Ухвала
від 10.08.2020 по справі 757/33894/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/33894/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування,-

В С Т А Н О В И В :

до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у кримінальному провадженні виконувачем обов`язків прокурора першого відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32018100000000241 від 20.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, який закінчується 20.08.2020, на дванадцять місяців, а саме до 20.08.2021.

В обґрунтування доводів клопотання, слідчий зазначив, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 32018100000000241 від 20.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Аркада Будівництво» (код за ЄДРПОУ34882504) на замовлення ТОВ «Будеволюція» (код ЄДРПОУ 34284328) при фінансуванні AT АКБ «АРКАДА» (код ЄДРПОУ 19361386), голова правління ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ) придбали в підприємств з ознаками «фіктивності» а саме: ТОВ «Щивець» (код ЄДРПОУ 40425342) та ТОВ «Фортуна Нобіс» (код ЄДРПОУ 40282150) будівельно - монтажні роботи в період з 01.01.2018 по 30.10.2018. В результаті проведення зазначених фінансово - господарських операцій службові особи ТОВ «Аркада Будівництво» ухилились від сплати податків на загальну суму 5382004 грн., з них ПДВ в сумі 3951242 грн. та податку на прибуток приватних підприємств в сумі 1430762 грн., що є особливо великим розміром.

Строк досудового розслідування закінчується 20.08.2020, однак, внаслідок особливої складності провадження, досудове розслідування неможливо закінчити у зазначений строк, оскільки для цього потрібно провести ряд процесуальних та слідчих дій.

Слідчий в судовому засіданні підтримав клопотання, посилаючись на викладені у ньому доводи.

Разом з тим, станом на 07.08.2020 будь-якій особі у кримінальному провадженні про підозру не повідомлено.

Строк досудового розслідування, який закінчується 20.08.2020, однак завершити його до цього терміну не представляється можливим, оскільки для повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні необхідно виконати наступні слідчі та процесуальні дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу, а саме: підготувати клопотання про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Аркада-Будівництво», а саме первинних фінансово-господарських документів по взаємовідносинах з ТОВ «Будеволюція», АТ АКБ «Аркада», ТОВ «Щівець» та ТОВ «Фортуна Нобіс» за період з 01.01.2018 по 30.10.2018; погодити клопотання про тимчасовий доступ до документів які перебувають у володінні ТОВ «Аркада-Будівництво» у процесуального керівника, який здійснює процесуальне керівництво; в разі задоволення такого клопотання, здійснити тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Аркада-Будівництво»; отримати ухвалу Печерського районного суду м. Києва про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ДПС України, а саме відкритих рахунків у банківських установах юридичних осіб: ТОВ «Аркада-Будівництво», ТОВ «Будеволюція», ТОВ «Щівець» та ТОВ «Фортуна Нобіс»; здійснити тимчасовий доступ до документів; отримати ухвалу Печерського районного суду м. Києва про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні банківських установ, а саме руху коштів по рахункам відкритим ТОВ «Аркада-Будівництво», ТОВ «Будеволюція», ТОВ «Щівець», ТОВ «Фортуна»; здійснити тимчасовий доступ до документів; провести огляд вилучених документів (інформації) в банківських установах та здійснити їх аналіз; допитати в якості свідків службових осіб ТОВ «Аркада-Будівництво»; допитати в якості свідків службових осіб ТОВ «Будеволюція»; допитати в якості свідків службових осіб ТОВ «Щівець»; допитати в якості свідків службових осіб ТОВ «Фортуна Нобіс»; за результатами зібраних матеріалів направити до Департаменту моніторингу ризикових операцій і доходів ДПС України лист щодо дотримання податкового законодавства ТОВ «Аркада-Будівництво», ТОВ «Будеволюція», ТОВ «Щівець», ТОВ «Фортуна Нобіс» та АТ АКБ «Аркада»; разі виявлення ознак ухилення ТОВ «Аркада-Будівництво», ТОВ «Будеволюція», ТОВ «Щівець», ТОВ «Фортуна Нобіс» та АТ АКБ «Аркада» від сплати податків, з метою підтвердження збитків завданих державі призначити судово-економічну експертизу; направити лист до НПУ щодо проведення криміналістичного аналізу ТОВ «Будеволюція», ТОВ «Щівець», ТОВ «Фортуна Нобіс»; виконати інші слідчі та процесуальні дії, потреба у яких виникне в ході досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.2 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Ч.4 ст.294 КПК України передбачає, що строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Згідно ст.295-1 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості. Крім підстав, передбачених частиною четвертою цієї статті, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Відповідно ч.1 ст.295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов висновку, що додатковий строк є необхідним для проведення необхідних слідчих і процесуальних дій, які не могли бути завершені раніше з об`єктивних причин та через специфіку вчиненого кримінального правопорушення.

За викладених обставин подане клопотання слід задовольнити.

Разом з тим, слідчий суддя вважає вимоги клопотання слідчого в частині продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32018100000000241 від 20.11.2018, на дванадцять місяців, а саме до 20.08.2021, належним чином необґрунтованим, а тому в задоволенні клопотання в цій частині слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018100000000241 від 20.11.2018, на шість місяців, а саме до 20.02.2021.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93842890
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —757/33894/20-к

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні