Рішення
від 23.12.2020 по справі 454/2463/20
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/2463/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2020 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Фарина Л. Ю. ,

за участю секретаря Кочмар Н.-Г.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Сокалі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Карівської сільської ради Сокальського району про визнання права на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася в суд з даною позовною заявою до відповідача про визнання права на спадкове майно, в позовній заяві вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мама ОСОБА_2 . Заповіту ОСОБА_3 не складала, позивачка є спадкоємцем першої черги за законом. Зазначає, що до складу спадщини мами входить земельна ділянка площею 3,89га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства, що розташована на території Карівської сільської ради, Сокальського району та належала їй згідно сертифікату на право приватної власності на землю серії ЛВ №10834 від 23.05.1997р. В даний час позивач звернулася у нотаріальну контору із заявою про прийняття у спадщину даної земельної ділянки, однак нотаріусом їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину покликаючись на те, що згідно Указу Президента України від 08.08.1995р. за №720 Про порядок паювання земель, передачу у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , видача громадянам сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація проводиться відповідно районною державною адміністрацією. В свою чергу, видати позивачу свідоцтво про право на спадщину на дану земельну ділянку неможливо. В зв`язку з чим нотаріусом відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказану земельну ділянку після смерті мами. Просить визнати за нею право на земельну ділянку, в порядку спадкування після смерті мами, ОСОБА_4 .

Позивач ОСОБА_1 надала суду заяву в якій вказує, що позовні вимоги підтримує, просить задовольнити, розгляд справи проводити без її участі.

Представник відповідача Карівської сільської ради в судове засідання не прибув, подав в суд заяву, у якій вказує, що визнають позовні вимоги та не заперечують щодо задоволення позову, справу просять слухати у відсутності представника сільської ради.

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази у справі суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд приймає визнання позову відповідачами, оскільки таке відповідає вимогам закону, інтересам сторін по справі та не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В свою чергу, відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Із оглянутої в судовому засіданні копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 .

Згідно копій свідоцтв про народження та одруження встановлено, що позивач є дочкою ОСОБА_5 .

Із довідки Карівської сільської ради №951 від 26.09.2019р., встановлено, що ОСОБА_3 до дня смерті проживала в с.Карів Сокальського району. На день смерті із нею, зокрема, проживала дочка ОСОБА_1 .

Відповідно до повідомлення Міськрайонного управління у Сокальському районі та місті Червонограді Головного управління Держгеокадастру у Львівській області встановлено, що ОСОБА_6 було видано Сертифікат на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ №10834 від 23.05.1997р., реєстраційний № НОМЕР_2 площею 3,89га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташована на території Карівської сільської ради Сокальського району.

В свою чергу, нотаріусом відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на дану земельну ділянку з покликанням на Указ Президента України від 08.08.1995р. за №720 Про порядок паювання земель, передачу у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям .

Згідно пункту 23 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року за № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином, оскільки нотаріусом відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, а також згідно до ст. 1261 ЦК України позивач є спадкоємцем майна мами за законом, відповідно вона має право на спадкування вказаної земельної ділянки після її смерті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 76 - 81, 223, 258, 259, 264 - 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну ділянку площею 3,89га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташована на території Карівської сільської ради, Сокальського району, Львівської області в порядку спадкування після смерті мами ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене учасниками розгляду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Карівська сільська рада, ЄДРПОУ: 04370610, місце знаходження: с.Карів Сокальський район, Львівська область.

Головуючий: Л. Ю. Фарина

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93775154
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/2463/20

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні