Ухвала
від 24.12.2020 по справі 759/23291/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/6850/20 ун. № 759/23291/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2020 року м. Київ

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна у межах кримінального провадження ЄРДР № 42020100000000564від 02 грудня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

24 грудня 2020 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання вказаного прокурора про арешт майна у межах кримінального провадження ЄРДР № 42020100000000564, а саме про накладення арештуна виявленета вилученемайно підчас обшуківна підставіухвал слідчихсуддів за адресами: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 взагальній кількості:: IPhone Apple 74 шт, Apple watch- 19 шт, MacBook 8 шт, Apple Ipad 4 шт, Airpods 11 шт та інша техніка, печатка нерезидента «ZOLD HAUPTZOLLAMT POTSDAM 05.03.2083 115», готівкові кошти - 24,495 тис. доларів США та 84 720 грн., оскільки вказані речі визнані речовими доказами.

Прокурор клопотання мотивує тим, що під час досудового розслідування встановлено, що на території м. Києва та за межами в період 2020 року частково встановленою групою осіб резидентами та нерезидентами України, використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності ФОПів та підприємств з ознаками «фіктивності та транзитності», використовуючи їх реквізити для забезпечення злочинної діяльності, здійснюється реалізація мобільних телефонів та іншої електронної техніки, яка ввезена на митну територію України, з заниженням митної вартості, минаючи при цьому сплату митних платежів, та за допомогою експрес служб доставки, в результаті чого техніка потрапляє на прилавки магазинів, лотків, ринків ті інших незаконних торгових павільонів, без відображення в податковому, бухгалтерському обліках та документального підтвердження походження та реалізації товарів, з метою ухилення від сплати податків на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету грошових коштів у сумі понад 5,5 млн.грн., що є великим розміром.

Механізм ввезення даної продукції відбувається шляхом виведення готівки до Об`єднаних Арабських Еміратів (Дубай), через фірми, які надають такі послуги за певний відсоток від 2,5 3,5 % та мають там своє представництво, через яке в подальшому закуповують продукцію APPLE, в результаті товар пересилається до Польщі та кур`єрською доставкою надходить на територію України, без сплати жодних податків та митних платежів в значних розмірах. Подальша реалізація ТМЦ на території України здійснюється через підставних фізичних осіб-підприємців, фізичних осіб без реєстрації ФОП, які в свою чергу перебуваючи на спрощеній системі оподаткування здійснюють реалізацію від свого імені та значно перевищують ліміт, встановлений законодавством згідно податкового кодексу.

Встановлені наступні інтернет-магазини: ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , які реалізовує на території України планшети, мобільні телефони Apple та аксесуари які потрапили на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства. Реалізація ТМЦ здійснюється через мережу інтернет без відображення в податковому, бухгалтерському обліку та документального підтвердження походження та реалізації товарів які надходять на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства. З метою прикриття незаконної діяльності та ухилення від сплати податків, а саме реалізації товарів які надходять на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства та недопущення переліміту щомісячного надходження грошових коштів на рахунки ФОПів та фізичних осіб без реєстрації, реалізація товарно-матеріальних цінностей здійснюється від імені ряду фізичних осіб підприємців, а саме: ФОП ОСОБА_4 (іпн. НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_5 (іпн НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_6 (іпн НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_7 (іпн3144401928) та фізичних осіб без реєстрації ФОП, які від свого імені здійснюють реалізацію зазначених вище ТМЦ, а саме: гр. ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 ), гр. ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ), гр. ОСОБА_10 , гр. ОСОБА_11 та інші невстановлені на даний час громадяни України.

Згідно проведеного огляду податкової звітності встановлено, що 15.04.2020 року корпорація Apple зареєструвала юридичну особу в Україні, а саме: ТОВ «Еппл Ураїна» (код 43595550). Юридична адреса м. Київ, вул. Болсуновська, 13-15, дир. ОСОБА_12 , основний вид діяльності оптова торгівля комп`ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням. Аналізом податкових накладних бази ЄРПН встановлено, що від нерезидентів вказане СГД отримує постачання ТМЦ на митну територію України, та в подальшому здійснює реалізацію. Так, проаналізувавши податкові зобов`язання за період 01.01.2020 року по теперішній час, не було встановлено де покупцями даних ТМЦ виступали ФОП ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_4 (іпн. НОМЕР_1 ) та інші фізичні особи підприємці.

Крім того, встановлено, що реалізація незаконно ввезеної продукції ТМ Аррle здійснюється на території нежитлових приміщень, що належать окремим власникам.

Так, 22.12.2020 року за результатами проведених обшуків на підставі ухвал слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 14 та 16 грудня 2020 року, з метою відшукання предметів, речей та документів, які мають важливе доказове значення для досудового розслідування, у кримінальному провадженні проведено обшуки за адресами: АДРЕСА_1 , через магазин IPARTNER, який координується ФОП ОСОБА_4 ; АДРЕСА_2 , через магазин NEW TIME, було вилучено вказані гроші та ТМЦ, печатка нерезидента «ZOLD HAUPTZOLLAMT POTSDAM 05.03.2083 115», які визнано тимчасово вилученим майном, яке може мати значення речовихдоказів укримінальному провадженніта вподальшому бутивикористані увстановленні обставин,які відповідност.91КПК Українипідлягають доказуваннюу кримінальномупровадженні,що надаєможливість використатиїх якдокази усуді. 24.12.2020 винесено постанову про визнання речовими доказами вказаного тимчасово вилученого майна.

Таким чином, як вважає прокурор, підставою для накладення арешту в порядку ч. 10 ст. 170 КПК України на вилучене під час обшуку майно, є його відповідність критеріям ч. 1 ст. 98 КК України, оскільки воно містить відомості, які можуть бути використані для доведення факту та обставин вчинення кримінального правопорушення, тобто є доказом кримінального правопорушення, а метою забезпечення збереження речових доказів. Завданням такого арешту, є запобігання можливості приховування, знищення, пошкодження, зникнення, втрати цих доказів.

У судове засідання прокурор не прибув, що не є перешкодою для розгляду поданого клопотання (ч. 1 ст. 172 КПК України), подав заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримав та просив задовольнити у повному обсязі. Клопотання розглянуто без виклику осіб, у володінні яких знаходились речові докази, на які необхідно накласти арешт.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Судовим розглядом встановлено, що Восьмим слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні. Матеріалами клопотання, враховуючи стадію провадження, з достатнім мінімумом доведено, що було вчинено кримінальне правопорушення, до якого можуть бути причетні особи, які використовують нежитлові приміщення за вказаними адресами, відшукувані речі можуть мати значення для досудового розслідування, а відомості, що вони містять, можуть бути доказами під час судового розгляду. 22.12.2020 року вилучені під час проведення санкціонованих судом обшуків речі визнані речовими доказами (а. 68-72).

Процесуальні повноваження прокурора, який подав клопотання, підтверджені належним чином шляхом подання витягу з ЄРДР.

Клопотання слідчого подано з додержанням вимог, передбачених ч. ч. 1, 2 та 5 ст. 171 КПК України, зокрема протягом 48 годин після тимчасового вилучення майна під час обшуку.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя вважає, що є достатні підстави вважати, що майно, на яке ініціює прокурор накладення арешту з метою забезпечення збереження речових доказів, відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, відтак підставою для накладення арешту є належність майна до доказів кримінального правопорушення, прокурор у клопотанні довів необхідність такого арешту (забезпечення збереження речових доказів), а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим ч. 1 ст. 170 КПК України (запобігання можливості його приховування, знищення, пошкодження, зникнення, втрати).

При цьому, слідчий суддя враховує очевидну правову підставу для арешту майна та можливість його використання як доказу у даному кримінальному провадженні, наявність обґрунтованої підозри вважати факт вчинення кримінального правопорушення, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для третіх осіб.

Враховуючи вищевикладене, суд знаходить подане клопотання прокурора обґрунтованим, а відтак таким, що підлягає задоволенню

Керуючись ст. ст. 131, 132, 170-173, 175,309,369-372, 392,532 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти у межах кримінального провадження ЄРДР № 42020100000000564від 02 грудня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, арешт на майно та документи на час досудового розслідування та судового розгляду, які було вилучено у ході проведення обшуків:

- в приміщенімагазину «IPARTNER», який розташований за адресою: АДРЕСА_3 ), що належить на праві власності територіальної громади м. Києва в особі Київської міської ради (код 22883141) а саме:

-грошових коштів в сумі 24495 (двадцять чотири тисячі чотириста дев`яноста п`ять) доларів США, відповідно переліку (в якому зазначені номінали, кількість та номера купюр) додатка до протоколу обшуку від 22.12.2020;

-грошових коштів в сумі 84720 (вісімнадцять чотири тисячі сімсот двадцять) гривень;

-ipad pro 12.9 s/n DMPDD52NNR72;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro s/n DNPDGCG80D82;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro s/n /med DNPDM4R60D82;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro s/n DNPDFARH0D80;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro s/n DNPDN3UX0D85;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro s/n G6TDQ2EQ0D87;

-мобільний пристрій iPhone 11 s/n DNPD10V3N736;

-мобільний пристрій iPhone 11 s/n DNPD10WFN736;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n G6TDN66Y0D3Y;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n G6TDN6GF0D3Y;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n G6TDN5G00D3Y;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n G6TDN3H50D44;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n GONDNU890D44;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n GONDNUT40D44;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n F2LDM1SQOD40;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n F2LDNJ070D42;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro Max s/n F2NDMBNM0D42;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n G6TDL45T0DXP;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n G6TDM4YC0DYL;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n F17DKH7B0DXR;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n F17DKLYD0DXR;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n F17DKQ3X0DXR;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n DNPDH7P90DXR;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n DNPDH8GN0DXR;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n DNPDHOLE0DXR;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n F17DHQ360DXY;

-мобільний пристрій iPhone 12 s/n F17DKLXE0DXR;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n DNPDL45L0DXQ;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n DNPDH3EG0DXQ;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n DNPDKGZT0DXQ;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n DNPDJ64GODXQ;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n DNPDJ62GODXQ;

-мобільний пристрій iPhone12 s/n DNPDL5ZGODXQ;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDP1Y30GRH;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDP20J0GRH;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDL05R0GRP;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n C7CDL2Z40GRP;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDN7LE0GRF;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n C7CDM31Q0GRM;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDLJZ70GRD;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n C7CDL6F20GRF;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n C7CDM3GE0GRM;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDLFD10GRG;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDL5Z20GRN;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDL2BX0GRN;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDLM3POGRG;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n F4GDNQ7LOGRJ;

-мобільний пристрій iPhone 12 mini s/n C7DDLQY70GR9;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL2CLQ1RJ;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DM69LQ1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL1X3Q1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL1NMQ1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL1NPQ1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL36NQ1RJ;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL39WQ1RJ;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DKHKRQ1RL;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DKKY4Q1RL;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DM7MGQ1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL1G0Q1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDGBLLQ1RJ;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL1Q5Q1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL29YQ1RJ;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DM7DTQ1RH;

-годинник Apple Watch 6 SERIES H4HDL39XQ1RJ;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DKANNQ1RL;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DKKYMQ1RL;

-годинник Apple Watch 6 SERIES GY6DKJEKQ1RL.

- - в приміщенімагазину,та складськихприміщень магазину«NEWTIME» який розташований за адресою: АДРЕСА_4 ), що належить н праві власності компанії Гранд Інвест Енд Файненс ІНК (не резидент України) а саме:

-мобільний пристрій iPhone 12 imei/mid НОМЕР_4 ;

-мобільний пристрій iPhone 12 imei/mid НОМЕР_5 ;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid НОМЕР_6 ;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid НОМЕР_7 ;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid НОМЕР_8 ;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 359237630810902;

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356714114864917;

-навушники AirPods pro s/n Н33D9NQSDC61;

-навушники AirPods pro s/n

ІНФОРМАЦІЯ_9 навушники AirPods pro s/n GKWYKW46JMMT

-навушники AirPods pro s/n 6T426XTQLX2Y

-годинник Apple Watch 6 s/n GY6DF54AQIRM

-годинник Apple Watch 6 s/n H4HDFJ9HQIRM

-Mak Book pro 13 s/n CO2DMGGPQ05F

-Mak Book Air 13 s/n CO2DHOZMMNHP

-Mak Book Air 13 s/n CO2DP14N6Q6LC

-Mak Book Air 13 s/n FVFDPOSYQ6L7

-Mak Book Air 13 s/n CO2DNA1EQ6L5

-Mak Book pro 13 s/n CO2DR3JQ05D

-Mak Book pro 13 s/n CO2D2ODIMD6W

-Ipad Air s/n GG7DL59BQ16T

-Ipad Air s/n DMPDH19ZQ16Y

-Ipad Air s/n GG7DK2SSQ16P

-Ipad Pro s/n DMPWK1XQHP52

-навушники AirPods Pro s/n H33D9HPAOC6L

-навушники AirPods Pro s/n H33D9MLOOC6L

-навушники AirPods Pro s/n H33D9HPAOC6L

-годинник Apple Watch 6 s/n GY6DFOUVQ1RG

-годинник Apple Watch 6 s/n H4HDD12RQ07R

-годинник Apple Watch 6 s/n H4HDPTFQQ1RP

-годинник Apple Watch 6 s/n GY6DK5QOQ1RN

-годинник Apple Watch 6 s/n H4HDL2UVQ1RN

-годинник Apple Watch 6 s/n GY6DLQMVQ1RN

-годинник Apple Watch 6 s/n H4HDJV9LQ1RF

-годинник Apple Watch 6 s/n H4HOJP6AQ1RG

-годинник Apple Watch 5 s/n FH2CQ5TZMLTH

-годинник Apple Watch 5 s/n FHLZCOBPM2D2

-мобільний пристрій iPhone 11 pro max imei/mid 352863111225418

-мобільний пристрій iPhone 11 pro max imei/mid 353917109559052

-мобільний пристрій iPhone 12 imei/mid 357463521106996

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid 356682116684288

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid 356683113748548

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid 356681118944054

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid 353075117743778

-мобільний пристрій iPhone 12 pro imei/mid 354523330364095

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356716119198597

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356715116335905

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356713112425150

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356717116595660

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 354741660304545

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 350777731985056

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 352048880272201

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356716118757310

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356714111488819

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid 356717118127579

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/mid НОМЕР_9

-мобільний пристрій iPhone 12 pro max imei/ НОМЕР_10 НОМЕР_11

-печатка нерезидента «ZOLD HAUPTZOLLAMT POTSDAM 05.03.2083.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_13

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу93804229
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —759/23291/20

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Дячук С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні