Постанова
від 24.12.2020 по справі 540/518/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 грудня 2020 р.м. ОдесаСправа № 540/518/20

Головуючий в 1 інстанції: Дубровна В.А. рішення суду першої інстанції прийнято у м. Херсон 23 жовтня 2020 року

Судова колегія П`ятого апеляційного адміністративного суду у складі:

судді-доповідача: Яковлєва О.В.,

суддів Градовського Ю.М., Крусяна А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Суворовського районного відділу Державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 23 жовтня 2020 року, у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Автоцентр-Херсон до Суворовського районного відділу Державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), за участі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмету спору на стороні відповідача - Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області, про визнання протиправним та скасування рішення,-

В С Т А Н О В И Л А :

Товариство з обмеженою відповідальністю Автоцентр-Херсон звернулось до суду з позовом у якому заявлено вимоги до Суворовського районного відділу Державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання протиправною та скасування постанови державного виконавця про відкриття виконавчого провадження від 31 січня 2020 року № 61111519.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 23 жовтня 2020 року задоволено позовні вимоги.

Не погоджуючись з вказаним судовим рішенням позивачем подано апеляційну скаргу з якої вбачається про порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а тому просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове рішення у справі, яким задовольнити позовні вимоги.

Вимоги апеляційної скарги обґрунтовано тим, що судом першої інстанції зроблено помилковий висновок про скасування оскаржуваної постанови про відкриття виконавчого, так як постанова Херсонського окружного адміністративного суду від 02 липня 2016 року, у справі № 821/280/16, на виконання якої видано виконавчий лист, набрала законну силу лише після прийняття постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року.

Тому, апелянт вважає, що Головним управлінням ДСНС у Херсонській області не пропущено встановлено 3-місячного строку подання виконавчого листа на виконання та державним виконавцем правомірно прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження від 31 січня 2020 року № 61111519.

Між тим, ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 21 грудня 2020 року залучено Головне управління ДСНС у Херсонській області до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача.

В свою чергу, Головним управлінням ДСНС у Херсонській області подано відзив на отриману апеляційну скаргу у якому також зазначено, що судове рішення у справі № 821/280/16 набрало законну силу 27 листопада 2019 року, а тому ним не пропущеного встановленого строку подання виконавчого документу на виконання.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення - скасуванню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що постановою Херсонського окружного адміністративного суду від задоволено позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до ТОВ Автоцентр Херсон про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності, шляхом повного зупинення експлуатації території та приміщень автосалону ТОВ Автоцентр Херсон за адресою: м. Херсон, Миколаївське шосе, 5 км.

При цьому, 02 липня 2016 року Херсонським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 182.

В свою чергу, 27 листопада 2019 року постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду, у справі № 821/280/16, апеляційну скаргу ТОВ Автоцентр Херсон залишено без задоволення, а постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 08 червня 2016 року залишено без змін.

Тому, 24 січня 2020 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області звернулось до Суворовського районного відділу державної виконавчої служби міста Херсон Головного територіального управління юстиції у Херсонській області із заявою про прийняття до примусового виконання виконавчого листа від 02 липня 2016 року, який видано Херсонським окружним адміністративним судом, у справі № 821/280/16.

В свою чергу, 31 січня 2020 року старшим державним виконавцем Суворовського районного відділу державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 61111519.

При цьому, не погоджуючись з вказаною постановою державного виконавця, позивач звернувся до суду з даним позовом.

За наслідком встановлених обставин судом першої інстанції зроблено висновок про задоволення позовних вимог, з яким частково погоджується колегія суддів, так як ГУ ДСНС у Херсонській області пропущено встановлений строк подання виконавчого документу на виконання, з огляду на наступне.

Так, згідно п. 10 ч. 1 ст. 256 КАС України (у редакції чинні на момент виникнення спірних правовідносин), негайно виконуються постанови суду про повне або часткове зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, експлуатації будівель, об`єктів, споруд, цехів, дільниць, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску і реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг, якщо це загрожує життю та/або здоров`ю людей.

При цьому, згідно ч. 1 ст. 12 ЗУ Про виконавче провадження (набрав чинність 05 жовтня 2016 року), виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Частиною 2 вказаної статті встановлено, що строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Частиною 6 вказаної статті встановлено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

При цьому, згідно п. 5 розділ ХІІІ ЗУ Про виконавче провадження , виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред`являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

Колегією суддів встановлено, що оскаржуваною постановою державного виконавця про відкриття виконавчого провадження від 31 січня 2020 року відкрито виконавче провадження № 61111519 на виконання виконавчого листа від 02 липня 2016 року, який видано на виконання постанови Херсонського окружного адміністративного суду у справі 821/280/16.

В даному випадку, постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 08 червня 2016 року, застосовано заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації території та приміщень автосалону ТОВ Автоцентр Херсон до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

При цьому, постанову суду звернуто до негайного виконання.

В свою чергу, на виконання вказаної постанови Херсонським окружним адміністративним судом 02 липня 2016 року видано виконавчий лист.

Між тим, з аналізу вищевикладених вимог ЗУ Про виконавче провадження вбачається, що виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред`являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

При цьому, виконавчі документи за якими стягувачем є держава або державний орган, можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців з наступного дня після його прийняття, якщо рішення підлягає негайному виконанню.

Тому, колегія суддів вважає, що при зверненні отриманого виконавчого листа від 02 липня 2016 року до виконання у січні 2020 року ГУ ДСНС у Херсонській області пропущено встановлений строк 3-місячний строк, що є підставою для скасування оскаржуваної постанови державного виконавця про відкриття виконавчого провадження у справі.

В свою чергу, факт прийняття постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року, у справі № 821/280/16, не впливає на строк пред`явлення раніше виданого виконавчого листа до виконання, так як постанова Херсонського окружного адміністративного суду від 08 червня 2016 року звернута до негайного виконання.

Між тим, згідно п. 4 ч. 3 ст. 317 КАС України, порушення норм процесуального права є обов`язковою підставою для скасування судового рішення та ухвалення нового рішення суду, якщо суд прийняв рішення про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки осіб, які не були залучені до участі у справі.

В даному випадку, як зазначено вище, судом першої інстанції прийнято рішення про скасування оскаржуваної постанови про відкриття виконавчого провадження без залучення до розгляду справи стягувача у такому виконавчому провадженні - ГУ ДСНС у Херсонській області, що є підставою для скасування оскаржуваного судового рішення.

Тому, враховуючи допущені судом першої інстанції порушення норм процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне скасувати оскаржуване рішення суду, з прийняттям нового рішення у справі.

Керуючись ст.ст. 287, 308, 311, 315, 317, 321, 322, 325, 329 КАС України, колегія суддів,-

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Суворовського районного відділу Державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) - задовольнити частково.

Рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 23 жовтня 2020 року - скасувати, прийнявши у справі нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Автоцентр-Херсон .

Визнати протиправною та скасувати постанову Суворовського районного відділу Державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про відкриття виконавчого провадження від 31 січня 2020 року № 61111519.

Стягнути з Суворовського районного відділу державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за рахунок його бюджетних асигнувань на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Автоцентр-Херсон" понесені судові витрати зі сплати судового збору, у сумі 2 102,00 грн. ( дві тисячі сто дві гривні).

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий суддя Яковлєв О.В. Судді Градовський Ю.М. Крусян А.В.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93789893
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/518/20

Ухвала від 10.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Соколов В.М.

Постанова від 24.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 21.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Рішення від 23.10.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 27.03.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 18.03.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні