Рішення
від 24.12.2020 по справі 225/7465/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 225/7465/20

Номер провадження 2-о/225/549/2020

РІШЕННЯ

іменем України

24 грудня 2020 року м. Торецьк

Дзержинський міський суд Донецької області у складі головуючої судді Соляник А.В., за участю секретаря судового засідання Черникової Н.В., розглянула у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; адреса фактичного проживання як ВПО: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ), заінтересовані особи Костянтинівський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (місце знаходження: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Театральна, буд. 5, код ЄДРПОУ 21969099), Торецьке об`єднане Управління Пенсійного фонду України Донецької області (місце знаходження: Донецька область, м. Торецьк, вул. Маяковського, буд. 2) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України , -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2020 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій ставить питання про встановлення факту смерті. В обґрунтування заявлених вимог зазначає наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Донецьк померла матір заявника ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 заявником було отримано лікарське свідоцтво про смерть та довідку про причину смерті. З приводу реєстрації смерті матері заявник через звернувся до Костянтинівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) для отримання свідоцтва про смерть встановленого зразку, однак отримав відмову у проведенні державної реєстрації смерті. За таких обставин він змушений звернутися до суду.

Заявник в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки не повідомив, однак про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник заінтересованої особи Костянтинівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) до суду не з`явився, про причини своєї неявки не повідомив, однак про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник заінтересованої особи Торецького об`єднаного управління пенсійного України в Донецькій області до суду не з`явився, про причини своєї неявки не повідомив, однак про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, розглянувши заяву та додані матеріали, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, доходить наступного висновку.

Так, гідно копії лікарського свідоцтва про смерть та довідки про причину смерті №2929 від 30.06.2020 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Донецьк, причина смерті: набряк мозку, внутрішньо мозковий крововилив в праву півкулю мозку при гіпертонічній хворобі.

Відповідно до ст.17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

З поданих документів встановлено, що вони видані неповноважними органами, у формі, що не відповідає чинному законодавству України, а це унеможливлює реєстрацію смерті у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

З огляду на викладене, суд вважає доведеним факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Донецьк Донецької області.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справах, в тому числі про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Встановлення даного факту, що має юридичне значення, необхідно заявнику для державної реєстрації смерті.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд доходить висновку про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , що надасть заявнику можливість отримати свідоцтво про смерть, видане відповідним державним органом України.

Керуючись ст. 263 , 315 , 317 , 319 ЦПК України , суд

УХВАЛИВ:

Заяву про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Донецьк Донецької області, Україна.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене повністю або частково учасниками справи шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Оскарження рішення суду не зупиняє його виконання.

Суддя

Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93812122
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —225/7465/20

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні