Ухвала
від 16.12.2020 по справі 921/297/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16 грудня 2020 року м. Тернопіль Справа № 921/297/20 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Андрусик Н.О.

розглянув заяву №2/28-2397 від 09.12.2020 (вх.№9148 від 10.12.2020) Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль

про виправлення помилки у виконавчому документі

у справі

за позовом: Акціонерного товариства «НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» , м.Київ

до відповідача: Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль, в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль

про стягнення 2772,62грн,

за участю представників:

заявника: не з`явився;

стягувача: не з`явився.

Зміст поданої заяви.

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м.Тернопіль, звернувся 10.12.2020 (згідно відтиску штампу вхідної кореспонденції суду за вх.№9148) до Господарського суду Тернопільської області з заявою про виправлення помилки у наказі господарського суду від 21.10.2020, виданого на примусове виконання постанови Західного апеляційного господарського суду від 05.10.2020 у справі №921/297/20 про стягнення з Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль на користь Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» , 2772,62грн. боргу.

Заява мотивована тим, що в наказі господарського суду помилково зазначено реквізити не боржника - Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, а Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, який не був стороною договірних відносин, стягнення заборгованості за якими було предметом розгляду у даному господарському спорі.

Вирішення процесуальних питань.

Ухвалою суду від 11.12.2020 заяву Університету призначено до розгляду у судовому засіданні на 16.12.2020 о 10:30год.

Уповноважені представники учасників справи в судове засідання не з`явилися; клопотань в порядку господарського процесуального законодавства України не подали, причин неявки суду не повідомили.

Ухвалу суду від 11.12.2020 про призначення судового засідання по розгляду заяви Університету, суд надсилав на юридичні адреси місцезнаходження сторін у даній господарській справі, котрі значаться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно, суд вважає, що боржник, стягувач та заявник належним чином повідомлені про розгляд даної заяви.

З огляду на те, що за нормою ч.3 ст.328 ГПК України неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви про виправлення помилки у виконавчому документі, суд вважає за можливе розглянути заяву в даному судовому засіданні.

Обставини справи.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 30.06.2020 у справі №921/297/20 відмовлено в задоволенні позовних вимог Акціонерного товариства «НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» до Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль, в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль, про стягнення 2772,62грн.

Західним апеляційним господарським судом постановою від 05.10.2020 рішення місцевого господарського суду скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позову. Стягнуто з Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (46001, Тернопільська обл., м.Тернопіль, вул.Руська, 56, Код ЄДРПОУ 05408102) на користь Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (01001, м. Київ, вул.Б.Хмельницького, 6, Код ЄДРПОУ 20077720) - 2772,62грн боргу.

На виконання постанови Західного апеляційного господарського суду від 05.10.2020 місцевим господарським судом 21.10.2020 видано накази про примусове виконання судового рішення.

У поданій заяві Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя зазначив про допущення помилки судом апеляційної інстанції в постанові від 05.10.2020 в частині зазначення реквізитів, а саме судом вказано реквізити Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя замість Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, котрий є структурним підрозділом Університету без права юридичної особи, що вбачається з п.п.3.5, 3.7, 5.1.1, 5.2.4 Положення про Технічний коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Водночас зазначає, що Коледж має право здійснювати фінансово-господарську діяльність у межах та порядку, визначеному довіреністю Університету; укладати відповідно до вимог чинного законодавства цивільно-правові договори, господарські договори та, у зв`язку з цим, Коледж несе відповідальність за дотримання договірних зобов`язань в межах делегованих йому прав фінансово-господарської діяльності. Діяльність Коледжу здійснюється на принципах розмежування прав, повноважень та відповідальності керівництва Університету та керівництва Коледжу та його структурних підрозділів.

Окрім того, звертає увагу, що Університет не був стороною договору постачання природного газу №79/16-ТЕ-30 від 29.01.2016, стягнення заборгованості за яким було предметом розгляду у даній господарській справі, а тому не може бути боржником за виконавчим документом від 21.10.2020, зокрема щодо стягнення 2772,62грн боргу на користь АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» .

Оскільки боржником за наказом від 21.10.2020 є Технічний коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, заявник (Університет) просить суд вказати у виконавчому документі реквізити саме Коледжу.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при постановленні ухвали.

Судове рішення є обов`язковим до виконання. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд (ст.129 1 Конституції України). Аналогічні положення містить стаття 326 ГПК України та ч.2 ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» .

У відповідності до приписів ст.327 ГПК України, ст.3 Закону України «Про виконавче провадження» , примусове виконання рішення здійснюється на підставі виконавчого документу - наказу суду.

Згідно з ч.3 ст.327 ГПК України наказ, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами. Наказ, судовий наказ, ухвала суду мають відповідати вимогам, що ставляться до виконавчого документа, встановленим законом.

Вимоги до виконавчого документу закріплено в Законі України «Про виконавче провадження» , а саме в статті 4, відповідно до ч.1 якої у виконавчому документі зазначаються : 1) назва і дата видачі документа, найменування органу, прізвище, ім`я, по батькові та посада посадової особи, яка його видала; 2) дата прийняття і номер рішення, згідно з яким видано документ; 3) повне найменування (для юридичних осіб) або прізвище, ім`я та, за наявності, по батькові (для фізичних осіб) стягувача та боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або адреса місця проживання чи перебування (для фізичних осіб), дата народження боржника - фізичної особи; 4) ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника (для юридичних осіб - за наявності); реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) боржника (для фізичних осіб - платників податків); 5) резолютивна частина рішення , що передбачає заходи примусового виконання рішень ; 6) дата набрання рішенням законної сили (крім рішень, що підлягають негайному виконанню); 7) строк пред`явлення рішення до виконання.

Встановлено, що Західним апеляційним господарським судом 05.10.2020 прийнято постанову, відповідно до якої з Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (вул.Руська, 56, м.Тернопіль, ідентифікаційний код 05408102) стягнуто на користь Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (вул.Б.Хмельницького, 6, м.Київ, ідентифікаційний код 20077720) - 2772,62грн.

На виконання постанови суду апеляційної інстанції місцевим господарським судом 21.10.2020 видано наказ, котрий за своїм змістом відповідає резолютивній частині постанови від 05.10.2020. Наведене повністю узгоджується з положеннями п.5 ч.1 ст.4 Закону України «Про виконавче провадження» та п.2.3 рішення Конституційного Суду України від 26 червня 2013 року №5-рп/2013 у справі №1-7/2013.

Як зазначалося вище, у поданій заяві Університет просить суд першої інстанції виправити допущену судом апеляційної інстанції помилку, та у зв`язку з чим у наказі господарського суду - вказати відповідні реквізити структурного підрозділу, а саме: 460274, Тернопільська область, м.Тернопіль, вул.Тарнавського, 7, код ЄДПОУ 02549121.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.328 Господарського процесуального кодексу України, суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Суд констатує, що оскільки відповідно до приписів п.5 ч.1 ст.4 Закону України «Про виконавче провадження» у наказі господарського суду викладається резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень, то місцевий господарський суд при виготовленні виконавчого документу повинен відобразити резолютивну частину рішення саме в такому вигляді (редакції), яка викладена в такому рішенні. Викладення в наказі резолютивної частини судового рішення в іншій редакції і буде технічною помилкою. Внесення змін у текст наказу буде мати наслідком зміну судового рішення, на виконання якого був виданий такий наказ.

Враховуючи вищенаведені правові норми суд зазначає, що у разі здійснення описки (помилки) в резолютивній частині судового рішення, яка згодом відображена і в наказі господарського суду, належним та ефективним способом виправити такий дефект є звернення із заявою про виправлення описки у резолютивній частині судового рішення та, відповідно, як похідної - виправлення помилки у наказі. Внесення ж змін до наказу суду без здійснення описки в судовому рішенні, буде фактичною зміною судового рішення, що не допускається нормами процесуального права. Виправити ж описку в постанові Західного апеляційного господарського суду від 05.10.2020 у даній справі місцевий господарський суд з власної ініціативи за загальним правилом, не може, з огляду на приписи процесуального закону.

Оскільки апеляційним господарським судом до постанови від 05.10.2020 зміни, виправлення не вносилися, подана заявником заява щодо виправлення помилки в наказі від 21.10.2020, яка стосується назви та реквізитів боржника, не підлягає задоволенню.

Висновки суду.

Процесуальним законодавством не передбачено право суду вносити зміни до виконавчого документу (наказу суду) без внесення відповідних змін до судового рішення, оскільки такі дії будуть свідчити про фактичну зміну судового рішення.

З огляду на відсутність правових підстав для внесення виправлень до наказу від 21.10.2020 у справі №921/297/20 про стягнення з Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (46001, Тернопільська обл., м.Тернопіль, вул.Руська, 56, код ЄДРПОУ 05408102) на користь Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (01001, м.Київ, вул.Б.Хмельницького, 6, код ЄДРПОУ 20077720) - 2772,62грн, суд відмовляє у задоволенні заяви Університету №2/28-2397 від 09.12.2020 (вх.№9148 від 10.12.2020) про виправлення помилки у виконавчому документі.

Керуючись ст.ст.4, 46, 232-235, 238, 240-243, 255, 328 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви №2/28-2397 від 09.12.2020 (вх.№9148 від 10.12.2020) Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль, про виправлення помилки у наказі Господарського суду Тернопільської області від 21.10.2020 у справі №921/297/20 про стягнення 2772,62грн заборгованості, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 18.12.2020, може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені ст.ст.255-257, п.17.5 розділу Х «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.О. Андрусик

Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93782961
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення з Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в особі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, м.Тернопіль на користь Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» , 2772,62грн. боргу. Заява мотивована тим, що в наказі господарського суду помилково зазначено реквізити не боржника - Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, а Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, який не був стороною договірних відносин, стягнення заборгованості за якими було предметом розгляду у даному господарському спорі. Вирішення процесуальних питань. Ухвалою суду від 11.12.2020 заяву Університету призначено до розгляду у судовому засіданні на 16.12.2020 о 10:30год. Уповноважені

Судовий реєстр по справі —921/297/20

Ухвала від 26.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Мирутенко Олександр Леонтійович

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Мирутенко Олександр Леонтійович

Ухвала від 13.01.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Мирутенко Олександр Леонтійович

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 11.12.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Судовий наказ від 21.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Судовий наказ від 21.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні