтом умов Договору породжує у Банку право достроково відкликати Кредит, а у Клієнта створює обов`язок достроково погасити заборгованість за Кредитом в повному обсязі та сплатити всі інші платежі, передбачені Договором.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Відповідно п.1.17.1 розділу XXII Договору, ст.ст.526, 1049, 1050, 1054 ЦК України позичальник зобов`язаний належним чином виконувати взяті зобов`язання, повернути кредит та сплатити проценти, в строки та в порядку, що встановлені договором.

Крім того ч.2 ст.1050 ЦК України передбачено, що якщо договором встановлений обов`язок позичальника сплатити позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини, позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст.1048 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

При цьому, відповідно до ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив виконання зобов`язання, якщо він не приступив до виконання зобов`язання, або не виконав його в строк, передбачений договором.

Таким чином, оскільки відповідач не виконував зобов`язання за кредитним договором в строки, передбачені договором, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ґрунтуються на законі та є такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Ч.1 ст.142 ЦПК України встановлено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення по справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, оскільки відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, то позивачу з державного бюджету слід повернути 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а саме 1051 грн. (50% від 2102 грн., сплаченого позивачем, що підтверджується меморіальним ордером №9676475116 від 06.10.2020 року).

Крім того, відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 526, 549, 612, 615 ЦК України, ст.ст. 10, 13, 76-81, 141, 259, 263- 265 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позов Акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі філії - Одеського обласного управління АТ Ощадбанк задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), на користь Акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі філії-Одеського обласного управління АТ Ощадбанк (вул. Базарна, 17, м.Одеса, 65014, код ЄДРПОУ 09328601, МФО 328845, р/р НОМЕР_3 в Одеському обласному управлінні АТ Ощадбанк ) заборгованість за кредитним договором в розмірі 20990,65 грн. (з них: 20384,48 грн. - заборгованість за основним боргом (тілом кредиту); 111,20 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу; 38,17 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом; 430,65 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу; 10,82 грн. - 3% річних за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом; 10,85 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення основного боргу; 4,48 грн. - інфляційні втрати за несвоєчасне погашення відсотків за користування кредитом), а також судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1051 грн., а всього стягнути - 22041,65 грн.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України в Окнянському районі Одеської області, код ЄДРПОУ 38029450, що розташоване за адресою: вул. Комарова, 2, с.м.т. Окни, Одеської області повернути Акціонерному товариству Державний ощадний банк України в особі філії-Одеського обласного управління АТ Ощадбанк (вул. Базарна, 17, м.Одеса, 65014, код ЄДРПОУ 09328601) судовий збір у сумі 1051 грн. сплачений згідно з меморіальним ордером №9676475116 від 06.10.2020 року.

Відповідно до п.п.15.5) п.1 Перехідних положень ЦПК України, на рішення може бути подана апеляційна скарга до Одеського апеляційного суду через Красноокнянський районний суд або безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 22 грудня 2020 року.

СуддяО. Л. Чеботаренко

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93763309
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за Договором комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу

Судовий реєстр по справі —506/671/20

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні