Ухвала
від 24.12.2020 по справі 761/42234/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/42234/20

Провадження № 1-кс/761/25273/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2020 року місто Київ

Шевченківський районний суд міста Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені суду клопотання старшого слідчого СВ ВП №4 Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві капітана поліції ОСОБА_7 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №10 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця М. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, безробітного, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні № 12020100100007692, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 грудня 2020 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 296 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

24 грудня 2020 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ ВП №4 Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві капітана поліції ОСОБА_7 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №10 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, безробітного, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні № 12020100100007692, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 грудня 2020 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 296 КК України.

Повноваження прокурора, слідчого та захисника, які були присутні в судовому засіданні, слідчим суддею перевірені.

Обґрунтовуючи подане клопотання слідчий вказує на те що, 22 грудня 2020 року, приблизно о 12 годині 00 хвилин, ОСОБА_6 , разом з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими особами прибули в район будинку №27 по вул. Пушкінській в м. Києві, з метою вчинення хуліганських дій та пошкодження майна ТОВ «КІЛМЕНТОН» код ЄДРПОУ 42389825. У цей час слідчими СУ ГУНП у м. Києві при супроводженні оперативних працівників УСР в м. Києві проводився санкціонований обшук у нежитлових приміщеннях, а саме: в нежитловому приміщенні №27 в будинку АДРЕСА_2 , який був закінчений о 12 годині 52 хвилини.

У подальшому, з метою вчинення хуліганських дій ОСОБА_6 діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими особами приблизно о 13 годині 30 хвилин, зайшли через арки будинку зі сторони вулиці Пушкінської в м. Києві та бульвару Тараса Шевченка в м. Києві до внутрішнього двору та почали застосовувати спеціально пристосовані для нанесення тілесних ушкоджень предмети, а саме: палиці, каміння, шматки арматури, якими почали наносити тілесні ушкодження представникам ТОВ «ОХОРОННА ФІРМА «ОСНОВА» код ЄДРПОУ 41587600 та кидати камінням і іншими предметами по вікнам, дверям будинку АДРЕСА_3 , з метою пошкодження майна ТОВ «КІЛМЕНТОН» код ЄДРПОУ 42389825, при цьому ОСОБА_8 разом із ОСОБА_9 крім того, що керували діями ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших невстановлених осіб у кількості приблизно 20 чоловік, також приймали активну участь у вказаних хуліганських діях.

У цей же час 22 грудня 2020 року, приблизно о 13 годині 40 хвилин, з метою припинення хуліганських дій ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та інших невстановлених осіб, через арку будинку зі сторони вулиці Пушкінської в м. Києві до внутрішнього двору зайшли працівники полку поліції особливого призначення №1 ГУНП у м. Києві, які затримали ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , в ході чого співробітник поліції ОСОБА_13 отримав тілесні ушкодження, у вигляді підголовчатого перелому п`ятої п`ятної кістки правої кисті з допустимим зміщенням.

Враховуючи викладене, слідчий просить суд застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, звертаючи увагу суду на те, що більш м`які запобіжні заходи не є достатніми для запобігання ризикам, передбаченим ч. 1 ст. 177 КПК України, та забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного.

У судовому засіданні прокурор та слідчий підтримали клопотання та просили його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Захисник ОСОБА_5 у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання слідчого та обрання його підзахисному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, посилаючись на необґрунтованість підозри та відсутність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, а також просив у разі задоволення клопотання обрати відносно підозрюваного ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді особистого зобовязання або домашгього арешту у нічний період доби (з 22 години 00 хвилин по 06 годин 00 хвилин наступної доби), за адресою: АДРЕСА_1 .

Підозрюваний ОСОБА_6 підтримав думку захисника.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, заслухавши думку прокурора, слідчого, захисника та підозрюваного, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання слідчого, виходячи з наступного.

23 грудня 2020 року ОСОБА_6 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 296 КК України.

Відповідно до вимог ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 177КПК Українивстановлено,що метоюзастосування запобіжногозаходу єзабезпечення виконанняпідозрюваним,обвинуваченим покладенихна ньогопроцесуальних обов`язків,а такожзапобігання спробам: 1)переховуватися відорганів досудовогорозслідування та/абосуду; 2)знищити,сховати абоспотворити будь-якуіз речейчи документів,які маютьістотне значеннядля встановленняобставин кримінальногоправопорушення; 3)незаконно впливатина потерпілого,свідка,іншого підозрюваного,обвинуваченого,експерта,спеціаліста уцьому жкримінальному провадженні; 4)перешкоджати кримінальномупровадженню іншимчином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, що свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до п. 175 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» (заява № 42310/04) термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Так, на переконання слідчого судді на день розгляду клопотання стосовно ОСОБА_6 існує обґрунтована підозра у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 438КК України, що підтверджується матеріалами кримінального провадження долученими слідчим до клопотання та дослідженими слідчим суддею в судовому засіданні.

Разом із цим, слід зауважити, що на даному етапі провадження слідчий суддя не має процесуальних повноважень вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винуватою чи невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення. Слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів повинен визначити лише чи є причетність особи до вчинення кримінального правопорушення вірогідною та достатньою для застосування щодо особи обмежувальних заходів.

Враховуючи конкретні обставини справи, дані про особу підозрюваного ОСОБА_6 , те, що він обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, віднесених, відповідно до положень ст. 12 КК України до категорії тяжких, санкцією найтяжчого з них передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, слідчий суддя приходить до висновку, що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду (пункт 1 ч. 1 ст. 177 КПК України).

Щодо існування інших, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України ризиків, на наявність яких у клопотанні посилається слідчий, слідчий суддя вважає, що в цій частині клопотання є недоведеним, у тому числі і прокурором.

Водночас, слідчий суддя вважає, що обрання стосовно ОСОБА_6 найбільш суворого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не може ґрунтуватись лише на тому, що він може переховуватись від органів досудового розслідування та суду.

Крім того, прокурором у судовому засіданні не доведено, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, який би міг бути застосованим до підозрюваного ОСОБА_6 , не зможе в повній мірі запобігти ризику, передбаченому пунктом 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а тому, враховуючи положення ч. 4 ст. 194 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність достатніх підстав для застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту з покладенням на нього обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Застосовуючи такий вид запобіжного заходу, слідчий суддя виходить з необхідності уникнення ризику, передбаченого пунктом 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, щодо можливості підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду, міцності його соціальних та сімейних зв`язків, віку та стану здоров`я підозрюваного, його майнового стану та репутації, а також зі ступеню тяжкості інкримінованих йому кримінальних правопорушень.

При цьому, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на ОСОБА_6 обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, та зобов`язати підозрюваного: прибувати попершому викликудо слідчого,прокурора,або судуна визначенийними час; не відлучатися із м. Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч. 5 ст. 181 КПК України працівники органу Національної поліції з метою контролю за його поведінкою мають право з`являтися у житлі, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього обов`язків.

З урахуванням вимог частини 3 та 5 ст. 115 КПК України слідчий суддя вважає за необхідне визначити строк дії ухвали про тримання ОСОБА_6 під домашнім арештом у періодчасу з22 години00хвилин по06годин 00хвилин наступної доби, в межах терміну досудового розслідування тривалістю 2 (два) місяці тобто до 19 лютого 2020 року включно.

Керуючись статтями 176,177,178,181,194,309 Кримінального процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ ВП №4 Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві капітана поліції ОСОБА_7 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №10 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, безробітного, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні № 12020100100007692, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 грудня 2020 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 296 КК України залишити без задоволення.

Застосувати допідозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний західу виглядідомашнього арешту,заборонивши ОСОБА_6 залишати житловеприміщення замісцем проживанняза адресою: АДРЕСА_1 , уперіод часуз 22 години00хвилин по06годин 00хвилин наступної доби, строком до 19лютого 2021року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_6 обов`язки, передбачені ст.194 КПК України:

-прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора, або суду на визначений ними час;

-не відлучатися із м. Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Контроль за виконанням ухвали покласти на орган Національної поліції за місцем проживання ОСОБА_6 .

Роз`яснити підозрюваному, що працівники Національної поліції з метою контролю за його поведінкою мають право з`являтися в його житло, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних з виконанням покладених на ним обов`язків.

На ухвалу прокурором, підозрюваним протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93844428
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця М. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, безробітного, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні № 12020100100007692, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 грудня 2020 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 296 КК України

Судовий реєстр по справі —761/42234/20

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні