Ухвала
від 28.12.2020 по справі 824/208/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

справа № 824/208/20

провадження № 22-вк/824/208/2020

28 грудня 2020 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі судді-доповідача Кирилюк Г.М.,

за участю секретаря Гайворонського В. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника Партнерства з обмеженою відповідальністю "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) - адвоката Тащі Сергія Михайловича про визнання та надання дозволу на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 року у справі №18/2020 за позовом PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) до Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) про стягнення заборгованості,

встановив:

30.10.2020 Партнерство з обмеженою відповідальністю "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) звернулось до суду із заявою про надання дозволу на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 року у справі №18/2020 за позовом PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) до Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) про стягнення грошових коштів у сумі 611 535,60 доларів США.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що рішенням Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 рокуу справі №18/2020 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) на користь PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) 413 760,00 доларів США заборгованості за поставлений товар, 45 271,33 доларів США пені за порушення строку оплати товару, 1 500 доларів США на відшкодування витрат на правову допомогу та 15 197,76 доларів США на відшкодування витрат по сплаті арбітражного збору, а всього 475 729,09 доларів США. Провадження в справі в частині стягнення з відповідача 5 000 доларів США заборгованості за поставлений товар припинено у зв`язку з добровільною сплатою відповідачем вказаної суми після пред`явлення позову, а в частині стягнення з відповідача пені за порушення строку оплати товару в сумі 41 771,17 доларів США - припинено у зв`язку з відмовою позивача від стягнення цієї суми. В решті позову відмовлено. Арбітражний збір в сумі 1 117,60 доларів США віднесено на позивача.

Станом на 29.10.2020 рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 рокуу справі №18/2020 відповідачем не виконано.

Відповідно до ч. 1 ст. 477 ЦПК України заява про визнання та надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу розглядається суддею одноособово протягом двох місяців з дня її надходження до суду в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Неявка сторін чи однієї із сторін, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду заяви.

28.12.2020 представник Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) - адвокат Волкова С. Г. звернулась до суду з клопотанням про відкладення розгляду даної справи, призначеної на 28.12.2020 14.00 год.

Клопотання мотивоване тим, що вона перебуває на самоізоляції з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 та зменшення кількості хворих з тяжким перебігом COVID-19.

Суд вважає можливим розглянути справу у відсутність представника Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна), враховуючи відсутність доказів того, що вказаний представник є особою, яка потребує самоізоляції відповідно до положень п. 3 Порядку проведення протиепідемічних заходів, пов 'язаних із самоізоляцією осіб, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України №291 від 22.04.2020.

В судовому засіданні представник Партнерства з обмеженою відповідальністю "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) - адвокат Таща С. М. заяву про надання дозволу на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 року підтримав та просив її задовольнити.

Заслухавши пояснення представника стягувача, вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

З наданих суду документів встановлено, що 12.03.2019 між PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) та Товариством з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) укладено контракт №12031902 на поставку нафтопродуктів, продуктів нафтохімії, технічної та експлуатаційної рідини, а також інших продуктів.

Пунктом 10.2 контракту сторони погодили, що всі спори, розбіжності або вимоги, що виникають за цим контрактом або у зв`язку з ним, у тому числі, що стосуються його виконання, порушення припинення або недійсності, підлягають вирішенню в Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України, м. Київ, відповідно до його Регламенту.

Рішенням Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 рокуу справі №18/2020 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) на користь PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) 413 760,00 доларів США заборгованості за поставлений товар, 45 271,33 доларів США пені за порушення строку оплати товару, 1 500 доларів США на відшкодування витрат на правову допомогу та 15 197,76 доларів США на відшкодування витрат по сплаті арбітражного збору, а всього 475 729,09 доларів США. Провадження в справі в частині стягнення з відповідача 5 000 доларів США заборгованості за поставлений товар припинено у зв`язку з добровільною сплатою відповідачем вказаної суми після пред`явлення позову, а в частині стягнення з відповідача пені за порушення строку оплати товару в сумі 41 771,17 доларів США - припинено у зв`язку з відмовою позивача від стягнення цієї суми. В решті позову відмовлено. Арбітражний збір в сумі 1 117,60 доларів США віднесено на позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 475 ЦПК України питання визнання і надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу розглядається судом за заявою стягувача відповідно до цієї глави, якщо боржник має місце проживання (перебування) або місцезнаходження на території України.

Місцезнаходження боржника Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) ( код ЄДРПОУ 36130219) зареєстровано за юридичною адресою: 73000, м. Херсон, вул. Пилипа Орлика, 32.

Відповідно до положень статті 478 ЦПК України суд відмовляє у визнанні і наданні дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу, якщо: 1) на прохання сторони, проти якої воно спрямоване, якщо ця сторона подасть суду доказ того, що: а) одна із сторін в арбітражній угоді була якоюсь мірою недієздатною; або ця угода є недійсною за законом, якому сторони цю угоду підпорядкували, а в разі відсутності такої вказівки, - за законом держави, де рішення було винесено; або б) сторону, проти якої винесено рішення, не було належним чином сповіщено про призначення арбітра чи про арбітражний розгляд або з інших поважних причин вона не могла подати свої пояснення; або в) рішення винесено щодо спору, не передбаченого арбітражною угодою, або такого, що не підпадає під її умови, або містить постанови з питань, що виходять за межі арбітражної угоди; проте якщо постанови з питань, охоплених арбітражною угодою, можуть бути відокремлені від тих, які не охоплюються такою угодою, то та частина арбітражного рішення, яка містить постанови з питань, що охоплені арбітражною угодою, може бути визнана і виконана; або г) склад міжнародного комерційного арбітражу або арбітражна процедура не відповідали угоді між сторонами або, за відсутності такої, не відповідали закону тієї держави, де мав місце арбітраж; або ґ) рішення ще не стало обов`язковим для сторін, або було скасовано, або його виконання зупинено судом держави, в якій або згідно із законом якої воно було прийнято; або 2) якщо суд визнає, що: а) відповідно до закону спір, з огляду на його предмет, не може бути переданий на вирішення міжнародного комерційного арбітражу; або б) визнання та виконання цього арбітражного рішення суперечить публічному порядку України.

Прохання боржника про відмову у визнанні і наданні дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу з підстав, передбачених ч. 1 ст. 478 ЦПК України, суду заявлено не було.

Під час судового розгляду не встановлено, що відповідно до закону спір, з огляду на його предмет, не може бути переданий на вирішення міжнародного комерційного арбітражу, або визнання та виконання цього арбітражного рішення суперечить публічному порядку України.

Отже, відсутні підстави вважати про наявність обставин, передбачених ст. 478 ЦПК України та ст. 36 Закону України Про міжнародний комерційний арбітраж для відмови у визнанні і виконанні рішення міжнародного комерційного арбітражу, томузаява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 479 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про визнання і надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу суд постановляє ухвалу про визнання і надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу або про відмову у визнанні і наданні дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу за правилами, встановленими цим Кодексом для ухвалення рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) на користь Партнерства "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P (Канада) підлягає стягненню сплачений судовий збір за подання заяви у сумі 1 051 грн.

Керуючись ст. 435, 477-479 ЦПК України суд

ухвалив:

Заяву представника Партнерства з обмеженою відповідальністю "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) - адвоката Тащі Сергія Михайловича задовольнити.

Визнати і надати дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 року у справі №18/2020 за позовом PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) до Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) про стягнення заборгованості.

Видати виконавчий лист на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 28 вересня 2020 року у справі №18/2020 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) (73 000, м. Херсон, вул. Пилипа Орлика, 32, код ЄДРПОУ 36130219) на користь Партнерства з обмеженою відповідальністю "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) ( Suite 260, 2323-32 Venue N.E., Calgary,Alberta T2E 6 Z3,Canada, registri number № LP 20673695): 413 760 доларів США - заборгованості за поставлений товар; 45 271,33 доларів США - пені за порушення строку оплати за товар;1 500 доларів США - відшкодування витрат на правову допомогу;5 197,76 доларів США - відшкодування витрат по сплаті арбітражного збору, всього на суму 475 729, 09 доларів США.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю АМАЛТЕЯ ТРЕЙД (Україна) на користь Партнерства з обмеженою відповідальністю "Преміум Універсал" (PREMIUM UNIVERSAL L.P. (Канада) сплачений судовий збір у розмірі 1 051 грн.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду, якщо вона не була оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Суддя Г. М. Кирилюк

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93835673
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —824/208/20

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 09.09.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 25.05.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 27.02.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 14.02.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні