Рішення
від 17.12.2020 по справі 520/14456/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

17 грудня 2020 р. Справа № 520/14456/2020

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Супруна Ю.О.,

при секретарі судового засідання - Остропільця Є.Є.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - Неділько Ю.Ю.,

розглянувши в місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) до Відділу освіти, молоді і спорту Валківської районної державної адміністрації Харківській області (вул. Харківська, буд. 7, м. Валки, Валківський район, Харківська область, 63002, код ЄДРПОУ 02146392) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (надалі за текстом - ОСОБА_1 , позивач) звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Відділу освіти, молоді і спорту Валківської районної державної адміністрації Харківській області (надалі за текстом - Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області, відповідач), у якому просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність відділу освіти, молоді і спорту Валківської районної державної адміністрації щодо призначення ОСОБА_1 на посаду директора Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа I-III ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області як особи, яку відповідно до протоколу №2 від 14.08.2020 засідання конкурсної комісії щодо добору кандидатур на заміщення вакантних посад керівників Валківської загальноосвітньої школа I-III ступенів Валківської районної ради Харківської області та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа I-III ступенів - дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області визначено переможцем конкурсу;

- зобов`язати відділ освіти, молоді і спорту Валківської районної державної адміністрації прийняти рішення про призначення ОСОБА_2 на посаду директора Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа I-III ступенів - дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області і укласти з нею строковий трудовий договір (контракт).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що не укладання з переможцем ( ОСОБА_1 ) конкурсу на посаду директора Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області строкового трудового договору відповідно до Закону України Про загальну середню освіту , не винесення наказу про призначення її на посаду є протиправною бездіяльності Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області, яка призвела до порушення трудових прав ОСОБА_1 ..

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 26.10.2020 відкрито провадження в адміністративній справі та призначено справу у підготовче засідання.

До канцелярії Харківського окружного адміністративного суду 09.11.2020 від уповноваженого представника Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області надійшов відзив на позовну заяву. Згідно зі змістом якого відповідач просив відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі з підстав їх необґрунтованості.

З боку позивача до канцелярії Харківського окружного адміністративного суду 18.11.2020 подано відповідь на відзив.

До канцелярії Харківського окружного адміністративного суду 19.11.2020 від уповноваженого представника Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області надішли заперечення на відповідь на відзив.

В судовому засіданні позивач підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі та просив їх задовольнити посилаючись на зміст обґрунтувань адміністративного позову та заявлену правову позицію.

Представник Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області в судовому засіданні просив відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі підтримавши обґрунтування позиції зазначеної у відзиві на позов та запереченнях на відповідь на відзив.

Заслухавши пояснення позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи та зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд виходить з таких підстав та мотивів.

Наказом відділу освіти Валківської районної державної адміністрації від 30.08.2018 призначено ОСОБА_1 на посаду директора Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа I-III ступенів - дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області, з 03.09.2018 по 31.08.2020, як таку, яка пройшла конкурсний відбір, з оплатою праці відповідно до тарифікації.

Валківська районна рада Харківської області рішенням від 31.05.2019 № 752-VІІ вирішено питання Про делегування райдержадміністрації повноважень добору, призначення та звільнення керівників комунальних освітніх закладів та затвердження Положення про конкурс на посади керівників комунальних закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району .

За результатами вирішеного питання серед іншого Валківська районна рада Харківської області вирішила:

1. Делегувати районній державній адміністрації повноважень добору, призначення та звільнення керівників комунальних освітніх закладів загальної середньої освіти, позашкільної освіти, комунальної установи інклюзивно-ресурсний центр, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району.

2. Затвердити Положення про конкурс на посади керівників комунальних закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району у новій редакції.

Наказом Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області від 05.06.2020 № 80-к Про попередження керівника закладу загальної середньої освіти щодо закінчення строку трудового договору попереджено керівника закладу загальної середньої освіти району щодо закінчення строку трудового договору щодо ОСОБА_1 , директора Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області.

Наказом Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області від 25.06.2020 № 71 зазначено Про проведення конкурсного відбору керівників закладів загальної середньої освіти .

Окресленим наказом серед іншого оголошено конкурсний відбір на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти: Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області.

Наказом Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області від 30.07.2020 № 76 зазначено Про зміни до складу комісії щодо добору кандидатури на заміщення вакантної посади керівників Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області .

Відділом освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області складено Протоколом № 2 засідання конкурсної комісії щодо добору кандидатур на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області від 14.08.2020.

Зазначеним протоколом № 2 визначено переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади керівника Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області ОСОБА_3 та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області ОСОБА_1 ..

Розпорядженням голови Валківської районної державної адміністрації Харківської області від 19.08.2020 № 152 Про скасування наказів начальника відділу освіти, молоді та спорту Валківської районної державної адміністрації Харківської області скасовано:

1. Наказ начальника відділу освіти, молоді та спорту Валківської районної державної адміністрації Харківської області від 25.06.2020 № 71 Про проведення конкурсного відбору керівників закладів загальної освіти .

2. Наказ начальника відділу освіти, молоді та спорту Валківської районної державної адміністрації Харківської області від 27.07.2020 № 74 Про зміни до складу комісії щодо добору кандидатури на заміщення вакантної посади керівників Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області .

3. Наказ начальника Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області від 30.07.2020 № 76 Про зміни до складу комісії щодо добору кандидатури на заміщення вакантної посади керівників Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області .

4. Наказ начальника Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області від 07.08.2020 № 78 Про проведення конкурсного відбору на посаду директора Сніжківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області .

Рішенням Валківської районної ради Харківської області ХLVІІ сесії VІІ скликання від 21.08.2020 № 918-VІІ Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради та районних Програм , а саме п. 4 встановлено внести відповідні зміни до рішення районної ради від 31.05.2019 № 752-VІІ Про делегування райдержадміністрації повноважень добору, призначення та звільнення керівників комунальних освітніх закладів та затвердження Положення про конкурс на посади керівників комунальних закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району у новій редакції : визнати п. 1 цього рішення таким, що втратив чинність та залишити за Валківською районною радою (засновником) повноваження щодо добору, призначення та звільнення керівників комунальних закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району.

Згідно з наказом Відділу освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області від 31.08.2020 ОСОБА_1 звільнено з посади директора Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа I-III ступенів - дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області, у зв`язку з закінченням строку контракту на підставі пункту 2 статті 36 Кодексів законів про працю України.

Рішенням Валківської районної ради Харківської області ХLVІІ сесії VІІ скликання від 11.09.2020 № 931-VІІ Про оголошення конкурсу на посади керівників комунальних закладів загальної середньої освіти, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району Харківської області з 11.09.2020 оголошено конкурс на посади.

Згідно з описом документів від 21.09.2020 до участі у конкурсі позивачка надала всі необхідні документи без зауважень.

Відділом освіти, молоді і спорту Валківської РДА Харківської області складено Протоколом № 2 засідання конкурсної комісії щодо добору кандидатур на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області від 24.09.2020.

Зазначеним протоколом № 2 визначено переможцями конкурсного відбору на заміщення вакантної посади керівника Валківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Валківської районної ради Харківської області ОСОБА_3 та Ков`язького навчально-виховного комплексу (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад) Валківської районної ради Харківської області ОСОБА_4 ..

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному аналізі в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд виходить з таких мотивів та норм права.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України Про освіту зазначено, що керівник закладу освіти призначається засновником у порядку, визначеному законами та установчими документами, з числа претендентів, які вільно володіють державною мовою і мають вищу освіту. Додаткові кваліфікаційні вимоги до керівника та порядок його обрання (призначення) визначаються спеціальними законами та установчими документами закладу освіти.

В обґрунтуваннях правової позиції з боку позивача зазначено посилання на положення Закону України Про загальну середню освіту , суд зазначає, що не приймає їх за належне правове обґрунтування, оскільки 18.03.2020 окреслений закон втратив чинність.

Згідно з ч. 1 ст. 36 Закону України Про повну загальну середню освіту встановлено, що управління закладом загальної середньої освіти здійснюють: засновник (засновники) або уповноважений ним (ними) орган; керівник закладу освіти; педагогічна рада; вищий колегіальний орган громадського самоврядування закладу освіти.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 Закону України Про повну загальну середню освіту встановлено, що керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирається на посаду за результатами конкурсу, що проводиться відповідно до вимог цього Закону та положення про конкурс, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою).

Зважаючи на правову позицію позивача та його обґрунтування позову суд принагідно констатує, що станом на 19.08.2020 розпорядженням голови Валківської районної державної адміністрації Харківської області № 152 було скасовано накази: від 25.06.2020 № 71, від 27.07.2020 № 74, від 30.07.2020 № 76, від 07.08.2020 № 78, що в свою чергу юридично невеліровало підґрунтя проведення вищезазначеного конкурсу.

Одночасно з цим суд зазначає, що з боку позивача не проведена претензійно-позовна робота з приводу розпорядженням голови Валківської районної державної адміністрації Харківської області № 152, як і до рішення Валківської районної ради Харківської області ХLVІІ сесії VІІ скликання від 11.09.2020 № 931-VІІ на момент розгляду заявлених позовних вимог, та з цього приводу суд вбачає хронологічну не своєчасність позовних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 КАС України зазначено, що суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

В ході розгляду справи судом не встановлено необхідності виходу за межі позовних вимог чи зміни способу захисту.

Крім того зважаючи на п. 4 Рішенням Валківської районної ради Харківської області ХLVІІ сесії VІІ скликання від 21.08.2020 № 918-VІІ залишено за Валківською районною радою (засновником) повноваження щодо добору, призначення та звільнення керівників комунальних закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста Валківського району.

Таким чином у відповідача з 21.08.2020 відсутні повноваження по реалізації делегованих повноважень.

Згідно ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог.

Згідно ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих доказів, суд вважає, що адміністративний позов є не обґрунтованим та не підлягає задоволенню.

Разом із тим, суд бере до уваги, що за змістом вимоги п. 1 ст. 6 Конвенції щодо обґрунтовування судових рішень не може розумітись як обов`язок суду детально відповідати на кожен довід заявника. Стаття 6 Конвенції також не встановлює правил щодо допустимості доказів або їх оцінки, що є предметом регулювання в першу чергу національного законодавства та оцінки національними судами. Проте Європейський суд з прав людини оцінює ступінь умотивованості рішення національного суду, як правило, з точки зору наявності в ньому достатніх аргументів стосовно прийняття чи відмови в прийнятті саме тих доказів і доводів, які є важливими, тобто такими, що були сформульовані заявником ясно й чітко та могли справді вплинути на результат розгляду справи.

У ході розгляду справи суд надав оцінку усім обставинам справи, котрі мають юридичне значення для правильного вирішення спору та здатні вплинути на результат вирішення спору. Інші доводи сторін висновки суду не спростовують.

Отже, розглянувши подані сторонами документи і матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги не підлягають задоволенню в повному обсязі.

Розподіл судових витрат здійснюється на підставі ст. 139 КАС України.

Керуючись ст.ст. 13, 14, 139, 241, 243, 246, 250, 255, 293, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді і спорту Валківської районної державної адміністрації Харківській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії - залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 28.12.2020.

Суддя Супрун Ю.О.

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93848021
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/14456/2020

Постанова від 02.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Постанова від 02.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 08.02.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 08.02.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Рішення від 17.12.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Рішення від 17.12.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 26.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні