Рішення
від 18.12.2020 по справі 274/6344/19
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/6344/19

Провадження № 2/0274/604/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" грудня 2020 р. м. Бердичів

БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в складі: головуючого судді Хуторної І.Ю.,

з участі секретаря Поступайло Х.О.,

учасники справи присутні в засіданні:

представник позивача ОСОБА_1 ,

відповідачка ОСОБА_2 ,

представник відповідачки, адвокат Потапова Т.М.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Бердичівського професійного будівельного ліцею до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

в с т а н о в и в :

03.10.2019 Бердичівський професійний будівельний ліцей звернувся із вказаним позовом, збільшивши позовні вимоги (а.с. 92-94), просить стягнути з ОСОБА_2 заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з серпня 2018 року до червня 2020 року в розмірі 16 668,68 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що гуртожиток Бердичівського професійного будівельного ліцею, що знаходиться за адресою: вул. Котовського (Одеська), 41, м.Бердичева Житомирської області, належить на праві власності Міністерству освіти і науки України, та відповідно до наказу № 960 від 29.08.2014 року, вказаний гуртожиток закріплений на праві оперативного управління за Бердичівським професійним будівельним ліцеєм.

01.07.2013 Бердичівський професійний будівельний ліцей уклав договір найму житла, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з відповідачкою ОСОБА_2 , за яким наймодавець передає, наймач бере у тимчасове володіння та користування житло, що знаходиться за вказаною адресою.

Відповідно до розділу IV даного договору, термін найму складає один рік з моменту прийняття житла з 01.07.2013 по 01.07.2014. Якщо одна із сторін перед закінченням строку дії договору не попередила іншу сторону про розірвання договору в місячний термін письмово, то даний договір вважається продовжений на той же термін, і має однакову юридичну силу.

Відповідно до п.7.1 Договору Наймач зобов`язується с щомісячно здійснювати оплату за житло і комунальні послуги.

В період з серпня 2018 року відповідачкою не сплачувались в повному обсязі спожиті житлово-комунальні послуги, на підставі чого 06.03.2019, 26.03.2019 та 06.05.2019 відповідачці адміністрацією Бердичівського професійного будівельного ліцею винесено попередження за №152/1 про те, що за нею станом на 06.03.2019 значиться заборгованість, проплата якої не була здійснена, та запропоновано терміново сплатити борг у вказаній в попередженні сумі.

З приводу заборгованості, відповідачка 15.04.2019 року звернулась до позивача із заявою, в якій визнала свою заборгованість, зобов`язалась і надалі займатись погашенням боргу, але мотивуючи тим, що перебуває у складних життєвих обставинах просила з розумінням віднестись до вирішення даного питання.

Станом на 25.06.2020 заборгованість відповідачки за житлово-комунальні послуги становить 16668,68 грн.

Бердичівський професійний будівельний ліцей здійснював оплату житлово-комунальних послуг відповідно до договорів, укладених з підприємствами-постачальниками: міським комунальним підприємством Бердичівводоканал щодо надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення; ТОВ Житомирська обласна енергопостачальна компанія щодо постачання електричної енергії; КП Бердичівтеплоенерго щодо надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води; ТОВ Полісся Екосфера щодо надання послуг з вивезення побутових відходів.

У відзиві на позовну заяву відповідачка позов визнала частково, вважає суму боргу завищеною та необґрунтованою. Зазначає, що згідно договору найму від 01.07.2013 їй з сім`єю було надано житло у гуртожитку по АДРЕСА_2 загальною площею 54,5 кв.м., житловою площею 41 кв.м. Договір укладався на один рік, але був автоматично пролонгований. На даний час у кімнаті № НОМЕР_1 проживає вона, її донька з онуком та син ОСОБА_3 , син ОСОБА_4 зареєстрований, але не проживає. Кімната обладнана індивідуальними приладами обліку електроенергії та холодної води. У договорі найму не зазначений розмір оплати за житло (п.5.1); п.5.5 договору - вартість комунальних послуг входить у плату за житло; п.5.6 договору - інші види платежів, не узгоджені в даному договорі, не оплачуються. Договір найму не містить переліку та розміру платежів, які вона має оплачувати як наймач житла. Житлове приміщення, яким користується її сім`я, перебуває в незадовільному стані та потребує ремонту. Через протікання даху стеля та стіни намокають, є цвілість на стінах, підвищена вологість у кімнатах та інших приміщеннях, замикає електропроводка, тривалий час не буває світла. 08.07.2019 адміністрацією ліцею було складено акт за її відсутності, в якому частково зазначено про незадовільний стан житла. В приміщенні холодно через низьку температуру батарей, про що вона постійно повідомляє наймодавцю. З даного приводу вона зверталась до КП "Бердичівтеплоенерго" та отримала роз`яснення про те, що обов`язок по технічному обслуговуванню та ремонту внутрішньо будинкових мереж центрального опалення балансоутримувача будинку належить до компетенції позивача, на балансі якого знаходиться гуртожиток. Температуру повітря адміністрація жодного разу не перевірила, на її заяви було складено неправдиві акти від 12.04.2019 та від 27.01.2020 про те, що вона не допустила комісію в житло та відмовилась ремонтувати проводку. Щодо незадовільного стану житла їй роз`яснено, що ремонт в приміщеннях вона повинна робити за власні кошти. На її прохання переселити в інші кімнати поверхом нижче, отримала відмову. Позивач хоче виселити її родину з гуртожитку. Відповідно до закону вона має право не сплачувати за послуги, які не отримувала, та право на зменшення плати за неякісні послуги (а.с.72-74).

Ухвалою від 12.11.2019 у справі відкрито спрощене позовне провадження з повідомленням (викликом) сторін (а.с.53).

У зв`язку із виходом у відставку судді Замеги О.В., після повторного автоматичного розподілу справи дану цивільну справу передано на розгляд судді Хуторній І.Ю. та ухвалою від 10 березня 2020 року справу прийнято до провадження (а.с.57).

Представник позивача ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_2 позовні вимоги визнала частково, погодилася на сплату комунальних послуг за світло та воду, оскільки вони надаються відповідно до лічильника. В іншій частині визнала частково, оскільки в кімнатах холодно, взимку, коли мороз, температура повітря близько 16 градусів. Її звернення щодо того, що в кімнатах холодно не дало позитивного результату. Крім того, у гуртожитку протікає дах та у її кімнатах на стелі та стінах через це утворилася пліснява. Також проводка замикає, а її замінити неможливо через те, що стіни вологі. З урахуванням внесених нею грошових кошів погоджується на сплату 5000 гривень боргу за комунальні послуги. Сплачувати своєчасно комунальні послуги не мала можливості через скрутний майновий стан. У період, в який виникла заборгованість її син, який має інвалідність з дитинства навчався, на що потрібні були кошти та у дочки народилася дитина. Її ж доходи складали близько 3000 грн на місяць. Субсидія їй не надана.

Представник відповідачки, адвокат Потапова Т.М. позов визнала частково з тих підстав, що позивач не довів розміру боргу та тарифи на сплату комунальних послуг ніким не затверджені, не зрозуміло як вони нараховуються, їх розмір не встановлений договором. З урахуванням того, що ОСОБА_2 вносила кошти на погашення боргу та, з огляду на якість тих послуг які надані, відповідачка визнає борг в розмірні 5000 гривень.

Дослідивши докази, з`ясувавши обставини справи, судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 29.08.2014 року № 960 за державним навчальним закладом Бердичівський професійний будівельний ліцей на праві оперативного управління закріплено державне майно згідно додатку до цього наказу, в тому числі, і гуртожиток за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.26, 27).

Відповідно до рішення Бердичівської міської ради від 21.07.2016р. за №152 вулицю Котовського перейменовано на вулицю Одеська (а.с.7).

28.01.2019 року між Бердичівським професійним будівельним ліцеєм (споживач) та міським комунальним підприємством Бердичівводоканал (виконавець) укладено договір № 40 про надання послуг з централізованого водопостачання, за яким виконавець зобов`язується надавати споживачу послуги з централізованого водопостачання (розподіл води) а споживач зобов`язується своєчасно і в повному обсязі оплачувати послуги в порядку і на умовах, визначених договором та діючим законодавством України (а.с.38, 39).

28.01.2019 року між Бердичівським професійним будівельним ліцеєм (споживач) та міським комунальним підприємством Бердичівводоканал (виконавець) укладено договір № 40/1 про надання послуг з централізованого водовідведення, за яким виконавець зобов`язується надавати споживачу послуги з централізованого водовідведення (послуги з відведення стічних вод), а споживач зобов`язується своєчасно і в повному обсязі оплачувати послуги в порядку і на умовах, визначених договором та діючим законодавством України (а.с.40-42).

10.01.2019 року між Бердичівським професійним будівельним ліцеєм (замовник) та ТОВ Житомирська обласна енергопостачальна компанія (учасник) укладено договір № 7 про закупівлю товарів (робіт або послуг) за державні кошти ( енергія електрична), за яким учасник зобов`язується у 2019 році поставити замовникові електричну енергію, а замовник зобов`язується прийняти і оплатити її в повному обсязі (а.с.43, 44).

26.12.2018 року між Бердичівським професійним будівельним ліцеєм (споживач) та КП Бердичівтеплоенерго (виробник) було укладено договір № 15-1/Ю про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, за яким виробник зобов`язується у 2019 році надавати споживачеві вчасно та відповідної якості послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати наданні послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором (а.с.45-48).

05.02.2019 Бердичівським професійним будівельним ліцеєм (споживач) та ТОВ Полісся Екосфера було укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів, за яким виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з вивезення побутових відходів, споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором (а.с.49).

01.07.2013 між Бердичівським професійним будівельним ліцеєм та ОСОБА_2 укладено договір найму житлового приміщення в гуртожитку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , згідно якого наймодавець надає, а наймач приймає кімнату загальною площею 54,5 кв.м., житловою площею 41 кв.м. в гуртожитку ліцею для тимчасового володіння та користування з терміном дії договору з 01.07.2013 до 01.07.2014. Відповідно до розділу п.4.3 договору, якщо одна із сторін перед закінченням строку дії договору не попередила іншу сторону про розірвання договору в місячний термін письмово, то даний договір вважається продовжений на той же термін, і має однакову юридичну силу. У пункті 5.1. договору розмір плати за житло не зазначений.

Згідно п.5.5 договору, вартість комунальних послуг входить у плату за житло; п.5.6 договору - інші види платежів, не узгоджені в даному договорі, не оплачуються. Відповідно до п.7.1 Договору Наймач зобов`язується щомісячно здійснювати оплату за житло і комунальні послуги (а.с.28, 29).

З довідки про склад сім`ї, виданої Бердичівським професійним будівельним ліцеєм від 30.09.2019 вбачається, що ОСОБА_2 проживає із донькою, синами та онуком у гуртожитку Бердичівського професійного будівельного ліцею за адресою: АДРЕСА_2 ( а.с. 30).

06.03.2019, 26.03.2019 та 06.05.2019 Бердичівським професійним будівельним ліцеєм винесено письмові попередження на ім`я ОСОБА_2 про порушення умов договору найму житла і своїх зобов`язань щодо не внесення плати за житло до 25 числа кожного календарного місяця, внаслідок чого станом на виникла сума боргу за комунальні послуги (а.с. 21 - 33)

Згідно заяви ОСОБА_2 на ім`я директора Будівельного ліцею від 15.04.2019 ОСОБА_2 вказала на скрутний майновий стан та те, що суми за комунальні послуги є неспівмірними з її доходами, відсутність субсидії. Окрім того, повідомила, що протікає дах і це призвело до того, що помешкання прийшло у непридатний для проживання стан та потребує значних коштів на ремонт. Проводка зіпсувалася, двері покоробились, одяг та постіль замокла та зіпсувалася. Просила допомоги з проведенням ремонту (а.с.35).

12.04.2019 комісією ліцею було складено акт про обстеження кімнат секції № НОМЕР_2 , які винаймає ОСОБА_2 , де зазначено про неможливість 10, 11, 12 квітня 2019 року обстеження санітарного та технічного стану кімнат, які винаймає ОСОБА_2 , оскільки двері не відкрили, хоча не виключено, що мешканці були вдома (а.с.36).

З повідомлення КП "Бердичівтеплоенерго", адресованого ОСОБА_2 від 20.02.2018 вказано, що обов`язок по технічному обслуговуванню та ремонту внутрішньо будинкових мереж центрального опалення балансоутримувача будинку належить до компетенції Бердичівського професійного будівельного ліцею, на балансі якого знаходиться гуртожиток по АДРЕСА_2 . Нарахування плати за фактично спожиту теплову енергію житловим будинком у АДРЕСА_2 здійснюється на основі показання приладу обліку теплової енергії - тепловим лічильником (а.с.78).

Згідно повідомлення Бердичівського професійного будівельного ліцею від 05.11.2019 № 568 щодо проведення ремонтних робіт ОСОБА_2 роз`яснено, що відповідно до п.7.1 Договору найму житла наймач житла проводить ремонт в приміщеннях за рахунок власних коштів. Також повідомлено про створення комісії для обстеження житла, встановлення вартості ремонтних робіт та причин, через які житло в неналежний стан. Ремонтні роботи будуть внесені в план та проведені за наявності коштів (а.с.79).

08.07.2019 комісією ліцею в присутності дітей наймача було складено акт про обстеження кімнат секції № НОМЕР_2 , які винаймає ОСОБА_2 , де зазначено про те, що стеля в кімнатах та коридорі секції протікає на стиках плит до 20 метрів погонних. Суцільного протікання немає. У великій кімнаті є цілість на стіні до 2 метрів. Вказано, що через облаштовану самовільно перегородку у вбиральні унеможливлюється доступ до свіжого повітря та просушування вбиральні. У кухні та кімнатах брудно, кімнати не провітрюються (а.с.80).

27.01.2020 комісією ліцею складено акт про обстеження кімнат секції № НОМЕР_2 , які винаймає ОСОБА_2 , з метою встановлення причин несправності електропроводки, де зазначено, що ОСОБА_2 на повідомлення електрика необхідність зробити штраби для заміни електропроводки відмовилась та сказала, що не дозволить цього зробити (а.с.81).

02.06.2020 Бердичівським професійним будівельним ліцеєм винесено письмове попередження №278 на ім`я ОСОБА_2 про сплату заборгованості за комунальні послуги в сумі 16461,39 грн. до 25.06.2020. Повідомлення містить запис про те, що ОСОБА_2 відмовилась підписати попередження. Про відмову вручення попередження комісією складено відповідний акт (а.с.101, 102).

25.06.2020 Бердичівським професійним будівельним ліцеєм винесено письмове попередження №30 на ім`я ОСОБА_2 про сплату заборгованості за комунальні послуги в сумі 16668,68 грн. Відомості про вручення ОСОБА_2 повідомлення відсутні (а.с.100).

Згідно відомостей розрахунків за комунальні послуги ОСОБА_2 нараховано за період серпень 2018 року - червень 2020 року кошти за комунальні послуги в сумі 26733,16 грн., з яких: 1165,87 грн - квартплата; 13661,77 грн - теплоенергія; 9525,6 грн - електроенергія; 649,54 грн - вивіз сміття; 1753,686 грн - водопостачання. Відповідачкою було сплачено протягом вказаного періоду 10050 грн. Загальна сума заборгованості становить 16668,68 грн (а.с.84).

Згідно відомостей розрахунків за комунальні послуги ОСОБА_2 нараховано за період: серпень 2018 року - листопад 2020 року кошти за комунальні послуги в сумі 29579,405 грн., з яких: 1419,32 грн. - квартплата; 14718,53 грн. - теплоенергія; 10294,4 грн. - електроенергія; 935,1 грн. - вивіз сміття; 2208,05 грн. - водопостачання. Відповідачкою було сплачено протягом вказаного періоду 14200 грн. Загальна сума заборгованості становить 15364,93грн. За період з липня до листопада 2020 року ОСОБА_2 вносилася сума на сплату комунальних послуг у розмірі більшому, ніж нараховувався, внаслідок чого сума боргу зменшилася до 15364, 93 грн (а.с.84).

Згідно повідомлення т.в.о. директора Бердичівського професійного будівельного ліцею від 27.10.2020, тариф для нарахування плати за гуртожиток був затверджений та вступив в дію з 01.03.2013. Плата за електроенергію здійснюється по тарифам ТОВ Житомирська обласна енергопостачальна компанія , МКП "Бердичівводоканал" у щомісячних виставлених актах. Порядок розрахунків за теплоенергію проводиться з врахуванням об`єму спожитого тепла згідно лічильнику та кількості квадратних метрів, що винаймає мешканець гуртожитку. Порядок розрахунків за вивіз сміття залежить від об`єму ємностей встановлених біля гуртожитку та кількості мешканців гуртожитку (а.с.119).

Відповідно до розрахунку тарифу на утримання гуртожитку ЮГБЛ на 2013 рік тариф складає 0,93 грн за кв. м ( а.с. 120).

Згідно довідки МСЕК серії 12ААБ № 535284, сину відповідачки ОСОБА_5 з 23.10.2019 встановлено третю групу інвалідності з дитинства (а.с.83).

ОСОБА_2 не призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг з 01.06.2019 (а.с.77).

Свідок ОСОБА_6 головний бухгалтер Бердичівського професійного будівельного ліцею пояснила, що комунальні послуги мешканцям гуртожитку нараховуються відповідно до укладених договорів з надавачами комунальних послуг та актів виконаних робіт за відповідний місяць. За вивезення сміття вартість визначається, виходячи із кількості спожитих послуг по гуртожитку за відповідний місяць, та кількості жителів. Щодо теплопостачання, то вартість наданих послуг КП Бердичівтеплоенерго за відповідний місяць згідно лічильника, ділиться на площу гуртожитку та визначається розмір плати за один квадратний метр. Методика нарахування вартості комунальних послуг не затверджена адміністрацією, такий розмір нарахування є звичайними математичними розрахунками. Плата за водопостачання та електропостачання визначається відповідно до показників лічильників та затверджених тарифів.

Суд частково задовольняє позовні вимоги, стягуючи борг з відповідачки за проживання у гуртожитку та житлово-комунальні послуги за період із серпня 2018 року по червень 2020 року в розмірі визнаному відповідачкою, тобто 5000 гривень, з таких підстав.

Відповідно до статей 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Стороною позивача не надано належних, допустимих та достатніх доказів на підтвердження розміру боргу ОСОБА_7 за надані комунальні послуги.

Відповідно до п.5 ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно п.5 ч.2 ст.7 Закону України Про жилово-комунальні послуги індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

За положеннями ч.1 ст. 9 Закону Україну Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ч. 3 ст. 815 ЦК України наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 820 ЦК України розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла. Якщо строк внесення плати за користування житлом не встановлений договором, наймач вносить її щомісяця.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно ст. 130 Житлового кодексу України порядок користування жилою площею в гуртожитках визначається договором, що укладається перед вселенням на надану жилу площу в гуртожитку на підставі спеціального ордера відповідно до Примірного положення про користування жилою площею в гуртожитках, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.162 ЖК УРСР та ч.3 ст. 815 ЦК України, наймач зобов`язаний самостійно та своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Порядок формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, Порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, Порядок розрахунку роздрібного тарифу на електричну енергію та Порядок встановлення роздрібних цін на природний газ для населення затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869 Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги .

Згідно із пунктами 2, 3, 4 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, з власниками (наймачами) квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та власниками, орендарями нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) укладається договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - договір про надання послуг). Послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід`ємною частиною договору про надання послуг. Інформація про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, їх вартість, структуру тарифу, його зміну з обґрунтуванням її необхідності доводиться до відома споживачів у порядку, затвердженому Мінрегіоном.

Під час установлення тарифу на послуги необхідно забезпечувати прозорість визначення вартості усіх послуг з розрахунку на 1 кв. метр загальної площі квартири, житлового приміщення у гуртожитку та нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку).

Пунктом 7 розділу ІІІ Положення про гуртожитки, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03.07.2015 року № 778/27223, що було чинне до 02.01.2019, передбачено, що особа, яка проживає в гуртожитку, сплачує за таке проживання, а також за житлово-комунальні послуги, які їй надаються у зв`язку з проживанням у гуртожитку. Розмір плати за проживання в гуртожитку визначається в договорі найму жилого приміщення в гуртожитку відповідно до розрахунку, затвердженого власником гуртожитку. У договорі найму жилого приміщення в гуртожитку також визначається порядок здійснення розрахунків між власником гуртожитку та особою, що проживає в гуртожитку. Розмір плати за житлово-комунальні послуги визначається відповідно до встановлених уповноваженим органом цін/тарифів на такі послуги.

За змістом п.п. 11, 15 Примірного положення про користування гуртожитками, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 року № 498, наймачі, які користуються жилою площею в гуртожитку, зобов`язані своєчасно сплачувати за проживання в гуртожитку у строки, встановлені договором або законом; особи, які проживають у гуртожитку на умовах договору найму (оренди), вносять плату за таке проживання відповідно до умов договору. Плата за проживання у гуртожитку включає витрати на оплату житлово-комунальних послуг та інші витрати, необхідні для забезпечення створення належних умов для проживання.

Тобто, мешканці гуртожитку оплачують вартість комунальних послуг, послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а також інші послуги, якщо вони надаються за згодою мешканців гуртожитку у розмірі, визначеному договором найму.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 та її сім`ї, відповідно до договору найму житлового приміщення у гуртожитку від 01.07.2013 надано для проживання кімнати, загальною площею 54,5 кв.м. та на ОСОБА_7 покладено обов`язок вносити плату за житло. ОСОБА_7 надаються послуги із постачання електроенергії, теплової енергії, постачання холодної води та послуги із вивезення сміття. ОСОБА_7 також нараховано плату за утримання гуртожитку.

У договорі вказано, що до розміру плати за житло включається вартість комунальних послуг ( п. 5.5.)

Проте договір найму житла, укладений із ОСОБА_7 від 01.07.2013, який був пролонгований та діє на час спірних правовідносин, не містить розміру плати ОСОБА_7 за житло.

На порушення вимог статей 77 - 80 ЦПК України позивачем не надано доказів про затверджений адміністрацією гуртожитку розрахунок тарифів на комунальні послуги у гуртожитку, окрім тарифу на утримання гуртожитку, який складає 0,93 грн за 1 кв.м. ( а.с. 12).

За вказаний період, виходячи із площі житла, нараховано 1165,87 грн плати за утримання гуртожитку ( а.с. 84).

За електроенергію та холодну воду плата нарахована, виходячи із споживання та показників лічильників.

Щодо розміру нарахувань за комунальними послугами із постачання холодної води та електроенергії заперечень від відповідачки не надійшло.

Таким чином, нараховані комунальні послуги за період з серпня 2018 року до червня 2020 року за електроенергію, водопостачання та плату на утримання гуртожитку, всього в розмірі 12445, 16 грн суд вважає доведеним.

За цей період та за час розгляду справи, тобто до грудня 2020 року, відповідачкою було сплачено 14200 грн за комунальні послуги.

Як зазначено вище, ОСОБА_7 визнала суму боргу, з урахуванням внесеної плати в розмірі 5000 грн.

Враховуючи наведене, зважаючи, що послуги із постачання теплової енергії та вивезення сміття надавалися ОСОБА_7 , проте нарахування плати за ці комунальні послуги не погоджені сторонами у договорі, методика розрахунку плати за комунальні послуги не затверджена, доказів на підтвердження правильності нарахування плати за комунальні послуги з постачання теплової енергії та вивезення сміття суду не надано, суд стягує борг у розмірі визнаному відповідачкою, тобто 5000 грн.

Доводи ОСОБА_7 , що надані їй послуги із постачання теплової енергії надавалися неналежної якості не доведено даказами. Доказів на підтвердження того, що температура повітря у кімнатах гуртожитку, де проживає ОСОБА_7 із сім`єю була нижчою, ніж допустима, суду не надано.

Твердження відповідачки, що внаслідок залиття її кімнат у гуртожитку, пошкоджено шпалери, у кімнатах цвілість, пошкоджено її майно, та, що це є підставою для зменшення розміру комунальних послуг, суд відхиляє.

Факт затоплення житла особи, пошкодження її майна є підставою для відшкодування винною особою завданих збитків, проте не дає права на зменшення вартості комунальних послуг, в тому числі за постачання теплової енергії.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За встановлених судом обставин, враховуючи положення ч. 1 ст. 141 ЦПК України, з відповідачки на користь позивача підлягають стягненню понесені ним судові витрати по сплаті судового збору, пропорційно розміру задоволених позовних вимог - 576 грн ( 5000*1921:16668,68)

Керуючись ст.ст. 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов Бердичівського професійного будівельного ліцею до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Бердичівського професійного будівельного ліцею заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з серпня 2018 року по червень 2020 в розмірі 5000 гривень.

У задоволенні решти позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Бердичівського професійного будівельного ліцею судові витрати в сумі 576 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду або через Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Позивач: Бердичівський професійний будівельний ліцей, ЄДРПОУ 02543489, місцезнаходження: м. Бердичів, вул. Одеська, 41.

Відповідачка: ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 (гуртожиток Бердичівського професійного будівельного ліцею), РНОКПП невідомий, паспорт серія НОМЕР_3 виданий Козятинським РВ УМВС України в Вінницькій області 25.08.1998.

Повний текст рішення суду складено 23.12.2020.

Головуючий суддя І.Ю. Хуторна

Дата ухвалення рішення18.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93836187
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —274/6344/19

Рішення від 18.12.2020

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Рішення від 18.12.2020

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Замега О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні