Ухвала
від 24.12.2020 по справі 465/8543/20
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/8543/20

1-кс/465/2135/20

У Х В А Л А

іменем України

24.12.2020 року м. Львів

Слідчий суддя Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 з участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

представника скаржника в.о. голови правління ОСББ «Золота підкова» ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Золота підкова» на бездіяльність Франківського ВП ГУНП у Львівській області щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

22 грудня 2020 р. до Франківського районного суду м. Львова надійшла скарга Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Золота підкова», подана на підставі п.1 ч.1 ст. 303 КПК України в.о. голови правління вказаного ОСББ ОСОБА_3 , стосовно невнесення органом досудового розслідування до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинене кримінальне правопорушення.

Скарга обґрунтована тим, що громадянин ОСОБА_4 , який є співвласником частини нежитлових приміщень на першому поверсі та в підвалі будинку по АДРЕСА_1 , незважаючи на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 17 листопада 2020 р. в адміністративній справі №380/7414/20, яка вступила в законну силу і якою зупинено дію дозволу, наданого ОСОБА_4 Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові, на виконання будівельних робіт по реставрації з переплануванням частини нежитлових приміщень на вул. С. Бандери, 57, у м. Львові, продовжує спільно з підрядником - Колективним підприємством «Центр Комплекс» - проведення будівельних робіт у зазначеному будинку. З цього приводу представником ОСББ «Золота підкова» ОСОБА_3 17 грудня 2020 р. до Франківського ВП ГУНП у Львівській області подано заяву про вчинення кримінального правопорушення, яке полягає в умисному невиконанні рішення суду. Всупереч вимогам ст.214 КПК України до часу звернення зі скаргою до слідчого судді відомості про подію не внесені у встановленому порядку до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вважаючи таку бездіяльність протиправною, скаржник просить зобов`язати орган досудового розслідування внести до ЄРДР відомості про вчинене кримінальне правопорушення згідно його заяви від 17 грудня 2020 р.

В судовому засіданні ОСОБА_3 подану скаргу підтримала, надала пояснення аналогічні доводам, викладеним у скарзі.

Слідчий та прокурор, будучи належним чином повідомленими про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили. Представник скаржника ОСОБА_3 щодо можливості розгляду скарги за відсутності осіб, які не з`явилися до суду, не заперечила, а тому, відповідно до ч.3 ст.306 КПК України вважаю за можливе розгляд скарги здійснювати за їх відсутності.

Заслухавши пояснення ОСОБА_3 , дослідивши матеріали скарги, вважаю, що подана скарга підлягає задоволенню.

В ході судового розгляду встановлено, що 17 грудня 2020 р. представник Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Золота підкова» ОСОБА_3 звернулася з письмовою заявою до Франківського ВП ГУНП у Львівській області щодо вчинення кримінального правопорушення, в якій просила розпочати досудове розслідування по факту умисного невиконання рішення суду ОСОБА_4 , який, незважаючи на постанову Восьмого апеляційного суду у справі №380/7414/20, продовжує реставраційні роботи з переплануванням у будинку АДРЕСА_1 . Цього ж дня нею надано письмові пояснення працівникам поліції з приводу обставин, викладених у заяві про кримінальне правопорушення. На час розгляду скарги слідчим суддею відомості за заявою ОСОБА_3 про вчинене кримінальне правопорушення не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно із ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Положеннями ч.1 ст.214 КПК України визначено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також ч.4 ст.214 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як слідує з ч.1 ст.24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно доч.ч.1,2ст.307КПК Україниза результатамирозгляду скаргна рішення,дії чибездіяльність слідчого,дізнавача чипрокурора постановляєтьсяухвала згідноз правиламицього Кодексу.Ухвала слідчогосудді зарезультатами розглядускарги нарішення,дії чибездіяльність підчас досудовогорозслідування можебути про:скасування рішенняслідчого,дізнавача чипрокурора; скасування повідомлення про підозру; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи встановлені обставини, зокрема те, що ОСОБА_3 17 грудня 2020 р. у передбачений процесуальним законом спосіб подала заяву про вчинення кримінального правопорушення до Франківського ВП ГУНП у Львівській області, підстав для невиконання органом досудового розслідування імперативних вимог ст.214 КПК України та невнесення відомостей за заявою ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань немає. А тому, скарга в.о. голови правління ОСББ «Золота підкова» ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст.2, 24, 214, 303, 304, 306, 307 КПК, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Скаргу в.о.голови правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Золота підкова» ОСОБА_3 задоволити.

Зобов`язати уповноважену особу Франківського ВП ГУНП у Львівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі поданої до Франківського ВП ГУНП у Львівській області заяви ОСОБА_3 від 17 грудня 2020 р.

Відповідно до рішення Конституційного Суду України № 4-р(ІІ)/2020 від 17 червня 2020 р. ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня оголошення ухвали слідчого судді.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93823318
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —465/8543/20

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні