Рішення
від 22.12.2020 по справі 658/2939/20
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/2939/20

(провадження №2/658/1249/20)

РІШЕННЯ

(ЗАОЧНЕ)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2020 року м.Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі:

головуючого- судді Подіновської Г.В.

за участю: секретаря Яковлєвої А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Каховка Херсонської області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Херсонобленерго в інтересах Каховського РЕМ в особі Гончарова Сергія Сергійовича до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії,

встановив:

АТ Херсонобленерго (далі - товариство) звернулося з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії.

Вимоги мотивовано тим, що 30.07.2019 року працівниками Каховського РЕМ, під час перевірки електроустаткування у житлі відповідача (за адресою: АДРЕСА_1 ), виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила), а саме: безоблікове користування електричною енергією, шляхом накиду дротів на лінію електроживлення, внаслідок чого електроенергія використовувалась, але облік не проводився.

За вказаним фактом складений акт № 132418 про порушення Правил, на підставі якого обчислений розмір завданих збитків, що склав 24386,73 грн.

За наведених обставин, оскільки в добровільному порядку відповідач відшкодувати збитки відмовився, позивач просив стягнути з ОСОБА_1 24386,73 грн. та понесені судові витрати.

Відзиву на позов не надходило.

В судове засідання представник позивача не з`явився надав заяву про розгляд справи за його відсутності, відповідно до змісту якої наполягав на задоволенні позовних вимог.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, проте в судове засідання не з`явився вдруге, про причини неявки, їх поважність суд не оповістив; будь-яких заяв чи клопотань від нього не надходило.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до акту про порушення Правил від 30 липня 2019 року № 132418 (а.с. 3), під час перевірки, проведеної працівниками Каховського РЕМ у будинку ОСОБА_1 виявлені та зафіксовані факти порушення останнім Правил: безоблікове користування електричною енергією, шляхом накиду дротів на лінію електроживлення, внаслідок чого електроенергія використовувалась, але облік не проводився.

Акт підписаний трьома представниками товариства та ОСОБА_1 .

Комісією Каховського РЕМ за результатами розгляду вказаних актів встановлені порушення Правил відповідачем, здійснено розрахунки, визначено вартість електричної енергії, безобліково спожитої ОСОБА_1 . Підтверджуються вказані обставини протоколами засідання № 183 від 01 жовтня 2019 року та № 145 від 08 серпня 2019 року (а.с. 10-12).

Вартість необлікованої електричної енергії розрахована відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил роздрібного ринку електричної енергії (далі Методика), та становить взагалом 24386,73 грн. (а.с. 13-15).

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України Про ринок електричної енергії , споживач зобов`язаний, зокрема, дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Як встановлено ч. 1 ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку є правопорушеннями на ринку електричної енергії (п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії ).

Згідно з п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач електричної енергії несе відповідальність за порушення правил роздрібного ринку електричної енергії; за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж.

Суд визнає доведеним факти порушення Правил побутовим споживачем ОСОБА_1 , заподіяння ним товариству збитків та вбачає існування причинного зв`язку між цими фактами. Розмір збитків розрахований згідно із вимогами Методики.

Таким чином, стягненню з відповідача на користь товариства підлягають 24386,73 грн. заподіяних збитків та, згідно із ч. 1 ст. 141 ЦПК України , сплачений позивачем судовий збір - 2102,00 грн. (а.с. 20).

Керуючись ст.ст. 3 10 , 13 , 18 , 263 265 , 268 , 280 - 282 ЦПК України ,

у х в а л и в:

Позов Акціонерного товариства Херсонобленерго в інтересах Каховського РЕМ в особі Гончарова Сергія Сергійовича (місцезнаходження: 74800, м. Каховка, вул. Панкеєвська, буд. № 104, ЄДРПОУ: 24950611) до ОСОБА_1 (останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНКОПП: НОМЕР_1 ) про стягнення збитків - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго збитки в розмірі 24386,73 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго судовий збір у розмірі 2102,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Г. В. Подіновська

Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93799398
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості не облікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —658/2939/20

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні