Ухвала
від 25.11.2020 по справі 757/26896/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26896/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №32020100000000132 від 13.03.2020, за клопотанням прокурора відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, із професійно-технічною освітою, який не одружений, не працює, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий, підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 ч.2 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності,-

В С Т А Н О В И В :

Згідно висунутої підозри ОСОБА_4 , в квітні 2016 року, в денний час доби, перебуваючи у м. Києві на бульварі Лесі Українки, біля станції метро «Печерська» (більш точна адреса досудовим розслідуванням не встановлена), отримав від невстановленої слідством особи на ім`я « ОСОБА_5 » (більш точних даних не встановлено) пропозицію щодо підписання за грошову винагороду документів щодо придбання та здійснення державної реєстрації юридичної особи, без подальшої участі ОСОБА_4 у господарській діяльності придбаного ним підприємства.

Усвідомлюючи противоправний характер таких дій, запропонованих йому невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_5 », ОСОБА_4 у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, з метою отримання грошової винагороди та з корисливих мотивів, погодився на вказану пропозицію та надав зазначеній невстановленій особі відомості зі своїх особистих документів, а саме паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Дніпровським РВ ГУДМС України в м. Києві 08.02.2013 та реєстраційного номеру облікової картки платника податків № НОМЕР_2 .

На підставі наданих ОСОБА_4 особистих відомостей, невстановлена досудовим розслідуванням особа та за невстановлених обставин виготовила наступні документи: протокол № 04/04-16 загальних зборів учасників ТОВ «М-Ліфт» від «04» квітня 2016 року; статут ТОВ «М-Ліфт» затверджений вищевказаним протоколом загальних зборів від «04» квітня 2016 року, згідно яких ОСОБА_4 зазначений учасником товариства.

Реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_4 , попередньо отримавши відомості про подальші дії від вказаної невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_5 », наступного дня у денний час доби (більш точний час не встановлено), прибув на бульвар Лесі Українки до станції метро «Печерська» у Печерському районі м. Києва (більш точна адреса не встановлена), де зустрівся із останнім.

Заздалегідь усвідомлюючи про відсутність навичок і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, ОСОБА_4 за вищевказаних обставин, перебуваючи на бульварі Лесі Українки біля станції метро «Печерська» у Печерському районі м. Києва, засвідчив власним підписом завідомо неправдиві відомості у вищезазначених реєстраційних документах ТОВ «М-Ліфт», що були йому надані вищевказаною невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_5 ».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_4 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до юридичної особи ТОВ «М-Ліфт», однак діючи з корисливих мотивів, вчинив такі дії.

Зокрема, у підписаних ОСОБА_4 вищевказаних реєстраційних документах ТОВ «М-Ліфт», зазначено наступні завідомо неправдиві відомості:

- протоколі № 04/04-16 Загальних зборів Учасників ТОВ «М-Ліфт» від 04.04.2016 та у статті 1 Статуту ТОВ «М-Ліфт» від 04.04.2016 зазначено, що ОСОБА_4 є учасником Товариства, проте фактичного наміру ставати учасником Товариства останній не мав, в подальшому правами учасника товариства не користувався та обов`язки учасника товариства не виконував;

- у статті 1 Статуту ТОВ «М-Ліфт» від 04.04.2016 зазначено наступне місцезнаходження Товариства: м. Харків, вул. Сумська, будинок 57, проте Товариство офісного та інших приміщень не мало та не використовувало;

- у статті 4 Статуту ТОВ «М-Ліфт» від 04.04.2016 зазначено, що статутний капітал Товариства сформовано в розмірі 1000 грн., з яких 50 % внеску внесено учасником ОСОБА_4 , однак останній внесків до статутного капіталу в порядку, розмірі та засобами, що передбачені установчими документами, не робив.

При цьому, ОСОБА_4 усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, а також те, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «М-Ліфт» одночасно взяв на себе обов`язки передбачені, в частині ведення фінансово-господарської діяльності підприємства.

Після підписання вказаних документів, ОСОБА_4 передав їх вищезазначеній невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_5 », з метою їх подальшого подання для проведення реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «М-ліфт», отримавши за це грошову винагороду в розмірі 300 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, вчинив внесення завідомо неправдивих відомостей до документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, оскільки 07.04.2016 року, на підставі вищевказаних документів проведено державну реєстрацію змін до відомостей щодо юридичної особи ТОВ «М-Ліфт», тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 205-1 КК України.

Під час досудового розслідування підозрюваним ОСОБА_4 надано письмову заяву - згоду від 24.06.2020 про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення вказаного кримінального правопорушення на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

26.06.2020 прокурор відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Під час підготовчого судового засідання прокурор та підозрюваний ОСОБА_4 , кожний окремо, підтримали внесене клопотання.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

У відповідності до вимог ст. 12 КК України, нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу у розмірі не більше десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

24.06.2020 ОСОБА_4 оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, який є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в повідомленні про підозру, подія злочину мала місце в квітні 2016 року, відтак на час судового розгляду, з огляду також на переривання строку давності на підставі ч.3 ст. 49 КК України у зв`язку із вчинення ОСОБА_4 в березні 2016 року злочину за ч.5 ст.27, ч.1 ст.358, ч.1 ст.205 УК України, за який він засуджений вироком Печерського районного суду м. Києва від 15.09.2016 на 2 роки обмеження волі з іспитовим строком на підставі ст. 75 КК України на 1 рік, за яким його ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 19.10.2017 було звільнено від покарання, - на моменту даного судового розгляду сплив передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження, приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності до вимог ч.9 ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2, 7 ст. 284, ст. 285, 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, 369, 371, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_3 задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №32020100000000132 від 13.03.2020 за підозрою ОСОБА_4 за ч. 2 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

Речові докази, а саме: документи реєстраційної справи ТОВ «M-Ліфт» (код ЄДРПОУ 39332391), вилучені в Департаменті реєстрації Харківської міської ради, залишити у матеріалах кримінального провадження №№32020100000000132.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93803744
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —757/26896/20-к

Ухвала від 25.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні