Рішення
від 24.12.2020 по справі 279/4995/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 279/4995/20

Провадження № 2-о/279/107/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2020 року Коростенський міськрайонний суд

Житомирської області

в колегіальному складі головуючого судді Шульги О.М.,

присяжних Лимар С.М., Стретович Т.М.

з секретарем Башинською Н.М.

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представників заінтересованих осіб: Кузьмінської О.О. , Філоненко Т.В.

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Коростені цивільну справу №279/4995/20 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей Коростенської районної Державної адміністрації Житомирської області; Служба у справах дітей виконавчого комітету Коростенської міської ради; Коростенський міський центр соціальної підтримки дітей та сімей "Віри, Надії, Любові"; Коростенський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) про усиновлення дитини,

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулись до суду з заявою про усиновлення малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який на даний час перебуває в Коростенському міському центрі соціальної підтримки дітей та сімей Віра, Надія, Любов , зазначивши, що вони з 07.07.2020 року перебувають у офіційному шлюбі. До цього з 2011 року проживали в цивільному шлюбі. Спільних дітей не мають, тому вирішили усиновити дитину. Факт усиновлення дитини ними добре обдуманий, з дитиною встановлено контакт. Рішенням суду просять надати дозвіл на усиновлення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м.Одеса, Одеської області та внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис №2536 від 15.03.2014 року складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одеса реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції), змінивши прізвище дитини з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_5 , змінивши місце народження ІНФОРМАЦІЯ_5 . Одночасно просили записати матір`ю дитини - ОСОБА_1 , уродженку села Жупанівка, Коростенського району, Житомирської області, громадянку України, батьком записати - ОСОБА_2 , уродженця села Дрогомишль, Яворівського району, Львівської області, громадянина України. Зміни щодо імені дитини та по батькові, числа, місяця і року народження не вносити.

В судовому засіданні заявники заяву підтримали і просили задовольнити з підстав зазначених в заяві. Вказали, що з першого побачення вирішили, що саме цю дитину вони бажають усиновити, відразу ж знайшли з дитиною контакт. Майбутнє дитини вони спроможні забезпечити.

Представник служби у справах дітей виконавчого комітету Коростенської міської ради Кузьмінська О.О. проти задоволення заяви не заперечила, зазначила, що вважає усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доцільним, таким, що відповідає інтересам дитини.

Представник Коростенського міського центру соціальної підтримки дітей та сімей "Віри, Надії, Любові" Філоненко Т.В. проти задоволення заяви не заперечила, зазначивши, що заклад підтримує кандидатів на усиновлення. Вказала, що була присутня при першій зустрічі заявників з дитиною. Дитині заявники сподобались, вона сприймає їх як батьків. Після спілкування з заявниками дитина дуже змінилась, почала вчитися.

Представники служби у справах дітей Коростенської районної Державної адміністрації Житомирської області, Коростенського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) в судове засідання не прибули, надали письмові заяви, в які висловили свою позицію щодо поданої заяви.

Вислухавши пояснення заявників, представників заінтересованих осіб та проаналізувавши їх з дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі з 07.07.2020 року, який зареєстровано виконавчим комітетом Горщиківської сільської ради Коростенського району Житомирської області, актовий запис №2, що стверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 . Заявники спільних дітей не мають і бажають створити сім`ю для дитини сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, піклуватися про її життя та здоров`я.

З висновку служби у справах дітей Коростенської районної державної адміністрації Житомирської області №01 від 31.08.2020 року слідує, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами, і можуть створити всі умови для життя, виховання та утримання усиновленої дитини, віком від 6 років до 10 років. На облік, як кандидати в усиновлювачі поставлені в службі у справах дітей Коростенської райдержадміністрації 31.08.2020 року №01-060920.

З висновку служби у справах дітей виконавчого комітету Коростенської міської ради №02-16-01/1166 від 01.10.2020 року слідує, про доцільність та відповідність інтересам дитини усиновлення малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , саме громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Матеріальне становище та побутові умови заявників підтверджено наданими суду довідками про доходи, що свідчить про те, що усиновлена дитина буде мати належне утримання та забезпечена нормальними умовами проживання. Відсутні протипоказання для усиновлення і за станом здоров`я заявників, що підтверджується медичними висновками.

Згідно із довідками Міністерства Внутрішніх справ України серії ААА №0906741 та №0906743 від 02.07.2020 року громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на території України до кримінальної відповідальності не притягувались, не знятої чи не погашеної судимості не мають, у розшуку не перебувають.

Заявники отримали направлення служби у справах дітей Житомирської облдержадміністрації від 11.09.2020 року №23 для знайомства з дитиною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває у Коростенському міському центрі соціальної підтримки дітей та сімей Віри, Надії, Любові .

З акту про надання згоди дитиною на влаштування в сім`ю від 24.09.2020 року слідує, що заявники встановили контакт з неповнолітнім ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і дитина надала згоду на влаштування у сім`ю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

З витягу з рішення виконавчого комітету Коростенської міської ради №333 від 05.08.2020 року слідує, що малолітньому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини-сироти.

Мати дитини ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Коростень Житомирської області, про що свідчить актовий запис №546, та видане на його підставі Коростенським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України м.Хмельницький свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 .

Відомості про батька в актовому записі про народження дитини записано зі слів матері, відповідно до ч.1 ст.135 СК України, що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження №00027079942 від 17.07.2020 року.

З встановлених в судовому засіданні обставни слідує, що між заявниками та ОСОБА_5 встановлено контакт, склалися дружні і гармонічні взаємовідносини, що свідчить про бажання дитини бути усиновленою саме заявниками, яких дитина почала сприймати як своїх батьків.

Заявники бажають прийняти хлопчика до своєї сім`ї, створити для дитини всі необхідні умови для його нормального, повноцінного розвитку і виховання, надати йому свою батьківську турботу.

Відповідно до ст.207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Заявники не являються особами, які відповідно до ст.212 СК України не можуть бути усиновлювачами. Адміністрація центру соціальної підтримки дітей та сімей Віри, Надії, Любові надала згоду на усиновлення свого вихованця - ОСОБА_5 , що стверджується відповідним листом №137 від 24.09.2020 року.

Враховуючи вищевикладене, а також обставини, що мають істотне значення, перелік яких наведено в ст.224 СК України, суд дійшов висновку про те, що усиновлення відбувається в інтересах дитини, буде сприятиме її належному матеріальному забезпеченню і вихованню.

До того ж, заявники здатні забезпечити та створити стабільні й гармонійні умови для життя ОСОБА_5 , отже можуть бути його усиновлювачами.

Відповідно до положень ст.ст.229-231 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень, матір`ю, батьком дитини.

Якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. Також за заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини.

Враховуючи, що дитина не досягла семирічного віку, тому її згода на внесення змін до запису про народження не запитувалась.

З врахуванням наведеного суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 263-265, 293-294, 310-314 ЦПК України, ст.ст.207, 212, 224, 229, 231 СК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженкою с.Жупанівка, Коростенського району Житомирської області та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженцем с.Дрогомишль Яворівського району Львівської області, громадянами України, малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Одеса, Одеської області.

Внести зміни до актового запису №2536 від 15.03.2014 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одеса реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, змінивши прізвище дитини з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_5 ; змінити місце народження ІНФОРМАЦІЯ_5 . Записати матір`ю дитини - ОСОБА_1 , уродженку села Жупанівка, Коростенського району, Житомирської області, громадянку України, батьком записати - ОСОБА_2 , уродженця села Дрогомишль, Яворівського району, Львівської області, громадянина України. Зміни щодо імені дитини та по батькові, числа, місяця і року народження - не вносити.

Відповідному відділу державної реєстрації актів цивільного стану у зв`язку з усиновленням дитини внести в актовий запис про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , №2536 від 15.03.2014 року відповідні зміни та видати нове Свідоцтво про народження.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі протягом тридцяти днів апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня його вручення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Особи, які беруть участь у справі:

Заявник - ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Коростенським МРВ УМВС України в Житомирській області 03.02.1997 року, РНОКПП НОМЕР_4 .

Заявник - ОСОБА_2 , місце ресєтрації: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Яворівським РВ УМВС України у Львівській області 02.12.1998 року, РНОКПП НОМЕР_6 .

Заінтересована особа - Служба у справах дітей Коростенської районної державної адміністрації Житомирської області, місце знаходження: 11500, м.Коростень, вул. І.Франка, 5, Житомирська область, ЄДРПОУ 34152095.

Заінтересована особа - Служба у справах дітей виконавчого комітету Коростенської міської ради, місце знаходження: 11500, м.Коростень, вул.Грушевського, 22, Житомирська область, ЄДРПОУ 04053507.

Заінтересована особа - Коростенський міський центр соціальної підтримки дітей та сімей "Віри, Надії, Любові", місце знаходження: 11500, м.Коростень, пров. Гербовий, 14, Житомирська область, ЄДРПОУ 26393534.

Заінтересована особа - Коростенський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України м.Хмельницький, місце знаходження: 11500, м.Коростень, вул.Грушевського, 25, Житомирська область, ЄДРПОУ 41934687.

Суддя: Шульга О.М.

Присяжні: 1.


Лимар С.М.

2.


Стретович Т.М.

Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено25.12.2020
Номер документу93794020
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —279/4995/20

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

Рішення від 22.10.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні